A-kasser står til at overtage opgaver fra jobcentrene

Forhandlinger om millionbesparelser på de kommunale jobcentre er tæt på at være i mål.
Foto: Netavisen Pio
FH vil skaffe penge til Arne-pensionen ved at droppe jobcentret til dagpengemodtagere
Partierne bag den såkaldte Arne-pension er tæt på at nå til enighed om, hvor pengene til den højt profilerede reform skal komme fra.

Ifølge forligsteksten skal der alene i år findes 750 millioner kroner ved besparelser på de kommunale jobcentre. Ifølge Netavisen Pios oplysninger arbejder forligspartierne med en model, som vil betyde, at landets a-kasser kommer til at overtage en større eller mindre del af opgaverne og kontakten til nyledige a-kassemedlemmer under de første tre til seks måneders ledighed.

fortsat ikke afklaret, om aftalen kommer til at omfatte samtlige a-kasser

Det er dog fortsat ikke afklaret, om aftalen kommer til at omfatte samtlige a-kasser, eller om kasserne får mulighed for at melde til eller fra til at være en del af den nye opgavefordeling.

I forbindelse med den netop indgåede økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne blev det annonceret at fire kommuner som et forsøg vil få frie hænder til at tilrettelægge hjælpen til de arbejdsløse.

Det er uklart, om forligspartierne har en tilsvarende model på bordet.

Mindre bureaukrati

Rundt om forhandlingsbordet er der dog stemmer, som har mere fokus på, at gøre beskæftigelsesindsatsen mindre bureaukratisk og gøre kravene til antallet af samtaler og aktivering mere fleksibel. Så er det ikke så afgørende, hvem der har ansvaret for opgaverne, lyder det.

har mere fokus på, at gøre beskæftigelsesindsatsen mindre bureaukratisk

Mens partierne forhandler står fagbevægelsen billedligt talt klar uden for forhandlingslokalet med et ønske om, at flytte i hvert fald en del af jobcentrenes opgaver ud til a-kasserne.

Flere forhandlere oplyser til Netavisen Pio, at målet er at binde sløjfe om en aftale ”inden sommer”, og som flere udtrykker det: Det er jo lige om lidt.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

750.000.000 kr.. Den eneste måde de kan spares på er ved at skære ned i personalet på jobcentrene. Med en løn + pension på samlet ca. 360.000 kr. årligt bliver det til 2.083 afskedige. 80% på jobcentrene er kvinder. Så kan de jo få deres egen "robuste" medicin at føle. En medicin, som årligt sender tusindevis af ledige i helvede.

De snart forhenværende 2.083 ansatte ansatte kan dog trøste sig med én ting. De første måneder af deres ledighed vil det være deres a-kasser som støtter dem.

Og der er jo masser af jobs derude. Særligt som vikarer af alverdens slags på nul timers kontrakter. Så kan de jo se, hvordan sådan et økonomisk rakkerliv er, hvor du ikke kender dagen af vejen. Hvis ikke de er ramt af stress allerede. Så kommer de til det.

God fornøjelse i det "moderne" Danmark.

Åndsvag kommentar. De ansatte i Jobcentrene gør nøjagtig som lovgiverne giver ordre til.

Fuldstændig enig Carsten.

Jah men de vælger at udføre et job, hvor de begår overgreb på syge borgere.
Så de er skyldige, find et andet job .

Der er andre omkostninger end løn ved at drive et jobcenter.

Ja, der er masser af unødvendige mellemledere og uanede mængder af pseudoarbejde!

Det passer ikke, jeg er flere gange, som ledig blevet truet på brødet, af ukompetente sagsbehandlere i kommunen 😑

Børge Jensen, hvad har de ansattes køn med noget som helst at gøre?

Det ved jeg ikke. Gør du? Men fakta er 80% af de ansatte i landets jobcentre er kvinder. Hvorfor eller hvad det betyder ved jeg intet om.

Du kan jo komme med et bud.

"Det er dog fortsat ikke afklaret, om aftalen kommer til at omfatte samtlige a-kasser, eller om kasserne får mulighed for at melde til eller fra til at være en del af den nye opgavefordeling"

Vi skal nu helst ikke derhen, hvor luskede arbejdsgivere bare kan henvende sig hos KRIFA eller Det Faglige Hus for at få medarbejdere, der er dårligt eller slet ikke organiseret, og som ingen støtte har i ryggen, hvis de kommer i klemme.

