Ny meningsmåling: Socialdemokratiet sætter prop i vælgerflugten

Det trækker igen op til at næste folketingsvalg bliver et klassisk statsministervalg mellem Socialdemokratiet og Venstre som ledere af hver deres blok.
Foto: Pressefotos
Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen
Trods mange nye partidannelser, partihop og generelt kaos, ser dansk politik ud til at vende tilbage til den normal, som har været gældende i mange år.

Det viser en helt ny meningsmåling som Voxmeter har lavet for Ritzaus Bureau.

Socialdemokratiet kan konstatere, at partiets tilbagegang er stoppet.

Inden denne måling var Socialdemokratiet gået tilbage fire uger i streg, men i denne her uge er tilbagegang altså vekslet til en lille fremgang.

Partiet vinder 1,4 procentpoint og står til 26,3 procent af stemmerne, en lille smule over valgresultatet. Det vil give partiet 48 mandater - det samme som de fik ved valget.

Men også i resten af rød blok er udsvingene relativt små.

I rød blok udveksler De Radikale tre mandater med SF, mens Socialdemokratiet og Enhedslisten i denne måling står til nøjagtigt det samme antal mandater som de gjorde ved folketingsvalget, for en krig i Ukraine og verdensomspændende pandemi siden.

Sammenlagt står de fire røde partier, S, SF, De Radikale og Enhedslisten, til 91 mandater - nøjagtig det samme som ved valget.

Venstre størst i blå blok

Større udsving er der mellem partierne i blå blok, men hvor der også tegner sig et mere kendt billede.

Venstre står i denne uge til 17,2 procent af stemmerne, og partiet lægger igen afstand til de konservative bejlere i kampen om at være det største borgerlige parti. De konservative står i denne uge til 13,6 procent af stemmerne.

Det vil dog fortsat være en gedigen vælgerlussing til Jakob Ellemann-Jensen og hans partifæller, der aktuelt står til at tabe 12 mandater.

Alligevel trækker det op til en klassisk duel mellem Venstre og Socialdemokratiet om statsministerposten.

De konservative har undervejs i valgperioden høstet bedre meningsmålinger end Venstre, som har fået flere til at overveje om Søren Pape Poulsen skulle melde sig som statsministerkandidat.

Skal man tolke meningsmålingerne på det seneste, så virker det ikke længere sandsynligt, at de konservative bliver større end Venstre.

Trods fremgangen til Venstre er vejen til Statsministeriet dog fortsat broget for Jakob Ellemann-Jensen, som skal lede en koalition af så forskellige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Løkke fortsat under spærregrænsen

Blandt de mindre borgerlige partier har særligt Liberal Alliance vind i sejlene.

Partiet står i denne uge til 4,4 procent af stemmerne og otte mandater. Det er det højeste som partiet er blevet målt til siden folketingsvalget.

Bliver valget tæt, er det en udfordring for Jakob Ellemanns statsministerdrømme med stemmespild på den borgerlige blok.

For hverken Lars Løkke Rasmussens Moderaterne - som i weekenden i øvrigt afviste at indgå i en ren blå regering - med 1,5 procent eller Kristendemokraterne med 0,9 procent er lige nu i nærheden af spærregrænsen.

Risikoen for stemmespild i den blå blok bliver formentlig ikke mindre, hvis den tidligere Venstre-politiker Inger Støjberg på et tidspunkt - inden bladene falder af træerne - melder sig på banen med et nyt parti.

Om målingen

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 6. juni 2022, baserer sig på telefoninterview med 1.002 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og er gennemført i perioden fra den 30. maj 2022 til den 5. juni 2022.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,7 procentpoint.

Se hele målingen her.



 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

26,5% i Voxmeter i dag, og 27,5% i Epinion i onsdags d. 1.6. Det er ret pænt. Ellemann svinger mellem 15 og 17 og Pape mellem 13 og 15, men det kan ændres om et halvt år. Pape er mere sympatisk end Ellemann, som bliver så selvfed, når det går fremad, her er Pape mere rolig. Men valget blivere spændende under alle omstændigheder. 94/85 i dag.

Ja mon ikke Løkke drømmer om en ny statsminister periode, mon dog ikke det er udelukket, men Lækkes magre tilslutning?⁸

De skiftende meningsmålinger med lidt frem og så næste gang lidt tilbage igen siger generelt ikke ret meget mere om tilstandene end grumset i min kaffe.

