Annonce

Ombudsmanden: Tvangsudsendelse var i orden

Blåstempler politiets magtanvendelse under stærkt kritiseret udsendelse og afviser påstande om tvangsmedicinering
Politiets magtanvendelse blev under en tvangsudsendelse af en iransk mor og hendes to børn stærkt kritiseret af politikere og ngo’er tilbage i marts måned. Blandt andet på baggrund af et offentliggjort kort videoklip fra myndighedernes afhentning af kvinden og hendes to børn på Center Avnstrup.

Nu oplyser Ombudsmanden, der førte tilsyn under tvangsudsendelsen, at politiets magtanvendelse i den konkrete sag ikke giver anledning til bemærkninger:

“På grundlag af de foreliggende oplysninger og observationer om myndighedernes generelle håndtering af udsendelsesforløbet i den konkrete sag, kvindens adfærd og den foretagne magtanvendelse i forbindelse hermed, mener jeg ikke, at politiets anvendelse af magt under udsendelsen giver mig anledning til bemærkninger.”

Afviser påstande om tvangsmedicinering

I forbindelse med presseomtalen af tvangsudsendelsen var det fremme, at kvinden af iransk afstamning blev tvangsmedicineret. Men den påstand afviser Ombudsmanden:

har imidlertid afvist at have givet medicin

Den læge, der deltog i udsendelsen, har imidlertid afvist at have givet medicin i forbindelse hermed,” skriver Ombudsmanden og fortsætter:

“Der foreligger heller ikke i sagen i øvrigt oplysninger eller observationer om brug af medicin eller andre former for beroligende midler under udsendelsen, herunder observationer fra den af mine medarbejdere, der overværede udsendelsen fra afhentningen i DRK Center Avnstrup til ombordstigningen på flyet i Københavns lufthavn.”

Ombudsmand Niels Fenger har heller ikke bemærkninger til myndighedernes forudgående kontakt til udlændingene, herunder med henblik på at sikre vejledning og information om forløbet af en udsendelse.

Ombudsmanden finder heller ikke anledning til at kritisere “myndighedernes opmærksomhed på de to børn og håndtering i øvrigt af de opståede situationer i forbindelse med udsendelsen”.

Offentligt ansatte kastet ind under bussen

Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, mindes flere politikere, som tilbage i marts udtalte hård kritik af politiets og myndigheders håndtering af sagen:

Det må have været ubehageligt for de offentligt ansatte, der blev hængt ud

“Jeg mindes flere kolleger, som udtalte sig i meget hårde vendinger om politi og myndigheder i denne sag. Enkelte slettede deres opslag igen, andre lod dem stå. Det må have været ubehageligt for de offentligt ansatte, der blev hængt ud.”

Han håber, at sagen giver anledning til selvransagelse:

“Jeg håber sagen giver anledning til refleksion og selvransagelse hos dem, der kastede de offentligt ansatte ind under bussen og viderebragte forkerte oplysninger.”

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ikke desto mindre vil vi kunne opleve den samme skrig og skrål fra det samme hylekor igen næste gang, en afvist asylansøger bliver sendt ud af landet mod sin vilje.

Jeg tror du trænger til at få din kone eller dig selv udsat for den behandling en mor til en baby der stadigvæk ammes med to ti ørige sønner er blevet udsat for. Så du- I føle på egen krop hvordan det er at blive overmandet og holdt nede at 4 granvoksne politimænd og hjemrejse folk. Det er en uværdig behandling . Brutal og umenneskelig uanset hvad en Ombudsmand siger. Så er der noget i vejen med de love som Danmarks ombudsmand sidder og skal varetage.
Den ombudsmand og samtlige ansvarlige politikere og politi og hjemsrejsestyrelses folk burde have en meget meget dårlig smag i munden. Det har jeg ihvertilfal. Meget nær ved at kaste op !!!!

Enig. Man burde ikke kunne skille en familie ad. Det er ganske enkelt umenneskeligt. Og at skille børn fra deres forældre, det er ganske enkelt rystende. Når faderen og den lille baby ikke hjemsendes, så bør resten af familien heller ikke hjemsendes. Som du selv nævner, Helle: Tænk, hvis det var os selv.

Jeg forstår slet ikke, hvordan nogle danskere virkelig kan forsvare det.

Børnenes ombudsmand burde blive kontaktet. det ligner ikke niget at udssætte en baby der stadigvæk ammes for at dets Mor tvangfjernes . Det er brutalt . Og at udsætte to 10 årige drenge for at være vidne til at deres Mor lægges ned på jorden af dansk politi og hjemstyrelsesfolk kl.5 om morgenen er overhovedet ikke i orden. Og det har skabt psykisk dårlige forhold hos de 2 drenge. Se link til børnenes ombudsmand. https://boernekontoret.ombudsmanden.dk/sporgsmal/ . Det er Uværdigt for voress land Danmark at behandle nogen mennesker på denne måde som det skete ved den tvangsfjernelse som artiklen omtaler. heldigvis har Dansk flygtningenævn klaget over tvangsfjernelsen og udsendelsen til FN. Ja det forlyder ligefrem fra kilde at regeringen udmærket godt var klar over at kvinden og hendes to drenge på 10 aldrig nogensinde ville blive lukket ind i Iran. Da Iran nægter at tage imod folk der ikke vil være i Iran. Hvilken SKAM der ligger over regeringens hoveder .