Kommentator: De Radikale bliver ikke belønnet for deres forsinkede mistillid

”For den almindelige vælger er det svært at gennemskue, hvad der er op, og hvad der er ned i den radikale melding,” mener Benny Damsgaard
Foto: Michelle Berg/Radikale Venstre
Sofie Carsten Nielsen, partileder, Radikale Venstre
De Radikale får hug i de seneste meningsmålinger. Den seneste Voxmeter-måling mandag viser således en tilbagegang for De Radikale på 0,7 procentpoint - så partiet står til nu kun 5,6 procent af stemmerne. Målt i mandater udløser det ti mandater. En tilbagegang på seks i forhold til valget i 2019.

Til sammenligning stod De Radikale til 7,2 procent i Voxmeters måling først i august. Politisk kommentator Benny Damsgaard ser en sammenhæng mellem partiets tilbagegang og De Radikales forsinkede mistillidserklæring til S-regeringen.

De Radikale besluttede lørdag den 2. juli med den ene hånd, at der ikke i Minkkommissionens beretning er grundlag for at gå videre med en advokatvurdering, endsige en rigsret mod statsminister Mette Frederiksen.

Med den anden hånd besluttede partiet at udtrykke mistillid til regeringen, hvis ikke den udskriver valg senest i forbindelse med Folketingets åbning 4. oktober.

En vanskelig og hidtil uset to-delt position, som De Radikale ikke har haft stort held med. Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator, Benny Damsgaard:

“Der er ikke noget i meningsmålingerne - herunder den seneste Voxmeter-måling - der tyder på, at De Radikale belønnes for den relative konfrontatoriske linje over for regeringen,” siger Benny Damsgaard til Netavisen Pio.

Aldrig set før i dansk politik

Damsgaard mener De Radikale har sat sig i en vanskelig situation:

“De Radikale har sat sig i en vanskelig situation. Man har bedt vælgerne om at forstå en i bund og grund noget kryptisk tilgang til tingene. Normalt ville man jo sige, at enten har man tillid til en regering, eller også har man ikke tillid en regering.”

Det er ikke noget, man har oplevet før i dansk politisk

“De Radikale har derimod udtrykt mistillid med forsinkelse. Det er ikke noget, man har oplevet før i dansk politisk. Og derfor er det en meget underlig fremgangsmåde, som jeg tror mange vælgere har svært ved at se logikken i.”

“De Radikale har tillid til regeringen i dag, men har pludselig ikke tillid til regeringen 5. oktober. For den almindelige vælger er det svært at gennemskue, hvad der er op, og hvad der er ned i den radikale melding. Og det hjælper ikke partiet, at man tilbage først i juli også rodede lidt rundt i meldingerne. Først udtrykte man mistillid, så gjorde man ikke, og så gjorde man alligevel, men med forsinkelse.”

“En rodet situation”

Alt i alt betegner Benny Damsgaard situationen for De Radikale som rodet:

“Det er en rodet situation. Det virker meget som om det er en manøvre, som har skullet skabe ro på de indre linjer hos De Radikale, hvor der har været en hel del diskussioner og polemik om, hvorfor man man blev ved med at støtte regeringen - selvom om Minkrapporten var så relativt kritisk."

"Det var der i baglandet og i Hovedbestyrelsen stor kritik af. Og så landede man så til sidst på den her forsinkede mistillidserklæring. Man kan bare konstatere, at det ikke er noget De Radikale er blevet belønnet for af vælgerne.”

Kan De Radikale forlade den her position - trække i land og fortryde den forsinkede mistillid?

Terningerne er kastet

“Nej, det kan de ikke. Det er som når man udtrykker mistillid til en minister, når man først har udtrykt mistillid, så kan man ikke gå tilbage igen. Terningerne er kastet. De Radikale kan ikke ændre position. Partiet er nødt til at handle, hvis statsministeren ikke har reageret på det radikale krav senest den 4. oktober.”

Forudser historisk lang valgkamp

Ser du for dig, at statsminister Mette Frederiksen kunne finde på, at lade De Radikale gå planken ud. Lade partiet erklære mistillid til regeringen - for at score en gevinst til Socialdemokratiet?

“Nej, det tvivler jeg på. For hvis statsministeren gjorde det, så vil hun forpeste forholdet til De Radikale mange år frem. Og det har hun ikke nogen interesse i.” 

