Ny måling: Løkke i drømmeposition

Blå blok krabber sig langsomt ind på det røde flertal.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister
Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er meget tæt på en parlamentarisk drømmeposition, hvor han med sit nye parti, Moderaterne, står til at blive tungen på vægtskålen, når stemmerne gøres op efter et kommende folketingsvalg.

Ifølge den seneste meningsmåling som Voxmeter har lavet for Ritzau får Moderaterne 3,1 procent af stemmerne, hvilket udløser seks mandater.

placeholder

Med de seks mandater kan Moderaterne sammen med blå blok mønstre et flertal på et enkelt mandat - 88 mod 87.

Med til historien hører dog, at Folketinget også består af fire nordatlantiske mandater fra Færøerne og Grønland, hvoraf tre efter folketingsvalget i 2019 gik til røde kandidater.

Med de seks mandater kan Moderaterne sammen med blå blok mønstre et flertal på et enkelt mandat

Gentager de nordatlantiske vælgere det resultat ved et kommende folketingsvalg, vil det vippe balancen til fordel for rød blok.

Et måske endnu vigtigere forbehold er, at Lars Løkke Rasmussen indtil videre har signaleret, at han ønsker sig en bred regering på tværs af blokkene, og at han ikke vil støtte en regering baseret på partierne på den yderste højrefløj.

Små forskydninger i blokkene

Dykker man ned i de seneste opinionstal fra Voxmeter er den mest markante forskydning sket for Dansk Folkeparti (DF), som mærker konsekvenserne af den interne uro i partiet, hvor adskillige folketingsmedlemmer har forladt partiets folketingsgruppe.

Senest har den tidligere partiformand Kristian Thulesen Dahl meddelt, at han ikke genopstillier for partiet ved et kommende folketingsvalg.

Uroen lader nu til for alvor at have sat sig i vælgerhavet

Uroen lader nu til for alvor at have sat sig i vælgerhavet. Efter en kort opblomstring i sidste uges måling er DF nemlig igen tæt på en ny bundrekord. Partiformand Morten Messerschmidts tropper står således til at få 4,2 procent af stemmerne. Det svarer til blot otte mandater mod de 16 mandater, som partiet fik ved folketingsvalget i 2019.

Dermed er DF’s vælgertilslutning fortsat nede på samme niveau, som i slutningen maj, hvor Voxmeter sendte partiet ned på en tilslutning på blot 4,0 procent.

Det røde flertal skrumper

For de øvrige partiers vedkommende sker bevægelserne internt i blokkene.

Det røde flertal fra folketingsvalget ser ud til at skrumpe en smule. Ifølge målingen står rød blok lige nu til 87 mandater eller 50,0 procent mod blå bloks 82 mandater eller 46,5 procent.

Dermed rykker styrkeforholdet mellem de to blokke endnu et lille nøk med et ekstra mandat til fordel for de blå partier sammenlignet med for en uge siden.

Tilbagegangen for Dansk Folkeparti ser umiddelbart ud til at blive samlet op af Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti, som går frem med henholdsvis 1,3 og 0,9 procent.

De konservative ser dermed ud til at have stoppet den siveblødning, som har præget partiets tilslutning de seneste uger.

Det største blå parti, Venstre, ligger stabilt med en marginal tilbagegang fra 17,7  til 17,4 procent.

Også Liberal Alliance ligger stabilt med 3,8 procent mod 3,5 procent for en uge siden.

Stabil opbakning til Socialdemokratiet

I rød blok er Enhedslisten denne uges vinder med en fremgang på et procentpoint til 7,5 procent, mens Det Radikale Venstre og SF begge mister hver 0,6 procent i tilslutning.

For regeringen og Socialdemokratiet viser denne uges måling en stabil tilslutning på 26,5 procent, som udløser 48 mandater - samme antal som ved folketingsvalget 2019.

Blandt småpartierne - Frie Grønne, Alternativet, Veganerpartiet og Kristendemokraterne - er der stadig lang vej til at nå op over to procents-spærregrænsen.

stadig lang vej til at nå op over to procents-spærregrænsen

Værst ser det ud for Veganerpartiet, som lander på et stort rundt nul. Frie Grønne og Alternativet står til 0,8 og 0,7 procent, mens Kristendemokraternes tilslutning efter afskeden med partiformand Isabella Arendt er faldet til 0,7 procent.

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 13. juni 2022, baserer sig på telefoninterview med 1.049 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og er gennemført i perioden fra den 13.-19. juni 2022.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,7 procentpoint.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kommentar:

Det er interessant at følge med i meningsmålingerne, som vel viser; en tendens i det politiske "klima - her og nu"...

Ser man på Moderaterne, så ved man jo også, at når Lars Løkke Rasmussen trykker på politiske tiltag, så kan der ske både negative og positive tilgange, men en ting er ganske sikkert, døm aldrig Lars Løkke Rasmussen/Moderaterne ude, så interessant at læse, at Moderaterne foreløbeligt har en opbakning på 3,1%...

