Fejlmeddelelse

Twitter url incorrect: https://twitter.com/taintberner/status/1242117190754721792

Udlejningsgigants sammenbrud er godt nyt for lejere

Turister bruger ikke længere den udskældte platform Airbnb og derfor stiger tilgængeligheden af lejeboliger verden over.
Mange udlejere kan ikke længere få udlejet, og det gør det nemmere for almindelige mennesker at få en lejebolig.

Udlejnings-platformen Airbnb var tiltænkt som en måde, hvor folk nemt kunne stille en sofa eller et værelse til rådighed, eller udleje deres lejlighed, hvis de alligevel skulle væk.

I stedet udviklede det sig til et gigantisk marked for privat udlejning, der har støvsuget boligmarkedet for lejligheder i de attraktive turistbyer – nogle steder også udlejningsejendomme.

Enkelte ejere støvsuger boligmarkedet

Ifølge hjemmesiden AirDNA, der følger Airbnb tæt, ejede en enkelt udlejer knap 900 ejendomme i London, som vedkommende i 2017 udlejede for godt 15 millioner dollars.

Airbnb er blevet kritiseret for at resultere i højere boligpriser, både på ejerboliger og på lejeboliger.

En undersøgelse offentliggjort i 2017 fandt, at en stigning på Airbnb-udlejning på 20 procent i et givet område, fører til en stigning i huslejen på 0,42 procent og en stigning i boligpriserne på 0,76 procent.

Mange byer har lavet regler for at imødegå Aibnbn’s negative indvirkning på byerne. I København har man lagt en grænse på udlejning af lejligheder på 70 dage om året.

Tilbage på boligmarkedet

Men corona-krisen har lukket turisme-branchen helt ned, og det rammer også Airbnb. Turisterne bliver væk, og i stedet sætter udlejerne boligerne på det almindelige lejemarked. Også i Danmark.

Samme tendens kan man allerede se herhjemme. Boligportalen, der er en af Danmarks største spillere på udlejningsmarkeder, har oplevet en vækst på over 35 procent i antallet af udlejningsboliger, fortæller administrerende direktør, Anders Hyldborg, til DR.

Han siger ikke direkte, at det er Airbnb’s kollaps som er årsagen, men det er tæt på:

”De har jo korttidsleje, og vi har langtidsleje. Men man kunne jo godt have den tanke, at folk i de her krisetider måske vil trænge til et lidt mere sikkert sted og en fast indkomst hver måned. Og så er det jo et faktum, at turister ikke kommer til at leje de her boliger, som situationen er lige nu,” siger han.

En global tendens

Men det er ikke kun i København, at man har set en markant vækst i antallet af lejeboliger, sammenkædet med Airbnb’s kollaps.

Det sker mange steder i USA, det sker i Tel Aviv i Israel, det sker i Irlands hovedstad Dublin, hvor andelen af lejeboliger i den centrale del af byen er steget med 60 procent, i Edinburgh i Skotland, hvor udbuddet på det almindelige lejemarked er blevet fordoblet og det sker på New Zealand, hvor andelen af lejeboliger steg med 13 procent i turistbyen Queenstown.

I USA er situationen den, at Airbnb har sendt et brev til at den amerikanske regering, hvor de beder om lån eller støtte til deres mange udlejere, som nu har svært ved at få terminerne betalt på deres mange udlejningsboliger.

Det er ikke alle der har lige ondt af udlejerne, som nu står til at tabe penge.

”Aibbnb’s pludselige kollaps har været, legitimt, den sjovest ting der er sket denne måned,” skriver en amerikansk Twitter-bruger:

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg troede, AirBNB var en platform og ikke et firma.
Jaja, så har jeg lært noget nyt i dag. 😊

Ja, der er en eller anden trold, der hedder Thomas, som raser hovedløst rundt i kommentarfeltet på hver artikel. Han går meget op i pædagoglønninger, arbejdsgiveres vilkår og prøver ihærdigt at finde nogen at få afløb på sin vrede på, så spring blot kommentarfeltet over og nyd solskinnet i stedet ;-)

Annonce