“Ambitiøs melding”

Dansk Metal, Dansk Industri og De Radikale tager godt imod statsministerens tanker om en regering bestående af både røde og blå partier - iskold skulder fra V, K og EL
Foto: Dansk Metal
Claus Jensen, formand for Dansk Metal - byder statsminister Mette Frederiksen (S) velkommen til grundlovsarrangement på Jørlunde 5. juni sidste år. Det var her statsministeren første gang luftede ideen om en regering hen over midten
Statsminister Mette Frederiksens tanker grundlovsdag om en regering hen over midten - bestående af både røde og blå partier - har affødt meget blandede reaktioner: Fra begejstring til total afvisning.

De Radikale - med partiets leder Sofie Carsten Nielsen i spidsen - modtog statsministerens melding med stor begejstring:

Jeg ser det som en fremstrakt hånd

“Jeg ser det som en fremstrakt hånd til et bredere parlamentarisk samarbejde i dansk politik. Det har vi efterlyst i Radikale Venstre siden november.”

Hos Dansk Industri (DI) er man også ret begejstrede:

“Vi har mere end nogensinde brug for bredest mulige politiske aftaler. I urolige tider skal der tænkes nyt, og der skal holdes sammen. Både i Danmark og i Europa, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

DI-direktøren har “en stærk mening” om behovet for bredt samarbejde:

“Vælgerne sammensætter Folketinget og folketingsflertallet udpeger en regering. Det vil jeg ikke blande mig i, men til gengæld har jeg en stærk mening om behovet for bredt politisk samarbejde. Det er virkelig en vigtig forudsætning i disse år, at vi finder løsninger på fælles udfordringer som rækker langt ind i fremtiden.”

virkelig en vigtig forudsætning i disse år

Mette Frederiksen kom med sin hen over midten-melding på Dansk Metals kursusejendom Metalskolen i Jørlunde i Nordsjælland.

Netop Dansk Metal tager også godt mod Frederiksens tanker, som Metal-formanden, Claus Jensen, betegner som “ambitiøs melding”:

“De aftaler, der bliver lavet, er alligevel ret brede, og så ville det være en fordel, at det var en regering, der kunne lave de brede aftaler,” understregede Claus Jensen grundlovsdag.

V og K: Har ingen gang på jord

Både Venstre og De Konservative er totalt afvisende over for statsministerens udmelding:“Det har ingen gang på jord,” tordnede De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen fra første parket. Han var også taler ved Dansk Metals grundlovsarrangement på Jørlunde i Nordsjælland.

“Jeg er tilhænger af brede politiske aftaler. Men Mette Frederiksen ved udmærket, at en regering over midten ikke har nogen gang på jord. Kommentatorerne ved det også. Alle ved det. Hun gør det, fordi hun vil låse SF og de radikale inden minkkommissionen kommer. Flot politisk spin,” uddybede Pape på Twitter.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen finder ikke Frederiksen-udmeldingen troværdig:

“Vi samarbejder gerne bredt, men meldingen fra Mette Frederiksen er ikke troværdig, og ikke hvad Danmark har brug for. Vi har brug for en ny borgerlig regering, som vil føre en ansvarlig økonomisk politik, sætte tryk på den grønne omstilling og som har tillid til danskerne,” skrev han grundlovsdag på Twitter.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, skrev direkte på Twitter, at S-udmeldingen er et forsøg på at købe SF og De Radikale med ministerbiler:

Helt vildt, hvis RV-SF lader sig købe på den måde

“Når S ikke synes mink-skandalen er skandaløs magtudøvelse. Og som I nu forsøger undslå jer ved købe RV og SF med ministerbiler mod undgå alvorlig konsekvenser efter kommissionen. Det virker ærligt talt temmelig kynisk og desperat. Helt vildt, hvis RV-SF lader sig købe på den måde.”

placeholder

Sofie Carsten: Automatreaktion

De Radikales Sofie Carsten Nielsen modtog den totale afvisning fra V og K af hen over midten-tankerne med skuffelse:

“Nu skal Jakob og Søren til at tænke sig om. Der er ikke meget overskud i den her automatreaktion. Vi kommer ikke til at bytte mink for regering, men vi kommer heller ikke til at råbe rigsretssag lige med det samme,” udtalte hun til Politiken.    

Hos SF modtog formand Pia Olsen Dyhr Frederiksen-meldingen køligt og med en vis irritation:

“Glædelig Grundlovsdag! Desværre meget bogstavleg med forudsigelige reaktioner på en helt uforudsigelig situation ved næste valg. Ro på. Det må være politikken der tæller: klima, børn, mindske uligheden, fred og frihed.”

Enhedslisten er lige så afvisende over for tankerne om en rød-blå-regering som Venstre og De Konservative:

Det løber mig koldt ned ad ryggen

“Det løber mig koldt ned ad ryggen,” lød den umiddelbare reaktion fra Enhedslistens leder, Mai Villadsen, der på Twitter uddybede:

“En stemme på Socialdemokratiet risikerer nu at være en stemme på højrefløjens velfærdsnedskæringer, skattelettelser til de rigeste, nølende klimahandling og eksploderende ulighed.” 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Bare rolig, en stemme på socialdemokratiet vil stadig være en stemme på højere skatter og afgifter,det er patiets DNA.

Du er jo ikke rig nok til at betale nogen særligt høj skat, og de, som er det, klarer sig nok uden din og andre lakajers støtte.

Jeg sidder netop, og ser Tirsdagsanalysen på TV2 News, og det mest interessante her er egentlig, hvordan den angiveligt røde Mogensen er helt oppe og køre over muligheden for en regering med i hvert fald RV og muligvis også et eller flere af de blå partier, mens den blå Kristiansen godt kan se det håbløse i det projekt - ikke mindst med RVs deltagelse.

