V vender på en tallerken: Vil alligevel ikke afskaffe Arne-pensionen

Partiet har hidtil indædt bekæmpet Arne-pensionen, men nu mener Venstre, at ordningen er kommet for at blive
Foto: Venstre: Jacob Kjerumgaard, Flickr
Venstre har hidtil bekæmpet retten til tidlig pension - Arne-pensionen - med næb og klør. Og lovet af afskaffe ordningen hurtigst muligt.

Men nu - tæt op under et folketingsvalg - vender partiet på en tallerken, og vil alligevel ikke afskaffe retten til tidlig pension.

Det oplyser Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen og partiets beskæftigelsesordfører Hans Andersen i en fælles kronik i Avisen Danmark.

De tre Venstre-folk konstaterer i kronikken, at “et stort flertal i Folketinget, som går på tværs af rød og blå blok, har fredet ordningen”. Og derfor vil Venstre altså ikke længere arbejde for at afskaffe Arne-pensionen:

Vi erkender, at den er kommet for at blive

“Vi erkender, at den er kommet for at blive. Og vi vil ikke skabe utryghed for de mange, der er ved at trække sig tidligt tilbage. Det ville ikke være rimeligt at sende Arne tilbage på bryggeriet, efter at et flertal i Folketinget allerede har lovet at sende ham på tidlig pension.”

Tornede mod Arne under afslutningsdebat

Så sent som ved Folketingets afslutningsdebat 23. maj i år tornede Jakob Ellemann-Jensen ellers mod Arne-pensionen, som ifølge Ellemann er finansieret af “andre folks penge”, og som derfor har “en udløbsdato”:

“Det er ikke nogen hemmelighed, at Arne-pensionen i den grad ikke er vokset i vores have. Der er jo ikke et eneste medlem af Folketinget, som ikke mener, at mennesker, der er slidt ned på arbejdsmarkedet, skal have lov til at trække sig. Det mener vi alle sammen. Men det er jo ikke det Arne-pensionen går på.”

Venstres formand påstod i den forbindelse, at Arne-pensionen er målrettet en socialdemokratisk vælgergruppe:

Arne-pensionen er målrettet en socialdemokratisk vælgergruppe

“Arne-pensionen er målrettet en socialdemokratisk vælgergruppe, som har et bestemt antal år på arbejdsmarkedet. Og designet til at foregøgle alle danskere, at det her, det er noget som rammer lige præcis mig. Men det gør det ikke. Og så tager man pengene fra de onde banker, for dem er der ikke nogen, der har sympati med. Men regningen den havner jo et sted. Og det er hos danskerne.”

VU: Sommerudsalg

Venstres kovending i forhold til Arne-pensionen bliver mødt med vrede hos Venstres Ungdom.

Venstre har fået hedeslag og holder sommerudsalg

“Venstre har fået hedeslag og holder sommerudsalg i afdelingen for holdninger og grundprincipper. Havde egentligt været sjovt, hvis ikke det var så trist at sælge ud for stemmer,” skriver formand for Venstres Ungdom, Maria Ladegaard, således på Twitter.

placeholder

 

Nye Borgerlige meldte allerede ud i februar, at partiet vil bevare retten til Arne-pension.

Partiets formand Pernille Vermund bekræftede således under en konference arrangeret af Alliancen for værdig tilbagetrækning, at Nye Borgerlige ikke går efter at afskaffe tidlig pension:  

“Nej, det vil Nye Borgerlige ikke. Vi vil bevare ordningen, men samtidig give et skattefradrag til dem der vælger at blive længere på arbejdsmarkedet. Men Arne-pensionen, den skal bestå.”