Når der skrives, at "Uroen lader nu til for alvor, at have sat sig i vælgerhavet" så må jeg sige, at pointen er vel nok korrekt, men mon ikke, når man ultimo Juni måned 2022, kan komme ind i et sandt uvejr vedrørende vælgerhavet, da Granskningskommissionen fremlægger den såkaldte "Mink-Rapport" som kan ændre meningsmålingerne - ja et valgt er ikke udelukket, hvis teksten i rapporten krittiserer Statsminister mette Frederiksen voldsomt, så når rapporten er fremlagt, vil der fra den såkaldte Blå-Blok fremkomme en masse angreb og kritik af den Socialdemokratiske Regering...

Personligt mener jeg, at aflivningen af Mink var et positivt tiltag, da man selvfølgelig ville beskytte danskerne imod Covid 19, for antallet af smittede, der var og arbejdede på Mink farme var virkelig stor, og ikke mindst pga. at der hos en del Minkfarme blev snydt med resultaterne, som TV2 klart har bevist med en udsendelse, men når det så er sagt, så skal man selvfølgelig ikke give ordre om, at aflive Mink uden for aflivnings-sonerne uden der er lovhjellem, den går ikke granberg...

God dag,

Erling Drews...

Personligt interesserer rød - blå dimensionen mig ikke. Om det er den ene farve eller den anden der sidder ved rorpinden kan i mine øjne være ligegyldigt så længe jeg har til dagen og vejen. Rød eller blå handler udelukkende om skatter og fordelingspolitik.
I de unges klimakritiske øjne synes en sort - grøn dimension da også mere interessant.
I mine ældre øjne er den globalistiske - nationale dimension den væsentligste. Ønsker du at køre tusindvis af uintegrerbare, mulige arbejdstagere ind i landet, eller ønsker du at køre dem ud af landet? Det er for mig den vigtigste dimension og det vigtigste spørgsmål i dansk politik lige nu, og pt. sætter jeg min lid til Mette. Lars Løkke og de andre kumpaner fra blå blok har her spillet fallit i mine øjne. De får aldrig min stemme.

Med moderaterne stod det 82/ 87 til rød blok, med dem fra nord 83/90, så fortsat rødt flertal, så det med at moderaterne skulle få nøgleposition holder ikke vand i den måling i øvrigt går de tilbage fra sidst til nu til 3,1 %. Jeg ønsker ikke Løkke skal afgøre noget som helst, han vender på en tallerken hver gang han kan se egen fordel i noget, så jeg tror ikke på projekt Løkke(ridder). S holder skansen, men at 25,9 og 26,5 giver samme antal mandater 48 ?? i min verden giver det 49. Den der går frem er LA og V i forhold til tidligere, men med alle de blå partier der er, tror jeg ikke på et borgerligt projekt de bliver aldrig enige.
Helst en S regering som fortsat laver brede forlig henover midten til gavn for DK på sigt er mit ønske.

De 6 mandater fra Moderaterne er ikke talt med i nogle af blokkene. Det er også derfor dit regnestykke med de nordatlantiske mandater kun giver 173 og ikke 179.

Du har ret, men i voxmeter stod det som de var med, jeg har snorket 😕😕

Der er så mange ubekendte faktorer der kan få afgørende betydning for et kommende valg - Danner Støjberg et nyt højrefløjsparti ? Og hvilke krav vil et nyt parti stille for at kunne pege på en borgerlig ledet regering - Og kan Løkkes Moderater se sig selv som støtter i en sådanne sammenhæng ?

Uanset hvilken blok der sidder på regeringsmagten, så er det utåleligt med disse 'tungen på vægtskålen' partier.
De radikale har haft alt for stor indflydelse i forhold til deres mandater, og resultatet lider vi under til daglig.
Håber at de 'store' partier kan finde sammen i lovgivning der ikke ændres efter et folketingsvalg.

Håber at LLR / Moderaterne ikke kommer i folketinget. Hvilet dog desværre ikke ændrer ved at Moderaterne vil modtage penge jvf valgloven. Så uanset næste folketingsvalg vil LLR fortsat leve at midler fra det offentlige.
.

Ja det gå stille og roligt den rette vej !
Men Mette vil vel være stærkt på vej efter den 30. juni !

Ja det gå stille og roligt den rette vej !
Men Mette vil vel være stærkt på vej efter den 30. juni !

Hun er da givetvis stærkt på vej mod en sejr efter 30. juni, men det er hun vel også allerede nu?

Det kan jo bestemt ikke udelukkes, at Støjbergs og Thulesen-Dahls nye/kommende parti vil være opstillingsberettiget inden valget, og så har vi pludselig en helt ny situation, hvor man nemt kan forestille sig stemmespildet på højre side matche det på venstre side.

Mette og Lars Løkkes og radikales drømme-regering hen over midten er således hjemme:

Socialdemokratiet 26,5%, konservative 14,2%, SF 8,0%, radikale 6,5% og Moderaterne 3,1%, i alt 58,3.

Og hvis man samarbejdede med de fire mandater fra Færøerne og Grønland og oprettede to nye ministerier Grønlandsministeriet og Færø- ministeriet.

Ja så er Løkken gjort!

Mettes drøm går i opfyldelse!

Pape ville elske at blive udenrigsminister!

Pia Olsen Dyhr ville elske at blive finansminister!

Sofie Carsten som forsvarsminister ville være prikken over i’et i den nye regering!

Hvad så med Løkke, vil nogen sige?

Ja, der er helt klart to muligheder….

Annonce