3F: Coronakrisen udstiller de rettighedsløse arbejderes sårbarhed

I lyset af corona-krisen bør vi diskutere, om vi kan være det rettighedsløse arbejdsmarked bekendt, mener 3F.
Glemte, ubeskyttede og sårbare.

Sådan beskriver argentinske Andrés Gutiérrez - der er på Working Holiday i Danmark - den følelse, som han selv og hans landsmænd sidder med netop nu.

Mange af de unge sydamerikanere bruger “arbejdsferien” på at gøre rent og bringe mad ud som selvstændige gennem arbejdsplatforme som Wolt og Happy Helper. Men nu hvor krisen kradser er meget af arbejdet forsvundet.  

Lønmodtagere med atypisk arbejde er særligt udsat 

Ifølge 3F er udsatheden ikke bare en følelse. Mange af arbejdsmarkedets løse fugle står reelt uden et sikkerhedsnet midten i en historisk krise:

“Lønmodtagere med atypisk arbejde er særligt udsat. Platformsarbejdere har som udgangspunkt ikke garanterede timer, så det vil kun være dem, der står i fagforening med a-kasse og har optjent dagpengeret, der har et sikkerhedsnet. I en krisesituation vil mange stå helt uden sikkerhedsnet,” siger Tina Møller Madsen, der er gruppeformand i 3F Privat Service, Hotel- og Restauration, til Netavisen Pio.
 

Ingen penge til huslejen

Siden Netavisen Pio i torsdags offentliggjorde Andrés Gutiérrez historie, har unge sydamerikanere henvendt sig til redaktionen for at fortælle om deres egen situation.

Jeg har intet arbejde, og jeg kan ikke betale næste måneds husleje eller mad

Fællesnævnerne for beskederne i Netavisen Pios indbakke er økonomisk fortvivlelse, følelsen af at være fanget og bekymringer omkring næste måneds husleje.

“Jeg arbejder i øjeblikket som rengøringshjælp hos Happy Helper, men efter lockdownen har alle mine kunder aflyst deres rengøring. Jeg har intet arbejde, og jeg kan ikke betale næste måneds husleje eller mad. Jeg kommer fra Argentina, men der er situationen endnu værre. Og folk kan ikke komme ind i landet med mindre de er i risikogruppen - og det er jeg ikke,” skriver 28-årige Celina, der er på Working Holiday i Danmark, til Netavisen Pio.

Ifølge 3F er platformsarbejderne, som gør rent i private hjem, ekstra hårdt ramt af krisen: 

“Lige nu er der tre ting, der påvirker arbejdsplatformene negativt; folk går derhjemme og har fået tid på hånden til selv at gøre rent, mange er bange for smittefaren forbundet med at fremmede kommer i deres hjem og endelig, har mange har fået deres økonomiske situation forværret markant, så de sparer, hvor de kan,” siger Tina Møller Mortensen.
 

Falder uden for hjælpepakkerne

I sidste uge beskrev 31-årige Andrés Gutiérrez, hvordan han som selvstændig platformsarbejder ikke har ret til lønkompensation fra Happy Helper, fordi han hverken er rigtig ansat eller har en kontrakt med et garanteret antal timer.

Jeg er fuldstændig alene i denne her situation

Samtidig når hans månedsløn ikke op på de 15.000 kroner, som er et krav for at få lønkompensation som selvstændig. Og han er langtfra den eneste udenlandske platformsarbejder, som lige nu oplever at falde mellem to stole i forhold til regeringens hjælpepakker.

Ligesom Andrés Gutiérrez oplever hans landsmand Micaela Chiaraviglio, at næsten alle hendes bookinger hos Happy Helper er blevet aflyst, hendes indtægtsgrundlag er væk og at hjælpepakken for selvstændige ikke griber hende: 

“Jeg kan ikke modtage hjælp som freelancer, fordi jeg ikke tjener 15.000 kroner om måneden. Jeg er fuldstændig alene i denne her situation. Min husleje skal betales lige om lidt, og jeg ved allerede, at jeg nok ikke kommer til at have råd,” skriver hun til Netavisen Pio.

Vi vil gerne inkluderes i aftalen om lønkompensation for selvstændige

Deres håb er, at velfærdssamfundet og det politiske system vil hjælpe dem ud af den økonomisk blindgyde, og Andrés Gutiérrez’ bøn til den danske regering og Folketingets partier, er klar:

“Vi vil gerne inkluderes i aftalen om lønkompensation for selvstændige. Også selvom vi skulle være nødt til at betale pengene tilbage efterfølgende,” siger han.

Faktaboks: Forstå Working Holiday-ordningen

  • Danmark har siden 2001 indgået gensidige Working Holiday-aftaler med syv lande, som giver unge mulighed for at komme på "arbejdsferie".

  • De syv lande er Argentina, Chile, Sydkorea, Australien, New Zealand, Japan og Canada.

  • I 2019 blev der givet 2.973 tilladelser til Working Holiday i Danmark. Blandt dem er 1.986 givet til unge fra Argentina.

  • Formålet med opholdet skal primært være at holde ferie i en længere periode og sekundært at arbejde med henblik på at supplere sine rejsemidler.

  • De unge (18-31 årige) får tilladelse til at være i Danmark i op til ét år. Unge fra Sydkorea og Argentina må arbejde i ni måneder, mens unge fra de øvrige lande må arbejde i seks måneder.

  • Ansøgere skal påvise, at de kan være selvforsørgende, mens de er i Danmark.

