Annonce

Mette F. om mink-sagen: “Det er en politisk skandale”

Statsministeren renser luften: “Begik regeringen da ikke fejl? Jo, det gjorde vi”
Foto: Facebook/Mette Frederiksen
Mette Frederiksen - foran Marienborg
Statsminister Mette Frederiksen (S) renser nu luften og understreger, at mink-sagen “er en politisk skandale”.

“Når en minister går af, der igangsættes en kommissionsundersøgelse, og regeringen får kritik. Er det så en skandale? Ja. Det er en politisk skandale,” skriver Mette Frederiksen i et opslag på Facebook.

Statsministeren fik sidste uge kritik af, at hun i forbindelse med et doorstep-pressemøde i Aalborg om udmålingen af sanktioner til de ti embedsmænd, der har fået kritik af Minkkommissionen, nævnte, at hun gerne vil diskutere “om der er tale om en skandale”:

“Jeg mener ikke, at der er nogen skurk i det her spørgsmål omkring mink og vil sådan set også gerne diskutere, om der er tale om en skandale,” sagde Mette Frederiksen ifølge flere medier, og fortsatte:

Der er blevet begået en fejl. Der manglede lovhjemmel til en beslutning, der var nødvendig

“Der er blevet begået en fejl. Der manglede lovhjemmel til en beslutning, der var nødvendig.”

Nu præciserer statsministeren, at mink-sagen er “en politisk skandale”. Men også, at det ikke er en skandale, at minkene blev slået ihjel:

“Nej, det mener jeg ikke, det er. Minkene blev slået ned, fordi regeringen modtog en risikovurdering, som gjorde det klart, at en fortsat minkavl ville udgøre en ”betydelig risiko” for folkesundheden, herunder muligheden for at forebygge covid-19 med vacciner.”

I Facebook-opslaget understreger Mette Frederiksen også, at regeringen begik fejl:

“Men begik regeringen da ikke fejl? Jo, det gjorde vi.”

“Det viste sig, at der ikke var hjemmel til beslutningen. Det var en fejl, som vi – i modsætning til tidligere regeringer i andre sager – ikke har forsøgt at skjule eller dække over. Regeringen gjorde selv Folketingets partier opmærksom på, at der manglede hjemmel. Og den blev efterfølgende tilvejebragt.”

Ikke en fejl at minkene blev aflivet

Statsministeren understreger - som det også er sket tidligere - at det ikke var en fejl, at minkene blev aflivet:

“Men det var ikke på grund af fejlen, at minkene blev slået ned. Havde vi vidst, at der ikke var hjemmel. Så havde vi sagt det fra starten og bedt Folketingets partier om hastelovgivning. Som så mange gange før under håndteringen af corona.”

“Det ændrer ikke på, at der blev begået fejl.”

Mette Frederiksen gentager i opslaget, at hun har beklaget forløbet - også over for minkavlerne:

Derfor har jeg selvfølgelig også beklaget forløbet

“Derfor har jeg selvfølgelig også beklaget forløbet. Jeg har undskyldt over for landets minkavlere. Og regeringen har iværksat en række initiativer som opfølgning på Minkkommissionens kritik.”

Mette Frederiksen står fast på, “at selve beslutningen var den rigtige. Jeg står fast på, at det var nødvendigt at handle hurtigt.”

Mette F.: Jeg løber ikke fra ansvaret

Statsministeren understreger, at Statsministeriet skal indtage en ledende rolle under nationale kriser, og at en statsminister skal være klar til at tage ansvaret på sig:

“Som statsminister skal man til enhver tid have modet til at tage ansvar. Ikke mindst i svære situationer. Sådan håber jeg, det bliver ved med at være – uanset hvem der måtte være statsminister.”

I den forbindelse angriber Mette Frederiksen de to borgerlige statsministerkandidater – Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen – for at mene, at hun som statsministeren løber fra sit ansvar:

“Men hvem er det egentlig, der løber fra ansvaret i denne sag? Hvis en af dem havde været statsminister den dag i november 2020. Havde de så ment, at regeringen skulle trodse den markante advarsel, lade minkene leve og i stedet løbe en ”betydelig risiko” for folkesundheden?”

Mette Frederiksen fastholder sin udtalelse fra sidste uge om, at der efter hendes mening ikke er nogen skurk i mink-sagen:

Ingen har gjort noget med ond vilje

“Ingen har gjort noget med ond vilje. Alle involverede har kun haft ét for øje: At bringe Danmark bedst muligt igennem pandemien.”

