Annonce

Folketinget mangelfuldt orienteret op til krig og massiv kritik af talentindsats

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Tirsdag blev dagen, hvor regeringen efter flere års besparelser fandt penge til en ny indsats for de dygtigste studerende. YouTube lancerede også en ny kanal for børn, men mest af alt vil tirsdagen blive husket for afsløringen af, at Fogh-regeringen informerede Folketinget mangelfuldt og misvisende op til beslutningen om at lade Danmark deltage i krigen mod Irak.

FET advarede: Irak-krigen kan medføre kaos og terror, men Folketinget fik intet at vide

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) blev - forud for regeringens beslutning i 2003 om at gå i krig i Irak - orienteret bl.a. af Forsvarets Efterretningstjeneste om, at krigen kunne ”destabilisere regionen, opløse den irakiske stat, udløse terror og kræve en langvarig involvering”.

Men disse vitale oplysninger blev bare ikke videregivet til Folketinget – herunder Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Det fremgår af den offentliggjorte krigsudredning fra Københavns Universitet, som blev offentliggjort tirsdag.

Nyheden forarger den tidligere udenrigsminister, tidl. formand for Socialdemokratiet, tidl. formand for Folketinget, Morgens Lykketoft:

”Jeg antager, at det var et løfte, han havde givet præsidenten (George W. Bush) under et af sine private besøg hos denne. Nu ved vi i hvert fald, at Fogh udtalte sig i strid med sandheden, da han sagde, at ‘det ikke er noget vi tror, det er noget vi ved’ om Saddam Husseins besiddelse af masseødelæggelsesvåben, og at efterretningstjenesten netop ikke kunne bekræfte hans påstand om disse våben.”

Læs mere her.

Lærere og elever kritiserer regeringens nye “talentindsats”

Regeringen vil over de kommende fire år afsætte 190 millioner til talentforløb for de dygtigste to procent af studerende på de videregående uddannelser. Det svarer til i alt cirka 5000 personer.

Ifølge uddannelses- og forsikringsminister Tommy Ahlers (V) skal det ske for at fastholde studerende ved at forløse deres potentiale.

Initiativet modtager dog kritik fra både lærer- og elevorganisationer. Blandt andet af Danske Studerendes Fællesråd (DFS), hvis formand, Johan Hedegaard Jørgensen, til TV2 udtaler:

“Det er enormt problematisk, at man vælger at finansiere særlige dele af uddannelsessystemet og en meget, meget lille gruppe af studerende, når vi har et system, hvor man har sparet milliarder på uddannelse.”

Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening, kritiserer ligeledes planen for ikke at tage højde for den forberedelse, som det kræver at arrangere differentieret undervisning. I stedet så Dorte Lange hellere, at man tilførte uddannelsen sektoren et økonomisk løft generelt:

“Vi ser nu igen, at budgetterne falder mere, end elevtallet gør.”

Regeringen har siden 2015 sparet mere end otte milliarder kroner på uddannelsesområdet.

Læs mere her.


Red Barnet advarer mod YouTubes nye format for børn under 13 år

Videogiganten YouTube, der er ejet af Google, vil med sin nye kanal, YouTube Kids, samle børnevenligt indhold, og give forældre mulighed for at administrere børnenes tid foran skærmen.

Ifølge Googles kommunikationschef i Danmark, Jesper Vangkilde, er årsagen til den nye kanalsatning et ønske om mere tryghed for forældre.

“Der har manglet et trygt og sikkert univers til børn under 13 år. Dette er en særskilt app, hvor man som forælder kan være sikker på, at videoer og indhold er gennemtjekket og sikkert.”

Red Barnet advarer dog forældrene imod at stole blindt på den nye børnekanal. De henviser til, at man i USA har set eksempler på, at manipulerede scener med makabert indhold fra kendte børneserier har fundet vej til børnene.

YouTube Kids vil ligesom moderkanelen være reklamefinansieret.

Læs mere her.

 

Italien blokerer for fælles støtte til selvudnævnt præsident i Venezuela

De seneste dage har flere lande, heriblandt Danmark, nærmest stået i kø for at anerkende Juan Guaidó som Venuzuelas midlertidige præsident. Intern splid i den italienske regering blokerer dog for en fælles støtte i EU til formanden for den demokratisk valgte nationalforsamling i Venezuela.

Ifølge Reuters skyldes spliden, at Femstjernebevægelsen ikke vil anerkende Guaidó, fordi denne ikke er blevet demokratisk valgt som præsident. Guaidó sagde mandag i et interview, at han vil gøre alt, hvad han kan, for at få Italiens opbakning.