Konservativ ærgrelse

De Konservative fastholder deres modstand mod Arne-pensionen. Partiet ærgrer sig derfor over, at Venstre opgiver sin modstand:

Ærgerlig melding fra Venstre

“Ærgerlig melding fra Venstre. Vi konservativemener det samme om Arne-pensionen i dag, som da vi stemte imod i FT salen. Og det mener vi også efter valget. Vi er en sikker borgerlige stemme, der gerne hjælper nedslidte via seniorpensionen, der er målrettet netop dem.”

placeholder

 

Arne-pensionen blev vedtaget tilbage i oktober 2020 med støtte fra S-regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Arne-pensionen er dybt latterlig, når enhver tilvandrer fra mellemøsten og Afrika, der kan traske og vade gennem en perlerække af sikre lande op gennem hele Europa, for at sige "mig asyl" til dansk politi, straks får ret til ophold, boliganvisning, boligstøtte, børneydelser og førtidspension.

Irakere i Danmark
22,6 procent var på førtidspension den 1. januar 2021.

Libanesere i Danmark
20,8 procent var på førtidspension den 1. januar 2021.

Iranere i Danmark
14, 8 procent var på førtidspension den 1. januar 2021.

Tyrkere i Danmark
12,6 procent var på førtidspension den 1. januar 2021.

Afghanere i Danmark
12,2 procent var på førtidspension den 1. januar 2021.

Så derfor skal samfundet ikke give denne håndsrækning til dem, som har haft et langt og slidsomt arbejdsliv, mener du?

Jo Thor, det skal samfundet.
Financieringen giver Peter Jensen indirekte svar på.

Finansieringen er for længst vedtaget, så den behøver vi ikke bruge tid på her.

Så jeg vil meget hellere høre Peters eget bud på, om Arne-pensionen er en god ting eller ej. Uden hensyn til noget andet.

Nej, det er Arne-pensionen ikke. Hvorfor skal staten styre pensioner? Jeg har slået mine tvungne pensioner ti gange i en passiv indeksfond med frie midler. Voksne lønmodtagere kan godt selv spare op. Dertil synes jeg, at lønmodtagerne skal have flere skattelettelser og fradrag. Man kunne eksempelvis udvide aktiesparekonto-ordningen, så folk selv kan investere deres pensioner, som de vil.

Peter;

Hvem betaler reelt set den højeste procentdel af deres indkomst i skat?

Tak for ærligt svar. Jeg regnede nok med, at det var nogenlunde der, du stod. Det er selvfølgelig et helt legitimt synspunkt, som jeg ikke har nogen sympati for, men det behøver jeg jo heldigvis heller ikke.

Peter Jensen, du er vel godt klar over, at skat er den pris vi betaler for at leve i et civiliseret samfund, du lader til hellere at ville leve i et arbejdsgiveranarki end et retfærdigt lighedsskabende fællesskab.

* Desværre ser det ud til at gå den forkerte vej med ligheden, der stadigt er voksende i Danmark.

Jeg så gerne, at man indførte en lovgivning der sørger for, at den der tjener mest, ikke må tjene mere end fem gange så meget som den der tjener mindst. Nogenlunde på det niveau det var i firserne.

Peter Jensen, Danmark har alvorlig brug for indvandring, hvis Danmark skal bevare sin velstand. Uden indvandring vil det være økonomisk ned ad bakke så langt øjet rækker. Sådan er realiteterne selv om højre radikale partier som det nye Danmarksdemokrater og Nye Borgerlige forsøger at bilde befolkningen andet ind for at kapre stemmer. Hos Det Blå Svindlerhold gælder alle tricks. De har vi jo efterhånden bevidnet ved adskillige lejligheder de seneste år.

Ja, normal migration, men ikke asylsvindel fra MENAPT-lande, der koster en Storebæltsbro i rent underskud hvert år. Der er masser af arbejdsløse i EU. Dem har vi et kulturfællesskab med. Påståede "flygtninge" må hjælpes i nærområderne.

Det Blå Svindlerhold

Jeppe Lindholm dine kommentarer bliver ikke mere troværdige eller rigtige af at du gentager dit mantra i en uendelighed.
Vi kender godt din holdning - så du behøver ikke at gentage mere
.

Danmark har brug for en meget selektiv og målrettet arbejdskraftindvandring med fokus på 1) at de pågældende bidrager med særlig viden og kunnen, 2) at de ikke kommer for at udføre jobs, som nemt kunne besættes med danskere, 3) at det foregår på helt almindelige overenskomstmæssige vilkår, og ikke mindst 4) at de ikke kommer til at polstre parallelsamfundene yderligere.

