Frygter glidebane efter aftale om EU-mindsteløn

Europaparlamentet og EU’s Ministerråd er efter årelange forhandlinger enige om et direktiv-forslag om EU-mindsteløn.
Marianne Vind, medlem af Europa-parlamentet (S)
Trods hård dansk modstand ikke mindst fra fagbevægelsen er EU’s Ministerråd og Europa-parlamentet klar til at vedtage kontroversielt direktiv om lovbestemt mindsteløn, der på sigt kan undergrave den danske overenskomstmodel.

Her til morgen kunne ministerrådet annoncere, at rådet og parlamentet er enige om det endelige direktiv-forslag, som har været undervejs siden begyndelsen af 2019.

Med aftalen er vejen nu banet for, at parlamentet og Ministerrådet kan vedtage direktivet endeligt.

Formålet med direktivet har ifølge ministerrådet været at sikre anstændige leve- og arbejdsvilkår for europæiske lønmodtagere.

Undergraver aftalemodellen

Ud over en lovbestemt mindsteløn, kan det ifølge Ministerrådet også ske via kollektive aftaler mellem "sociale parter" som fagforeninger og arbejdsgivere.

vejen nu banet for, at parlamentet og Ministerrådet kan vedtage direktivet endeligt

De gode viljer i EU-systemet er dog ikke nok for Marianne Vind, socialdemokratisk medlem af Europaparlamentet, som har deltaget i de afgørende forhandlinger om det nye direktiv.

Hun frygter, at direktivet på sigt vil undergrave den danske aftalemodel. Også i fagbevægelsen har man peget på, at en fast mindsteløn risikerer at svække aftalemodellem, og at mindstelønnen vil afløse de overenskomstaftalte lønninger og ende med at være standardbetalingen for store grupper på arbejdsmarkedet.

 ”Jeg skal selvfølgelig have nærlæst aftaleteksten, men jeg er bekymret for, om den danske aftalemodel på sigt bliver påvirket negativt af det her direktiv,” siger Marianne Vind til Netavisen Pio.

Mindsteløn er ingen løsning

Hun frygter især en situation, hvor EU-Domstolen kan tvinge Danmark til at indføre ny lovgivning for at Danmark lever op til direktivet.

De gode viljer i EU-systemet er dog ikke nok

”Det, der foreløbigt ligger i forslaget er, at det er op til hvert enkelt land, om man vil have en mindstelønsmodel eller en overenskomstmodel," siger Marianne Vind til Netavisen Pio.

"Men hvis man arbejder i Danmark uden overenskomst, og synes man får for lidt i løn, så kan man køre sin sag hele vejen til EU-Domstolen, som så kan afgøre, at der er ansatte i Danmark, som ikke er beskyttet af direktivet,” siger hun.

”Men løsningen er ikke, at EU dikterer et bestemt lønniveau, for så vil tusindvis af lønmodtagere komme til at arbejde for mindstelønnen. Løsningen er, at mange flere får en overenskomst,” siger Marianne Vind.

så kan man køre sin sag hele vejen til EU-Domstolen

Marianne Vind forventer, at det endelige direktiv-forslag vil blive vedtaget af både Europa-parlamentet og Ministerrådet.

Hummelgaard er skeptisk

Fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard lyder det i et opslag på Facebook, at han og regeringen fortsat er skeptiske overfor ideen om, at EU skal lave regler for ansattes løn.

Han skriver videre, at han undervejs stemt nej til de forslag, der løbende er kommet frem.

Han vil nu meget nøje studere de endelige formuleringer

“Vi har arbejdet for, at direktivet ikke blander sig direkte i grundprincipperne i vores danske model. Det er sket både før forslaget blev fremsat og under forhandlingerne,” skriver Peter Hummelgaard.

Han vil nu meget nøje studere de endelige formuleringer i mindstelønsaftalen.

Også Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har på Twitter omtalt den nye mindsteløns-aftale, hvor FH gentager, at Bruxelles bør holde sig fra lønforholdene på det danske arbejdsmarked.

"Det kan vi godt finde ud af selv, og det er alle parterne herhjemme heldigvis enige om," lyder det.

placeholder

 

I fagforbundet Dansk Metal har man også taget fat på at nærlæse den nye mindstelønsaftale og undersøge konsekvenserne for danskernes løn- og arbejdsforhold.

På Twitter skriver forbundets EU-chef Johan Moesgaard Andersen, at man vil vi "analysere hver eneste juridisk detalje nøje for at vurdere betydningen for den danske model."

placeholder

 

På et pressemøde tirsdag eftermiddag gjorde EU's beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit sig store anstrengelser  for at berolige de danske kritikere af mindstelønsdirektivet.

"Aftalen er meget klar. Det danske system og andre lignende systemer vil ikke blive påvirket af direktivet. Danskerne skal ikke afskaffe eller ændre i deres system med kollektive aftaler," lød det ifølge DR fra Nicolas Schmit.

