Kraka kritisk over for at bankerne skal finansiere en del af Arne-pensionen

Danske Bank har betalt Kraka Advisory for ni analyser - betalingen er tilsyneladende tys-tys
Foto: Kraka
Peter Mogensen, direktør, Kraka
Tænketanken Krakas direktør, Peter Mogensen, angriber beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards (S) argumenter for at lade Arne-pensionen finansiere af blandt andet et samfundsbidrag fra bankerne.

Mogensen mener, at Peter Hummelgaard bevidst taler usandt, når han argumenterer for bankernes samfundsbidrag og taler om bankernes “overnormale profitter” og “kartellignende udfordringer”.

Det er simpelthen faktuelt forkert

“Det er simpelthen faktuelt forkert. Overskuddene i finanssektoren har ikke været store, de har tværtimod været under niveau. Det er fuldstændig indiskutabelt. Og det er i strid med al økonomisk teori at sige, at der ikke væltes udgifter over på kunderne, hvis konkurrencen er hård. Det er omvendt,” siger Peter Mogensen til Berlingske

Peter Mogensen udtaler i samme interview, at han er i tvivl om, om Peter Hummelgaard mest minder ham “om ham den rødhårede præsident i USA (Altså Donald Trump, red.) eller en ungdomspolitiker”.

Ukendt økonomisk bidrag fra Danske Bank til Kraka Advisory

Peter Mogensen afviser kategorisk over for Berlingske, at han og Krakas voldsomme angreb på Hummelgaard - og bankers kommende samfundsbidrag på 2,1 milliarder kroner til finansiering af Arne-pensionen - skal ses i sammenhæng med, at Kraka Advisory får betaling fra Danske Bank - over en tre-årig periode - for at analysere bankernes betydning for samfundet.

Alligevel ser flere på Twitter en sammenhæng mellem Kraka-angrebet på Hummelgaard og Arne-pensionen og Kraka Advisorys relation til netop Danske Bank.

"Det er godt at se at Danske Bank får noget for alle de konsulentkroner de kastede efter Kraka," skriver investeringsanalytiker Andreas Steno eksempelvis i en debattråd på Twitter.

Netavisen Pio har spurgt Danske Bank, hvor meget banken betaler Kraka Advisory for det tre-årige samarbejde.

Det svarer man ikke på hos Danske Banks presseafdeling

Det svarer man ikke på hos Danske Banks presseafdeling, der i stedet henviser til Danske Banks omtale af samarbejdet på sin hjemmeside.

Danske Bank skriver under overskriften “Analyseprojekt om den finansielle sektors betydning for dansk økonomi”, at “Danske Bank har finansieret et treårigt analyseprojekt om den finansielle sektors rolle og bidrag, som konsulenthuset Kraka Advisory står bag”.

Danske Bank anfører, at samarbejdsprojektet med Kraka Advisory skal kaste i alt ni analyser af sig:

“Projektet skal udmønte sig i samlet ni rapporter, der skal afdække på hvilke måder, den finansielle sektor bidrager til vækst, værdiskabelse og velstand i samfundet, og hvordan sektoren kan spille en afgørende rolle i den foranstående omstilling mod en grønnere og mere digital økonomi.”

Danske Bank håber med projektet at kunne bidrage til “ny viden og indsigt”:

“Ved at finansiere projektet håber Danske Bank at bidrage til ny viden og indsigt om den finansielle sektor i Danmark, som kan danne udgangspunkt for faktabaserede diskussioner om sektorens rolle og bidrag i dag og i fremtiden.” 

Kraka: Danske Bank bestemmer ikke

Hos Kraka understreger kommunikations- og administrationsansvarlig, Tina Birkkjær Nikolajsen, over for Netavisen Pio, at Kraka i dialog med Danske Bank udvælger de emner, der skal analyseres:

“Men Danske Bank har ingen indflydelse på analysernes indhold og konklusioner.”

