Rød aftale: Huslejeloft på fire procent

Private udlejere, som anvender nettoprisindeksering, må ikke lade huslejen stige mere end fire procent de kommende to år.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Sagsbehandlingstiden i klagersager over udlejere - her Kereby, tidligere Blackstone - er i en række kommuner steget markant
S-regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten er blevet enige om en aftale om et huslejeloft på fire procent årligt. Loftet skal gælde de næste to år.

Huslejeloftet er blevet besluttet for at skabe ro for landets lejere i en tid, hvor inflationen i juli blev opgjort til 8,8 procent.

Der er tale om et indgreb, som gælder både eksisterende lejekontrakter og fremtidige lejekontrakter. Det vil også gælde de huslejer, der er sat op i løbet af de seneste måneder. Deres huslejer vil blive sat ned typisk 3 måneder (svarende til lejers opsigelsesvarsel) efter indgrebet træder i kraft.

Indenrigs- og boligminister Chr. Rabjerg Madsen (S) understreger, at lejere ikke skal gå fra hus og hjem på grund af den voldsomme inflation:

For regeringen har det været afgørende at passe på de danske lejere

”For regeringen har det været afgørende at passe på de danske lejere. De skal ikke gå fra hus og hjem på grund af den voldsomme inflation, vi oplever lige nu. Derfor glæder jeg mig over, at vi har kunnet indgå denne aftale om et huslejeloft på fire procent. Det skaber tryghed og ro for lejerne.”

Chr. Rabjerg Madsen håber, at loven kan hastebehandles allerede i september - og træde i kraft umiddelbart efter vedtagelsen. Og dermed træde i kraft før et valg udskrives først i oktober.

»Vores forhåbning er, at vi kan hastebehandle loven allerede i september, så den kan træde i kraft med det samme,« siger Christian Rabjerg Madsen.

Op mod 160.000 lejere risikerer ekstra store huslejestigninger

Op mod 160.000 lejere står til at blive ramt af meget store huslejestigninger, vurderer Indenrigs- og Boligministeriet.

Hvis en udlejer har hævet lejen inden indgrebet træder i kraft, så skal der gå typisk tre måneder, svarende til lejers varsel for opsigelse, inden indgrebet får virkning for huslejestigningen.

Meddeler udlejer først huslejestigningen efter at indgrebet træder i kraft, gælder loftet med det samme.

Det vil være muligt for udlejere at hæve lejen over fire procent, hvis udlejer kan dokumentere højere driftsudgifter ift. året før, og huslejestigningen på fire procent ikke kan dække dette.

EL: Blå blok valgte at beskytte spekulanterne

Socialdemokratiets boligordfører oplyser, at Orla Hav, oplyser, at Socialdemokratiet havde ønsket en bredere politisk aftale: 

for en række partier vejede hensynet til udlejernes tarv hårdest

“Men for en række partier vejede hensynet til udlejernes tarv hårdest."

Halime Oguz, boligordfører, SF:

”Vi skaber nu ro for rigtig mange lejere, der har været bekymrede for de voldsomme huslejestigninger. Men med et loft på stigningen vil vi nu redde manges økonomi, og det glæder mig, at vi kan skabe den tryghed i hverdagen hos folk, der har frygtet at være nødsaget til helt at flytte.”

Andreas Steenberg, politisk ordfører, De Radikale:

"Radikale Venstre synes ikke, at det er retfærdigt, at lejere oplever store stigninger i deres leje som skyldes udefrakommende årsager. Derfor støtter vi, at der laves dette loft midlertidigt, og at der i fremtiden udvikles en mere retfærdig regulering."

Mai Villadsen, politisk ordfører, Enhedslisten:

Den her aftale viser, hvad forskellen er i dansk politik

”Det her er en enormt vigtig aftale for rigtig mange lejere. Der er ikke nogen, der skal frygte at flytte fra hus og hjem i Danmark. Den her aftale viser, hvad forskellen er i dansk politik. Et flertal vil forsvare lejerne og skabe tryghed.”

“Desværre valgte blå blok, hellere at ville beskytte spekulanterne, end de mennesker, hvis hjem det her handler om. Det er et vigtigt første skridt mod et boligmarked, der virker for alle - ikke kun for spekulanter.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Da pensionsselskaberne har en stor andel af ejendommene bliver det de fremtidige pensionister der kommer
til at betale mettes venlighed.
Formoder husejerne også får hjælp når renten stiger, mette forskelbehandler vel ikke landets borgere.

Det vil sige man som lejer selv skal finansiere sin pension gennem højere husleje i al fremtid??? Den er sgu go Bent.

Men nu er det sådan, Bent, at dem der bor til leje ikke har de helt store arbejdsmarkedspensionsopsparinger. Dem sidder boligejerne med. Særligt dem, som kan høste en skattefri milliongevinst.