“Jeg ville blive endda meget overrasket, hvis ikke vi har et udskrevet valg senest deromkring den 4. oktober. Så tror jeg til gengæld, at det kan blive en meget lang valgkamp. Det kunne meget nemt blive både fire, fem og seks uger. Ja, måske endnu mere.”

Seks uger, måske endnu længere?

“Ja, jeg tror meget på en lang valgkamp. Regeringen har jo alt mulig ud af at den interne borgerlige konkurrence mellem Pape og Ellemann folder sig ud for åbent tæppe. Og at de små borgerlige partier for alvor begynder at stille krav til de to statsministerkandidater."

"Hen over sommeren og nu står rød blok dårligt i meningsmålingerne. Jeg forventer, at blokkene kommer til at stå tættere hen mod valgdagen.” 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg vil endnu en gang på det kraftigste opfordre statsministeren til at lade RV grave deres egen grav ved at vælte regeringen til oktober. Efter det vil deres vælgere forhåbentlig tænke sig om en ekstra gang eller to, inden de sætter kryds ud for RV, og så må det ellers derefter være op til RV, om de vil prøve at genvinde noget af Socialdemokratiets tillid over de næste årtier, hvis det da overhovedet er realistisk. Der skal i så fald nok spises en del skovsnegle.

Helt enig Thor. Hun skal under ingen omstændigheder udskrive valg. Hun skal lade de radikale klaphatte vælte regeringen, og derefter kan vi håbe på at vælgerne sender dem direkte ned mod spærregrænsen.

Enig i, at en mistillidserklæring fra de radikale vil koste dem mange af deres røde vælgere, men der er altså en meget trofast kerne på en 4 til 5% af vælgerne. som aldrig vil stemme på andre. Tror, Mette Frederiksen vil lade de radikale gå planken ud. Mette Frederiksen slikker sig allerede om munden efter de røde radikale vælgere, og vil måske også kunne trække nogle borgerligt/liberale “sympati”-stemmer.

Enig i, at en mistillidserklæring fra de radikale vil koste dem mange af deres røde vælgere, men der er altså en meget trofast kerne på en 4 til 5% af vælgerne. som aldrig vil stemme på andre. Tror, Mette Frederiksen vil lade de radikale gå planken ud. Mette Frederiksen slikker sig allerede om munden efter de røde radikale vælgere, og vil måske også kunne trække nogle borgerligt/liberale “sympati”-stemmer.

Fuldstændig enig Thor

PIO:
hvis de radikale går fra 6,3% d. 15/8 til 5,6% d. 22/8 så er det en tilbagegang på
0,7 procentPOINT!

https://voxmeter.dk/meningsmalinger/

"Den seneste Voxmeter-måling mandag viser således en tilbagegang for De Radikale på 0,7 procent - så partiet står til nu kun 5,6 procent af stemmerne".

Det skriver Pio også, en tilbage gang på 0,7%

Egon, tilbagegangen er på 0,7 procentPOINT og IKKE 0,7%!!!
.

Sorry, så ikke at PIO har rettet teksten, så NU har du ret Egon
.

Hvis de radikale holder deres løfte, kunne det jo tænkes at deres mandater blev fordoblet.

Det hjælper vel heller ikke på stemmetallene nu da de Radikale hat taget pacifist trøjen af og er blevet militaristiske.

Vælgerne er efterhånden så trætte af den arrogante Sophie Carsten Nielsen, og hun kommer aldrig til at rette partiet op.

Lad nu bare Soffy om at falde ned fra træet.
Foreløbig sér det ud til at vælgerne har LIDT svært ved at se komikken ved en partileder, der i ét øjeblik er fuld - af mistillid til statsministeren, altså. Mens hun det næste er rede til bredt samarbejde HEN OVER MIDTEN. Samtidigt med at hun prøver at bilde vælgerne ind at hun udgør - - - ja, lige netop: MIDTEN!

Hvis ikke statministeren bøjer sig for det Radikale krav om udskrivelse af valg, så vil Sophie Carsten Nielsen være afhængig af borgerlig hjælp, hendes eneste mulighed, det vil være at forsøge at lave en Hilmer Baunsgaard, altså blive et blåt statsministerparti eller alternativt hindre at der kan dannes en ny regering.

De Radikale er jpo raplende sindsyge, og har alle dage været det.
Håber de få regeringsduelige partier gå sammen, og holder dem uden for indflydelse.
Med 7-9 partier til højre for A, kan de på højrefløjen, ikke blive enig om noget

Tænk, de Radikale får endelig “løn” som fortjent i meningsmålingen. Lad dem gå planken ud. Den tænksomme

Jeg går ud fra og håber, at den kommende valgkamp bliver uendeligt underholdende.