Men Danske Bank har ingen indflydelse på analysernes indhold og konklusioner

sin hjemmeside anfører Kraka Advisory, at “Danske Bank bidrager til udvikling af idéer til analyser, som kan kaste nyt lys på fx et aktuelt område eller en særlig samfundsopgave. Banken har ingen indflydelse på selve analysearbejdet, metode eller konklusion, som det udelukkende er Kraka Advisorys økonomer, der står for.”

Tina Birkkjær Nikolajsen henviser til Kraka-direktør Peter Mogensen for nærmere oplysning om Danske Banks betaling for Kraka Advisory-analyserne.

Men Peter Mogensen har ikke inden for deadline reageret på Netavisen Pios henvendelse.

Om selve samarbejdet mellem Danske Bank og Kraka Advisory anfører sidstnævnte på sin hjemmeside:

“Et velfungerende samfund kræver en velfungerende finansiel sektor, som tåler at blive diskuteret og endevendt. Kraka Advisory har indgået samarbejde med Danske Bank, hvor formålet netop er at give et faktuelt grundlag for den diskussion af sektoren, der altid vil og bør være.”

Kraka-analyserne skal, hedder det, “styrke og nuancere” offentlighedens syn på finanssektoren:

Samarbejdet kredser om at styrke og nuancere

“Samarbejdet kredser om at styrke og nuancere offentlighedens kendskab til finanssektorens rolle i samfundet. Ingen sten er for lille eller stor til at blive vendt og vurderet gennem fagligt neutrale og faktabaserede analyser af sektorens funktioner, udfordringer, benspænd og bidrag.” 

Opdateret kl. 16

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Små slag Mogensen, det er groft at påstå Hummelgaard lyver bevidst. Måske hvis I talte sammen face to face, ville I nok opleve at der er to forskellige tolkninger. Jeg tror ikke et sekund at Hummelgaard lyver, og slet ikke bevidst, og jeg har ingen grund til at mistro Kraka, men små slag. Det er svært i dag at se , du nogensinde har været rød. Sådan af den ægte vare.

Når Danske Bank har hyret Kraka til at lave ni rapporter, så er der uden tvivl givet et 'opdrag', hvor man i modsætning til videnskaben starter med de 'svar' man ønsker og så er det Kraka's opgave at finde 'de rette præmisser' der validerer rapporternes summeringer og dermed drager 'de rette konklusioner'. De rette konklusioner for bankerne el og mærke, men ikke nødvendigvis for Danmark og danskerne.

Hvis man får penge nok, så er de fleste parate til at mene hvad som helst. Det er Peter Mogensen et godt eksempel på.

Ja, Danmark er blevet et 'Money talks,...'-land.

tænker du også på Nick Hækkerup?
.

Jeg tænkte ikke på nogen specifikt.

og det er Nick Hækkerup også
.

Det er vist her på sin plads at stille spørgsmålet om ikke Peter Mogensens voldsomme og infantile personangreb på Peter Hummelsgaard hænger tæt sammen med hans og Krakas (økonomiske) samarbejde med Danske Bank. Hvis det er tilfældet, er al troværdig omkring Krakas såkaldte uvildige analysevirksomhed forduftet. Hvem vil mon fremover tillægge analyser og rapporter fra Kraka nævneværdig betydning, når der kan sås tvivl om deres motiver, hensyntagen og relationer til deres betalende kunder i den finansielle sektor?

Præcis som med tænketanken Cepos.
Danske medier skal være mere forsigtige med at profilere disse tænketanke, som seriøse og upolitiske.

@ Dan,

Der kan aldrig blive tale om uvildige analyser når der er penge imellem parterne.

Nu har jeg alligevel altid opfattet Mogensen som noget af et blålys, men hvis han skal forestille at være Socialdemokratiets ven, vil jeg godt nok nødig møde partiets fjender.

En selskabsskat på 40% skal genindføres. Ligesom en topskat på 70%. Sådan var det selv i USA før Ronald Reagan blev præsident. Den lave beskatning sammen med den deregulerede kapitalisme har skabt størsteparten af den klimakatastrofe som venter os.

