Løkkes projekt ligner en tynd kop te

Den tidligere statsminister præsenterede i weekenden de kandidater og det politiske program, der skal bringe ham tilbage i centrum af dansk politik.
Foto: Claus Peuckert/Thrane Media
Lars Løkke Rasmussen (M), formand for Moderaterne
Selv om partiet har været undervejs i mere end et års tid, var grundlovsdag officielt første dag for Lars Løkke Rasmussens nye midterparti Moderaterne.

På et velbesøgt årsmøde i Vejle holdt den tidligere statsminister sin første tale som nyvalgt partileder foran de 700 partimedlemmer.

Han holdt en god (og lang) tale. Måske meget kendetegnende for Løkke, var det uden manuskript og derfor var indtrykket fint, men også lidt ufokuseret.

Kynikere vil så mene, at de begejstrede partisoldater bliver bondefanget

Selv om Løkke er et kendt navn, og han har fået økonomisk opbakning fra erhvervslivet, så er det alligevel en præstation, at hans person alene kan engagere så mange mennesker.

Kynikere vil så mene, at de begejstrede partisoldater bliver bondefanget og blot er brikker i Lars Løkkes spil for at holde sig relevant.

Men sandheden er jo, at de her mennesker engagerer sig politisk, fordi de oprigtigt tror på budskabet - og tror på, at de selv kan bidrage og få noget ud af det.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvad der er målet for det hele.

Indtil videre er der ikke meget, der tyder på, at vælgerne er specielt interesserede. Der er enkelte målinger, hvor Moderaterne er over spærregrænsen, men i de fleste er de under.

I Macrons fodspor

Politik er blevet mere persondrevet i de seneste år, og selv med de nye kandidater ombord er Moderaterne stadig Lars Løkke Rasmussens projekt. Partiet, det er ham.

Inspirationen er uden tvivl den franske præsident Macron, der med stor succes har skabt et nyt centrum i fransk politik med sit parti La République En Marche! 

omstændighederne kan overflødiggøre det hen over natten

Det er formentlig også noget lignende, Løkke håber på, kan ske med Moderaterne.

Udfordringen for et parti som Moderaterne - lidt lige som i sin tid Ny Alliance - er, at det i det store hele er bygget på en ide om politisk taktik: At nogen andre skal samarbejde om noget - i stedet for en ideologi eller en mærkesag -betyder, at omstændighederne kan overflødiggøre det hen over natten.

Får Moderaterne ikke de afgørende mandater, så er de hurtigt ligegyldige.

Skulle der ske en parlamentarisk ændring - for eksempel en VKR-regering, så forsvinder Moderaternes raison d’etre om at skabe samarbejde hen over midten også.

Løkkes greatest hits

Partiet præsenterede også et længe ventet partiprogram.

Det indeholdt ikke mange overraskelser for de, der har fulgt med i Lars Løkkes udmeldinger de seneste halvandet år.

det er jo i sidste ende Løkke, der afgør, hvad der er "sund fornuft"

Mange af forslagene i programmet, som nedlæggelse af regioner, omlægning af SU til lån, en milliard ekstra til kulturområdet, en civil værnepligt for alle unge og omlægningen af skattesystemet, har allerede været ude i bøger, kronikker og interviews.

Nogle af forslagene er ting, som han ikke kom igennem med som statsminister. Andet er kommet til siden, på de mange møder Løkke har holdt i sit politiske laboratorium ‘Det Politiske Mødested’.

Løkkes ring

Partiprogrammet spænder bredt, og der er "politik på alle hylder", som man siger. Det spænder fra det helt store, nemlig en ambition om at klodens temperatur maksimalt må stige med 1,5 grader til det helt små, en ændring af opgørelsen af fravær på ungdomsuddannelserne.

Men det væsentlige er måske ikke så meget det politiske indhold, men at bringe partiet i en situation, hvor Løkke efter et folketingsvalg har de afgørende mandater og så se, hvad der kan ske derfra.