Forslaget om en EU-mindsteløn har været undervejs siden begyndelse af 2019. Det oprindelige forslag blev fremsat i oktober 2020. Det seneste halve år har der været intense forhandlinger mellem EU-kommissionen medlemmerne af Europa-parlamentet.

Opdateret klokken 16.00 med kommentar fra beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I ÅREVIS HAR

FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU

ADVARET MOD EU OG MINDSTE LØN

HVORFOR BLØDER FAGBEVÆGELSEN, DE SKULLE HAVE TAGET AFSTAND FRA EU !!!!!!!

ARBEJDSKRAFTENS FRI BEVÆGLIGHED, ER EN KÆMPE SKANDALE !!!!!!

FOLKEBEV

ÆGELSEN MOD VERSALER HAR I ÅREVIS KRÆVET BEDRE, STAVNING OG TEGNSÆTNING OG

FÆRRE TOMME LINJER MIDT

I DET HELE.

HVORNÅR LYTTER DE PÅ BORGEN!!!!1!

SPARK BARE LØS PÅ MIG

BEKLAGER JEG ER ORDBLIND, DET HAR JEG KÆMPET MED HELE MIT LIV !!!!!!!

SÅ ER JEG MEGET NÆRSYNET.

DET VILLE VÆRET DEJLIG DU FORHOLDT DIG TIL SAGEN

SPARK BARE LØS PÅ MIG

BEKLAGER JEG ER ORDBLIND, DET HAR JEG KÆMPET MED HELE MIT LIV !!!!!!!

SÅ ER JEG MEGET NÆRSYNET.

DET VILLE VÆRET DEJLIG DU FORHOLDT DIG TIL SAGEN

OBS

DER ER VIRKELIG GANG I

FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU

HJEMMESIDE

FOLK ER MEGET VREDE MOD EUs mindste løn.

Jamen, så gå du derover. Der passer dine holdninger sikkert også bedre.
PS: har dit tastatur sat sig fast?

DU BEDES LÆSE MIT SVAR TIL THOR.

DER IKKE TØR VISSE SIT EFTERNAVN ???????

JA JEG ER MEGET NÆRSYNET OG ORDBLIND

DET VILLE VÆRE DEJLIGT HVIS I HOLDT JEG TIL SAGEN.

MINDSTE LØN OG IKKE SPARKE PÅ MANDEN !!!!!!

JEG HAR JO ALDRIG SVINET NOGEN TIL !!!!!

Okay så, fagbevægelsen må så lidt mere ud af hullerne i fremtiden.

For mig at se er den eneste forskel på før og nu, at det nu bliver lovligt at betale folk mindre, end det er fastsat i overenskomsten, blot det ikke er mindre end den lovbestemte mindsteløn. Men det er det jo allerede, det er ikke forbudt at underbetale folk, blot risikerer arbejdsgiveren en masse bøvl og ballade fra sine medarbejderne.

Så hvis folk vil have mere i løn end mindstelønnen, må de jo true arbejdsgiverne med at strejke. Ligesom nu.

.
DANMARK KVÆLES AF EU's JERNGREB
EU har alle dage været en glidebane og har overtrådt danskernes grænse igen og igen. Endnu en gang skal det forbandede EU-diktatur magtbestemme. De vil igen tromle os danskere ned og magtbestemme ALT.
EU er tydeligt ved at ensrette landene til deres drøm (og bindegale Radikales drøm) om EU-stater under EU-land i drøm om stormagt. Derfor skal vores nordiske bedre levevis hives ned i levestandard, som undersåtter under EU med fransk/tysk liberalistiske dominans. De riges "frihed til magt/pengemagt/dominans", og derved dårligere vilkår, mindre frihed og mere utryghed til de arbejdende danskere. Vores nordiske levevis, danske værdier og danske velfærdssamfundsmodel er i den grad truet af EU og elitens grådighed og egoisme. Liberalismen fra blå blok herhjemme har allerede forringet vores velfærd og gjort danskerene mere utrygge, pressede og stressede. Danskernes frisind, kreativitet, frihed, tryghed i fællesskabets velfærd og sikkerhedsnet i de danske værdier, er blevet mere og mere ødelagt af blå bloks egoisme, kolde hjerter og grådighed igennem årene, hvor man kun skal tænke på sig selv og egen lille næsetip. Vi har aldrig haft så mange ensomme og stressede, og det kan blå blok og deres liberalisme jo så tænke lidt over, selvom "borgerskabet" sikkert har svært ved at åbne øjnene for andre, fordi de har deres på det tørre, og kun tænker på sig selv.