Mette Frederiksens grundlovsdags-udmelding handler ikke om fremtidens regeringsdannelse, men næste valg,

Mettes politiske spindoktorer har med deres springer på banen forsøgt at sætte Lars Løkkes Moderaterne skakmat allerede før valget er udskrevet!

Godt tænkt!

Er du blå vælger og synes at Lars Løkke har ret i sin midter-regeringstankegang, så har du som vælger nu fået et gangbart alternativ, hvis du tilhører den blå tvivlergruppe!

Er du rød vælger, der tilhører tvivlergruppe , og synes at Lars Løkke kunne være Mette Frederiksens redningsmand i et broget folketing efter valget, ja, så kan du bringe tvivlen til Mette Frederiksens fordel!

Summa summarum!

Mette Frederiksen kan trække tvivlere fra blå blok som tvivlere fra rød blok! Genialt!

Og hvis man er radikal og synes at de radikale folketingsmedlemmer er blevet lidt for meget radikale på flere områder, ja, så er Mette Frederiksen allerede der hvor de radikale normalt vil placere sig i det politiske billede!

Det eneste interessante bliver yderpartiernes politiske standpunkter og deres gennemslagskraft hos vælgerne!

Yderpunkterne der efter valget afgør det reelle politiske centrum!

Spørgsmålet om Det frie gymnasievalg og dets indflydelse på det frie folkeskolevalg kan formodentlig flytte midten i dansk politik på en måde som kun forældre og bedsteforældre og førstegangsvælgere kommer til at afgøre!

Alene på dette spørgsmål kan en million vælgeres krydser blive afgørende!

Om inflation og benzinpriser slår emnet er svært at vide!

Putins krig har for længst smadret de grønne partiers drømme om CO2 afgifter!

Virkeligheden er for længst gået op for danskerne!

Grønne løsninger i speed-tempo giver varemangel og stigende priser!

Erhvervslivets løsninger på klimakrisen giver den ro og stabilitet som politikerne ikke formår!

Nationale kompromisser der koster 18 milliarder ekstra om året går kun en gang!

Fremtiden bliver smalkost på alle parametre og nedlæggelse af SAS bliver den første klimapolitiske kamel som højrefløjen og venstrefløjen må sluge i fællesskab!

Fremtiden er ikke til flyrejser!

I Midtjylland er der knap nok råd til pendlerbil nummer to!

Syv Marathoner på syv dage i syv forskellige kontinenter!

Ja, det pralede en kvinde med under Royal Run i søndags!

Ingen kritisk journalist spurgte til CO2-udslippet!

Der er nok for Mette Frederiksen og hendes samlingsregering at tage fat på!

Luksus-CO2-forbruget ville være en fed start for landbrug, fiskeri, cementproduktion, osv.

Jobs til alle der vil!

Og ikke ferierejser til alle de rige!

Løsgængere der rejser over Atlanten midt i en folketingssamling skal en gang for alle være dømt ude!

Midten i dansk politik er brolagt med det arbejdende folk!

Og Mette elsker Arnes børn og børnebørn!

Lars Løkke Rasmussen udskrev den 7. maj 2019 folketingsvalg til afholdelse onsdag den 5. juni 2019, det vil sige Grundlovsdag.
Der var dermed tale om den længste valgkamp siden folketingsvalget i 1975, da valgkampen var 29 dage lang.
Den 16. maj 2019, det vil sige under valgkampen, åbnede Lars Løkke Rasmussen op for et regeringssamarbejde med Socialdemokraterne efter valget, hvis blå blok tabte. Dette skete i forbindelse med udgivelsen af den nye bog Befrielsens øjeblik. Ifølge Lars Løkke Rasmussen skyldtes dette, at han ikke ville kunne basere en eventuel borgerlig regering på mandaterne fra de højrefløjspolitiske partier Stram Kurs og Nye Borgerlige. Formanden for Socialdemokraterne Mette Frederiksen afviste, at en SV-regering skulle være en mulighed efter folketingsvalget.
Venstre gik ved folketingsvalget 2019 frem med 19,5 %.

Der er stemmer i midten for en dansk statsminister!

Go for it, Mette!

Men hold hovedet koldt når valget er ovre!

Måske Radikale ender som DF?

Annonce