Minister: Ja, måske er tiden inde til bredt politisk samarbejde

Det er modigt og det rigtige tidspunkt at statsministeren gøre sig refleksioner om en regering hen over midten, mener fødevareminister Rasmus Prehn.
Foto: Rasmus Prehn
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S)
Statsminister Mette Frederiksen (S) brugte Grundlovsdag til refleksion og at melde ud, hvordan vi i Socialdemokratiet vil gå til valg.

Vi søger naturligvis stadig danskernes opbakning til at fortsætte den nuværende et-parti regering. Men statsministeren fortalte samtidig, at hun gerne vil åbne en diskussion af, om man kunne lave en regering hen over midten.

Jeg synes, det er modigt og det rigtige tidspunkt at gøre sig de refleksioner. Den nuværende et-parti-regeringen har været yderst manøvredygtig og har tilsyneladende også stadig opbakning i befolkningen.

To store kriser har forandret verden

Men jeg synes, at statsministeren alligevel har helt ret i at tage muligheden af et bredt samarbejde op netop nu.

Vi har haft to store kriser, der har ramt og forandret verden. Coronakrisen og krigen i Ukraine. Og dem har vi håndteret via bredt samarbejde og et nationalt kompromis. Det er i sig selv lovende.

Klimakrisen og andre store udfordringer kalder på mere af det samme.

Fri af blokpolitikken

Da Mette Frederiksen og Socialdemokratiet valgte, at vi skulle gå til valg på en socialdemokratisk et-parti-regering, var det jo netop for at komme fri af blokpolitikken.

Vi skulle have muligheden for at forhandle til begge sider i Folketinget. Allerhelst med brede samlende flertal hen over midten.

Og det er sådan set også lykkes. 9 ud af 10 af vores politiske aftaler de seneste 3 år er indgået bredt i Folketinget.

Jeg har f.eks. selv lavet en visionær og grøn landbrugsaftale med deltagelse af stort set alle Folketingets partier. Det var historisk. De fleste andre aftaler, jeg har indgået, er også brede.

Og det samme mønster tegner sig blandt mine ministerkolleger.

Strækker altid hånden ud til samarbejde

Socialdemokratiet har altid været og skal fortsat være et bredtfavnende og samlede parti. Med visioner og mod. Men også med evnen til at samle Danmark i samskabelse med andre.

Nu er der krig i Europa, foruden inflation, stigende priser, fødevaremangel og klimakrise og alt det andet.

At nogle i blå blok fornærmet vrænger på næsen og siger nej tak til samarbejde hen over midten er ærgerligt.

Derfor kan det være en tanke værd, om vi skal indgå i en samlingsregering hen over midten. Det har Danmark gjort før i krisetider.

Jeg har noteret mig, at mange af landets borgmestre er enige i synspunktet. Også faglige ledere og erhvervslivet bakker op om national samling.

Vi socialdemokrater strækker altid hånden ud til samarbejde. Og det bliver vi ved med.

At nogle i blå blok fornærmet vrænger på næsen og siger nej tak til samarbejde hen over midten er ærgerligt. Jeg tror faktisk ikke, at ret mange af deres vælgere ønsker gold blokpolitik.

Når jeg taler med vælgere - også mange af Venstres og Konservative vælgere - foretrækker de faktisk en samlingsregering hen over midten.

Derfor skal vi have tålmodighed og insistere på samarbejdet - og det hvad enten det er i en samlingsregering eller i et samarbejde, hvor Socialdemokratiet fortsætter som et-parti-regering.

Og det skal selvfølgelig ske ved at vi fastholder en stærk og visionær politik. Et politisk projekt, hvor vi f.eks. holder fast i en værdig og anstændig pension - også for de mest nedslidte. Nemlig Arne-pensionen.

Hvor vi fortsat skal have verdens mest ambitiøse klimapolitik. Og gerne gøre den endnu mere ambitiøs. En politik, hvor vi skal have et velfærdssamfund der konstant styrkes og udvikles, fremfor udhules og beskæres.

Ligesom det er afgørende med en tryg og alliancebaseret sikkerhedspolitik med NATO, FN og EU i centrum.

Langsigtede og holdbare løsninger i fællesskab

Vi skal arbejde for en fortsat satsning på langt bedre folkesundhed og mere lighed i sundhed, og vi skal stræbe efter et Danmark i balance med udvikling og muligheder i både byer, provins og landdistrikter.

Endelig må vi ikke glemme en uddannelsespolitik, der styrker erhvervsuddannelserne. Og der er naturligvis meget mere.

Jeg tror, vi har danskernes opbakning til at tage ordentligt fat i de store udfordringer og lave langsigtede og holdbare løsninger i fællesskab. Så drop rygradsreaktionerne og lad os nu samarbejde fremfor at skændes og bekrige hinanden.

Rasmus Prehn (f. 1973) medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, formand for Folketingets Transportudvalg. Har været medlem af Folketinget siden 2005. Tidligere minister for udviklingssamarbejde og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Forbyd minkavl i Danmark og afskaf dermed dyreplageriet!

Jeg forestiller mig, at det mest var en taktisk udmelding fra statsministeren. Under alle omstændigheder er jeg helst fri for at se V eller K i regering.

Annonce