Det kan vi ene og alene takke Det Blå Svindlerhold for.

Det Blå Svindlerhold
og

Det RØDE Svindlerhold

"S-minister køber pragtvilla til 11,4 millioner

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har - ligesom statsminister Mette Frederiksen - købt stort hus i velhaver-kvarteret Hareskovby. Pris: 11,4 millioner kroner"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/s-minister-koeber-p...
---
Kurskrejleren Kollerup: Tjener millioner på lånefinte
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/kurskrejleren-kolle...
---
Lykketofts lærling i pinlig bolig-fidus
Nordjysk S-stemmesluger får skattefrit tilskud på 30.000 kroner plus gratis Folketings-lejlighed - men bor i københavnsk ejerlejlighed med kæreste og børn
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/lykketofts-laerling...

Erkender boligfusk: Kollerup betaler 30.000 tilbage
Sagen sår tvivl om min moral, udtaler den socialdemokratiske stemmesluger efter samtaler med Folketingets formand Mogens Lykketoft
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/erkender-boligfusk-...

---
"Prehn har ikke slået en prut; han har lavet stort
Det var en »hjerneprut«, sagde fødevareminister Rasmus Prehn, da han endnu en gang blev taget i at fuske med et restaurationsbilag"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE14273829/prehn-har-ikke-slaaet...
.

Som sædvanlig henviser du til " Det Blå Svindlerhold`s " artikler i de borgerlige aviser. De er som sædvanlig fyldt med misundelse og had til socialdemokratiet og ikke mindst landets fremragende Statsminister, objektiviteten er totalt forduftet og artiklerne tjener kun det ene formål at mistænkeliggøre landets Statsminister.
Det er skamfuldt at " den borgerlige presse " er sunket så dybt at man , mod bedre vidende, mener at " midlet helliger målet ". SKAM JER !

Ingolf, hvis det er så forfærdeligt med artikler i de borgerlige aviser så forstår jeg ikke hvorfor det 'røde' hold ikke har nyhedsmedier der modsvarer disse.
Sandheden er måske at mange 'røde' læser fx BT og Ekstra Bladet og er godt tilfredse med det
.

@ Jeppe Lindholm

Bortset fra at jeg aldrig ville kalde nogen for svindlere, med mindre jeg havde solide beviser for det, så er jeg enig i at de skattelettelser som borgerlige regeringer har givet til erhvervslivet gennem de sidste årtier har skabt et anarkistisk erhvervsliv, der gang på rager til sig uden en indsigt i, at pengene jo så forsvinder andetstedsfra, som oftest fra dem der i forvejen har allermindst.

Resourcerne, der repræsenteres af penge er begrænsede, derfor må de også omfordeles mere retfærdigt.

Vækstideologien har ingen gang på jorden, netop fordi resourcerne er begrænsede.

Hvilken syg tankegang er det vi har, når vi mener at nogen er mere berettigede end andre?

Danske Bank eller ej, er det da forkert hvad Peter Mogensen siger? Det er det muligvis, men det er da påfaldende at der ikke er en eneste kommentar i hverken artikel eller kommentarer der handler om substansen

Når Peter Mogensen påstår at der er hård konkurrence bankerne imellem, er det da vist ikke noget kunderne mærker. Bankernes rentesatser ligner meget hinanden incl. den negativ rente. Det er lidt det samme som man ser med benzinpriserne, her er heller ikke meget konkurrence at spore, bortset fra 10 øres forskel mellem bemandede og ubemandede tankstationer.

Nu er det ikke Peter Mogensen, der påstår, at der er hård konkurrence. Det er Hummelård, der påstår, at hård konkurrence mellem bankerne vil sikre, at udgifterne ikke væltes over på kunderne. Det er den sammenhæng der bestrides.

Det er muligt at Peter Mogensen tidligere har arbejdet for fordelingspartierne, men blot er blevet klogere med tiden.Han virker også mere ærlig end hummelgård.

Annonce