Det nye parti er som Lars Løkkes gamle, bare med den for partiformanden afgørende forskel, at her er der ingen, der kan eller vil slå Løkke oven i hovedet, hvis han skejer ud og ændrer partiets politik.

det er jo i sidste ende Løkke, der afgør, hvad der er "sund fornuft"

Her er ingen irriterende hovedbestyrelse, selvretfærdige kredsformænd eller parti-nestorer, som han løb hovedet mod i Venstre. Alle i Moderaterne er der på grund af ham.

Som Sauron i Ringenes Herre har han lænket partimedlemmerne til hans vilje. For det er jo i sidste ende Løkke, der afgør, hvad der er "sund fornuft".

Og historikken med den tidligere statsminister viser jo, at den sunde fornuft kan ændre sig, alt efter, hvad der er politisk opportunt.

En ny chance

Derfor var der også på årsmødet mere spænding om de mennesker, som Lars Løkke Rasmussen har fået til at stille op som folketingskandidater sammen med ham.

Han har tidligere vist, at han har blik for at hente stærke navne fra den offentlige debat ind i politik, som f.eks. Lykke Friis og Tommy Ahlers. I det lys virker Moderaternes kandidatliste en anelse undervældende.

Nogle af navnene kendte man i forvejen.

han har blik for at hente stærke navne fra den offentlige debat ind i politik

Det drejer sig bl.a. om partiets sekretariatschef på Christiansborg, tidligere Venstre-folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt, der prøver at gøre comeback til det Christiansborg, han blev tvunget til at forlade efter en dom for narko-kørsel.

Partiets kommunikationschef Jeppe Søe, som tidligere har været hos både de konservative, Borgerligt Centrum og Liberal Alliance og den tidligere teaterchef og mangeårige debattør Jon Stephensen, der kommer fra et kortvarigt engagement i Alternativet.

Band of Misfits eller rigtige mennesker

Spørger man Moderaterne selv, har man satset på mennesker med erfaringer fra den virkelige verden, som ikke er vokset op med politik.

Det er nok rigtigt set, at der er en max-grænse på, hvor mange kandidater Moderaterne, kunne have, som var den slags, som var blevet smidt på porten i deres gamle partier.

adskillige af kandidaterne, som tidligere har forsøgt sig

Men ser man ned over listen med kandidater, er der dog adskillige af kandidaterne, som tidligere har forsøgt sig med politik i andre partier.

Erhvervsmanden Erick Thürmer blev for et par år siden opstillet som folketingskandidat for De Konservative i Nordsjælland.

Han har også forsøgt sig som forfatter. Han skrev i 2019 bogen 'Den spirituelle CEO –Thürmer i 3D'. En anmeldelse af dette værk kan (og bør) læses her.

Udover Løkke og Engel-Schmidt, så har udviklingssygeplejerske Carina Bloch Simonsen været kandidat for Venstre i Løkkes barndomskommune Gribskov og til Region Hovedstaden.

De udstødtes ø

Og byrådsmedlem Charlotte Bagge Hansen er også tidligere medlem af partiet, men blev valgt som byrådsmedlem for en lokalliste i Vordingborg, efter hun brød med sit gamle parti.

Det gav en del opmærksomhed på årsmødet, at Ishøjs tidligere socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorp, der sidste år blev vraget af sine partifæller i den københavnske vestegnskommune, også sad blandt deltagerne på det stiftende årsmøde.

Selvom Bjørstorp ikke er blandt kandidaterne, så er der alligevel et element af ‘De Udstødtes Ø’ over Moderaternes persongalleri.

Folk, der er kommet på kant med deres gamle partier, og som ikke rigtigt har andre muligheder tilbage.

Men der er selvfølgelig også mange af kandidaterne, som er kommet ind og nu gør deres første erfaringer med politik. Unge mennesker, iværksættere, indvandrere, sygeplejersker og en tidligere DMI-direktør.

