Forlig: A-kasser får ansvaret for nyledige

Fagbevægelsen jubler og kommunerne raser over ny aftale, der lader a-kasserne overtage kontakten til dagpengemodtagere under de første tre måneders ledighed.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister
Fagbevægelsen får opfyldt et af sine hedeste ønsker, efter at regeringen, SF, Enhedslisten (EL), Dansk Folkeparti (DF) og gruppen af løsgængere, der tidligere var med i DF i dag er blevet enige om en aftale om en mere fokuseret beskæftigelsesindsats.

Aftalen betyder, at arbejdsløse dagpengemodtagere under de første tre måneders ledighed kun skal have kontakt med deres a-kasse, og ikke de kommunale jobcentre.

Den del af aftalen træder dog først i kraft ved indgangen til 2024, mens resten gælder allerede fra den 1. januar 2023.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.

der kan spares penge, som så skal gå til at finansiere en stor del af den såkaldte Arne-pension.

Reglerne for beskæftigelsesindsatsen bliver samtidig forenklet, ligesom mulighederne for at gennemføre digitale samtaler bliver udvidet.

Jobcentre skal spare

Alt i alt bliver opgaverne i de kommunale jobcentre færre, så der kan spares penge, som så skal gå til at finansiere en stor del - nærmere bestemt 750 millioner kroner - af den såkaldte Arne-pension.

De nye opgaver i a-kasserne giver mulighed for, at kasserne kan bruge deres kendskab til brancher og virksomheder, der står og mangler arbejdskraft til at hjælpe de ledige hurtigere tilbage i ordinært job.

Derudover bliver der et endnu større fokus på den virksomhedsrettede indsats, og proceskrav for såvel de ledige og for sagsbehandlere bliver lempet.

En god balanceret løsning

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard roser i en kommentar aftalepartierne for at tage ansvar og være med til at finde de manglende midler til finansieringen af retten til Arne-pensionen.

kasserne kan bruge deres kendskab til brancher og virksomheder

”Det er ikke nogen nem opgave at skulle finde så mange penge, men det er i mine øjne en god og balanceret løsning, vi er kommet frem til,” lyder fra Peter Hummelgaard.

”Jeg er glad for, at det er lykkedes at lande en aftale, som nytænker beskæftigelsesindsatsen og forhåbentlig får flere hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet,” siger ministeren.

Kommuner: Det er et tillidsbrud

I Kommunernes Landsforening (KL)er man mildest talt ikke tilfredse med beskæftigelsesaftalen, som bliver beskrevet som ”et tillidsbrud til jobcentrene”.

”Når man vælger at fjerne opgaven for de forsikrede ledige de første tre måneder fra jobcentrene og samtidig kører en grønthøster ud over området - endda i en tid, hvor virksomhederne skriger på arbejdskraft - så kan vi ikke se det som andet end et tillidsbrud til jobcentrenes kolossale arbejde,” lyder det fra Peter Rahbæk Juel (S), formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

så kan vi ikke se det som andet end et tillidsbrud til jobcentrenes kolossale arbejde

”Med denne aftale ødelægger man nu det store arbejde, som medarbejderne i jobcentrene i mange år har gjort for at sikre en indsats for de ledige - både for dem, der er tæt på arbejdsmarkedet, og dem der har brug for en ekstra indsats.”

“Og samtidig gør man det besværligt for virksomhederne, som nu skal henvende sig 22 forskellige steder. Det er en underlig prioritering i en tid, hvor virksomhederne kalder på arbejdskraft,” siger Peter Rahbæk Juel, som spår, at besparelserne på jobcentrene vil gå ud over kvaliteten i indsatsen.

FH: En historisk beslutning

I Fagbevægelsens Hovedorganisation er formand Lizette Risgaard begejstret over de forenklinger i beskæftigelsesindsatsen, som nu bliver gennemført.

mange har oplevet et meningsløst dobbeltforløb

”Særligt den første periode af ledighed har været forvirrende og uhensigtsmæssig, da mange har oplevet et meningsløst dobbeltforløb med samtaler i både jobcenter og a-kasse, men det er heldigvis snart fortid,” siger Lizette Risgaard.

”Det er en historisk beslutning, der er truffet i dag for dagpengemodtagere og a-kasserne. En anerkendelse af det store og kvalificerede arbejde, som a-kasserne laver hver eneste dag. Det er en rigtig god aftale, for det er nu engang a-kasserne, der kender deres medlemmer bedst,” siger Lizette Risgaard.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvorfor har den kloge peter hummelgård ikke gjort dette for længe siden,det er åbenbart mange skatteyderkroner der er gået til spilde.

Tillykke! Du har fundet håret i suppen, og kan nu indkassere gevinsten, som er et gratis medlemskab i Dansk Kværulantforening.

