Fagfolk undrer sig over Ellemanns spareplan for ledige

Venstres plan om at nedlægge de kommunale jobcentre og effektivisere indsatsen for dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere får hårde ord med på vejen fra fagforeninger og eksperter.
Foto: Jacob Kjerumgaard, Venstre (Flickr)
Venstreformand, Jakob Ellemann-Jensen.
Venstre fremlagde mandag et beskæftigelsespolitisk udspil, som vil gøre op med et system, der ifølge partiet er både ineffektivt og bureaukratisk.

Mest markant er Venstres forslag om at lukke de kommunale jobcentre og overlade store dele af opgaverne med kurser, uddannelse og jobsøgning til private, a-kasser og en ny offentlig myndighed.

Vi vil afskaffe det beskæftigelsessystem, vi kender i dag

Alt i alt skal det give en besparelse på tre ud af de 12 milliarder kroner, som i dag bliver brugt til beskæftigelsessystemet.

“Vi vil afskaffe det beskæftigelsessystem, vi kender i dag. Vi vil nedlægge jobcentrene. Vi vil erstatte dem med en helt ny indsats, hvor mennesket er i centrum,” sagde Jakob Ellemann-Jensen på sit pressemøde mandag.

Som bevis på bureaukratiet peger Venstre blandt andet på, at der i dag er ansat mere end 12.000 fuldtidsmedarbejdere i jobcentrene. Det er ifølge partiet 2.000 flere end for ti år siden.

Udspillet fra Venstre er bemærkelsesværdigt. Det er nemlig blot 13 år siden, at Venstre med  daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i spidsen som en del af kommunalreformen erstattede den statslige arbejdsformidling med kommunale jobcentre.

Den er den reform Venstre nu vil gøre op med. Jobcentrene er, ifølge Venstre, er sandet til i processer, samtaler, kontrol og bureaukrati.

Ny myndighed skal konkurrere med private og a-kasser

Venstre bygger sit nye udspil på seks principper om:

  • Frit valg til alle
  • Frihed til dem der kan selv
  • Støtte til dem der har behov
  • Det skal kunne betale sig at arbejde
  • Hård kurs over for folk der snyder
  • Mindre bureaukrati og mere effektivitet

I stedet for jobcentrene skal der oprettes en ny offentlig myndighed, som i konkurrence med a-kasser og private firmaer skal stå for beskæftigelsesindsatsen.

Kritik fra eksperter

En række eksperter og fagforeninger betegner Venstres forslag om at nedlægge jobcentrene og effektivisere beskæftigelsesindsatsen som virkelighedsfjern og blottet for konkret indhold.

“Det står det hen i det uvisse, hvad der skal komme i stedet, og hvor pengene skal komme fra. Bortset fra et forslag om privatisering, som vi tidligere har set slå fejl,” lyder det eksempelvis fra formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bilstrup.

“Størstedelen af de borgere, som kommer i jobcentrene, har flere og mere komplekse problemer end manglen på et job: psykisk eller fysisk sygdom, kaotisk barndom, mangel på uddannelse og kompetencer,” siger Mads Bilstrup, som efterlyser et konkret bud på, hvordan man forbedrer indsatsen for borgere på kontanthjælp på tværs af sundhed, social og beskæftigelse.

Stiller sig tvivlende

Venstres udspil møder også kritik fra eksperter, som tvivler på, at det er realistisk at nå den varslede besparelse på tre milliarder kroner.

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, er ifølge Berlingske skeptisk overfor, om det vil være muligt, at finde de lovede besparelser.

at der skulle være et eller andet uforløst potentiale som ingen har set, stiller jeg mig ret tvivlende overfor

“Beskæftigelsesområdet er et af de områder, som politikerne hele tiden prøver at optimere, så at der skulle være et eller andet uforløst potentiale som ingen har set, stiller jeg mig ret tvivlende overfor,” siger han til avisen.

Berlingske beretter videre, at Venstre på mandagens pressemøde ikke kunne redegøre for, hvor stor en del af de tre milliarder kroner, der findes ved mindre bureaukrati.

“Det har vi ikke lagt os fast på. Vi siger, at vi vil finde tre milliarder ved at nytænke og lave en reform af beskæftigelsesindsatsen,” lød det fra Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Det er med andre ord uklart præcis, hvor besparelsen på tre milliarder skal komme fra.

Kontanthjælpsloftet skal genindføres

Ud af de 12 milliarder kroner, som i dag bruges til den samlede beskæftigelsesindsats, går omkring fem milliarder til administration. Men det er næppe her, man kan hente den samlede besparelse.

Vil droppe dagpengeforhøjelse

Når det gælder de penge, som arbejdsløse får i hånden, er der til gengæld en klar melding fra Venstre.

Forhøjelsen af de første tre måneders dagpenge skal rulles tilbage, ligesom kontanthjælpsloftet skal genindføres.

