Annonce

HK’s formand: Virksomheder på lønkompensation bør droppe udbytte

FH-formand Lizette Risgaard træt af virksomhedernes krævementalitet: Ønsker dagpengene hævet til 25.000 kroner

HK Danmarks formand, Kim Simonsen, forventer, at direktører og ejere i de virksomheder, der får del i corona-statshjælpen, “er parate til at give noget tilbage til samfundet”:

“Jeg går ud fra, at når man driver virksomhed i Danmark, og man får en ganske stor statshjælp til at bevare sin virksomhed under corona-krisen, så betyder det, at de enkelte direktører og virksomhedsejere er parate til at give noget tilbage til samfundet.”

Sådan siger formanden for HK Danmark, Kim Simonsen, til Netavisen Pio.

Her tænker Kim Simonsen ikke mindst på udbytte til virksomhedernes aktionærer:

“Jeg har været med til via min bestyrelsespost i ATP at signalere, at bankerne - ikke mindst de store som Nordea og Danske Bank - bør revurdere deres planer om at udbetale udbytte midt i corona-krisen. På samme måde forventer jeg, at de virksomheder, der har bedt om statshjælp er absolut nødlidende, og gjort hvad de kunne, før de kom og bad om statshjælp - inklusive at droppe udbyttebetaling og holde igen med cheflønningerne.”

Det vil jeg stærkt advare imod. Så taler vi nemlig om det stik modsatte af samfundssind

Kim Simonsen advarer om, at der ikke vil blive set med milde øjne på virksomheder, som har fået rundhåndet corona-krisehjælp fra staten med den ene hånd - og som med den anden hånd udbetaler store millionbeløb i udbytte på baggrund af 2020-resultaterne:

“Det vil jeg stærkt advare imod. Så taler vi nemlig om det stik modsatte af samfundssind,” understreger Kim Simonsen.

Han efterlyser, at der nu kommer en hjælpepakke for dem, der er blevet fyret og røget på dagpenge på grund af coronakrisen.

Lizette træt af krævementaliteten

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, siger til Jyllands-Posten, at hun er træt af virksomhedernes kræve-mentalitet. Virksomhederne kan ikke blive ved med at “kræve og kræve”.

På Twitter skriver Lizette Risgaard:

"Virksomhederne har bedt om mere økonomisk støtte. Det har de fået. Nu be'r jeg så dem: Stop lønnedgang og stop fyringer af jeres medarbejdere."

placeholder

 

Hun og Fagbevægelsens Hovedorganisation mener, at fokus nu må være på de tusindvis af danskere, der har mistet deres arbejde. FH foreslår, at dagpengene hæves til 25.000 kroner om måneden:

Alene siden begyndelsen af marts har omkring 50.000 meldt sig ledige. Og de skal hjælpes nu

“Alene siden begyndelsen af marts har omkring 50.000 meldt sig ledige. Og de skal hjælpes nu! (....) Men nu er der ingen tvivl om, at næste spor i indsatsen mod coronakrisen er at holde hånden under de titusindvis af lønmodtagere, der på trods af hjælpepakker ender i arbejdsløshed. Mange står i en alvorlig situation, for de har jo ikke mulighed for at gå ud og finde et nyt job i den nærmeste fremtid. Derfor må vi gøre noget nu,” skriver Lizette Risgaard i “Lizettes blog”.

FH’s tre forslag målrettet arbejdsløse

Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår konkret tre nye initiativer målrettet de arbejdsløse, solo-selvstændige og freelancere:

  • Dagpengesatsen skal midlertidigt hæves fra i dag maksimalt 19.083 kr. om måneden og op til 25.000 kr. om måneden.

  • Selvstændige med enkeltmandsvirksomheder og freelancere skal have mulighed for at få dagpenge uden at skulle nedlægge deres virksomhed, som de skal i dag.

  • Optjeningskravet og indkomstkravet til dagpenge suspenderes midlertidigt, mod at de arbejdsløse melder sig ind i en a-kasse og bliver der mindst et år.

Den samlede pris for alt de tre forslag er, ifølge FH, rundt regnet en milliard kroner.

Lizette Risgaard mener ikke prisen på FH’s dagpenge-plan - cirka en milliarder kroner - bør afskrække nogen:

“Et tal, der ikke bør forskrække nogen politiker, som har nikket til og stillet hjælpepakker til rådighed for erhvervslivet for ca. 300 mia.,” skriver Lizette Risgaard i sin blog.

“Vi kan allerede nu se, at det her bliver et beskæftigelsesmæssigt blodbad, som Dansk Byggeri har kaldt det. I den situation er det allervigtigste at sikre et trygt dagpengesystem. Ellers kommer folk til at gå fra hus og hjem. I mange familier er begge blevet sendt hjem eller fyret,” siger Lizette Risgaard om baggrunden for dagpenge-forslaget til Jyllands-Posten.

I mange familier er begge blevet sendt hjem eller fyret

Brian er skuffet

Dansk Erhverv mener ikke, at det er nødvendigt at hæve dagpengene:

“Vi har et meget attraktivt dagpengesystem i Danmark, som jeg synes er fornuftigt,” siger Brian Mikkelsen til Jyllands-Posten.

Han er samtidig “skuffet” over signalerne fra FH:

Jeg troede, at vi var gået væk fra den klassekampsretorik

“Jeg troede, at vi var gået væk fra den klassekampsretorik. Den hører til i en anden tid. Det handler om at sikre arbejdspladser og velfærd. Hvis ikke vi hjælper med at genrejse virksomhederne, får vi et fattigere samfund,” siger Brian Mikkelsen til avisen.

Venstre er åben

Venstre er derimod positive over for at kigge nærmere på de konkrete forslag fra FH.

Vi er helt åbne for at diskutere, om der skal være midlertidige justeringer af dagpengeområde

“Vi er helt åbne for at diskutere, om der skal være midlertidige justeringer af dagpengeområdet. I lyset af den store økonomiske krise, vi aktuelt befinder os i, giver det mening at diskutere det. Men vi vil ikke lægge os fast på en model,” siger Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så høre vi igen fra NEGATIVE THOMAS

Kunne man ikke bare beslutte at tie den altid argumentresistente Thomas ihjel?
Det gør jeg i hvert fald.

Annonce