Jeg har både prøvet at være medlem hos Krifa og hos 3F. De eneste af de to steder der havde min ryg og ydede mig hjælp og assistance, da jeg behøvede det, det var Krifa. 3F der imod har aldrig været til nogen hjælp. Kun når de skulle have mine kontingentkroner.

Gennem 3F overenskomster har du en særdeles god løn set i forhold til andre lande i EU. Det kan Krifa ikke levere. Og det er trods alt din løn du skal leve af og ikke gode råd.

Men selvfølgelig. Hvis du er tilfreds med 70 kr. i time som er normen for 3F job området i Tyskland så er det jo helt fin.

Det er muligt, Johannes, men det ville nu fremstå mere overbevisende, hvis din næse ikke voksede, mens du skrev det.

Unge mener de får deres demokratiske ret opfyldt ved at protesterer og råbe og skrige. Men det hjælper ikke en dyt. Ligesom i USA. Her er der til tider vilde protester mod de lavest lønnedes løn og arbejdsforhold. Men det hjælper intet. For de har INGEN magt. Ikke den rå magt der skal til for at forandre.

Men det kan de få gennem de ægte overenskomst bærende fagforeninger. Det er gennem dem almindelige mennesker i forening og fælles kamp gennem årtier har opnået de gode løn og arbejdsvilkår i Danmark. Langt langt bedre forhold end stort set resten af Europa. Ja, verden. Sammen med resten af de nordiske lande. Og den rå magt der skal til hedder strejker i fælleskab og i solidaritet. Uden den magt vil ALT ende med at tabes for også de danske unge lønmodtagere. For Jer venter der et hårdt arbejdsliv med lave lønninger og dårlige pensionsforhold.

Og nej. Det er ikke os ældres skyld. Det er Jeres egen skyld. For opbagningen til de ægte fagforeninger er faldende af uforståelig grunde. For I ved slet ikke, hvad der står på spild - Hvis I tror I kan klare hver for sig, så er I unge helt helt glat på den. De fleste af Jer vil ende i almindelige lønmodtager jobs.

Om I så vil have de jobs godt betalt eller ej, om i vil have løn under sygdom, barsel, uddannelse, gode pensioner, gode arbejdsforhold med fortsat 6 ugers ferie. Ja det er helt op til Jer og Jeres opbagning til de ægte overenskomst bærende fagforeninger. Det er pga. af dem Jeres forældre og bedsteforældre har været i stand til at give Jer en god opvækst og en god start på livet gennem f.eks. en økonomisk håndsrækning til at starte Jeres liv på.

Men som sagt. Hvordan I vil have det er helt op til Jer selv.

Netop derfor er de unge ikke medlem. Det sprog og de formuleringer du bruger er en del af baggrunden. Brug et sprog som rammer de unge - ikke et sprog som blev talt på B&W i midten af 1950'erne. Unge skal mødes med ungt sprog på unge portaler. Unge kommer ikke til møder på samme måder som folk har gjort tidligere - ungdomslivet i dag er organiseret på andre ,måder. det gælder uanset om det er fagforeninger eller idrætsforeninger. Så hvis man vil have fat i de unge skal det være på ungdommens vilkår - ikke på fortidens vilkår.
Og ja - det er vigtigt at vi har et velfungerende fagforeningssystem - men ikke et på fortidens vilkår, men et der er indrettet efter unges verden i 2022.

Der er ikke sket noget rent fagpolitisk hvad angår unge...
Intet har ændret sig på arbejdsmarkedet - det er stadig arbejdsgivere og arbejdstagere, som skal få tingene til at fungere...og det kan KUN foregå i et samarbejde...
Arbejdstagere(+de unge) har kun strejkevåbnet at ty til, hvis ikke tingene kan forhandles på plads...
Sådan er det, og sådan vil det ALTID være...
Det skal indlæres i grunduddannelsen af de unge...

.
@Børge. Jeg deler din observation og bekymring, både for de unge og min generations fremtid.
Hvem der kan råbe de unge op, ved jeg ikke. Men fagforeninger og den "røde side" har en opgave foran sig imod den "mørke side", de blå aggressive rige dominanser.

......

