Annonce

Udenlandsk arbejdskraft strømmer til Danmark - uden sænkning af beløbsgrænsen

Fagforbund ærgrer sig over aftale som markant sænker beløbsgrænsen: “Det vælter ind med udenlandsk arbejdskraft efter de nugældende regler”
Foto: Colourbox
Hos Danmarks største fagforbund 3F ærgrer man sig i den grad over, at S-regeringen 29. juni indgik aftale med Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige samt De Radikale, SF og Kristendemokraterne om en markant sænkning af beløbsgrænsen fra de nuværende 448.000 til 375.000 kroner.

“Det vælter ind med udenlandsk arbejdskraft til Danmark efter de nuværende regler. Så der er slet ikke brug for at sænke beløbsgrænsen,” siger forbundssekretær hos 3F, Søren Heisel, til Netavisen Pio.

Så der er slet ikke brug for at sænke beløbsgrænsen

Han henviser til tal fra jobindsats.dk, der viser at antallet af udenlandske lønmodtagere i Danmark i marts 2022 lå på 343.000 efter sæsonkorrektion. Og det er faktisk en stigning på godt 45.000 fra april 2021.

Målt i forhold til 2010 er der tale om en stigning på 200.000 udlændinge.

”Tallene viser, at den udenlandske arbejdskraft strømmer i beskæftigelse på de nuværende vilkår med en beløbsgrænse på 448.000 kr. Den nuværende beløbsgrænse er altså ingen hindring for, at virksomhederne kan hente arbejdskraft på den anden side af jordkloden. Derfor er underligt, at sluserne nu skal åbnes på vid gab.”

Bemærkelsesværdigt forløb

Forløbet, der førte til den brede, politiske aftale om en markant sænkning af beløbsgrænsen, er ganske bemærkelsesværdig.

21. januar landede regeringen en aftale med SF, De Radikale, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti om en markant forhøjelse af dagpengene ved de første tre måneders ledighed.

Samtidig aftalte regeringen, SF, De Radikale og Kristendemokraterne en sænkning af beløbsgrænsen fra 448.000 kroner til 375.000 kroner.

Den del af aftalen var DF dog  ikke med i. Et flertal for aftalen krævede derfor, at dele af den blå blok tilsluttede sig aftalen om en markant sænkning af beløbsgrænsen.

Men da forslaget kom til afstemning i salen først i juni, stemte både Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige imod den markante sænkning af beløbsgrænsen.

På trods af at sænkningen især var efterspurgt fra netop de borgerlige partier

På trods af at sænkningen især var efterspurgt fra netop de borgerlige partier. Og et udtalt ønske gennem længere tid fra erhvervslivet.

I stedet fremsatte de blå deres eget forslag til sænkning af beløbsgrænsen til 360.000 kroner. Forslaget indebar også et kontroversielt forbud mod import af arbejdskraft fra muslimske lande.

En diskrimination på baggrund af religion, som Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Kristendemokraterne ikke ville være med til.

Derfor blev også oppositionens forslag om en sænkning af beløbsgrænsen stemt ned i folketingssalen.

”Blå partier valgte at gå efter alt eller intet - og fik så intet”

”Blå partier valgte at gå efter alt eller intet - og fik så intet,” lyd kommentaren dengang fra Socialdemokratiets politiske ordfører Rasmus Stoklund.

som udgangspunkt slet ikke at sænke den her beløbsgrænse

“Det er en temmelig paradoksal situation. I Socialdemokratiet ønskede vi som udgangspunkt slet ikke at sænke den her beløbsgrænse," udtalte Stoklund til Netavisen Pio og fortsatte:

"Men når der nu var et så stærkt ønske om det i en række blå partier og fra erhvervslivet, og fordi arbejdsløsheden er meget lav, ja, så indvilligede vi i alligevel at sænke beløbsgrænsen fra 448.000 til 375.000. Det er trods alt noget af en indrømmelse.”

På de indre linjer rasede dansk erhvervsliv mod de blå partier, erfarer Netavisen Pio.

Ikke mindst Dansk Industri var rødglødende af raseri. Organisationen lod de blå partier vide, at de måtte sætte alt ind på at gøre skaden god igen. De blå partier fik besked på at rejse spørgsmålet om en sænkning af beløbsgrænsen ved førstkommende lejlighed.

Ikke mindst Dansk Industri var rødglødende af raseri

Lejligheden bød sig, erfarer Netavisen Pio, under de vanskelige og langstrakte forhandlinger om en grøn skattereform, hvor regeringen meget gerne ville lande den bredest mulige aftale.  

De Radikale, SF og Kristendemokraterne gik med til på opfordring fra finansminister Nicolai Wammen (S) til igen at se på, hvordan en sænkning af beløbsgrænsen kunne skrues sammen. Aftalepartierne fik indtryk af, at finansministeren var meget opsat på at udvise handlekraft på området, og lukke et uskønt forløb med en bred aftale om international rekruttering.

Blå fik kun små indrømmelser

Aftalen blev stort set identisk med den, som regeringen, SF, De Radikale og Kristendemokraterne blev enige om i januar:

En sænkning af beløbsgrænsen til 375.000 kroner - og ikke 360.000 kroner, som ønsket af de blå.

Rød side firede dog på aftalens længde, der blev forlænget fra to til tre år.

I den oprindelige aftale var det aftalt, at sænkningen af beløbsgrænsen blev ophævet, hvis mere end 10.000 udenlandske medarbejdere strømmede til Danmark som følge af beløbssænkningen. Den stopklods blev med den nye aftale ændret til 15.000.

