Stor succes: Så mange har søgt om Arne-pension

Retten til tidlig pension oplever stor søgning. Giver mange mennesker en enorm tryghed, mener minister.
Foto: Colourbox
Indtil den 14. september 2021 havde 19.686 personer søgt om ret til tidlig pension, hvoraf kvinderne udgør 46 pct. og mændene 54.
"Største bluff i dansk politik i generationer" kaldte tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (dengang Venstre, nu Moderaterne, red.) forslaget om tidligere pension til de nedslidte - i folkemunde Arne-pension - i en tv-debat med Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen op til sidste folketingsvalg.

I dag er det et år siden, at forslaget blev til virkelighed. Helt nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 53.000 danskere har søgt og 40.000 har fået tilkendt ordningen.

Tallene viser, at ordningen var nødvendig og tiltrængt, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):

"Der er tale om mennesker, som har været på arbejdsmarkedet i hen ved en menneskealder, ofte med stærkt slidsomt arbejde. Det gælder for eksempel mange håndværkere og slagteriarbejdere, og dem har vi nu – fuldt fortjent – givet mulighed for at trække sig værdigt tilbage, før deres kroppe står af. Det er jeg selvsagt både glad og stolt over," siger han ifølge en pressemeddelelse.

Forsvinder ikke på en gang

Med en historisk lav arbejdsløshed har der været en kritik af, at den tidlige pension trækker folk væk fra arbejdsmarkedet.

Rigtig glad og stolt over at vi fandt en værdig og retfærdig løsning

Peter Hummelgaard understreger, at de mange tusinde, som nu har fået tildelt retten til tidlig pension, ikke alle forsvinder ud af arbejdsmarkedet på én gang:

"Der kan derimod gå op til flere år, før de kan gøre brug af retten, og dét vil det langtfra være alle, der vælger at gøre. Men alene det at de har muligheden for at gå fra, inden de er slidt ned, giver en enorm tryghed," siger han og fortsætter:

"Som også Pensionskommissionen har fremhævet, har vi i Danmark et af verdens bedste pensionssystemer. Det mener jeg ikke mindst skyldes det samlede system af tilbagetrækningsordninger som for eksempel tidlig pension. Jeg er derfor rigtig glad og stolt over at vi fandt en værdig og retfærdig løsning, som sikrer, at borgere, der ikke har kræfterne til at fortsætte i arbejdstøjet, kan trække sig tilbage på en ordentlig og værdig måde, mens de stadig har livskvalitet i pensionstilværelsen."

Flest søger i Udkantsdanmark

Beskæftigelsesministeriet har opgjort hvor i landet folk har fået tildelt tidlig pension.

På landsplan er det 9,6 procent af dem, der har alderen til at søge tidlig pension, der har gjort det.

Tallene viser, at det er særligt er i jyske kommuner, at man har gjort brug af ordningen.

Flest af alle i Morsø Kommune i Nordvestjylland, hvor 18,4 procent i den søgeberettigede alder, der har søgt om ordningen. Herefter kommer Frederikshavn Kommune, hvor 16 procent har søgt. Struer (14,8 procent), Brønderslev (14,7 procent) og Varde (14,6 procent) slutter top-5 af.

Færrest har søgt om ordningen i Gentofte Kommune nord for København. Her er det blot 2,6 procent i aldersgruppen, der har søgt om tidlig pension. Herefter kommer Rudersdal (3,7 procent), Frederiksberg (4,2 procent), Hørsholm (4,3 procent) og København (4,4 procent).

Se alle tallene her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og hvis de ikke allesammen er blevet tilhængere af 'Arne', har de indsét at 'Arne' bor i Vest- og Nordjylland. Det er dér hvor - ifølge de sorte ideologer - alle de 'rigtige mennesker' bor
https://fagbladet3f.dk/artikel/her-bor-dem-der-faar-arne-pension
Og så ikke flere ord om opportunisme ;-)

Arne-pensionen forudsætter, at man har arbejdet. Det har mange af de tilvandrede i storbyerne imidlertid aldrig gjort. Det er svært at søge Arne-pension, hvis man altid har været pensionist.

Irakere i Danmark
22,6 procent var på førtidspension den 1. januar 2021.

Libanesere i Danmark
20,8 procent var på førtidspension den 1. januar 2021.

Iranere i Danmark
14, 8 procent var på førtidspension den 1. januar 2021.

Tyrkere i Danmark
12,6 procent var på førtidspension den 1. januar 2021.

Afghanere i Danmark
12,2 procent var på førtidspension den 1. januar 2021.

Jordbærhøsten?

Grunden til at så relativt få der har søgt i hovedstadsregionen er nok at man skal have arbejdet i mange år, og her tæller universitetsstuderende ikke rigtig med, når de først kommer ud på arbejdsmarkedet når de er sidst i 20'erne.

Nemlig. Pseudoforskning i kønsnormer og etnisk profilering eller livslang kontanthjælp og førtidspension i ghettoerne giver ikke meget Arne-pension. Det er ikke så relevant at søge en pension, hvis man allerede altid har været pensionist. Det strider desværre meget imod ideologier som kommunisme og islam, at bidrage med noget positivt, når deres erklærede formål er at omstyrte os.

Også din aversion mod ikke-danskere er sygelig.

"Beskæftigelsesministeriet viser, at 53.000 danskere har søgt og 40.000 har fået tilkendt ordningen"
er et udtryk for at der skal arbejdes MEGET mere på at undgå nedslidning.
Løsningen på nedslidning er ikke Arne-pension.

"Løsningen på nedslidning er ikke Arne-pension."

Jeg er for så vidt ikke uenig med dig, men enhver anden løsning for at undgå nedslidning, vil kun komme fremtidens lønmodtagere til gode, hvad med dem der allerede nu er i 40erne, 50erne og 60erne, hvordan foreslår at vi løser deres problemer med nedslidning?

De der er nedslidte skal hjælpes, men der hviler et STORT ansvar på fagforeningerne for at flere ikke nedslides.
Er omskoling, efteruddannelse, jobudvidelse og jobberigelse helt glemt?

Arne pension, er mennesker ikke efter 40 42 år på arbejdsmarkedet.
Ledige-sygeperioder og deltid. Hvor er Søren Pape nedladende.
Hvis man har 3 børn og deltidsarbejde har man virkelig osse haft nok st slæbe på.
Pape aner jo ikke hvad det betyder at knokle med 3 børn og arbejde.
Nogle kroppe får gigt, cyster og alt muligt andet.
Er man ikke forgyldt med mange penge, har man ikke råd til andet end sørge for sine børn.
Måske eneforsørger.

Mistede selv min mor sim 6 prim, og min far knoklede for at holde os børn, han døde som 69 årlig jeg var da 18 år.
Skamme sig Pape, du er ikke værdig til at være statsminister, dun politik er så sort, og kun for rigmænd. Man skal have en løn på over på langt over millionen før man får glæde af skattelettelser.
Alle borgerne i landet bør se på deres børn og børnebørn, de skal osse ha et værdigt liv.

Senior ordning virker ikke, og kun ganske få får tildel den.

Annonce