Kærer Thor.
Jeg har otte et halv år erfaring med jobcenter. Der var den tid jeg spildte på tåbelig med jobprøvninger fordi de ikke mente at en mand med min statur kunne lide af kroniske smerter og var simulant , på trods Lægeerklæringer og 47 års erhvervserfaring. Otte et halvt år tog det inden jeg fik tildelt fleksjob, det tager kun syv at blive advokat.
Så ser du lille Thor, den suppe der bliver serveret på Jobcenteret kan du ikke se suppen for bare hår.
Nedlæg lortet.!!!
Kværulanten.

Jeg forstår slet ikke, hvor du får den ide fra, at mit indlæg skulle være et forsvar for jobcentrene, som der i øvrigt er et af i hver kommune, så mon ikke nogle af dem er bedre end andre?

Mit indlæg var et svar til Bent, som netop ikke kritiserer jobcentrene men derimod Peter Hummelgaard, og det ville han have gjort uanset hvad Hummelgaard havde sagt eller gjort eller hverken sagt eller gjort. Bent er nemlig en velkendt trold, som angriber alt, der har med Socialdemokratiet eller socialdemokrater at gøre, og dermed er han i sandhed en ægte kværulant.

Sory Thor
Jeg sås spøgelser.

Tjae, ingen kan jo ændre alt over en nat, og efter pæne besparelser med det såkaldte omprioritering bidrag er der nok at tage fat på og alt kan kun blive for sent, men send bemærkningen til tidligere regering.

Bent Hansen,syntes det er mere tankevækkende,at de blå ikke havde set lyset,og den mulighed for at spare penge ,når det var så åbenlyst !!

Kære Bent Hansen
Politik er det muliges kunst. Og nu er muligheden for at flytte hjælpen til ledige tilbage til A-kaserne. Hvorfor angribe ministeren for st udnytte mulighederne? Glæd dig over, at der i regeringen er et medlem, der føler ansvar pver for fagbevægelsens værdier. Vh karsten madsen

Det var en glædelig nyhed - a-kasserne / fagforeningen har fingeren på pulsen med virksomhederne...og kan hurtigt få folk videre...

Fagforeningen kunne altid klare dette i "gamle" dage.

Jeg husker tydeligt en midnats radioavis, hvor det lød at nu skulle a.kassernes jobformidling overgå til nye jobcentre VKO lavede det over night ingen andre blev spurgt før det var fakta. Dejligt det er ændret tilbage igen, de kender både den ledige og især hvor jobbene er.

Jeg blev fyret i 2009 som så mange ander og fandt
korter job i vikarberugerne sammen med en ven der hade
bil men det sluttet da han døde
Og så blev det svære at finde arbejde
osv osv osv

og efter lang tid uden job kom jeg på kontanthjælp
og i al den tid hvor jeg søgte arbejde
sagde jobcenter at jeg selv skulle finde arbejde
de har aldrig kontaktet mig med besked om at jeg skulle
prøve at søge et job som de hade fået af en abejdtsgiver
og tiden går og går
og de kontrolere mig at jeg søger arbejde

Og nu er jeg 63 år ,og har haft 2 blodpropper
og bliver efter kort tid træt i føder og knæ

så nu er jeg i jobprøvning
og i hvor mange år skal jeg det
og jeg er blevet fortalt at hvis jeg kan klare
4 timer om dagen så skal vi bagefter prøve 5 timer

det er dybt godnat

hvis de hade hjulpet mig i arbejde efter få år
så var jeg ikke i den situation
hvor jeg nu bruger flere år af deres tid
og jeg føler at nu skal jeg bare slides op
i forskellige praktikpladser uden at tjene en krone

Kære Jens.
Hvor er jeg ked af at læse om hvilken dårlig og uprofessionel sagsbehandling, du har fået. Det er desværre ikke ualmindelig at kommunerne trækker borgeren rundt i diverse arbejdsprøvninger m.m.
De ser desværre også stort på de forskellige lægeerklæringer og de leger både læge og dommer med borgerens helbred, som ofte bliver forværret pga. deres utrolig lange sagsbehandling. Jeg håber du snart har en afklaring på din situation og ønsker dig det bedste 🙏😊🤞🏻 Mvh. Maj-Britt G. Graae

Og her gik jeg og troede at jeg endelig havde fundet en platform uden (barnlige) emoticons, more fool me!

Det der er galt, er også, at
der har igennem tiden været en del unge 20-30-40 årige
der har fået førtidspension og der er opstået en skepsis
om man skulle/skal sende unge på pension,og måske de snyder
sig til pension, så derfor er det blevet svære at blive godkendt
til pension eller flexjob.

Men at man bruger den samme skepsis over for + 60 årige
syns jeg er lige en tand for meget og mere til

Annonce