Det Blå Svindlerhold har udøvet vold mod Danmark og demokratiet i deres misbrug af minkkommisionens rapport i et for søg på at begå karakterord på en sidende statsminister.

Ganske enkelt uhørt og ekstremistisk.

https://www.altinget.dk/artikel/s-regeringen-er-ikke-mere-magtfuldkommen...

De seneste to meningsmålinger viser, at de først frafalde Socialdemokratiske vælgere påvirket af Det Blå Svindlerholds uhørte angreb igen har forladt DanmarksDemokraterne og er vent tilbage til Socialdemokratiet.

Konsekvenserne af Det Blå Svindlerholds voldelige angreb på Danmark og demokratiet er ved at gå op for Danmarks borgere.

Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold

så Bent Menck Andersen, enten har du ikke kunnet påvirke Jeppe Lindholm eller også er har uden for pædagogisk rækkevidde, jeg hælder mest til det sidste

så derfor:

og

Det RØDE Svindlerhold

Morten Bødskov og nødløgnen.

"Mette F om Bødskov: Nødløgn er 'mange år siden'
Statsministeren har ingen betænkeligheder ved, at Morten Bødskov er ny forsvarsminister, selvom han tidligere er blevet væltet"
Husk det S'ere når Inger Støjberg kommer i folketinget!

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/mette-f-om-boedskov...
---
"S-minister køber pragtvilla til 11,4 millioner

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har - ligesom statsminister Mette Frederiksen - købt stort hus i velhaver-kvarteret Hareskovby. Pris: 11,4 millioner kroner"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/s-minister-koeber-p...
---
Kurskrejleren Kollerup: Tjener millioner på lånefinte
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/kurskrejleren-kolle...
---
Lykketofts lærling i pinlig bolig-fidus
Nordjysk S-stemmesluger får skattefrit tilskud på 30.000 kroner plus gratis Folketings-lejlighed - men bor i københavnsk ejerlejlighed med kæreste og børn
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/lykketofts-laerling...

Erkender boligfusk: Kollerup betaler 30.000 tilbage
Sagen sår tvivl om min moral, udtaler den socialdemokratiske stemmesluger efter samtaler med Folketingets formand Mogens Lykketoft
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/erkender-boligfusk-...

---
"Prehn har ikke slået en prut; han har lavet stort
Det var en »hjerneprut«, sagde fødevareminister Rasmus Prehn, da han endnu en gang blev taget i at fuske med et restaurationsbilag"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE14273829/prehn-har-ikke-slaaet...
.

Helle, bliv endelig ved - den blå BLOK er ikke engle
.

@ Kurt,

Enig, men det er for mange link på en gang. Læserne ser på det og orker end ikke at begynde at læse. Det er bedre at drysse dem ud over hele debatten, 2-3 af gangen.

Ms Flutterby - lad os endelig få repeteret fortidens synder så vi har noget at 'skyde' med hvis vi får valg (hvad jeg ikke håber)

Ja de blå legede jo ikke med småpenge i skat.. bilafgifter..returbetalinger til svindlere ..... million milliarder ....

Kan du ikke bare kalde dig Hugo - det gør ingen forskel

De grønne partiers største problem er at en vis Putin har overhalet dem venstreom!

Og de radikale vil gerne regnes til et af firstmoverne som grønt parti!

Alle de afgifter som som de grønne partier kunne ønske sig er allerede indført!

I kraft af den inflation som verden står over for!

Danskerne - især børnefamilier - har på egen krop følt, hvad den grønne dagsorden medfører.

Høje priser på energi og fødevarer!

Aldrig har børn i Danmark været fattigere i nyere tid!

Og det under en grøn socialdemokratisk regering støttet af grønne SF, grønne radikale og grønne Enhedslisten!

Den dag Mai Villadsen bliver mor, kommer hun til at mærke konsekvenserne af grøn CO2-afgifts inflationspolitik!

Familierne overalt i Danmark sparer på mælkeprodukter, brød, kød, de lækre grønsager, tøj, sko, ferieture, varme bade, lys, elektroniske hjælpemidler, osv.

Processen er gået langt hurtigere end den grønneste grønne kunne have ønsket det!

Og snart falder børnetallet ikke blot i Skive og Thisted og Lemvig!

