Minkkommissionen: "Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser"

Kommissionen vurderer, at der er grundlag for at det offentlige søger at drage Statsministeriets departementschef til ansvar
Foto: Regeringen.dk
Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet
Minkkommissionen mener, at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, har begået tjenesteforseelser i minkforløbet, der har en sådan "grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar".

Det fremgår af kommissionens beretning, som torsdag formiddag præsenteres for Folketingets Granskningsudvalg.

Beretningen ventes at blive offentliggjort i sin helhed omkring kl. 13. Men flere medier, deriblandt DR og TV 2, har set dele af beretningen, og heraf fremgår det, at kommissionen mener, at Bertelsen har medvirket til "brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet":

i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet

"Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf."

Kommissionen finder konkret, ifølge TV 2, at Barbara Bertelsen "burde have rejst spørgsmålet om hjemmel over for ressortministeriet (Daværende Miljø- og Fødevareministeriet, red.), i hvert fald forinden statsministerens pressemøde den 4. november 2020."

Kommissionen understreger dog samtidig, at Barbara Bertelsen ikke var bekendt med den manglende lovhjemmel.

Bertelsen kritiseres også, ifølge DR, for, at den meget vidtgående beslutning i regeringens koordinationsudvalg 3. november om at aflive samtlige mink ”meget vel ikke havde været forudset af ressortministeriet”. Heri ligger, at Bertelsen holdes ansvarlig for en uhensigtsmæssig tilrettelæggelse af koordinationsudvalgsmødet.

Kommission: Ti embedsmænd har begået tjenesteforsømmelser

Også en række andre topembedsmænd har, ifølge kommissionen, begået grove tjenesteforsømmelser:

  • Justitsministeriets departementschef Johan Legarth
  • Departementschef i det daværende Miljø- og Fødevareministeriet, nu departementschef i Miljøministeriet, Henrik Studsgaard
  • Rigspolitichef Thorkild Foged
  • Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Hanne Larsen
  • Afdelingschef i det daværende Miljø- og Fødevareministeriet, Tejs Binderup
  • Afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen
  • Kontorchef i det daværende Miljø- og Fødevareministeriet Paolo Drostby
  • Politiinspektør ved Rigspolitiet Uffe Stormly
  • Politiassessor, juridisk sektionsleder ved Rigspolitiet, Birgitte Buch.

Inklusive Barbara Bertelsen vurderer Minkkommissionen således, at hele ti embedsmænd har begået grove tjenesteforsømmelser, og at de alle ti bør drages til ansvar.

Vildledte groft, men ikke med vilje

Ifølge de lækkede dele af den endelige beretning, retter Minkkommissionen kritik af statsminister Mette Frederiksen (S) for, at hendes udmeldinger under pressemødet 4. november 2020 "objektivt set var groft vildledende".

Det var pressemødet 4. november, at Mette Frederiksen annoncerede, at samtlige mink i Danmark måtte aflives af hensyn til folkesundheden.

at vildledningen ikke var bevidst

Kommissionen slår dog samtidig fast, at vildledningen ikke var bevidst.

Kommissionen understreger også - som statsminister Mette Frederiksen har forklaret hele tiden -, at hun først blev orienteret om den manglende lovhjemmel til aflivning af samtlige mink i Danmark søndag den 8. november.

Netop de to konklusioner kan vise sig at være helt afgørende for S-regeringens tre støttepartier SF, De Radikale og Enhedslisten.

For alle tre partier er det nemlig helt afgørende om statsministeren har vildledt bevidst, altså forsætligt. Og her understreger kommissionen altså, at statsministeren ikke havde forsæt - eller udtrykt mere folkeligt:

Statsministeren vildledte ikke minkavlere og befolkningen med vilje.

Både finansminister Nicolai Wammen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) slipper for kritik i Minkkommissionens beretning.

Hård kritik af Mogens Jensen

Tidligere miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) kritiseres i beretningen for at have vildtledt Folketinget om, hvornår han fik besked om, at der manglede lovhjemmel til aflivningen af samtlige mink i Danmark.

Kommissionen mener således, at Mogens Jensen fik besked to døgn tidligere end Mogens Jensen oplyste over for Folketinget i et samråd 11. november 2020.

Kommissionen finder, at han blev orienteret to dage tidligere

Mogens Jensen har oplyst, at han blev orienteret lørdag den 7. november. Kommissionen finder, at han blev orienteret to dage tidligere, torsdag den 5. november.