Venstre vil også sørge for, at “dem, der snyder fællesskabet”, ikke slipper for sanktioner.

Det er ifølge Venstre et problem, at a-kasser ikke har overblik over, hvor ofte de uddeler sanktioner til ledige.

Dem, der snyder fællesskabet

Det samme gælder kommunerne, hvor der er store forskelle på, hvor ofte kontanthjælpsmodtagere sanktioneres for at udeblive fra en samtale eller et tilbud.

Endelige er det ifølge Venstre et problem, at systemet angiveligt har givet op over for en stor gruppe ikke-vestlige indvandrere, som lever år efter år på kontanthjælp uden at komme tættere på arbejdsmarkedet.

I det hele taget vil Venstre sørge for, at ledige reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet ved at “styrke den lediges incitament til og forudsætning for” at blive en del af det arbejdende fællesskab.

 

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Da ledighed er roden til alt ondt, er det fint at venstre vil hjælpe ledige i job.Jobcentrene har jo vist sig
at være nyttesløse med al deres bureukrati, som jo nærmest sygelighedsgjorde de stakkelt ledige.

Ja især når der faktisk ikke er nogen 😂 milde himmel, bare lade dem fortsætte 😂

Arbeit macht gesund.

Ingen tvivl om, at området trænger til nytænkning. Det eneste, der hjælper mod psykiske vanskeligheder hos de, der er blevet klientgjorte, er at komme i arbejde. På trods af diverse ekspertudtalelser. Det kræver kompetencer hos personer i "beskæftigelsesindustrien" til at tale med reelle erhvervsvirksomheder samt økonomiske kompensationsordninger til anvisning af disse mere vanskelige arbejdsløse. Dvs. de nuværende ansatte i beskæftigelsesindustrien skal nok ud og arbejde, og skiftes ud med personer fra arbejdsmarkedet. Hvilket vækker forargelse hos alle i kommentariatet og fagorganisationer, for så er der jo nogle, der skal skifte fagforening.

Det helt store problem for ledige som har svært ved at finde et job (ligegyldig om de er på dagpenge eller kontanthjælp) er at de jobs de kan magte ikke længere findes. De opgaver bliver nu løst gratis af ledige i aktivering enten gennem virksomhedspraktik eller længerevarende løntilskuds jobs. Der er virksomheder der direkte budgetterer med gratis arbejdskraft. Stillinger som pedelmedhjælper findes nærmest ikke mere, og fuldtidsstillinger som gravermedhjælper på kirkegårde er nærmest historie, pædagogmedhjælper besættes på samme vilkår, rengøring af by og strand søger aldrig arbejdskraft. Og der er mange mange flere. Vi taler nok om omkring 50.000 fuldtidsstillinger, som i dag udføres med gratis arbejdskraft fra ledige.

Men selvfølgelig. det må ikke være let at få et arbejde. For så havner kontanthjælpsmodtagere jo bare på de dyrere dagpenge.

Men samlet set er det ikke mærkeligt 7.000 har været på kontanthjælp i over ti år og 23.000 over 5 år. Deres jobmuligheder er optaget af gratis arbejdskraft i aktivering af de selvsamme kontanthjælpsmodtagere.

Venstre vil indføre en ret til at arbejde fuldtid, hvis man besidder et velfærdsjob som f.eks. pædagog, sygeplejerske eller SOSU-medhjælper. Som sædvanen tro overser Venstre realiteterne. Mange inden for de fag arbejder godt nok på deltids kontrakter. Men reelt arbejder de allerede på fuldtid gennem mere arbejde. Bemærk her udtrykket "mere arbejde" frem for "overarbejde". Grunden til det forholder sig sådan er, at ifølge overenskomst skal en deltidsansat først have overtidsbetaling, hvis den gennemsnitlige arbejdstid over en periode på f.eks. 6 uger ikke over stiger 37 timer. For så skal der ikke betales overarbejd's tillæg. Det giver mulighed for en fleksibel vagtplan, som løbende kan tilpasses ved f.eks. sygdom eller ekstra uforudsete arbejdsforhold. Uden det koster ekstra.

Og man kan altså ikke arbejde på fuldtid to gange på samme tid. Så der vil ikke være meget at hente her. Desuden er der også en del som kun vil arbejde på deltid. Særligt inden for sygeplejeske faget, hvor lønnen gør det muligt, at tilrette tilværelsen på deltid.

Men selvfølgelig. Hvis de ansatte tilbydes forhold som læger med et weekend honorar på 35.000 kr. +, så er der sikkert rigtig mange som melder sig frivilligt. Det skal jo kunne betale sig at arbejde, så mon ikke Venstre gerne finde skattepenge til dem der vil honoreres som læger?

Ellemann-Jensen mener godt Støjberg kan blive minister på trods af dom. Ellemann-Jensen mener vælgernes dom skal respekteres og skylder retsstaten Danmark ud med badevandet. Donald Trump havde fuldstændig ret, da han kort før valget i 2016 sagde han kunne gå ud på gaden foran Trump Tower i New York og skyde en tilfældig forbi passerende uden at miste bare en eneste stemme.