Kilde: Nyidanmark.dk samt Netavisen Pios aktindsigt i 'Analyse i Working Holiday-ordningen' fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, 25. november 2019

3F: “Det kan vi ikke være bekendt”

Hos 3F mener man, at krisen bør være endnu en anledning til at få taget en diskussion af, hvilket arbejdsmarked og hvilke ansættelsesformer, vi kan være bekendt: 

“Vi har brug for at få en hurtig drøftelse med regeringen om atypisk arbejde og platformsarbejdere, fordi vi er på vej til at skabe et helt nyt rettighedsløst arbejdsmarked for tusinder af lønmodtagere. Det kan vi ikke være bekendt,” siger Tina Møller Mortensen og tilføjer: 

“Vi har brug for at diskutere, om vi overhovedet vil have atypisk arbejde i den form, vi ser det i dag. Irland har f.eks. indført forbud mod nul-timers kontrakter. Jeg tror arbejdsmarkedet og samfundet er bedre tjent med, at vi skaber arbejde, som mennesker kan leve af og som ikke gør, at man bliver afhængig af offentlige ydelser frem for at spænde et nyt, stort og dyrt sikkerhedsnet under atypiske ansatte.”

Som jeg ser det, kommer den debat mest til at handle om at begrænse udviklingen af atypisk arbejde i Danmark

Dagpengesystemet kunne være mere lempeligt

Det er med andre ord ansættelsesformerne og platformsvirksomhederne, som skal rette ind efter den danske arbejdsmarkedsmodel, nærmere end det er sikkerhedsnet og hjælpepakker, der skal tilpasses de nye løse ansættelsesformer, mener Tina Møller Mortensen.

“Som jeg ser det, kommer den debat mest til at handle om at begrænse udviklingen af atypisk arbejde i Danmark,” siger hun.

Samtidig mener hun dog, at der er værd at diskutere, om det er for svært at få ret til dagpenge, og om der bør lempes på optjeningskravene, så flere kan blive en del af dagpengesystemet.
 

Føler sig fanget

Flere unge sydamerikanere skriver til Netavisen Pio, at deres Working Holiday-visa står til at udløbe, og de føler sig fanget i et ingenmandsland, hvor de hverken kan komme hjem eller har tilladelse til at blive og arbejde i Danmark.

Jeg ved ikke, hvordan jeg ikke betale husleje for april, og jeg kan heller ikke komme til Argentina

“Mit Working Holiday-visa udløber i maj og ingen vil ansætte mig længere. Uden arbejde og penge, bruger jeg af min opsparing til at spise. Jeg ved ikke, hvordan jeg ikke betale husleje for april, og jeg kan heller ikke komme til Argentina. Vi ved ikke længere, hvem vi skal skrive til for at få svar,” skriver 27-årige Nicolas Gabriel Pecora til Netavisen Pio.

Normalt kan man kun få én tilladelse til at komme på Working Holiday i Danmark. Og i sidste uge meddelte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at behandlingen af alle nye Working Holiday-tilladelser sættes i bero på grund af coronakrisen. Ordningen er derfor lige nu suspenderet på ubestemt tid.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er MANGE GLEMTE. ALLE samfundets fysisk svageste grupper. Dem der af en eller anden årsag ikke vil kunne klare et angreb med COVID 19. Hvis landet "genåbnes" snart vil en lang række mennesker DØ. De vil gå en frygtelig tid imøde. Hvor angst vil påvirke dem hver eneste dag,indtil CORONA tager dem. De vil ikke kunne gå i butikker. De vil ikke kunne færdes blandt andre. De vil være nødt til at "spærre sig selv inde". ISOLEREDE og ENSOMME. Da det ganske enkelt vil være altfor FARLIGT for dem at færdes ude i det pulserende liv. Og livet vil gå videre.Imens pengene ruller i lommerne på dem der har dem.På plejehjemmene går det hurtigere med at forsvinde. Lidt efter lidt vil samfundet få "frasorteret" enhver der ikke længere har kræfter til at yde på arbejdsmarkedet.ELITENS yngre "modeller" vil stå tilbage til en FORBRUGSFEST og køre verden videre i al dens griskhed.

"Gå på arbejde og betal med livet". Akkurat som " små myrer i myreboet". Ikke sært hvis nogen føler sig angst. COVID 19 udvælger hvem som helst. Det kan blive ens "tur" når man mindst venter det. Blot et besøg på tanken kan være nok.

"Kæft,trit og retning" er DESVÆRRE stadigvæk "parolen" for altfor mange af landets lavtlønsgrupper.

Thomas, jamen dog, med din gage, har du da nok råd til at have to tre stykker Working Holiday´s til at spritte og gøre rent for dig, så du undgår den sorte dø. Dog synes jeg stadig det er usmageligt, du får løn for at kommentere på Land og Folks avis.

Kom nu ind i kampen Thomas, der er stadig få indslag, hvor du ikke har kommenteret på. Det synes jeg simpelt hen er for dårligt.

Mister Thomas. Hvor har du lært at anvende det danske sprog ? Alting tyder på dansk bør genopfriskes.

Thomas min kære ikke ven. Jeg får skam løn/feriepenge for at skrive her på Pio, hjemsendt i henhold til beslutning i kampen mod Covid19, offentlig ansat på en løn i omegnen af understøttelse, jeg klarer mig glad og tilfreds. Jeg elsker mit arbejde, som jeg håber snart får brug for mig igen. Du skriver du er medlem i A-kassen, men det kniber nok med en rigtig fagforenings medlemskab, du vil gerne nasse på goderne men ikke bidrage, men så er det vel en af de Gule nasseKasser du er forsikret i, så du ikke smitter.
Jeg er ked af du er så ung og uvidende, du ikke ved vad Land og Folk er, men også det kan jeg leve med.
Kan du nu have det rigtig god, jeg lægger mikrofonen her og stempler ud, mene øvrige kammerater klarer debatten med udeærket foruden.
Velbekom med eftermiddags kaffe/te'en.
Farvel....!

Annonce