Fagforeningsformænd raser mod arbejdsgivere: "Nu stopper det!"

Vil banke arbejdernes sikkerhedsnet helt til ukendelighed, lyder reaktionen fra 3F-formand på nyt økonomisk udspil fra Dansk Arbejdsgiverforening.
Foto: 3F/Joachim Rode
Henning Overgaard, forbundsformand, 3F
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) foreslår i en ny plan, at udfase Arne-pensionen fra 2024 og at sløjfe den forhøjelse af dagpengene de første tre måneder, som træder i kraft til oktober.

DA-planen skaffer ifølge organisationen selv flere end 60.000 medarbejdere til de danske virksomheder, samtidig med at statens finanser forbedres med mere end 24 milliarder kroner frem mod 2030.

Men planen får en barsk modtagelse fra fagbevægelsen, blandt andet Henning Overgaard, der er formand for fagforbundet 3F.

"Dansk Arbejdsgiverforening har fundet på et skrækkabinet af en 2030-plan, hvor de vil slå så hårdt til arbejdernes sikkerhedsnet, at det bliver banket helt til ukendelighed," skriver han i en kommentar på Facebook.

“En gang vrøvl”

Henning Overgaard undrer sig over, at arbejdsgiverne vil afskaffe Arne-pensionen med argumentet om, at folk som benytter sig af ordningen ikke er nedslidte:

"Jeg gad godt vide om DA nogensinde har mødt nogen af dem, som tager tidlig pension. Hvis de havde det, ville de aldrig finde på sådan en gang vrøvl."

"For det er levende mennesker vi snakker om. Mennesker som også vil have ret til et værdigt liv på pension. Mennesker som også bare gerne vil have tid og mulighed for at lege med deres børnebørn uden at være kvalt i smerter," skriver han.

Overgaard betegner udspillet fra DA som en ommer:

"Sikkerheden for arbejderne er afgørende for vores arbejdsmarkedsmodel, og når I systematisk går efter sikkerhedsnettet, sætter I tilliden til vores arbejdsmarked over styr."

I må tilbage til skrivebordet og finde på noget, der har lidt mere respekt for de mennesker, hvis liv I vil bestemme og lege rundt med."

Skal arbejde til de dratter om

DA-udspillet bliver også mødt med kritik af Henrik W. Petersen, der er forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

“Udspillet viser sort på hvidt, at DA drømmer om et arbejdsmarked, hvor lønmodtagere arbejder til de dratter om. Det er bestemt ikke en drøm, jeg deler med dem,” lyder det fra Henrik W. Petersen, der vil gå i stik modsat retning af DA og udbygge ordningen:

“Retten til tidlig pension handler om, at de, der har været længst på arbejdsmarkedet, kan trække sig lidt tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet inden de bliver nedslidte af arbejdet.”

”Det er en velfortjent ret, som stik modsat DA’s forslag skal bevares og udbygges. Så også de kommende generationer får en værdig tilbagetrækning,” siger Henrik W. Petersen.

Vil slække på udlændingepolitikken

I sit udspil foreslår arbejdsgiverne en række lempelser af udlændingeloven, så der kan komme flere fra en række lande på Balkan til Danmark.

De vil også gøre det nemmere for briter, der jo ikke længere er omfattet af EU-reglerne, at komme til Danmark at arbejde.

Arbejdsgiverorganisationen vil også have sænket beløbsgrænsen, altså hvor meget folk uden for Danmark

Endelig foreslår DA også, at man slækker på nogle af de regler som er indført, for at dæmme op for social dumping - det gælder bl.a. kravet om at udlændinge, der arbejder i Danmark, skal have en dansk bankkonto.

Læs hele udspillet fra Dansk Arbejdsgiverforening her.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man skulle ellers synes, at vores lønninger er presset hårdt nok af den galoperende inflation, men det er åbenbart ikke nok for dem, nu vil de også have flere ind til at trykke lønningerne yderligere og gerne også i lavtlønsjob.
Dog ikke topchefer og bestyrelsesmedlemmer, selvfølgelig, de skal nok give sig selv og hinanden nogle saftige stigninger, som de plejer.

Rød front.

Kan arbejdsgiverne ikke bare ansætte alle på forskerordningen?
Så skal de ansatte kun betale 27% i skat i en årrække.
Det lader jo til, at den ordning er "givet fri".
Fodboldspillere kommer på den.
Håndboldspillere kommer på den.
Direktører kommer på den.
Hvorfor så ikke håndværkere og jordbærplukkere?

Hvad er det Mikkel Hansen skal forske i?

"Se regnestykket: Skatteregel kan spare Aalborg for millioner i Mikkel Hansen-aftale"
https://sport.tv2.dk/haandbold/2022-08-23-se-regnestykket-skatteregel-ka...

Hvorfor er forskerordningen ikke ændret med et rødt flertal??????????????
.

Der er desværre ikke rødt flertal i Danmark. De radikale som fejlagtigt kaldes røde, er mere blå end de blå, ja de er nærmest sorte og hader den arbejdende del af befolkningen. Så derfor.

Annonce