Snart rammes hele Danmark!

I Tyskland sparer man alt væk!

Verdens befolkningstal er endelig på vej ned!

Klimaløsningen har fundet den eneste gangbare vej!

Hvis befolkningstallene i u-landene kunne følge de grønne nordeuropæiske lande kunne selv immigrationsproblemerne løses af sig selv!

Fattige børn dør tidligere.

Og måske de såkaldte grønne unge erkender “at forældre det bliver vi nok aldrig”!

Unden mad og drikke og varme om vinteren overlever de færreste!

I Norge regner man med 100 døde den kommende vinter som resultat af mangel på el. Regeringens egne beregninger!

Den grønne revolution tager de første!

Fanden klarer resten!

Men fest og ferierejser består!

Og Mette Frederiksen rejser rundt fra fest til fest!

Alt imens børnefamilierne spænder livremmen ind!

Børnenes statsminister!

Når Mai Villadsen får fjernet halvdelen af den animalske produktion i Danmark, kommer Europas børn for alvor til at lide!

I Tyskland er sulten hverdag overalt!

I 1930ernes Danmark sov vi i timen!

Mai Villadsen sov også i historietimerne!

Og i Sverige ligger alle historietimer placeret om fredagen!

Nordeuropæernes lukker endnu engang øjnene for den virkelighed der udfolder sig lige syd for grænsen!

Mette Frederiksen falder allerede i år!

Hvad der kommer til at ske i tysk politik allerede til foråret?

Ja, det tør ingen danske politikere tænke på!

Politik går hurtigt!

Især nær folk sulter og fryser!

Så venter ingen på krydset om fire år!

Folk går på gaderne!

Ikke “Fridays for future!

Men “folks for food”!

Når Danmarks grønne partier taber vælgere hver dag, skyldes det “tomme maver og kolde hænder”!

Kun de færreste fattige vil stille sig op og udstille sin manglende formåen desangående!

Men det fatter forkælede grønne politikere intet af!

Lad dem blive forældre!

Og piben får en anden lyd!

Klimakrisen handler om overlevelse!

I øjeblikket overlever russerne på bekostning af tyskerne!

Og hvem støtter “de såkaldte grønne partier”?

Med Mai Villadsen politik bliver Putin en klar vinder!

Der bliver ingen mælkeprodukter, smør og kød fra Danmark til de fattige tyskere!

Mai Villadsen nedlægger lortet for næsen af sultne tyske børn!

Jyske landmænd ved heldigvis bedre!

Inger Støjberg og jyderne kender tyskernes behov!

Det bliver en ren win-win!

Og de grønne partiers forsvind!

Børnenes statsminister når måske at redde stumperne hen over midten!

Hvis Lars Løkke i tide besinder sig!

Og vil skabe sig en fremtid for egne børnebørn!

Mai Villadsen forstår endnu ikke at mælk er en væsentlig bestanddel i børns sundhed og tilvækst!

I Danmark. I Tyskland. I Europa! I Ukraine! I Rusland! I Mellemøsten! I Kina!

Gør som os - drik mælk!

I Norge forhandler den norske regering hvert år med norske landmænd om priser og forsyning af egne mælkeprodukter til det norske hjemmemarked!

Hvorfor?

Fordi nordmændene stadig historisk kan huske sulten under besættelsen 1940-45!

Klima-krisen har allerede fået fat i fattigfolk! I Danmark! I Tyskland! Overalt i verden!

Enhedslisten sover deres fredags-tornerose-søvn!

Valget vil få dem til at vågne op!

Gas-eksplosions-valget!

Først i Sverige! Så i Danmark!

Mette Frederiksen venter klogeligt på det første resultat!

Allerede til foråret bliver der periodevis slukket for strømmen i Sydsverige af et kvarters varighed!

Selv svenskerne kender ikke deres levende råd!

Energipriserne eksploderer!

Dansk landbrugsjord skal blot braklægges ifølge Enhedslistens Mai Villadsen!

Tænk hvis pogebarnet i det mindste foreslog at Enhedslisten ville betale for solceller hen over brakmarkerne!

Så kunne Sverige og Tyskland (og måske Danmark) holde atomkraftværkerne i de liberale borgerliges fantasier!

Klimaet først! Så må børn sulte og fryse!