Mette Frederiksens udmelding handler ikke om fremtidens regeringsdannelse, men næste valg,

Mettes politiske spindoktorer har med deres springer på banen forsøgt at sætte Lars Løkkes Moderaterne skakmat allerede før valget er udskrevet!

Godt tænkt!

Er du blå vælger og synes at Lars Løkke har ret i sin midter-regeringstankegang, så har du som vælger nu fået et gangbart alternativ, hvis du tilhører den blå tvivlergruppe!

Er du rød vælger, der tilhører tvivlergruppe , og synes at Lars Løkke kunne være Mette Frederiksens redningsmand i et broget folketing efter valget, ja, så kan du bringe tvivlen til Mette Frederiksens fordel!

Summa summarum!

Mette Frederiksen kan trække tvivlere fra blå blok som tvivlere fra rød blok! Genialt!

Og hvis man er radikal og synes at de radikale folketingsmedlemmer er blevet lidt for meget radikale på flere områder, ja, så er Mette Frederiksen allerede der hvor de radikale normalt vil placere sig i det politiske billede!

Det eneste interessante bliver yderpartiernes politiske standpunkter og deres gennemslagskraft hos vælgerne!

Yderpunkterne der efter valget afgør det reelle politiske centrum!

Spørgsmålet om Det frie gymnasievalg og dets indflydelse på det frie folkeskolevalg kan formodentlig flytte midten i dansk politik på en måde som kun forældre og bedsteforældre og førstegangsvælgere kommer til at afgøre!

Alene på dette spørgsmål kan en million vælgeres krydser blive afgørende!

Om inflation og benzinpriser slår emnet er svært at vide!

Putins krig har for længst smadret de grønne partiers drømme om CO2 afgifter!

Virkeligheden er for længst gået op for danskerne!

Grønne løsninger i speed-tempo giver varemangel og stigende priser!

Erhvervslivets løsninger på klimakrisen giver den ro og stabilitet som politikerne ikke formår!

Nationale kompromisser der koster 18 milliarder ekstra om året går kun en gang!

Fremtiden bliver smalkost på alle parametre og nedlæggelse af SAS bliver den første klimapolitiske kamel som højrefløjen og venstrefløjen må sluge i fællesskab!

Fremtiden er ikke til flyrejser!

I Midtjylland er der knap nok råd til pendlerbil nummer to!

Syv Marathoner på syv dage i syv forskellige kontinenter!

Ja, det pralede en kvinde med under Royal Run i søndags!

Ingen kritisk journalist spurgte til CO2-udslippet!

Der er nok for Mette Frederiksen og hendes samlingsregering at tage fat på!

Luksus-CO2-forbruget ville være en fed start for landbrug, fiskeri, cementproduktion, osv.

Jobs til alle der vil!

Og ikke ferierejser til alle de rige!

Løsgængere der rejser over Atlanten midt i en folketingssamling skal en gang for alle være dømt ude!

Midten i dansk politik er brolagt med det arbejdende folk!

Og Mette elsker Arnes børn og børnebørn!

Lars Løkke Rasmussen udskrev den 7. maj 2019 folketingsvalg til afholdelse onsdag den 5. juni 2019, det vil sige Grundlovsdag.
Der var dermed tale om den længste valgkamp siden folketingsvalget i 1975, da valgkampen var 29 dage lang.
Den 16. maj 2019, det vil sige under valgkampen, åbnede Lars Løkke Rasmussen op for et regeringssamarbejde med Socialdemokraterne efter valget, hvis blå blok tabte. Dette skete i forbindelse med udgivelsen af den nye bog Befrielsens øjeblik. Ifølge Lars Løkke Rasmussen skyldtes dette, at han ikke ville kunne basere en eventuel borgerlig regering på mandaterne fra de højrefløjspolitiske partier Stram Kurs og Nye Borgerlige. Formanden for Socialdemokraterne Mette Frederiksen afviste, at en SV-regering skulle være en mulighed efter folketingsvalget.
Venstre gik ved folketingsvalget 2019 frem med 19,5 %.

Der er stemmer i midten for en dansk statsminister!

Go for it, Mette!

Men hold hovedet koldt når valget er ovre!

Måske SF ender som DF?

Hvis De Radikale kommer i regering, sætter Socialdemokratiet al den tillid overstyr, som de trods alt har vundet på Venstrefløjen. Er det takken for at stå last og brast med Mette Frederiksen under den såkaldte mink-skandale?

Socialdemokratiets nuværende fremgang skyldes først og fremmest, at partiet har rykket sig mod det politiske venstre og har taget et vist ansvar for de mest udsatte i samfundet. Men det er så slut nu. Det radikale Venstre er ikke en del af venstrefløjen, og har aldrig været det.

Det handler om magt, og på det punkt er regeringen realistisk. Hvis man vil beholde magten i Danmark, skal man åbenbart lefle for de højreorienterede, og så op i r*ven med principperne.

Som det er nu, lever regeringen på ELs nåde. Fremover vil den så leve på De Radikales nåde. Men det har de jo prøvet før, og hvordan synes de lige, at det gik? "Sådan er det jo!", som en radikal politiker udtalte, før hun blev belønnet for sin nedskæringspolitik med et job i EU-kommisionen. Og den daværende regering blev straffet af vælgerne.

Sigter Mette Frederiksen efter at blive Stoltenbergs afløser? Vi ved jo af erfaring fra en tidligere statsminister, at udsigten til et godt betalt job kan ændre politikernes holdninger til mange ting. Men jeg troede trods alt, at Mette Frederiksen var hævet over den slags.

Åbenbart ikke.

Annonce