Regeringen, SF, De Radikale og Kristendemokraterne aftalte i januar, at det skulle være et krav til arbejdsgiverne, at de havde slået jobbet op jobnet.dk i en periode, før der blev grønt lys til import af den ønskede arbejdskraft udefra.

Under forhandlingsrunde to blev kravene til arbejdsgiverne skærpet på SF’s foranledning

Under forhandlingsrunde to blev kravene til arbejdsgiverne skærpet på SF’s foranledning, sådan at arbejdsgiverne yderligere skal have søgt forgæves om arbejdskraft i EU’s jobportal, Eures, inden der gives grønt lys til import fra den store verden via beløbsordningen.  

Ikke et ord om muslimske lande

Under forhandlingsrunde to prøvede Nye Borgerliges forhandler, Pernille Vermund, på alle mulige måder at fastholde fra den oprindelige blå aftale, at arbejdskraft fra muslimske lande ikke skal have adgang til det danske jobmarked.

Men det krav fik hun ikke igennem i anden forhandlingsrunde, erfarer Netavisen Pio.

Pernille Vermund undlod helt at omtale Nye Borgerliges oprindelige krav om udelukkelse af de muslimske lande, da hun kommenterede aftalen 29. juni i en pressemeddelelse: 

Det er jeg glad for, at vi kan bidrage til politisk

“En midlertidig sænkning af beløbsgrænsen kan forhåbentligt hjælpe erhvervslivet med at rekruttere den arbejdskraft, de står og mangler. Det er jeg glad for, at vi kan bidrage til politisk. Det har kunnet lade sig gøre, fordi vi samtidig har besluttet, at de udlændinge, der kommer hertil, skal forsørge sig selv og overholde vores lovgivning. Gør de ikke det, bliver de sendt hjem igen konsekvent og efter første dom.”

Den nye sænkede beløbsgrænse træder i kraft 1. december.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kun socialisme kan redde verden. Med kapitalisme er det Game-Over.

Når Danmarksdemokraternes vælgere og resten af Det-Blå-Svindlerhold opdager det er det for længst for sent.

Det-Blå-Svindlerhold
og

Det-RØDE-Svindlerhold

"S-minister køber pragtvilla til 11,4 millioner

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har - ligesom statsminister Mette Frederiksen - købt stort hus i velhaver-kvarteret Hareskovby. Pris: 11,4 millioner kroner"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/s-minister-koeber-p...
.

"Prehn har ikke slået en prut; han har lavet stort
Det var en »hjerneprut«, sagde fødevareminister Rasmus Prehn, da han endnu en gang blev taget i at fuske med et restaurationsbilag"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE14273829/prehn-har-ikke-slaaet...
.

Kapitalisme blev opfundet i en tid, hvor man troede at jordens resourcer var uendelige, efterfulgt af nærmest guddommelige vækstideologier. I dag ved vi at jordens resourcer ikke er uendelige, men begrænsede.

Ghandi sagde; "The earth has enough for everyones need, but not for everyones greed."

Vi må alle stoppe med at hylde grådigheden som noget der er værd at stræbe efter. Som noget beundringsværdigt. Det ved vi godt, alligevel er vi fulde af både 'Ih' og Åh' når nogen vinder' løvernes gunst i hulen eller når nogen vinder den rigtigt store gevinst i lotto. Vi forarges knap nok når vi læser at Nets direktør Bo Nilsson på ganske få år tjente mere end en milliard, nej vi tænker, 'bare det var mig'.

Grådigheden har plantet et usselt frø i os alle, så mammon er det vi først og fremmest stræber efter som var det den hellige gral.

Lad mig gentage, skat er den pris vi betaler for at leve i et civiliseret samfund, der gerne skulle give plads og værdighed til alle.

Ms Flutterby

"Vi forarges knap nok når vi læser at Nets direktør Bo Nilsson på ganske få år tjente mere end en milliard..." jo det kan jeg love dig for at blev! Og stadig bliver. En svinestreg overfor bankkunderne.

PS: kan du ikke lige tage stilling til Jeppe Lindholms evindelige 'Det-Blå-Svindlerhold'

Kurt Jensen - 3 august, 2022 - 09:58 - #25823
Ms Flutterby jeg forsøger at appellere til Jeppe Lindholms sunde fornuft desværre uden held.
Det er ærlig talt intetsigende at JL i en uendelighed gentager 'Det Blå S...........'

Måske du vil hjælpe mig?
.
.

Om jeg kan hjælpe dig, ved jeg ikke. Jeppe Lindholm skriver sine meninger, ligesom de fleste af os gør, det er hans og vores gode demokratiske ret. Jeg bryder mig ikke om hans eller andres nedsættende betegnelser af andre, om det er til højre eller venstre. Respektløshed overfor andres meninger og ståsted hører ikke hjemme i en demokratisk debat.

Hvis jeg var dig ville jeg fuldstændigt ignorere ham, lade være med at reagere på hans kommentarer, så bliver han nok træt af det på et tidspunkt, ikke lade ham trække dig ned på et niveau, hvor jeg er sikker på du ikke hører hjemme. Bare hvad jeg selv ville gøre.

@Kurt Jensen

PS. Jeg glemte at svare dig i forhold til Bo Nilsson, jeg har i perioder opholdt mig i udlandet og der er derfor en del huller i min viden om aktuelle forhold og det er ikke usandsynligt at det er en begivenhed, ikke at jeg ikke husker det, men at det er gået min næse forbi. Tak for rettelsen.