Fagbevægelsen kræver ret til karriere-skift

Trods stigende pensionsalder falder antallet af lønmodtagere, der tager en uddannelse sent i arbejdslivet.
Flere skal have ret til at skifte spor i deres arbejdsliv.

Sådan lyder et krav fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som foreslår, at lønmodtagere mellem for eksempel 45 og 60 år skal have ret til efteruddannelse eller omskoling, når de har været på arbejdsmarkedet i en længere årrække.

varigheden af karrieren på arbejdsmarkedet stiger

I dag efteruddanner færre danskere sig, på trods af, at pensionsalderen og dermed varigheden af karrieren på arbejdsmarkedet stiger.

Den udvikling skal vendes, lyder det fra FHs formand Lizette Risgaard, som fremlægger forslaget om ret til sporskift i forbindelse med ”Lønmodtagernes Topmøde”, der løber af stablen tirsdag i København.

Uddannelse efter eget valg

FH lægger op til, at lønmodtagere skal have tilbud om betalt uddannelse efter eget valg, når der er tale om en uddannelse, der vurderes at være efterspurgt på arbejdsmarkedet. Det skal suppleres med ret til forsørgelse svarende til 110 procent af højeste dagpengesats, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation.

”Det her forslag skal være med til at sikre, at færre lønmodtagere bliver nedslidt i det job, de har, og at medarbejderne har de kompetencer, der efterspørges på et konstant omskifteligt arbejdsmarked,” siger Lizette Risgaard, som også peger på, at lettere adgang til efteruddannelse kan være med til at løse problemet med mangel på kvalificeret arbejdskraft.

den kvalificerede arbejdskraft, der er hårdt brug for

”Vi har brug for, at flere - også i en moden alder - kan skifte spor i arbejdslivet til andre jobområder. Det kan være godt for den enkelte, som undgår at blive nedslidt i det job man måske har haft fra helt ung, eller fordi ens jobfunktion bliver udfaset for eksempel på grund af den grønne omstilling,” lyder det fra FH-formanden.

”Det vil også være godt for virksomhederne og samfundet, som kan få den kvalificerede arbejdskraft, der er hårdt brug for. Hvis forslaget gennemføres, vil det også medføre, at flere kan blive længere på arbejdsmarkedet, hvilket vi har brug for.”

Færre får efteruddannelse

Lizette Risgaard peger på, at en ny undersøgelse viser, at færre lønmodtagere end tidligere får videre- og efteruddannelse.

På bare fem år er brugen af offentlig voksen- og efteruddannelse ifølge Danmarks Statistik faldet med cirka 30 procent. Kun omkring 2,5 procent af de samlede investeringer i uddannelse bruges på folk, der har passeret 45 år.

Vi kan og skal altså ikke ’bare’ arbejde, til vi er i 70’erne

”Vi kan og skal altså ikke ’bare’ arbejde, til vi er i 70’erne uden at få opdateret det, vi kan eller lære noget nyt. Derudover er der også personer, som er så fysisk eller psykisk nedslidte i de job, de har, inden de fylder 60 år, at de har brug for at skifte spor til noget helt andet.”

“Og for fagbevægelsen er det vigtigt, at det kan ske på et økonomisk grundlag, der ikke spænder ben for lysten til at efter- og videreuddanne sig,” siger Lizette Risgaard.

Kravet om ret til betalt efteruddannelse er et af de udspil, som FH har fremlagt i forbindelse med tirsdagens lønmodtager-topmøde i København.

FH giver blandt andet her sit bud på, hvordan man kan sikre en stærkere finansiering af fremtidens velfærdssamfund.

Tilsvarende lancerer FH også forslag, som skal styrke organiseringen af lønmodtagerne og bekæmpe økonomisk kriminalitet, sort arbejde, skattesnyd og udnyttelse af ansatte.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Halløj.
Jeg mener, at Lizette er i gang med, at opfinde noget, som ikke er et reelt problem...
Der må da være vigtigere problemstillinger, at have for øje for fagbevægelsen.
Fx. mangelende praktikpladser til de unge og (nu måske de 60 årige), ligeløn M/K og ja, jeg kunne blive ved.
Kære Lizette, hvis du og dine venner i toppen af dansk fagbevægelse ikke har mere, at byde ind med, vil jeg foreslå, at I trækker jer NU, I er ikke værdige til at bestride jobbet.
Så må vi se om I skal omskoles til rigtige arbejdere...

Annonce