Søren Pape vækker godsejermentaliteten til live

Den konservative formand bringer Danmark tilbage til feudaltiden, når han beskylder fattige for at være tåbelige og lader som om nedslidning ikke længere findes
Havde man håbet på, at Søren Pape Poulsen ville være en gammeldags social-konservativ, som også kærede sig om andre end godsejere, fabrikanter og bankdirektører, så bliver man slemt skuffet.

Fattige mennesker er selv skyld i deres ulykke, lyder det fredag fra den konservative partiformand Søren Pape Poulsen, som åbenbart ikke vil holde sig tilbage, når kollegerne i Venstre og Liberal Alliance giver den fuld gas i en konkurrence om hvem, der kan være mest hånlige og nedladende overfor nedslidte danskere.

Fuld gas i en konkurrence om hvem, der kan være mest hånlige og nedladende overfor nedslidte danskere

Højrefløjen forsøger for tiden at reducere problemet med nedslidning til et individuelt spørgsmål, der handler om at håndværkere og SOSU-assistenter vælger at ryge for meget og vælger at spise for lidt broccoli.

Her kan Pape Poulsen bestemt også være med, med en perlerække af udtalelser i bedste godsejer stil der betegner nedslidning som gammeldags, udstiller fattige som tåbelige og udråber ulighedsproblemet til noget som fagbevægelsen har opfundet.

De fattige bruger deres penge tåbeligt

Hvis vi starter ved kontanthjælpsmodtagere og den relativt set fattigere del af den danske befolkning, så er hovedbudskabet at ”de må tage mere ansvar” og stoppe med at ’opfører sig fuldstændig tåbeligt’.

”Vi kan ikke forhindre folk i at opføre sig tåbeligt. Der er jo mennesker i det her land, der opfører sig fuldstændig tåbeligt med deres penge, og det er jo svært at gøre til et statsproblem. Der må man også selv tage et ansvar”, siger den konservative partiformand i et interview Avisen.dk og understreger at det tåbelige som fattige mennesker bruger deres penge på, er: ”alle mulige TV-pakker, den nyeste telefon, rygning og 100 andre ting”.

Den er modtaget – og budskabet gælder lex-Pape de fleste indkøb fra kontanthjælpsmodtagere.

Lamborghinien med flere hestekræfter end du kan bruge på nogen dansk kunne virke mindst lige så tåbelige

Onde tunge kunne påstå, at rige menneskers indkøb af lystyachten, der bare ligger i havnen, Lamborghinien med flere hestekræfter end du kan bruge på nogen dansk vej eller sangerinden Lady Gaga, der har indkøbt Ghostbusters-udstyr til 400.00 kroner, kunne virke mindst lige så tåbeligt, som en tv-pakke. Men jeg vil ikke være den der dømmer.

Nedslidning fandtes kun da farfar var dreng

Men når det kommer til den aktuelle diskussion om nedslidning, så mener Søren Pape Poulsen, at der er tale om at ’gammeldags syn på arbejdsmarkedet’.

”Det lyder, som dengang min far kom ud at tjene lige efter sin konfirmation og lige siden har slidt og slæbt. Der kan man tale om nedslidning,” siger han.

Budskabet til brolæggeren med slidte knæ, er at han har et forhistorisk syn på sin sundhed og arbejde

Budskabet til brolæggeren med slidte knæ, er at han har et forhistorisk syn på sin sundhed og arbejde. Vær nu lidt mere moderne, så går smerterne nok over, lyder devisen fra Pape Poulsen.

Derudover vil Pape også hellere tale om arbejdsudbud, som ifølge ham udgør et langt, langt større problem: ”Den største udfordring på arbejdsmarkedet lige nu er, at virksomhederne kalder på arbejdskraft”.

Dermed slutter han af med hvad man i håndbold betegner ’kigge-væk’ finte, hvor forsøger at flytte modstanderens blik væk fra sagens faktisk kerne.