Spørgsmålet er så, om det engagement også kan veksles til vælgeropbakning

Politikens debat-redaktør kaldte det lidt nedladende og meget rammende for “Danmarks LinkedIn-parti” - efter det sociale medie, hvor folk har mest travlt med at fortælle om deres jobskifte og andre arbejdsrelaterede ting.

placeholder

 

Men i en tid, hvor mange partier har svært ved at engagere og motivere mennesker fra “de arbejdende klasser” til at stille op, bør Løkke roses for evnen til at engagere alle de her mennesker politisk.

I en tid, hvor medlemskaberne af de politiske partier ikke står i høj kurs, så er det i sig selv en præstation.

Spørgsmålet er så, om det engagement også kan veksles til vælgeropbakning. Svaret får vi inden der er gået et år.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Personligt opfatter jeg Lars Løkke som en død sild, men med hans tidligere storfiskervenner in mente skulle jeg måske rette det til en død torsk. Nul stemmer herfra.

Fra ødelæggelse af velfærdsstaten som hovedformål til moderat midtsøgende. Er der virkelig nogen som tror på det??? Og så med en velfærdsstat hader som Jakob Engel-Schmidt som en af front figurere. En person, som ikke er folketinget værdi.

Den-Lile-Svindler er ved at bevæge sig til at blive Den-Store-Svindler.

Jeppe, kan du ikke komme i tanke om røde svindlere? Store som små?
.

Jeg er mest overrasket over, at han ikke har fået Isabella Arendt ind i folden og med på kandidatlisten. Hun vil tydeligvis gerne fortsætte i politik, ligger nogenlunde samme sted som Løkke, og ser da i det mindste ud til at have en vis folkelig appel, uden at jeg i øvrigt begriber hvorfor.

Normalt hører jeg ikke Løkkes taler, slukkede normalt før i tiden, når han tonede frem på TV, men jeg hørte hans laaaaaaaaaaaaaaaaaaange tale i søndags. Jeg blev ikke imponeret. Og endnu mindre da jeg i dag i P1 kl.9 til 10 hørte Løkkes højre hånd snakke løs. Jeg ville aldrig stemme på en person eller parti, der havde de holdninger til det politiske forum. Det var jo sådan at forstå, hvis vi får de afgørende mandater, så er det os, der styrer dansk politik. Han var ikke rigtig klog og høre på. Han var ingen gevinst, da han var i folketinget som suppl. for en eller anden på orlov, men nu har han d helt fået storhedsvanvid. Men lyt selv.

Den dag Lars Løkke har prøvet et ærligt job i ti år, kunne han lade sig repræsentere af folket!

I dag repræsenterer han kun sig selv. Nemlig en politiker der ikke lykkedes med sit projekt!

Lars drømmer om at almindelige mennesker i almindelige livssituationer skal repræsenteres i folketinget!

Problemet er blot at man ikke kan lade sig lede af et menneske der netop ikke kender til livet som et almindeligt menneske i en almindelig livssituation.

Hvorfor er det at Putin er en så dårlig repræsentant for den almindelige russer.

Ja netop fordi han lever så langt væk fra den almindelige borger.

Ledere der har levet alt for længe i magtens små korridorer og ikke evner at lytte til almindelige menneskers hverdag!

Fordi de har deres egen agenda!

Magten! For magtens skyld!

I magtens korridorer tror man ikke at almindelige mennesker magter at styre magten!

Netop derfor svarede Lars Løkke på et spørgsmål fra en journalist hvorfor han ikke trådte til side og lod et almindeligt menneske f.eks. en elektriker overtage hans folketingskandidatur.

Svaret var at netop Lars Løkke var “håndværkeren” der kendte spillet på Christiansborg. Og uden dette magtens kunst kunne man lige så godt opgive sit forehavende!

Det er jo lige så langt ude i hampen, som når Putin kun tror at Rusland kan ledes af Putin - magtens kunstner nummer 1!

Ifølge egen version!

Verden trænger til almindelige mennesker!

De eneste der kan stoppe i flationen!