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Uanset minksagen, så synes jeg stadig at de sidste par år bør granskes af en sandhedskommission; der skal efter min mening ikke fældes domme, men sandheden skal frem. For der foregik ting som endnu ikke er kommet frem. Det må der have gjort. Praktiserende læger blev tilsyneladende sat uden for indflydelse.
Det blev fx i foråret 2020 klart at overdødeligheden blandt udlændinge i Danmark sandsynligvis skyldtes mangel på vitamin D, alligevel skal vi helt frem til den 21. december 2020 før Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen begyndte at anbefale ekstra indtag af vitamin D til hele befolkningen.
Det blev også klart i 2020 at såvel Hydroxyklorokin og Ivermectin kunne anvendes til en helbredende behandling af Covid-19. Det medførte bl.a. en mediestorm af fake news for at miskreditere de to mediciner. DR og flere andre medier spredte disse fake news. Jeg kan forstå hvorfor flere af vores store aviser med udenlandske ejere deltog i kampagnen, men jeg kan ikke forstå hvorfor DR og fx videnskab.dk deltog i smædekampagnerne.
Som jeg husker de såkaldte vacciners ankomst, så forsøgte Ursula von der Leyen at gøre det til en EU-vindersag, der var både statsledere og flag i TV ved pressemødet.
Nu forsøger de samme mennesker at holde lav profil fordi vi nu har en lille overdødelighed af vaccinerede og ret mange syge blandt de vaccinerede.
Jeg vil gerne have sandheden frem, og jeg modtager ikke flere af de såkaldte vacciner som tilsyneladende ødelægger vores generelle immunforsvar. Tre stik og en omgang Covid-19 må være nok.

Hvor er det typisk mette nu har dette magtsyge menneske pludseligt ændret holdning til minkskandalen,hun mener det jo ikke,det er rent og skær stemmefiskeri, føj hvor er hun falsk.

Jeg tror nu stadig at Mette har villet gøre det bedste under corona-tiden.

Det er der da al mulig grund til at være enig i. Der gik siger at skrive 5 dage, fra beslutningen om at aflive minkene af Mette Frederiksen selv blev erklæret uden hjemmel i de to peragraffer, der gør indgreb i en dyrebestand mulig for myndighederne.
Man skal da være sært indrettet, hvis man tror at MF fuldt vidende om dette skulle tilrettelægge et så bastant selvmål, og der gik da også kun kort tid inden lovgivningen kom på plads. Det var i den periode, hvor Venstre pengeafpressede erstatningen til minkavlerne op i en abstrakt overpris på 18 mia.kr., selvom det var offentlig viden, at minkerhvervet var i krise, hvor op til 25% af virksomhederne var konkurstruet.
Det korte af det lange er imidlertid, at uanset hvad, kunne MF (som hun gjorde) have skabt flertal for sin beslutning og nedslagtning af minkene, der på det tidspunkt var den helt rigtige beslutning.
Der er derfor i den anledning ingen tale om magtbrynde eller arrogance, blot en berettiget løsning af en krisesituation. Hele det efterfølgende forløb med mytedannelsen af den "magtarrogante MF" er derefter blæst op af oppositionen, kraftigt sekunderet af den blå pressemajoritet, og jeg har ganske svært ved at se mange andre grunde til dette festfyrværkeri af tilsværtning, end at undergrave tilliden til MF. Når bondejokker kværnen først er sat i gang, bliver hvad som helst (f.eks. slette Mette myten eller det sidste pjat om skandale eller ej) gjort til hønsegårdens plabren om 5 høns, der i halve år har blokeret en fornuftig politisk debat og regulær problemløsning.
Man kan kritisere, at MF tog sin beslutning uden at hjemlem var på plads, men i modsætning til f.eks. Støjberg anerkendte hus sin fejl uden at det har haft nogen reel betydning for minkavlen bagefter. De var bortdømte.
Når jeg tillige tænker på de blå regeringers meritter i forhistorien, er det ubegribeligt, at nogen som helst kan
nære tillid til den lurvede personkreds, der p.t. står for al denne pseudokritik. Tænk på Fogh der førte os i krig på en løgn i Irak, forsøgene på at skjule, at danske soldater udleverede fanger til tortur i Afghanistan, og i den anledning søgte at nedlægge forbud mod jægerbogen. Tillige med dette kastrerede man SKAT, så skattesvindlere lystigt kunne operere og unddrage sig skat i en periode, hvor topskattelettelser ikke kunne vedtages i Folketinget. Løkkes rundbarbering af velfærdssamfundet med omstillingspuljen (hvor man fyrede sygeplejesker medens der var mangel) er en rigtig skandale, der har undergravet sundhedssystemet, og tillige saboteret ældreplejen, udsultet psykiatrien, undermineret børnepasningsområdet mm., og med Papes velsignelser står vi nu til, at hjælpen for nødstedte i den gældende prisstigningsbølge ved skattelettelser skal fordeles ud over alle (også de helt uden behov) således at de laveste indkomstgrupper kan imødese lettelser, der udgør under 10% af de højeste, der vel næppe kan kaldes nødlidende.
Jeg siger bare velbekomme. Vi lever i en snakkemølle, der helt forkvakler proportionerne i hvem der er de egnede ledere med alle borgeres interesser for øje. Jeg tror at det store flertal kan være ganske tilfredse med Mettes linje, hvorunder vi har fået en klimalov, en Arne-pension, et klimasamarbejde med Indien, og en fremragende håndtering af Corona forløbet med en utrolig stærk håndtering med problemerne for virksomheder og borgere, der indtil nu har afværget samme katastrofer, som finanskrisen og den borgerlige sparepolitik dengang tilbød danskerne. Med de senest indgåede vindmølleaftaler har regeringen tillige givet Danmark et eksportpotentiale, der fuldtud erstatter det tabte olie eventyr i Nordsøen og konsoliderer en sund økonomi med fuld beskæftigelse et pænt stykke ud i fremtiden.
På de områder, hvor det virkeligt betyder noget, kører toget ganske solidt i danskernes interesse, medens det eneste man reelt hører fra alternativet er skattelettelser til fordel for en snæver kreds.

