Annonce

Hundredvis af lærlinge til demonstration mod uddannelsessnobberi

"Lærlingeoprøret" kaldte tirsdag til demo mod dårlige forhold på landets erhvervsskoler
“Lærlingeoprøret" kulminerede tirsdag eftermiddag i en demonstration på Højbro Plads over for Christiansborg, hvor hundredvis af lærlinge fra hele landet protesterede mod dårlige forhold på landets erhvervsskoler.

Lærlingeoprørets demo var indkaldt under parolen “Demonstration mod uddannelsessnobberi”.

Lærlingene demonstrerede for “bedre faciliteter, flere kompetencer til lærerne, ordentligt værktøj og tidssvarende teknologi”.

“Det er ikke finere at tage lange uddannelser end korte. Hele ungdommen står sammen om alle uddannelsernes ligeværd - der er brug for os alle,” hed det i demonstrationsgrundlaget, der fortsætter:

Al snakken om flere faglærte skal omsættes til handling

“Al snakken om flere faglærte skal omsættes til handling. Faglærte sikrer Danmarks økonomi, spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling, og erhvervsuddannelserne er samtidig de uddannelser, som får flest unge i uddannelse fra hjem hvor hverken mor eller far har en uddannelse.”

Lærlingeoprøret har fremsat borgerforslaget “Lærlingeoprør - Investér i erheversuddannelserne”.

Opbakning til protesterende lærlinge

På Twitter takker talsmand for Lærlingeoprøret, formanden for Metal Ungdom, Carl Emil Lind, for opbakningen:

“På en uge lykkedes det at mobilisere hundredevis af unge til en demo mod uddannelsessnobberi og for bedre erhvervsuddannelser i går. Wauw en gnist.” 

placeholder

 

Tirsdag eftermiddag indløb der støtteerklæringer til de protesterende lærlinge fra mange sider i samfundet.

Direktøren for Dansk Industri, Lars Sandahl, takker på Twitter for initiativet:

Dansk erhvervsliv har brug for dygtige faglærte

“Tak for lærlingeoprøret, Carl Emil Lind. I DI vil vi også have større fokus på kvaliteten ierhvervsuddannelserne og jeg er imponeret over jeres engagement. Dejligt, at I er ambitiøse om uddannelsen og rammerne for den. Det har jeg stor respekt for. Dansk erhvervsliv har brug for dygtige faglærte.”

placeholder

 

"Tak for opråb og oprør"

Formanden for Blik & Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen, der var blandt talerne ved demo’en, takker initiativtagerne for “opråb og oprør”:

“Haft glæden i dag at tale for lærlinge der gør oprør mod manglende investeringer i erhvervsuddannelserne. Og det gør de med faglig stolthed Et grønt Danmark har behov for faglært arbejdskraft. Tak for jeres opråb og oprør.”

placeholder

 

Også på Christiansborg er der opbakning til lærlinge-initiativet.

SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge, der også var blandt talerne, erklærer sin og SF's fulde støtte til lærlingene:

Fuld støtte til aktive lærlinge og elever

"Bedre faglige erhvervsuddannelser - NU! Fuld støtte til aktive lærlinge og elever - jeg talte ved deres demo i KBH. Det koster penge, men det bliver langt dyrere, at lade være."

placeholder

 

Forperson hos Danske Studerendes Fællesråd, DSF, Julie Lindmann, bakker op:

“Stærke taler og beretninger fra lærlinge og elever i dag til demo! Folkene bag lærlingeoprøret kræver investeringer i erhvervsuddannelserne og vi bakker selvfølgelig op.”

Den afgående formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Frederik Vad, konstaterer, at for første gang i årtier handler en uddannelsesdemonstration ikke om gymnasier og boglige uddannelser, men om erhvervsskolerne:

"For første gang i årtier handlede en uddannelsesdemonstration ikke først og fremmest om SU, uddannelsesloft, humaniora eller almene gymnasier. Den handlede om erhvervsskoler. Om Danmarks lærlingeoprør. Også derfor var det historisk. Tak!"

placeholder

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Da jeg var elektrikerlærling, stjal vi afbryderfjedre fra hinandens stande, fordi teknisk skole i Holbæk ikke måtte købe noget. Det er en lille fjeder, man kan montere bag tangenten til en afbryder, typisk hvis lyset er styret af et kip-relæ. På mange sprogskoler for såkaldte "flygtninge", bliver de hentet i busser hver morgen og kørt hjem om eftermiddagen, for at motivere den nye befolkning til at blive "integreret".

Alle der går i skole Peter Jensen får enten et bus kort gratis eller kan købe det billigt. Nogen har bare lidt længere end det er muligt at gå i skole.

Kære Jeppe Lindholm
Nej, det kan jeg love dig for, at alle ikke gør. Danske studerende på ungdomsuddannelser betaler 400 kroner om måneden for et ungdomskort, imens studerende på videregående uddannelser betaler 625 kroner. Det er vel og mærke et kort, der alene gælder til normale busser og tog, og ikke til private busser, der kører direkte til skoledøren, som er dem sprogskolerne ofte anvender til "integration".

Er du ikke sød og sende linket til det gratis buskort, du taler om? Det er jeg sikker på, at mange danske studerende gerne vil bruge.

Gik i din lønpose for at finde ud af, hvad samfundet mener din indsats er værd. Du vil opdage, at jo mere du sidder ned og jo mindre opslidende dit arbejde er, jo mere finder du i lønposen.