Ulighed er bare noget fagbevægelsen har fundet på

Og endelig når det kommer til uligheden, så er det slet ikke noget som vi skal bekymre os om i Danmark. Vi bliver alle sammen rigere, så der er ikke noget at bekymre sig om: ”Danmark er et af verdens mest lige samfund, og jeg mener, at vi har det rigtig godt. Når der for eksempel er en velstandsstigning, bliver uligheden også lidt større”

Ulighedsdiskussionen affejer han desuden som noget, der mest er opfundet af fagbevægelsen til lejligheden for at genere regeringen: ”Jeg synes, at det er et led i en politisk kampagne,” lyder det halvgnavent fra Pape Poulsen, som dog behændigt undgår at forklare hvordan Ørsted-direktør Henrik Poulsen og andre erhvervsfolk, der ligeledes advarer om stigende ulighed, er blevet indrulleret i kampagnen.

I stedet for at se ulighedsproblematikken Pape Poulsen i øjnene vælger den nemme løsning at skyde fagbevægelsen slette motiver i skoene.

Valgkamp for velhaverne

Jeg havde høje forventninger, da Pape Poulsen i 2014 overtog formandsposten hos de konservative. Det var skolelæreren fra Bjerringbro og borgmesteren fra Viborg, der kom susende ind på en bølge af realitetssans, som jeg håbede kunne vække fordums socialkonservatisme til live.

Måske var jeg blevet nok mere mit naive håb der talte.

Det er klassisk konservatisme fra dengang, hvor partiet var godsejernes foretrukne

I dag er er Pape Poulsen mere opslugt af føre de konservative hen til et sted, hvor det erhvervslivets drømme om lavere løn og whisky-bæltets håb om lavere skat, sætter retningen.

Den social-konservative profil blev aldrig rigtig vækket til live og den grønne profil er også for længst sendt i graven. Det er i stedet klassisk konservatisme fra dengang, hvor partiet var godsejernes foretrukne.

Måske det bare er sådan man fører valgkamp, når man skal scorer stemmer fra landets velhavere.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ulighed er når en Bankdirektør får 15. Millioner i aftrædelse! Arbejderklassen er medvirkende til fremgang og rigdom i samfundet og har været det i over 100 år! Pas godt på dem, husk det er arbejderklassen der betaler din Folketings løn Hr.Pape

Man behøver blot gå nogle 100 år eller lidt mere tilbage i dansk historie, for at se HVORDAN landets allerfattigste og allersvageste borgere dengang blev behandlet. Er det noget tilsvarende vi skal tilstræbe ? NEJ....Derfor kun foragt for den folkevalgte herre Søren Papes snævre udtalelser.Udtalelser der burde være øjenåbnere for enhver.Og give endnu mere grund til snarest at ønske sig landet indhyllet i andre farver end blå.

Det er beskæmmende, at landet har sådan en justitsminister

Blot en bemærkning om retstavning - og udtale: Det hedder ikke "kærede" på dansk. Det er der ikke noget, der hedder. Det hedder "kerede". Der er tale om en forbistring med det engelske "cared", som betyder noget i samme retning. Men tal og skrív dansk!

Pape taler præcist som Højre i begyndelsen af 1900-tallet. Han kender ikke Socialdemokratiets historie, der sammen med de Radikale i 1915 fik ændret grundloven med bl.a. afskaffelse af godsejer-priviligerer. Enhver socialdemokrat må blive provokeret af holdninger som Papes. Gid de moderne virksomhedsejere tænker på deres medarbejdere, som løber ligedan eksistentielle risici som den heltemodige (i Papes terminologi) selvstændige gods- -nej nej- virksomhedsejer.

Pape taler præcist som Højre i begyndelsen af 1900-tallet. Han kender ikke Socialdemokratiets historie, der sammen med de Radikale i 1915 fik ændret grundloven med bl.a. afskaffelse af godsejer-priviligerer. Enhver socialdemokrat må blive provokeret af holdninger som Papes. Gid de moderne virksomhedsejere tænker på deres medarbejdere, som løber ligedan eksistentielle risici som den heltemodige (i Papes terminologi) selvstændige gods- -nej nej- virksomhedsejer.

Annonce