Regeringen og Finans Danmark til Danske Bank: Genovervej udbyttebetaling

Erhvervsministeren og Finans Danmark opfordrer i en fælles erklæring til "at bankerne i lyset af den alvorlige situation genovervejer deres udbyttebetalinger"
Regeringen - mere præcist erhvervsminister Simon Kollerup - og bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, opfordrer nu i en fælles erklæring til "at bankerne i lyset af den alvorlige situation genovervejer deres udbyttebetalinger."

Den fremgår af en pressemeddelelse, som Erhvervsministeriet har udsendt mandag aften.

Danske Bank skulle efter planen have afholdt generalforsamling tirsdag i sidste uge. Bankens ledelse indstillede til generalforsamlingen, at der blev udbetalt et udbytte til bankens aktionærer - ejerne - på 7,3 milliarder kroner. Aftenen før generalforsamlingen skulle have fundet sted blev den dog udsat til en endnu ikke fastsat dato med henvisning til corona-krisen.

SF, Enhedslisten og foreningen Kritiske Aktionærer har opfordret Danske Bank til at droppe alle planer om at udbetale udbytte til aktionærerne - henset til at bankerne få dage forinden havde fået en økonomisk håndsrækning af regeringen i form af ekstra råderum på grund af corona-krisen.

Danske Bank står fast på milliardudbytte

Tirsdag i sidste uge meddelte Danske Banks pressechef, Stefan Singh Kailey, over for Netavisen Pio, at Danske Bank fastholder planen om at udbetale de 7,3 milliarder kroner i udbytte på baggrund af 2019-regnskabet. Uanset at generalforsamlingen var blevet aflyst.

Udbetaling af udbytte for 2019 er i tråd med vores udbyttepolitik

”Udbetaling af udbytte for 2019 er i tråd med vores udbyttepolitik, der både sikrer, at vi kan være konsistente og forudsigelige i vores virke, og at vi er en meget velkapitaliseret bank med sunde likviditetsbuffere,” skrev pressechefen i en mail om baggrunden for beslutningen.

Danske Bank mener - i hvert fald indtil nu i aften, at planerne om udbetaling af milliard-udbytte på baggrund af 2019-regnskabet er i tråd med anbefalingerne fra myndighederne:

“Vi vil gerne slå fast, at det ekstra handlerum, som frigivelsen af den kontracykliske kapitalbuffer giver, selvfølgelig og helt i tråd med myndighedernes henstilling ikke vil blive anvendt til at udbetale øgede udbytter for 2020,” skev pressechef Stefan Singh Kailay i en mail til Netavisen Pio.

Det er i skrivende stund uvist, om Danske Bank har tænkt sig at følge den fælles henstilling fra regeringen og Finans Danmark om at udvise samfundssind i forbindelse med corona-krisen. Det vides heller ikke om Nordea, der har planer om at udbetale et udbytte på hele ti milliarder kroner til sine aktionærer, vil følge opfordringen fra regeringen og bankernes egen brancheorganisation.

Også henstilling fra Nationalbanken

Henstillingen fra regeringen og Finans Danmark kommer efter flere dagens tavshed fra erhvervsminister Simon Kollerup om sagen. Netavisen Pio har siden tirsdag i sidste uge forgæves forsøgt at få en kommentar til sagen fra erhvervsministeren.

Nationalbanken henstillede allerede i forrige uge til, at banker og institutter om ikke udbetale udbytte. Nationalbanken mindede om, at bankerne netop har fået en håndsrækning fra regeringen i form af ekstra råderum - et råderum, der nu ikke bør anvendes til “at udbetale udbytter”.

Nationalbanken sondrede i sin henstilling ikke mellem 2019 og 2020 - sådan som Danske Bank nu gør:

Det er vigtigt, at institutterne bruger det ekstra handlerum til at udbygge deres udlånskapacitet og ikke til at udbetale udbytter

“Det er vigtigt, at institutterne bruger det ekstra handlerum til at udbygge deres udlånskapacitet og ikke til at udbetale udbytter eller tilbagekøb af egne aktier,” hed det således i en pressemeddelelse fra Nationalbanken.

S: OK med udbytte for regnskabsåret 2019

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, sagde mandag i sidste uge til Netavisen Pio, at Danske Bank efter hans opfattelse er i sin gode ret til at udbetale udbytte på baggrund af regnskabet for 2019:

2019 har jo kørt i sit eget økonomiske verdensbillede

“2019 har jo kørt i sit eget økonomiske verdensbillede. Nu står vi pludselig i et helt andet verdensbillede, og her skal vi bestemt være opmærksomme på, om der er nogen, der beriger sig på fællesskabets vegne på urimelig vis."

Men den melding er med den fælles erklæring fra regeringen og Finans Danmark skudt ned.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Regeringen må træde i karakter over for finanssektoren som har langt mere frit spil i Danmark ind i mange andre lande. Der skal lovgives mod udbyttebetaling og tilbagekøbsprogrammer. Mulighederne for spekulation i aktiefald skal forbydes og der skal indføres valutakontrol så vi undgår at danske banker og pensionskasser spekulerer mod kronen i et sandsynligt kommende stormløb. Gribbene i den finansielle sektor sidder på lur for at tjene på kaos og økonomisk nedsmeltning som vi så det under sidste finanskrise.

Annonce