Annonce

Nyt radikalt ministerium ville starte med fem medarbejdere

Kun 5 mennesker i ministerium arbejder med idræt. Men skal der være en idrætsminister, så skal han/hun udstyres med nødvendig muskelkraft, mener Jens Rohde.
Tre radikale profiler opfordrede forleden statsminister Mette Frederiksen (S) til at nedlægge Kulturministeriet og i stedet oprette to ministerier: Et for kunst og et for idræt.

"Derfor opfordrer vi også statsministeren til at oprette både et kunstministerium og et idrætsministerium."

"Selve folkeoplysningen kunne med fordel ligge i Undervisningsministeriet. Medierne handler om vores demokratiske infrastruktur og kunne som presseloven passende ligge under statsministeren. Intet område skal efterlades. De skal tværtimod hver især styrkes," skriver de i en kronik i Berlingske.

Men det bliver et idrætsministerium med meget begrænsede medarbejderressourcer. Faktisk vil et selvstændigt idrætsministerium have problemer med at stille hold i en syvmandsturnering.

Kulturministeriet oplyser til Netavisen Pio, at “der på nuværende tidspunkt – uden medregning af chefressourcer samt tværgående ressourcer såsom HR, IT og Kommunikation mm. – er afsat ca. 4-5 årsværk til idrætsområdet.”

“Ressourceallokeringen er ikke statisk, og håndteringen af idrætsområdet og ministeriets andre områder justeres løbende i forhold til opgaver,” hedder det.

Skal have den nødvendige muskelkraft

De Radikales kulturordfører, Jens Rohde, mener dog ikke, at det er et argument for at droppe ideen, at der ikke er nogen medarbejdere i ministeriet, der arbejder med idræt:

"Det er klart, at det her ikke er et nulsumsspil, og hvis man skal lave sådan et ministerium, så skal det selvfølgelig også udstyres med den nødvendige muskelkraft til at udfylde sin rolle. Det siger selv," siger Jens Rohde til Netavisen Pio og fortsætter:

"Vores intention er jo at styrke idrætten, ikke at svække den."

Hvis man skal lave sådan et ministerium, så skal det selvfølgelig også udstyres med den nødvendige muskelkraft

Hvad skal et eventuelt idrætsministerium så konkret lave?

"Vi bliver som idrætsordførere konstant kontaktet af idrætsforbundene, DIF, DGI, DBU og fægteforbundet med en hel række komplekse problemstillinger på området - for eksempel omkring doping - og det vil være oplagt at have en minister til at tage sig af det område," siger Jens Rohde og fortsætter:

"Det handler også om at skabe en klarhed om begreberne i forhold til, hvad der er kunst og hvad der er idræt, så de to ting ikke blandes sammen."

Det er selvfølgelig op til den enkelte minister at udfylde rollen og skabe indhold.

Den tidligere regering fik en del kritik for at oprette et ældreministerium, som havde få medarbejdere og færre opgaver. Er der ikke en risiko for, at en idrætsminister vil ende i en lignende situation?

"Det er selvfølgelig op til den enkelte minister at udfylde rollen og skabe indhold. Men det væsentlige for os er, at idrætten får sin egen repræsentant," siger Jens Rohde.

Skal tage kampen med FIFA og IOC

Kulturordføreren peger også på hele det internationale område som en mulighed for en idrætsminister til at gøre sig gældende.

"Sporten på internationalt plan er blevet taget som gidsel af de store forbund (FIFA, Den Internationale Olympiske Komite etc, red.). Det er jo helt hovedrystende, at man har placeret fodbold VM i Qatar, hvor stadions bygges af slavearbejdere," siger Jens Rohde og fortsætter:

"Der ville en idrætsminister for eksempel kunne bruges til at skabe en dialog med de øvrige sportsministre i EU til at skabe en politisk kraft imod dem. Og det kræver selvfølgelig mere end fire medarbejdere, hvis det skal lade sig gøre."

Få EU-lande har en decideret sportsminister

Frankrig og Italien er de eneste EU-lande, der har en decideret sportsminister, mens andre lande har en juniorminister eller statssekretær, der dækker sport.

De mest normale er en konstruktion som i Danmark, hvor sport og idræt dækkes af en minister med et andet ministerium (kultur-, undervisning, indenrigs- eller transport).

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Latterligt, Idrættens demokratiske organisationer ønsker ikke politisk indblanding.
Skulle ministeriet kunne overtrumfe et repræsentantskabsmøde.😢