Hej Peter Jensen,

Har du prøvet med jordbær de skulle angiveligt ikke være så sure som rønnebær.

Ms Flutterby det letter forståelsen/læsningen, hvis du hæfter din kommentar til Peter Jensen på den rigtige afsender, altså ikke Jeppe Lindholm.

Du har åbenbart ikke taget notits af systemet med kommentarer. HVis et svar er under en anden kommentar og rykket en my til højre så er det den kommentar den relateres til.

Jeg er sikker på at Jeppe Lindholm godt ved at min kommentar ikke er møntet på ham og du fandt jo også ud af det, ik'?

Peter Jensen,

Når du først har trykket 'Svar', skrevet svaret og trykket 'udgiv', så er det sidens algoritme der regner ud hvor kommentaren sættes ind, der kan hverken du eller jeg gøre fra eller til.

PJ du burde vide, at det er ekstremt vanskeligt at få en fortidspension i Danmark. Man skal virkelig være syg og ikke kunne arbejde. Regler er regler, uanset hvad din herkomst er, og det er bullshit at komme med de dumme angreb.
Og skal man have Arnepension skal du have været 40 år på arbejdsmarkedet, betalt din skat osv. osv, og igen så er det lige meget om du er tyrker eller dansker. Og det du postulere er så ubegavet og dumt, og mangler enhver dokumentation. Når man kender vort sociale system, så får man ikke bare alt mulig her i landet, hvad du burde vide.

Peter Jensen, at du er racist er der vist ikke nogen her på siden som kan være i tvivl om med det du skriver, men hvad det har at gøre med Arne-pensionen er vi vist mange som ikke forstår. Nu er Arne-pension kun almindelig folkepension som dem der har fysisk arbejde i mere end 41 år og dermed kan gå på pension 1 år tidligere en der er gældende for den årgang. Ved 42 år, 2 år tidliger og ved 43 år 3 år tidligere. Misundelse er en grim ting, men den kommer ofte til udtryk når det gælder privilegerer til dem som har mindst.

Helt enig Bent Menck Andersen.

Den absolut grimmeste form for misundelse er den, hvor den mere priviligerede misunder den der mindre priviligerede eller sågar underpriviligerede.

Mvh

Det Blå Svindlerhold slår til igen.

Efter at have kørt Socialdemokratisk politik igennem valg regnemaskinen har Det Blå Svindlerhold regnet sig frem til der kan være afgørende stemmer at hente - Efter et valg kan man jo altid tage et nyt standpunkt.

Det Blå Svindlerhold bevæger sig altid derhen, hvor det bedst kan betale sig.

Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold

Jeppe Lindholm dine kommentarer bliver ikke mere troværdige eller rigtige af at du gentager dit mantra i en uendelighed.
Vi kender godt din holdning - så du behøver ikke at gentage mere
.

Kurt Jensen,

Ser du syner?

Eller er dit respons til Jeppe Lindholm ren automatik, bare du ser hans navn?

Ms Flutterby jeg forsøger at appellere til Jeppe Lindholms sunde fornuft desværre uden held.
Det er ærlig talt intetsigende at JL i en uendelighed gentager 'Det Blå S...........'

Måske du vil hjælpe mig?
.

Du er meget meget ekstremistisk, Jeppe. Sand venstreekstremist..
Du nyder efter behov og yder efter evne

Selvom det selvfølgeligt er glædeligt, at Venstre nu ikke går imod Arne-pensionen, mon så ikke det handler mere om, at skore billige point og stemmer blandt vælgerne...

Ja - og så kan man jo også have den fornemmelse, at nogen prøver at tage brødet ud af munden på provins-demokraterne i Støjbergs nye programløse parti.

Længe leve partipensionen Flutter! Du får den garantrisse!

Ja, værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet er jo i tråd med Venstres ønsker om frit valg for borgerne. Der er ikke nogen ideologisk forhindring. Derimod er der krig om finansieringen og den har regeringen vundet indtil videre - næste valg måske.

Annonce