Annonce

SF-veteran skal sikre dansk toppost i FN

Holger K. Nielsen overtager Kristian Jensens opgave med at sikre Danmark en plads i FN's Sikkerhedsråd.
Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) er blevet udpeget som “særlig repræsentant for det danske kandidatur til en plads i FN’s Sikkerhedsråd i 2025-26” af udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Opgaven som særlig repræsentant er blevet ledig, efter at en anden tidligere udenrigsminister, Kristian Jensen, i slutningen af marts droppede diplomatiet til fordel for direktør-jobbet i den nye danske energi-brancheorganisation, Green Power Denmark.

72-årige Holger K. Nielsen ser frem til den nye opgave:

"Jeg er glad for og stolt over, at regeringen har udpeget (mig, red.) til - sammen med udenrigsministeriets dygtige ansatte - at fortsætte arbejdet med at sikre Danmark en plads i FN’s sikkerhedsråd. FN er en krumtap i dansk udenrigspolitik og posten er vigtig. Jeg glæder mig," skriver han i en kort kommentar på Twitter.

Skal stå for en aktiv, overbevisende og inkluderende kampagne

Holger K. Nielsens nye chef, udenrigsminister Jeppe Kofod (S), byder den erfarne politiker tilbage i ministeriet:

“FN’s Sikkerhedsråd er det mest magtfulde organ i verden. Derfor ligger der en kæmpe opgave i at sikre, at Danmark får en plads ved bordet. Det arbejder dygtige diplomater i Udenrigsministeriet for hver eneste dag lige nu," udtaler han.

"Jeg er glad for, at Holger K. Nielsen har sagt ja til, at drive det vigtige arbejde med at gøde jorden for et succesfuldt dansk sikkerhedsrådskandidatur."

"Holger har den rette politiske profil, erfaring og ekspertise, der skal til for at skabe opmærksomhed om det danske kandidatur, særligt i de lande hvor vi ikke har en dansk ambassade, og jeg er overbevist om, at vi med Holger som særlig repræsentant kan føre en aktiv, overbevisende og inkluderende dansk kampagne," lyder det fra Jeppe Kofod.

FN’s Sikkerhedsråd består af fem faste medlemmer: USA, Frankrig, Storbritannien, Kina og Rusland.

Derudover vælges 10 ikke-faste medlemmer for en toårig periode. Valget for perioden 2025-26 finder sted i midten 2024. Danmark har senest været medlem af FN’s Sikkerhedsråd i perioden 2005-06.

Kritik af udnævnelsen

Det vakte en del opsigt, da regeringen i 2021 udpegede Kristian Jensen til diplomatrollen. Blandt andet mente mange medarbejdere i Udenrigsministeriet, at det var problematisk, at regeringen besatte diplomatposter uden om det traditionelle ansættelsessystem.

De ansattes fagforeninger, DJØF og DM, kritiserede udnævnelsen for principielt at være imod princippet om politisk neutrale embedsmænd.

Holger K. Nielsen er på nuværende tidspunkt statsrevisior. En rolle han frasiger sig, så han kan starte i det nye job den 1. august.

Holger K. Nielsen blev første gang valgt til folketinget i 1981, ti år senere blev han formand for SF, en post han havde frem til 2005. I Helle Thorning-Schmidts regering var Holger K. Nielsen først skatteminister og siden udenrigsminister.

Han genopstillede ikke ved folketingsvalget i 2019.

Holger K. Nielsen har siden 2019 deltaget i Netavisen Pios podcast 'Mogens & Holger Bider Til Benet', hvor han sammen med Mogens Lykketoft har analyseret og diskuteret aktuelle indenrigs- og udenrigspolitiske emner.


 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det eneste positive i den udnævnelse er at det ikke blev Villy Søvndal
.

Tillykke til Holger K.Nielsen flot tillid,s post..🚩..tillid,s poster giver anerkendelse .

Afdankede politikere i Udenrigstjenesten er en ide Lars Løkke fostrede. De findes i rigt mål i svensk udenrigstjeneste, og de gør sjældent gavn, men lille Lars ville sikkert gerne have haft en stillig i Berlin eller et andet hyggeligt sted i EU.