Mogens Jensen trak sig 18. november 2020 fra posten som Miljø- og Fødevareminister.

"Jeg kan konstatere, at der ikke er den fornødne opbakning til mig blandt Folketingets partier," lød det dengang fra Mogens Jensen.

Mogens Jensen skriver i et opslag torsdag eftermiddag på Facebook, at embedsværk og politikere arbejdede under et uhyrligt tidspres under coronakrisen og minkkrisen:

" (....) som naturligvis og desværre, har påvirket både kvalitet og proces omkring beslutning og implementering af beslutningen."

"I overført betydning er det svært for en færge at holde sejlplanen under en orkan. Her blev der begået fejl. Det er erkendt og det er der naturligvis endnu engang grund til at undskylde for overfor de berørte minkavlere."

Mogens Jensen: Jeg tog konsekvensen

Mogens Jensen understreger, at han som minister tog konsekvensen og gik af 18. marts 2020:

"Jeg tog derfor også ansvaret for og konsekvensen af fejlene og trådte tilbage som minister."

Jeg tog derfor også ansvaret for og konsekvensen af fejlene og trådte tilbage som minister.

Mogens Jensen skriver i opslaget, at han ikke er enig i al kritikken kommissionen fremkommer med omkring hans ansvar:

"Jeg er herudover ikke enig i alle betragtninger som minkkommissionen iøvrigt fremfører om min egen rolle i sagen og henviser herom til det høringssvar som er fremsendt fra min bisidder advokat Christian Zeeberg Madsen."

Om Statsministeriet som helhed konkluderer Minkkommissionen, at ministeriet "har handlet meget kritisabelt i forløbet". Kritikken af Miljø- og Fødevareministeriet  er endnu skarpere. Her hedder det, at ministeriet har handlet "særdeles kritisabelt"

Forleden udtalte statsminister Mette Frederiksen, at hun forventede "voldsom kritik" fra Minkkommissionen. Formentlig baseret på læsning af kommissionens udkast til beretning.

Nu har Minkkommissionen fremlagt den endelige beretning, og den indfrier til fulde statsministerens forventning.

Opdateret kl. 18 med kommentarer fra Mogens Jensen og navne på alle ti embedsmænd, som kommissionen finder har begået grove tjenesteforsømmelser

Læs Minkkommissionens samlede beretning - fordelt på ni bind - her. Beretningen blev - efter flere forsinkelser - offentliggjort torsdag eftermiddag

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Lad mig bare komme Bent Hansen i forkøbet i denne sag:

Bent mener, at Mette Frederiksen skal sættes i gabestok i en dags tid og derefter fratræde som statsminister som straf for, at statsministeriets departementschef får så hård en kritik.

For Bent vil meget hellere have en regering, der er mere opsat på at belønne de rige. Bent er ganske vist selv en fattigrøv, men han regner med at blive rig en dag. Den vurdering står han dog ret alene med. Helt og fuldstændig alene, faktisk.

Sådan er det jo... Der skulle et flertal til at at ødelægge velfærdsstaten Danmark. Og det flertal kan kun opstår når mange lavtlønnede stemmer med. Det gjorde de så op gennem 00'erne og gav Venstre og De Konservative mandat til at afskaffelse af velfærdsstaten. Godt nok på et falsk grundlag, nemlig Dansk Folkeparties udlændinge politik. Men 90 mandater er 90 mandater uanset, hvordan de er opnået.

Og det er netop dette falske grundlag, som førte store dele af befolkningen bag lyset, at blå blok er Det Blå Svindlerhold.

Det Blå Svindlerhold

Den røde statsminister: "Statsministeren har handlet 'groft vildledende'" Er hun så ikke en Svindler??
.

Du glemte noget eller undlod du det bare?
Kommissionen konkluderede at vildledningen ikke var bevidst, da Mette ikke vidste der manglede lovhjemmel!

kan nogen forklare hvori "kæmpe skandalen" i minkhistorien ligger?? Det eneste problem for mig at se var bortskaffelsen af de aflivede mink. Og at de borgerlige partier forlangte urimelige erstatninger. set i forhold til andre erstatninger, kogalskab, fugleinfluenca, svinepest,osv

leif brug din sommerferie til at sætte dig ind i sagen - du har et par huller i din viden
.

Hej Jeppe

"Det Blå Svindlerhold" - Har du overvejet at udvide dit repertoire? ..... Du bliver mig noget ensformig at opleve i dette forum.