I alt har 16 EU-lande anerkendt Guaidó som Venezuelas nye præsident. Senest har Storbritannien meldt sig i koret, efter at den siddende præsident Nicolás Maduro har valgt at sidde EU’s ultimativ om at udskive valg overhørig. Maduro møder dog stadig opbakning fra bl.a. Kina, Tyrkiet og Rusland.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Da jeg læste Pio her i eftermiddag , skrev jeg det følgende indlæg. Her hvor jeg sender det, er det i store træk blevet irrelevant. Jeg har altså kun været fejlinformeret af Pio i en halv dags tid.

Mit parti klager over den borgerlige presses dominans i medieudbuddet. Vi opfordres til at følge netmediet Pio for at få et mere "rigtigt" billede af hvad der sker i den politiske offentlighed.
Det gør jeg så.
Og straks ærgrer jeg mig. Blandt dages nyheder er regeringens talentudviklingsprogram. Pios omtale af programmet og udvalg af kommentarer hertil forekommer at være en anelse skæv. Overskriften " lærere og elever" er fx vildledende. Programmet gælder studerende på de mellemlange og videregående uddannelser. Ikke ungdomsuddannelser eller folkeskole. Overskriftens lærere og elever kritiserer regeringens nye "talentindsats" er både forkert og manipulerende. Ingen lærere fra de videregående uddannelser citeres; uddannelser som ikke har elever men studerende og hvis minister er Uddannelses- og forskningsminister. Anførselstegnet afslører også Pios redaktion. Valget af Dorte Lange DLF rammer ved siden af skiven, for hun antyder at talentindsatsen gælder hele uddannelsesområdet.
190 mill er sikkert for lidt - men ville ikke give mening, hvis de blev smurt ud over hele uddannelsessektoren som Dorte Lange ønsker. Og hun har da ret i at sektoren er nødlidende og bør opprioriteres. Men det er altså ikke det sagen handler om. Så hvorfor citere hende?
I dag var det så (desværre) den borgerlige presse som gav mig et retvisende billede af regeringsudspillet.

Med venlig hilsen
Jens Bencke

NB Talentudviklingsprogrammer findes i øvrigt på en lang række gymnasier såvel som på grundskoleniveau.

Og nu jeg er ved tasterne. Jeg ser gerne Pio vise kritisk journalistik. Også overfor socialdemokratiske initiativer og holdninger. Start med Kvoteflygtninge og børn på asylcentre.

Hej Jens,

Jeg tror du har misforstået noget. Regeringens udspil gælder både grundskolen og ungdomsuddannelser. Det fremgår også ret tydeligt af denne pressemeddelelse fra ministeriet: https://uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/feb/190205-ny-talentindsats-skal-loefte-talentfulde-elever

Jeg citerer direkte fra pressemeddelelsen: " Regeringen vil styrke indsatsen over for de mest talentfulde børn og unge i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. Derfor præsenterer undervisningsminister Merete Riisager i dag en ny talentindsats, som skal sikre, at alle elever, uanset hvor de bor i Danmark, får opdaget og udviklet deres talent". Derfor er det også fuldt ud relevant at tale med Danmarks Lærerforening om hvad de mener om tiltaget.

 


Med venlig hilsen

David, Netavisen Pio

Hej David
Det udspil som var nyheden i går, og som jeg kommenterede, vat fra Uddannelses og Forskningsministeriet.

Se ministeriets hjemmeside. "Nyt talentprogram til de dygtigste studerende" Det er et nyt initiativ
Det gælder alene de videregående uddannelser og beløber sig til 190 mill. kr.

Det får I så blandet sammen med et andet projekt fra undervisningsministeriet som gæler børn og unge.
Og samlet set giver nyheden så ingen mening, slet ikke når kritikken fra DLF gælder et andet projekt ( som du altså fejlagtigt referer til), og som således ikke har noget at gøre med de videregående uddannelser og deres studerende.
Venlig hilsen
Jens Bencke

Talentudvikling har i øvrigt fundet sted i ungdomsuddannelserne i en lang årrække og i forskellige former. I København fx med Nørre Gymnasium som central initiativtager , især inden for naturvidenskab.
Også for grundskoleelever findes projekter i kemi og fysik med science camps på Sorø Akademi. I København med Ingrid Jespersens Skole som central deltager.

Ofte som forløb på sciencecamps på Sotø Akademi

Beklaget stavefejl og den unødvendige sidste gentagelse.

Annonce