Men det er jo moderne med den her omvendt argumentationen, hvor man stiller tingende på hovedet og gør ulemper til fordele. F.eks. kunne kam høre en Troels Lund Poulsen forsøge sig med at gøre det forståeligt, at regeringens husleje indgreb er asocialt fordi der er mange velhavende lejere. Øhhh.

Glimrende. Så har vi en ting mere, som Pape og Ellemann m.fl. kommer til at skulle svare på, om de vil rulle tilbage eller ej, hvis de får magten til det. Det skal blive underholdende at se dem forsøge at blive enige om noget her, og/eller forsøge at sno sig udenom at skulle svare direkte.

Det Blå Svindlerhold mener en begrænsning af inflationsstyrede huslejestigninger har en social slagside og hjælpe de rigeste lejere med en huslejebesparelse.

Alternativ fakta som vi efterhånden kender det fra Det Blå Svindlerhold.

Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold
.

Der trækker sig mørke skyer over økonomien i Tyskland. EU's økonomiske lokomotiv. Og herhjemme benytter Det Blå Svindlerhold sig af chancen til at retfærdiggøre at trække det økonomiske tæppe væk under 100.000 vis af danskere for at lette skatten for de rigeste. Jo. Det kører da rigtig godt. De fattigste har alligevel ikke råd til at leve. Så kan de jo lige så godt slet ikke have råd til at leve.

Og alt i mens økonomien er på vej til kollaps i EU grundet mangel på gas gnider Putin sig i sine hænder. For han får de samme penge i kassen for før. Nu bare ved kun at sælge 20% af den oprindelige gaslevering til EU. Penge han kan bruge til at lægge rørene om mod øst. Og det er godt på vej skal jeg lige hilse at sige. Infrastrukturen mellem Rusland og Kine er under en rivende udvikling. Det kan du følge på Google Earth mellem de to landes sydøst lige grænse. Der er blevet bygget de seneste 5-7 år. Og Xi Jinping siges at være på vej til et statsbesøg i Saudi Arabien. Lige i hælene af Joe Biden. Kina aftager i dag omkring 50% af hele den Saudiske olieeksport. En god kunde må det siges.

Men hva. Direktøren og hans fine familier og saloner kommer jo ikke til at lide nød. 108.000 kr. ekstra i lommen betaler jo snildt for den stigende inflation. Og så skal skattelettelser til direktøren jo nok løse alle de her udfordringer med Klimaet, Rusland, den nye verdensorden der er på vej, de enorme flygtninge strømmer der venter grundet klimaets udvikling vil gøre livet mere end svært i ikke kun mange afrikanske lokationer, men også i det hjemlige som Grækenland, Spanien og Italien. Om ikke så mange år vil temperature og tørke i perioder gøre det vanskeligt at opholde sig der. Verdens ørken bælte vil om få årtier flytte ind i det sydlige Europa. Så er det slut med tomater fra Spanien.

Mennesket er ikke i stand til at reagere rationelt på andet ind det der er umiddelbart forestående. Hvad der ligger 10 - 20 år forude fanger ikke rigtig. Og en blå regering kan da slet ikke. De tror de udfordringer kan ordnes gennem Vorbasse marked med lidt krejleri.

Suk.

Læs den her, hvis du vil vide mere "Deutschland 2050: Wie der Klimawandel unser Leben verändern wird".

I øvrigt, så har Rusland/Sovjetunionen leveret gas til Tyskland og andre lande i EU gennem Transgas pipelinen siden starten af 70'erne. Længe før murens fald.

Det Blå Svindlerhold

Her kan du så læse, hvilke metoder toppen af Det Blå Svindlerhold anvender for at kontrollere og rage verden til sig med såkaldt velgørenhed. Alt i mens det sande formål gemmes bag nedrullede gardiner.

https://unherd.com/2022/08/america-has-an-oedipus-complex/

Det Blå Svindlerhold

"rage verden til sig "

Jeppe Lindholm, som det gode menneske du er og samtidig et pragteksemplar af en socialdemokrat, går jeg ud fra at du udfører frivilligt arbejde til overflod, at du ikke 'rager til dig' men at du naturligvis deler rundhåndet ud af dine materielle gode og økonomiske formåen.
Har jeg ikke ret i det?

Og nedenstående er vel fortid, eller løgn eller er du skabs-blå.

Jeppe Lindholm - 18 juni, 2022 - 20:11 - #25113

"... Jeg har lige været et par dage i Kuala Lumpur. Et per flyvetimer fra Thailand. Lige nu nyder jeg livet på min kones og mit sommerresidens i Krabi provisen i det sydlige Thailand med udsigt til den Thailandske Gulf. Storslået. Det er ren og skær paradis. Hvis man har råd".

Lige nu er jeg i Singapore Kurt. Har lige været ude at gå en tur i 27 grader i regnvejr med torden ud over Singapore Strædet kl. 00.31. En fantastisk by.

Jeppe, tak for info
Gider du ikke lige svare på det jeg spørger dig om?
.

Annonce