I et demokrati har flertallet jo altid ret. Uanset konsekvenser og tilsyneladende lovligheden og moralen. Det er set før i historien. Senest i 1933 i Tyskland. Det gik som bekendt knap så godt med flertallets beslutning dengang.

Fra et rent propagandistisk synspunkt er Venstres udspil genialt. Stort set alle os, der har været i kontakt med eller kender nogen, der har været i kontakt med et Jobcenter - og det er mange, givet den fleksible danske arbejdsmarkedsmodel - hader institutionen af et godt hjerte. "Vi vil afskaffe Jobcentrene" giver god mening for rigtig mange danskere.

At en række eksperter så peger på diverse kommafejl i Venstres forslag ændrer ikke på det væsentlige, som er, at brugerne - tvangsbrugerne - af jobcentrene er lidt ligeglade med, hvad der kommer i stedet, og hvorvidt det kan betale sig.

Nu ved jeg, hvor jeg har Venstre, og at der er tale om rent valgflæsk, så min stemme får de ikke. Men det er godt tænkt at love at lukke den nok mest upopulære institution i dagens Danmark.

"Nu ved jeg, hvor jeg har Venstre, og at der er tale om rent valgflæsk, så min stemme får de ikke. Men det er godt tænkt at love at lukke den nok mest upopulære institution i dagens Danmark."

Som Venstre i øvrigt selv har opfundet. Det taler de dog ikke så højt om.

Jacob Ellemann-Jensen: "Jeg tror på, at en skattelettelse til en husstand, hvor der er to voksne, på 6000 kroner om året, er noget, der kan mærkes. Hvis man ikke tror det, får man for høj en løn."

Så ved du, hvad der venter dig, hvis du stemmer på DanmarksDemokraterne og Danmark får en blå regering. For når først de er valgt går de til angreb på din løn. Deres tænketank, CEPOS, har for et par år siden givet udtryk for nødvendigheden af lønninger i Danmark på 70 kr. i timen. Tyske løn tilstande, hvor en SOSU medarbejder må nøjes med lønninger tæt på det halve af en dansk SOSU medarbejder. Det samme gælder naturligvis for sammenlignelige jobs som kasseassistent, frisør, lagermedarbejder, tjener og lignende. Og bliver du ældre og pensionist i det blå drømmesamfund med sådanne lønninger og tilhørende arbejdsmarkedspension i en nær fremtid når folkepensionen er afskaffet for at give direktøren flere skatte lettelser og hvor du skal forsikre dig til velfærdsydelser, så får lavtlønnede for alvor frihedens pisk at mærke. Hver dag til døden indtræder uden mulighed for forbedring.

"Hvis man ikke tror det, får man for høj en løn".

Det er en sviner af dimensioner!!!

Jeg kan så ikke lade være med at tænke på de 'blyantspenge' som EU parlamentarikerne modtager - HVER måned -
"Tillægget er i 2018 på 4.416 EUR pr. måned. (ca. 32.850 kr.)" - SKATTEFRIT og uden at der skal redegøres for anvendelsen.

Hvis de 6000kr er et HØJT beløb så må de "ca. 32.850 kr." være ALT ALT for meget. Det ser jeg gerne venstre arbeje for bliver nedsat VÆSENTLIGT eller helt afskaffet.

https://www.europarl.europa.eu/denmark/da/nyheder-arrangementer/hvor-meg...
.

Har lige læst i nyhederne at Ulla Tørnæs ikke genopstiller ved næste valg og vil bruge tiden fremover hvad hun så vil foretage sig. Hun bliver 60 år til september og kan så få både minister- og folketingspension som efter det jeg kan finde i medierne, vil udgøre ca. kr. 600.000,00 om året. Hun kan udskyde pension og modtage eftervederlag i 2 år til hun bliver 62 år, på ca. kr. 56.494,00 om måneden, så hun kommer nok ikke til at lide nød.
Var det ikke venstre incl Ulla Tørnæs, der har stemt for at folkepensionsalderen for de almindelige lønmodtagere skal udskydes fra 65 år til ca. 74 år. Her har vi igen en venstrepolitiker som går ind for en højere pensionsalder, bare ikke for sig selv. Så kender vi venstres folketingspolitikkere igen når de har mulighed for at få "snablen" ned i de offentliges kasser.

Bent, glemte du:
Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, 2014-2016 (https://www.ft.dk/medlemmer/mf/u/ulla-toernaes)

Hun er bestemt ikke min kop the!

PS.
"Poul Andersen - 17 august, 2022 - 22:14 - #26580
Ham venstremanden Kurt Jensen tror jeg vi godt kunne undvære her på debatten".

Nej ham Kurt Jensen er IKKE venstremand!!!
.

Mette eller frihed.

Annonce