Det Er En Kold Tid
(Kim Larsen)

Det er en kold tid som vi lever i
alle går rundt og fryser
men jeg har det da nogenlunde her
her på Østre Gaaaasværk

Der' mange, mange drømme
der' røget sig en tur
men jeg ka' da stadig grine
når jeg sidder helt alene -
helt alene i mit lille skur

Det er en kold tid som vi lever i
alle går rundt og fryser
men jeg har det da nogenlunde her
her på Østre Gaaaaasværk

Jeg har ikke nogen penge
og ikke noget job
det har været sådan længe
Gu' ved om det nogensinde -
nogensinde holder op

Men jeg har da Lange Lone
og hun spiller violin
og når nerverne de klikker
så drikker vi en lille flaske -
lille flaske brændevin

For det' en kold tid som vi lever i
alle går rundt og fryser
men jeg har det da nogenlunde her
her på Østre Gaaaaasværk

Og Mette Frederiksen kører videre i sin dieselbus og besøger alle fest-pladser i Danmark!

Lidt endnu!

Før vinteren sætter ind!

I løbet af 40'erne oplevede vi i Danmark intet mindre end 4 isvintre - deraf kom de tre i træk i de aller første år under 2. Verdenskrig.
Fire af de kulderekorder, der står den dag i dag blev sat i isvintrene i 40'erne - dengang farfar var meget ung...

Når først valget er overstået i Sverige, udskriver Mette Frederiksen det danske folketingsvalg!

En kold vinter i Europa efter en tørkeramt sommer-Europa, ville være den sikre afgang for Mette Frederiksen som statsminister!

At spørge en meteorolog til råds ville være lige så risikabelt som at spørge en virolog til råds om minkaflivninger i Danmark!

Mette Frederiksen udskriver valget mandag den 12. september, når analysen af det svenske valg foreligger lynhurtigt!

En ny regering kan således præsenteres på Folketingets åbningsdag i oktober!

Mette Frederiksen elsker at være foran kriser! Og Sverige vil nu være som Danmark!

Neutraliteten er borte! Sverige har verdens bedste stangspringer!

Hinsidan bliver pludseligt et ord som statsminister Mette Frederiksen vil sætte pris på!

Og Lars Løkke elsker Sverige!

De radikale kan rende og hoppe!

Håber at Radikale Venstre ender med, at blive holdt helt ude af en hvilken som helst regering. Hvad skal vi med dem?

Uanset hvor sure vi kan blive på R og Sofie Carsten N., så er vi også afhængige af deres mandater. De ødelagde valget i 2015, SF hjalp godt til, de kørte tåbelige valgkampagner, så Løkke "vandt" med et mandat plus takket være DF. Selv fik han et dårligt valg.19,5%, mens S Thorning fik 26,5%. Men den snu ræv fik magten og DF formandsposten i folketinget. :((
Hvis ikke landet skal ende i kaos under en borgerlig Pape regering med Støjberg og hendes jyske bevægelse ??? som ministre, så må og skal den røde blok på barrikaderne og bakke Mette F op. For det er hende eller kaos, som det ser ud nu.
Og den med magtfuldkommen og egensindig, ingen var mere de to ord end forrige statsminister Løkke og Anders Fogh. Deres ministre kom ikke med på råd om noget, husk Løkkes venden rundt 180 gr. midt i valget, uden at informere de blå partier, K var lille bror, og V lod sig diktere af DF.
Radikale har lavet en bommert, og det tror jeg de vil få at mærke.

Helt enig. Men jeg vil godt lige tilføje, at en mindretalsregering aldrig kan blive magtfuldkommen, da der stadig skal halvfems mandater til for at kunne få noget gennemført, så derfor skal man ud og snakke med alle andre partier for at finde den fornødne støtte.

Der skal et flertal i Folketinget den dag der stemmes til at udtrykke mistillid til en regering. Hvor vil Tante Sofie finde det.Jvem har interesse i et valg, venstre har 20 25 medlemmer der Pt ikke kommer ind igen, hvad med alle løsgængerene fra fra de Frie grønne til alternative osv.der er mange der vinker farvel til en god løn og en talerstol når der skal være valg.

Fremragende pointe, Flemming. Det kan netop meget vel ende med, at de Radikale står helt alene tilbage med en lang næse, røde kinder og et forhold til såvel egne vælgere, Socialdemokratiet samt rød blok generelt, som de skal arbejde hårdt for at rette op på.

Men hvor ender de stemmer som Radikale helt sikkert mister? Hvis de går til S, SF eller EL kan det da se sort ud for os der ikke tør en borgerlig regering med det flertal den må have.

Annonce