Kommentator: Det her er en "DF-dræber"

Med et nyt Støjberg-parti bliver kampen om stemmerne i blå blok endnu mere intens og hård. Det kan være en fordel for Mette Frederiksen, mener politisk kommentator.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti
Den tidligere Venstre-politiker, Inger Støjberg, præsenterede torsdag partiet Danmarksdemokraterne, som ifølge partistifteren skal bygges på "borgerlig snusfornuft" og være et parti for "folk flest" og imod "de fine saloner i København".

Selv om Inger Støjbergs nye parti uden tvivl nok skal komme i Folketinget, så får den seneste parti-knopskydning på højrefløjen ikke til at få den store betydning for hvem der bliver statsminister efter næste valg, vurderer politisk kommentator Benny Damsgaard.

Men for særligt et parti, er Inger Støjbergs nye parti en kæmpe udfordring: 

 "Dem der skal være bekymrede er i udstrakt grad Dansk Folkeparti. Det her er en Dansk Folkeparti-dræber. Det kommer ikke til at udslette DF, fordi det parti har stadig en organisatorisk rygrad som gør, at det ikke fra den ene til den anden dag forsvinder, men det kommer til at gøre særdeles ondt på dem," siger han til Netavisen Pio.

Som tidligere Venstre-politiker skulle man tro, at Inger Støjberg ville kunne appellere til Venstre-vælgere. Er det her ikke også en udfordring for Jakob Ellemann?

"Nej, de har allerede blødt. De har allerede mistet, så det tror jeg ikke får den helt store betydning," siger Damsgaard. Han mener derimod, at Ellemanns udfordring i højere grad bliver, at den interne kamp om stemmerne i blå blok gør det sværere for den at trække stemmer over midten.

Godt nyt for de røde

Det nye parti kommer til at accelerere den i forvejen kraftige interne kannibalisering i den borgerlige blok, mener han.

Der bliver tæt trafik i Folketingets højre side, som med Danmarksdemokraterne er oppe på hele otte partier, der kæmper om vælgernes gunst:

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Moderaterne og altså Danmarksdemokraterne.

Knap så meget benhård udlændingepolitik, som man ellers ville have kunnet forvente

Og det er godt nyt for statsminister Mette Frederiksen (S) og partierne i rød blok, mener Benny Damsgaard:

"Der er ikke noget i de politiske udmeldinger som Støjberg har lagt frem, som i nævneværdig grad trækker stemmer over midten. Hun går dog ind for at Arne-pensionen skal bevares, men det gør Dansk Folkeparti jo også."

Hvad er potentialet for det her parti?

"Partiet skal nok blive opstillet og skal nok også komme ind, og det kommer helt sikkert også til at spille en eller anden rolle efter valget.”

"Inger Støjberg har signaleret en eller anden villighed til at indgå kompromiser, og der er knap så meget benhård udlændingepolitik, som man ellers ville have kunnet forvente af hende. I stedet er der noget om Jylland mod København," siger han.

Man kan ikke ligefrem beskylde Støjberg for at være konkret i sine politiske udmeldinger i dag. Er det ikke et problem?

"Det er både hendes udfordring og hendes fordel, at hun er relativt ukonkret, og det betyder at hun i denne indledende fase appellerer til mange potentielle vælgere," siger Benny Damsgaard, der ikke forventer, at Inger Støjberg bliver meget mere konkret inden valget.

Det nye parti har hverken et principprogram eller en organisation bag. Og indtil videre er den eneste person i partiet altså partistifteren.

Alligevel har Danmarksdemokraterne i skrivende stund indsamlet 11.000 ud af de nødvendige godt 21.000 vælgererklæringer. Det er derfor formentlig kun et spørgsmål om timer, før Inger Støjberg vil være at finde på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Op mod 50 partier, med hver 3,58 kandidater, er der plads til i vælgerskaren i Danmark på ca. 4.500.000 vælgere med en spærregrænse på 2%. Så der er plads til mange flere.

Spørgsmålet er om man burde sætte spærregrænsen op til 5% som i visse andre lande? Jeg ved det ikke, hvad ville konsekvenserne af det evt. være? Positive som negative?

Man kunne også indfører direkte demokrati og sætte spærregrænsen til 0%. Så kan vi alle 4.500.000 vælgere kæmpe om en taburet hver morgen på trappen ind til Christiansborg efter først til møllen princippet.

Det er nok kun et spørgsmål om tid før Morten Messerschmidt forlader Dansk Folkeparti og skifter til? Dem der vil have ham. Ja, og det er jo nok der vil det. Så han går nok politisk til bunds sammen med DF skuden.

Dem der forlader DF lige nu forlader ikke DF. De forlader Morten Messerschmidt.

Ja, og det er jo nok INGEN der vil det

Annonce