Beklager Kære Thor,men loven gælder for alle,også selv om man er statsminister.

Forhåbentligt er Barbara Bertelsens dage i det offentlige talte!

Ad helvede til med hende.
.

Og Mogens Jensen
Åhhh, stakkels Mogens mistede sin rolle som minister, MEN
fik et plaster på såret for at være inkompetent:
Kulturministeren har udpeget tidligere fødevareminister Mogens Jensen til bestyrelsespost for Folketeatret
.

Mette Frederiksen havde opbygget den perfekte regering og styreform til en krig.

Til at kunne vinde ved at rykke hurtigst frem før fjenden.

Ved at være verdensførende på dit og dat!

Ved simpelthen at være førende!

Ved at være den første kvindelige leder af gavn!

Og alt lykkedes! Alt fungerede! Selv den mandlige politimester adlød!

Desværre mødte Mette Frederiksen ikke en krig!

Men en dødelig pandemi!

Og det virkede!

Krigen imod den pandemiske virus virkede!

Og alt imens klukker Putin i Moskva!

Mettes parti-embeds-soldater væltes af skakbrættet af demokratiets spilleregler!

Eneherskeren Putin er igen verdensførende!

På erobrede landområder! Mette Frederiksen fik dog Hans’ Ø!

På inflationsskabende tiltag!

På nye venner globalt!

På klima-tiltag!

Aldrig har så mange lande reelt måtte gå i gang med energiomlægninger i grøn retning, som efter Putins krig!

Fire gange så meget sol-energi og landvind-Møller parker i Danmark.

Putin blev verdensførende på grønne omlægninger i Danmark!

De grønne guder sider i deres himmel og takker Putin!

Og selvfølgelig lader Enhedslisten Mette Frederiksen overleve!

Hvor de gamle faldt er der nye overalt!

Unge socialdemokratiske embedsmænd er klar til lønforhøjelse og forfremmelse!

Putins verdensførende inflation gør ondt selv for akademikere!

Verden går videre! Mette tabte krigen!

Putin gnækker endnu engang i Moskva.

Demokrati - det skidt!

Et ordentligt enevælde findes kun i Moskva, i Beijing, i Brasilien, i Sydafrika.

Og de styrker nu båndene!

Demokratierne må nøjes med NATO og EU.

Stemmeprocenten faldt til 65,8 procent ved onsdagens afstemning. 66,9 procent af vælgerne stemte for at afskaffe forsvarsforbeholdet.

41% af danskerne fulgte således Mette Frederiksens plan, heri indregnet alle de borgerlige stemmer!

Det ser sort ud for Mettes krigs-regering!

Men en pandemi blev bekæmpet!

Muren faldt! Estland, Letland og Litauen kom med i NATOs kreds af demokratier. Uffes sejr! Socialdemokraternes fejl!

Mette prisede Uffes kampånd!

Og hans 80 næser!

Snart står der 80-1 i statsmanden Uffes favør!

Uffe skabte Putin! En kriger der vil have hævn!

Fodnote-politikken er tilbage i dansk politik med omvendt fortegn!

Enhedslisten vil hellere bekæmpe en gammel ven!

Sandhedens time er kommen!

Lov er lov og lov skal holdes!

Gælder kun i fredstid!

Enhedslistens vælgere betaler prisen under Putins inflations-krig!

De radikale er gået under bekvemmeloghedsflag!

Pacifisterne kendes igen på deres gerninger!

Og i Moskva jubler Putin!

Demokrati - det møj! Må bekæmpes!

Om SAS det vil flyves de radikale hjem fra krigs-ferien en gang i august!

Putin har frie hænder!

Hvad bliver det næste der stiger i pris?

Mette Frederiksens hoved på et fad er det eneste der er faldet i pris!

En uopfordret ansøgning til rigspolitichef-stillingen er der helt sikkert gået inflation i!

Det ærlige, retskafne, jyske, pligtopfyldende menneske! Beton-stærk som Aalborg Portland i levering!

Nu i fodnoternes frie fald! Sammen med ni andre embedsmænd!

Selv Putin holder fysisk afstand til embedsstanden!

Eneherskeren Mette er den eneste der kan bekæmpe Putin!

Og Uffe gnækker med! Deropppe!

Go for it Mette! Næser er hædersbeviser!

Selv Jacob siger det højt! Og er stolt!

If you can’t beat them join them!

En næse er bedre end ingenting!

Barbara barberer bare bedre.

Annonce