DEN BLÅ PEST
De unge er vokset op med mere grådighed/egoisme/perfektionisme/afstand, efter blå blok har forpestet vores land, desværre. Og åbenbart får de unge ingen lærdom om, hvorfor fællesskabet, fagbevægelsen og velfærdssamfundet rent faktisk blev skabt, hvor man løfter i flok, fordi ingen skal svigtes. Fordi, det arbejdende folk i sin tid ikke længere ville finde sig i dårlige arbejdsvilkår og ikke ville finde sig i at blive tromlet ned af arbejdsgivere og de riges magtsyge.

DE UNGES FREMTID – I EN NY KAMP – FORFRA IGEN, MÅSKE?
Jeg håber de unge vågner op en dag, at alt ikke kun drejer sig om "sig-selv", og at de indser, hvad de er ved at miste af nordiske/danske værdier, arbejdsvilkår (den danske model), velfærdsmodellen og betydningen af at "løfte i flok", som generationer før dem kæmpede for og byggede op. Ellers kommer de til at skulle kæmpe forfra om rettigheder, mindre ulighed og lønvilkår igen, hvis de ikke vil tromles af den blå riges magtsyge, og de rigeste der vil tjene mest muligt på billigere arbejdskraft.
Så tja, ak ak, kampen for mere lige samfund, kan så starte forfra igen, når det går op for de unge hvad de måske snart mister. Working poor og ulighed ønsker de blå. De blå ønsker "frihed til riges magt/pengemagt/dominans", og derved bliver der mindre og mindre frihed og frie valg for alle andre danskere, der ikke er opvokset i eliten og født med guldskeen i røven.
Læs resten af tidligere kommentar:
https://piopio.dk/fagforeningsformand-vi-har-forsoemt-ungdommen#comment-...
......

De unge gider ikke fagforeninger, og det skyldes ikke blå blok, men derimod de røde fagforeningers hykleri. Du kan ikke råbe op om løndumping, og lignende, alt imens du støtter ulønnet praktik, og at unge under 18 skal have det halve i løn, for det samme arbejde som en over 18. Hvis fagforeninger ønskede at de unge skulle støttefod, så bekæmp ulønnet praktik (nej, kontanthjælp er ikke løn), og sørg for at unge under 18 skal have samme løn som en over 18 for det samme arbejde.

Hvem i fagbevægelsen mener du der støtter lønnet praktik ? Jeg antager at du er bekendt med at der er flere parter når der indgås lønaftaler ? Så måske skulle "gryderetten" netop indeholde de blå ugler hvis du tænker at det skal gøre en forskel. Måske gør du "regning uden vært" hvis du tror at dine ideer vækker lykke hos arbejdsgivere og hos det blå segment

Jamen det må de ung jo helt selv om. For det er dem selv det kommer til at gå ud over. Det er ikke for fagforeningernes skyld de unge skal melde sig i kampen. Det er skam for deres egen skyld.

Og det har de åbenbart slet ikke fattet. De er vant til en tilværelse, hvor de står i centrum. Det bliver noget af en opvågning til virkeligheden i et voksenliv for særligt dem, der ikke besidder de kompetencer der skal til for at få en nøgle stilling. De kommer til at få det virkelig hårdt uden udsigt til fremgang nogensinde i deres liv. Og det fortsætter hele livet ud. For for dem venter der ingen folkepension om 50 år. Kun den arbejdsmarkedspension deres overlevelsesløn har lagt til grund for.

Ret blikket mod Tyskland eller endnu være Storbritannien og USA.

Marianne, problemet for de unge generationer er, at hvis først alle de goder velfærdsstaten har skabt og givet et godt liv til alle uanset herkomst er tabt kommer de aldrig nogen sinde igen. Så er slaget tabt. Hvis først det blå hold har sikret sig alle økonomiske midler, er de 50% på bunden af samfundet tvunget til at betjene de 50% mest velhavende. Det moderne slaveri vil dermed være en realitet i Danmark. Og er de mindst velhavende først fanget i det spind, skal de bruge alle deres ressourcer på at overleve. Og her er der ikke overskud til protest.

For en del år siden så jeg et interview med præsidenten for verdens mest konkurrencepræget samfund Syd Korea. Han sagde vi i Danmark slet ikke viste, hvor værdifuldt et samfundssystem vi havde opnået med velfærdsstaten Danmark. Enestående i menneskelighedens historie.