EU har gjort virksomheder dybt afhængige af støttemidler i fast jerngreb, så erhvervslivet nu er nødsaget til også at æde alt fra EU – hvis de vil have penge.
EU smadrer løs i vores nationale love og regler, og blander sig OGSÅ i danskernes hverdag, løn, arbejde, vilkår, velfærd, dyr, natur, barsel, SU, dagpenge, kvindekvoter, asylregler, den danske model, osv osv osv. Det er EU-boreskruen uden ende, der smadrer løs, hvis den ikke stoppes!!!
Danskerne må ikke længere bestemme over eget land og egne regler. Frihed og frisind til at bestemme i eget land er ved at være slut. EU's diktatur og jerngreb har overtaget, desværre. Nej tak, sagde danskerne igen og igen og igen, men ingen lyttede. Danskerne skal bare holde deres kæft og røvrendes, når EU sniger regler ind ad bagdøren.
Politikerne styres enten som marionetdukker eller går med drømme om international stormagt-karriere i spin og fedte-spil, at de helt har glemt befolkningens nationale følelser og kærlighed til deres danske land, vores velfærdssamfundsmodel som vi i årevis har været stolte af fordi det gav frihed, frisind, tryghed. Danmark-lilleput er sat billigt til salg til EU-magten. EU og EU-tilbedere er godt i gang med ødelæggelserne.
Ak ak, og det ser ud til, at når eu-reglerne passer ind i politikernes EGEN dagsorden, men med utilfreds befolkning, så kan politikerne jo nemt bare smide EU-offerkortet og give EU skylden; "vi kan intet gøre, EU bestemmer", og så slipper de for bøvl med de kritiske danskere, og når det der kommer fra EU så ikke lige passer ind, så kan politikerne nok finde en metode at komme udenom, og sige "nej selvfølgelig bestemmer EU ikke".

UDEMOKRATISKE EU
Jeg tror stemmeprocenten vil falde fremover, fordi mange danskere ikke længere kan se sig selv i samfundet, politikernes dagsorden og ikke længere kan genkende sit land, der er blevet mere og mere liberalistisk egoistisk, og udansk og udemokratisk pga EU-magten der vil tromle lande og bestemme ALT. Stemmeprocenter er også lavere i USA og i de mere korrupte østeuropæiske lande. De nordiske lande har ellers haft høj folkelig tilslutning, men måske det er ved at få en ende, hvis der ikke kæmpes for vores danske værdier fremover.
Men som Uffe Ellemann, den gamle "skiderik", sagde for ganske nyligt, så havde han altid hadet folkeafstemninger og kaldte det for noget hø. Jo jo, så ved man hvor Jakob Ellemann har arvet det arrogante magtfuldkommenhed fra. Men de såkaldte "borgelige liberalister" synes jo selv hver især at de er "guds gave til menneskeheden", og derfor skal de der "hø-danskere" ude på landet, bare holde deres kæft og makke ret. Macho-typerne på Borgen vil magtbestemme.
Desuden vil rigmandsghettoen i liberalismen og islam-ghettoen i religiøs macho-kultur leve i hver deres egne egoistiske parallelsamfund med en mur omkring sig selv, hvor de vil snyde, bedrage, lyve, manipulere og udnytte andre, for at opnå (religiøs)magt/pengemagt.

De gængse danskere er ved at blive smidt af bussen.

DER VAR ENGANG ET LYKKELIGT LILLE HYGGELIGT LAND MOD NORD
Der var en gang et dejligt land med stolt RØDT flag – med frisind, frihed, tryghed, mere lighed, velfærd, bedre fælleskab, mere empati, ingen EU-diktatur, mindre grådighed, og der blev "løftet i flok", fordi ingen skulle svigtes – det hed Danmark.

Men så kom... Islam-invasionen af egoist-religiøse muslimer med macho-kultur, der suger løs af danskernes velfærdskasse (og uden forståelse og respekt for danskernes kultur og land)... Den blå griske liberalisme i grådighed og egoisme... EU-magten der vil bestemme og forringe danskernes land og levevilkår... Og nu også ondskabsfulde macho-Putin der truer, så de fredelige nordiske lande pludselig skal opruste... Trist trist trist.

Egoistiske macho-religioner/ideologier udefra og indefra ønsker at smadrer vores stolte nordiske danske velfærdssamfundsmodel, velfærdskasse, danske værdier, den danske model, arbejdsvilkår, fællesskab, som det danske folk af generationer af "leverpostejsdanskere" har kæmpet for, og bygget op i stolthed. Folket bliver igen svigtet af grådighedens grimme væsen.

Det gør mig trist. Jeg savner Danmark, der er ved at forsvinde.

.....

Læs flere kommentarer:

DE BLÅ VIL SMADRE VELFÆRDSSAMFUNDET
https://piopio.dk/arbejdernes-internationale-kampdag-er-tilbage#comment-...
......

NEJ TAK TIL MERE EU-DIKTATUR
https://piopio.dk/kofod-lover-ny-afstemning-hvis-der-kommer-en-eu-haer#c...
......

RIGMANDSGHETTOEN OG ISLAMGHETTOEN ØNSKER DERES EGNE SAMFUND
https://piopio.dk/konservativ-zigzag-kurs-giver-knas-i-den-blaa-familie#...
......

Annonce