Fordi de er de eneste der for alvor mærker inflationen!

Spørgsmålet er blot hvordan verden fjerner levebrødspolitikere som Lars Løkke og Putin!

De flest vil mene, at mulighederne er størst i vort demokrati!

Men lad os nu se!

Hvis 5% af danskerne er sygeplejersker burde der være 5% sygeplejersker i folketinget!

Hvordan når vi frem til den repræsentation?

Hvis 50% af danskerne er kvinder burde 50% af folketingsmedlemmerne være kvinder!

Men Lars Løkke mener at han er bedst!

Ligesom Putin mener at han er bedst!

I Danmark vil vælgerne også have de bedste!

Selv om de ikke er repræsentative!

Og så går verden skæv!

I Rusland går det for alvor skævt!

Så skævt at det går skævt i hele Europa!

Ja, selv i lille Danmark!

Der har verdens bedste ledere, verdens bedste finansminister, verdens bedste klimaminister og verdens bedste statsminister!

Og alligevel stiller Lars Løkke op for at “repræsentere” almindelige folk!

Og magtens katalysator hedder Lars Løkke!

For han kender magtens skakspil bedre end selv Putin!

Betaler du ikke selv for et par strømper, ja, så er helvede løs i det lille socialdemokratiske Danmark!

Og Putin ler hele vejen ind på toalettet! Alt imens han taler i mobiltelefon med Macron!

“Moder-arterne”! Vil han konkurrere med statsministeren på hendes egen boldbane!

Un homme? Au Danemark un homme est aussi une femme, monsieur Putin!

Husk det hr Putin. Rundt om Østersøen er der 4 kvindelige statshoveder! Du må stoppe krigen nu!

Med kvinder ved man aldrig! Verden er blevet en anden!

Jeg ringer igen i morgen monsieur Putin! Sov nu på det! Og stop den krig! Folk sulter i Moskva! I Paris!

Kun du og jeg kender magtens korridorer!

Og tak for kaffe, Lars Løkke!

Aksel - så langt et indlæg med så lidt indhold burde du virkelig spare andre for - og jeg har også kun skimmet det meste, for mere var det ikke værd.

Drengen sagde til sin mor,den lille svindler og hans disiple har jo intet tøj på,måske skal guruen have silke underbukser på igen efter en tid ude i kulden efter han har kørt Danmark i sænk da han havde nøglerne til statsministeriet godt hjulpet af Pape og Tulle alting sejlede sygehusene politiet ja alle skulle spare 2 procent det mærker vi følgerne af i dag.Så er det guruen og hans diciple kommer på banen mange af dem ikke helt rene i kanten,tror de kan frelse Danmark for den bedste regering i mange år håber de sidder mange år endnu håber guruens tid er overstået han kan da ikke blive ved med at tryllebinde befolkningen med sit bedemands udtryk.

Ærgerligt Red Barnet CEO posten er optaget. Ellers kun vi jo skubbe ham derhen.

Kommentar:

Efter min mening, burde man rose alle borgerer, som interesserer sig for politik, og især dem, som gør noget ved det, så som, at opstarte et helt nyt politisk parti med mere...

Om Moderaterne kommer ind på Christiansborg efter næste valg, bliver da interessant, for der er ny-tænkning hos Moderaterne, og efter min politiske mening, er der positive tiltag og, selvfølgelig også negative...

Danmark kan ikke fortsætte positivt med en såkaldt Rød-Blok og Blå-Blok, det den ene blok vedtager bliver efter næste valg tilbagerullet osv, osv...Der skal nytænkninmg til, men om vælgerne ønsker dette må vi vente med at se til efter valget...

God Weekend,

Erling Drews...

I øvrigt. Ideen om samfundspligt for unge har Den-Lille-Svindler fået fra tyske CDU's partiprogram.

Det eneste Lars Løkke Rasmussen kæmper for, er at få 4 år mere i folketinget, så kan han gå på pension og få den højest opnåelige pension efter sin tid som minister og medlem af folketinget.

Annonce