Befriende at der endelig kommer et gennembrud, så A-kasserne får en større rolle i forhold til jobsøgende ledige medlemmer af en a-kasse. Besparelserne m.h.t. til Jobcentrene har været et åbenlyst behov i årevis i forhold til det enorme og yderst udgiftstunge bureaukrati systemet indeholder med minimal effekt i forhold til reelle lønnede job.

Vil ministeren være venlig at oplyse følgende:

Hvor mange af de kommunale jobcentres tilmeldte borgere er blevet inddraget i forbindelse med beslutningen om at gennemføre besparelser og ændringer på de kommunale jobcentre?

Hvordan er fordelingen inden for de enkelte grupper af ledige borgere på og uden for aktivering?

Tilsvarende bedes ministeren oplyse: Hvor mange tilmeldt de kommunale jobcentre er med til at beslutte, hvad landets jobcentre fremover skal beskæftige sig med af opgaver, og hvorledes dette skal ske?

.
TJAAAA, BLIVER DET SÅ BEDRE? MÅSKE, MÅSKE IKKE...
Det er så spørgsmålet, om det så egentlig bliver bedre eller dårligere.
I bund og grund er det jo samme stramme regler de ansatte såkaldte "sagsbehandlere" er underlagt. Så om det hedder jobcenter eller a-kasse er vel hips om haps.

I hvert fald synes jeg igennem tiden, både at have hørt godt og skidt om begge steder.
I nogle kommuner har deres jobcentre opført sig venligt, respektfuldt med menneskelighed i samarbejde med den jobsøgende dagpengemodtager i forsøg på at finde "rette hylde" til jobsøgende, og i andre kommuner har man hørt det stik modsatte, at deres jobcentre har været respektløse og med sure kontrolmennesker, hvor det handlede mere om pisk, uden samarbejde med den jobsøgende – den ledige var blot et sagsnummer i rækken, der skulle sparkes videre hurtigst muligt i ligegyldighed overfor dagpengemodtagerens kompetencer/uddannelse/erfaring.
Ligeledes har nogle oplevet både positivt og negativt med a-kasserne, hvor der i nogle a-kasser også bare har siddet nogle sure "kontroltyper". Fordi det i bund og grund er samme typer "sagsbehandlere" med samme regler, der vel jobskifter fra jobcenter til a-kasser, og omvendt. Og til tider er det sagsbehandlere med manglende kompetencer og indsigt i de fagområder, som den jobsøgende har med sig af erhvervserfaring/uddannelse/kompetencer.

Bare fordi at en fagforening har en a-kasse "under sig", så samarbejder de to afdelinger vel egentlig ikke nødvendigvis med hinanden, heller ikke om de faglige områder, men er adskilt fra hinanden. Og så er det jo igen hips om haps. De såkaldte sagsbehandlere hos a-kasser har jo heller ikke nødvendigvis nogle kontakter til virksomhederne, der måske kan hjælpe den ledige.

Hvis det eneste argument er for politikerne, at det blot handler om "måske lettere/billigere bureaukrati", så kommer der jo intet nyt ud af det, med nye tanker/ideer, hvordan det system kunne forbedres. Til gavn for dagpengemodtageren der mangler job og måske godt kan bruge noget sparring/hjælp/netværk. Andre har nemmere ved at få job med en faglig baggrund, hvor jobs hænger på træerne.

PLACERING AF A-KASSER
Nu ved jeg naturligvis ikke hvor alle fagforeninger med tilknyttede a-kasser er placeret fysisk rundt i landet, men der er vel egentlig mange a-kasser der ligger ret få steder, afhængig af varetagelse af faggrupper i selve fagforeningen.
Mange ledige (især dem uden bil eller gode busforbindelser) oplever vel derfor, at a-kasser kan ligge ret langt væk fra deres bopæl, hvorimod jobcenterne befinder sig lidt mere tilgængelige spredt rundt i kommunerne. Blot en tanke, at det kan give nogle udfordringer.
Tænker også, at a-kasser, som forsikring, vel hurtigt går mest op i pengeudbetalingen skal begrænses frem for muligheder/opkvalificering til den ledige. Og i sidste ende ingen forskel om det er jobcenter/a-kasse. En a-kasse hjælper vel heller ikke rigtigt med fagligt område i sparring, fordi det er vel kun selve fagforeningen der gør dette mere specifikt (eller?) – som koster ekstra at være medlem af. Ikke alle har fagforeningsmedlemskab, men kun a-kasse. Hvordan vil de kunne adskille, men samtidig hjælpe den ledige? Så hvad er det egentlig en a-kasse kan tilbyde, og evt. bedre?