Og hvis du bevæger dig uden for Danmarks grænser, f.eks. syd på til Tyskland, så finder du ud af, at korte uddannelser ikke give mere i løn end til at overleve. Her regnes alt uden en doktor titel for ingenting.

Og det er den vej vi er på vej hen i Danmark. Det er den vej det blå svindlerhold vil have du tager. Vikar bureauer tilbyder lønninger ned til 110 kr. i timen. Og er du ukrainer er der set vikarbureau lønninger ned til 70 kr. i timen. Og på facebook har der været eksempler på danske landmænd søger ukrainsk arbejdskraft til 50 kr. i timen. Og det er fuldt ud lovligt, da der ikke findes nogen mindste løn.

Det eneste, som kan beskytter danske arbejdstagere mod udnyttelse er de ægte overenskomst bærende fagforeninger. Uden dem vil du snart, efter endt EUC uddannelse, se et lønniveau som i Tyskland. Dvs. 15.000 kr. i løn før skat frem for 25.000 kr..

Det blå svindlerhold vil dig intet godt. Absolut intet. Med mindre du har en akademisk grad med et løn niveau på 40.000 kr. +.

Husk lige det næste gang du står i stemmeboksen til et folketingsvalg.

det blå svindlerhold
Det blå svindlerhold

tak blå 'røvvasker' smølf
tak blå 'røvvasker' smølf
.

Jeg forstår til fulde "Lærlingeoprøret".

Vi har fem universiteter til en befolkning på under 6 millioner borgere.
Mulighed for at studere mange af de samme fag alle fem steder. Det giver en unødvendigt stor udnævnelse af fx løntunge professorer.

Skær ned på udgifterne til universiteterne.

Universitet fester på din regning på Folkemødet : Hyrer topband for 87.500 kroner
https://journalista.dk/universitet-fester-paa-din-regning-paa-folkemoede...

Universitet skærer ned på undervisningen : Men har allerede brugt 350.000 kroner på Folkemødet – inden det overhovedet er gået i gang
https://journalista.dk/universitet-skaerer-ned-paa-undervisningen-men-ha...
.

Godt initiativ, fuld støtte herfra.

Fuld støtte herfra, godt gået drenge. Det snobberi må stoppe.

Fuld støtte herfra, godt gået drenge. Det snobberi må stoppe.

Stærkt med et lærlingeoprør, vi har brug for stærke faglærte. Og for kloge faglærte der kan gennemskue deres egne roller i opgaverne og tage opgøret på gulvet med chefer og stenrige byggematadorer der ikke kan få nok. Men selve ordet uddannelsessnobberi er en del af problemet, det er en måde at tøjle arbejderklassen, så vi ikke uddanner os ud af klassen. Det er et tab for os alle, vi har nemlig også brug for kloge ingeniører, advokater og læger. Og intelligensen er som bekendt ligeligt fordelt på klasser. Og køn.

EN Håndværkerne er en Håndværker med en Håndværker uddannelse. En uddannelse der tages på tekniske skoler og erhvervsskoler i Danmark. jeg tror at de unge mennesker der i Øjeblikket laver et lærlingeoprør har 100 % ret i deres kritik af de dårlige forhold på deres uddannelser. Det kommer lidt sent det oprør men bedre sent end aldrig .
Jeg læste et sted at en smedelærling var ved at lave sin svendeprøve på den samme maskine som hans far havde stået ved engang i 1970erne. Jeg tror ikke Erhvervsskolerne i Danmark er fulgt med tiden hverken på værktøjsområdet. maskinernes område eller den teknologiske udvikling. AT mestre ET HÅNDVÆRK er en ædel ting og fyldt med tradition. Men uddannelserne bør også følge med tiden VI lever i dag I den teknologiske tidsalder og eleverne på Erhvervsskoler bør have adgang til moderne teknologi såvel i værktøj og maskinel. De bør have dygtige og kompetente undervisere på uddannelsen og ikke folk der ikke mere kan arbejde som håndværkere eller andre der på en eller anden måde har håndværksmæssige kompetancer. Lærene skal være dygtige og arrangerede og skal kunne inspirerer eleverne på Erhvervsuddannelserne. Jeg mener også at de på skolerne rundt omkring i Danmark burde få tilbudt valgfag der ligger uden for deres erhvervsvalg. Fag der er alment dannende . Som F.eks Filosofi . Digitale fag og samfundsfag. For hvem siger at en Håndværker ikke er interesseret i andet end det der kan laves med hænderne. ! I dag har unge adgang til så stor viden via internettet - digitale platforme og diversitet at de også har andre interesser end kun håndværket og deres eget fag. Håndværket skal tilbage til at være et stolt og givende fag for unge mennesker i Danmark . Og ikke et fag der ligger under for Samfunds og uddannelse snobberi. Hellere en god og oplyst håndværker end en depresiv og stresset universitets studerende .

Til alle Jer oprørte lærlinge. Der kan ikke både være plads til Jeres tuderi og topskattelettelser. Og uden mennesker, som sætter noget i gang er der ikke noget som helst at lave for Jer. Så stop tuderiet og kom i gang med arbejdet - Og I for brug for hver en krone I kan tjene, da der ingen folkepension vil være til Jer når i når pensionsaleren på 74 år.

Sådan ser virkeligheden ud for Jer, sådan som tingene ser ud til at udvikle ig i det nye "moderne" Danmark, hvor hoved kommer før hænder.

Med mindre i søger ind i de ægte overenskomstbærende fagforeninger hurtigt muligt og ,ikke mindst, at i stemmer på venstrefløjen.

Gør I ikke det. Ja, så må I jo...