MÅSKE BURDE DER BARE TÆNKES HELT ANDERLEDES
Tænk en gang hvis jobcentre (for dagpengemodtagere) – ligesom de offentlige "erhvervskontorer" er der for erhvervslivet (der betragtes som kunder) – var et sted hvor dagpengemodtagere selv (helt frivilligt) havde lyst til at gå hen for at kunne få sparring og finde en coach/jobvejleder/konsulent med rette kompetencer til at hjælpe en med sparring/ideer/forslag m.m. i den til tider svære og hårde jagt på job.
Tænk en gang hvis jobcentre (og politikere) betragtede de ledige jobsøgende, som kunder/medborgere og ikke som "en sagsmappe" i kontrolsystem.
Og hvis en job-vejleder (coach/konsulent) ikke gør det godt nok, så burde kunder (ledige) kunne vælge en anden, eller hvis der ikke er kemi for samarbejde (Hvis alle andre på arbejdsmarkedet ikke yder ordentligt service/produkter overfor kunder, så har de heller ingen kunder).
Tænk en gang hvis job-vejledere, så havde hver deres spidskompetencer/uddannelse inden for bestemte fagområder (de dygtiggør sig i), så de bedre kan matches med den lediges fagområder/eller ny fremtid, og derved i samarbejde måske nemmere finde job/muligheder og tilbage til arbejdsmarkedet igen. Fordi hvis en job-vejleder får bedre branchekendskab og bedre virksomhedskontakter, vil de også bedre kunne være behjælpelige. Og måske ligefrem både overfor virksomheders ansatte og jobsøgende, der mangler noget sparring.
Måske også en god idé, at den ledige kan læse på en hjemmeside, hvilke kompetencer/erfaring/fagområder de forskellige job-vejledere har, og derved booke et møde, frit valg. Gøre job-vejledere mere synlige, menneskelige, tilgængelige/åbne og personlige, frem for sådan nogle "hemmelige nogen" hvor man ikke aner hvad de kan byde ind med.
Desuden. Erhvervskontorer eller lignende, har ret mange tilbud til virksomhederne af forskellige støtteordninger, kurser, seminarer, osv, og nyhedsbreve der bliver sendt ud med muligheder og tilbud. Tænk en gang hvis også dette var en mulighed på en hjemmeside, at den ledige havde et samlet overblik om tilbud/kurser/opkvalificering. Måske ligefrem økonomiske støtteordninger. De ledige, der bor helt alene, uden børn/partner, har begrænsede muligheder for at dygtiggøre sig, eller ligefrem tage ny uddannelse/efteruddannelse som voksne pga økonomiske begrænsninger.
Og tænk en gang, hvis kurser/efteruddannelse til voksne ledige også fandtes flere steder, end altid kun København/Århus.
Der er generelt altid meget fokus på de unges uddannelser, men knap så meget på hvordan voksne får opdaterede sig løbende eller som ledige.

Blot tanker.
.....

PS:
Og så skal vi have noget mere rummelighed tilbage på arbejdsmarkedet, fordi i dette perfekthedssamfund er der efterhånden kommet mange "udstødte-kasser":

DE UDSTØDTE "UPERFEKTE" I SAMFUNDET – I "DIAGNOSE-DANMARK"
https://piopio.dk/ledige-sorteres-fra-paa-grund-af-alder-men-nu-strammer...
......

Mon også fagforeningerne er villige til at hjælpe ikke organiserede borgere, jeg tror det næppe. Men de røde partier er jo nødt til at stoppe medlemsflugten fra fagforeningerne på en eller anden måde, så det skulle ikke undrer mig, om det blev et krav, at man skal være medlem for at få hjælp. Husk vi har foreningsfrihed i DK, det er som om nogle fagforeninger glemmer det. At borgere og virksomheder ikke er medlem af en af de “gamle” fagforeninger, det er fuldt ud lovligt i DK.

Hvad det drejer sig om ude i de kommunale jobcenter kan du læse om her fra første hånd https://www.information.dk/debat/2022/06/13-aar-jobcenteransat-saa-vred-...

Hos A-kasserne omhandler det i det mindste ikke om kassetænkning. Her er mennesket mere i focus. Men efter et halvt eller helt år tager jobcentrene og kassetænkningen over igen.

Annonce