Mette har været ærlig hele vejen igennem i hendes periode som Statsminister, ingen har kunne bevise det modsatte, ja der er begået fejl men ikke bevidst, alligevel er der mange der fordrejer fakta

Mette har været ærlig hele vejen igennem i hendes periode som Statsminister, ingen har kunne bevise det modsatte, ja der er begået fejl men ikke bevidst, alligevel er der mange der fordrejer fakta

Mette har været ærlig hele vejen igennem i hendes periode som Statsminister, ingen har kunne bevise det modsatte, ja der er begået fejl men ikke bevidst, alligevel er der mange der fordrejer fakta

Mette har været ærlig hele vejen igennem i hendes periode som Statsminister, ingen har kunne bevise det modsatte, ja der er begået fejl men ikke bevidst, alligevel er der mange der fordrejer fakta

Mette har været ærlig hele vejen igennem i hendes periode som Statsminister, ingen har kunne bevise det modsatte, ja der er begået fejl men ikke bevidst, alligevel er der mange der fordrejer fakta

Mette har været ærlig hele vejen igennem i hendes periode som Statsminister, ingen har kunne bevise det modsatte, ja der er begået fejl men ikke bevidst, alligevel er der mange der fordrejer fakta

Nå og føj hvor er du falsk med dit Trumpist ævl, du må jo selv være magtsyg når du beskylder andre for at være magtsyge, og du har ikke beviser på din påstand om "skandale" Det er noget du har læst i sladder-avisen, Ekstra Bladet. M.F. klarede virus-pandemien ganske og aldeles udmærket. Der skulle gøres noget for at få den virus under kontrol.

Svar til Bent Hansen

Nu synes jeg der er talt nok om mink. Og vi må videre. Der kan ikke gøres mere bod end der er gjort, og de har fået fed erstatning. Minkavlerne har ikke opført sig hel stuerent.
Og der er intet at komme efter mere.

Mette F har netop IKKE ændret holdning til 'minksagen'. Hun har hele tiden ment, at det var nødvendigt at aflive alle mink, som det blev sagt på det famøse pressemøde. Nu 'skærer hun det ud i pap' så alle forhåbentlig kan forstå det. Og lad os så komme videre...der er nok at tage fat på mht klima, krig, inflation, et sundhedsvæsenet i knæ...incl psykiatrien....osv

Tænk, tror ikke minksagen kan forsvinde, men kom til at tænke på, at der er avlere, der gerne vil genoptage minkavl. Danske mink var noget helt specielt på verdensmarkedet, ( må de have været med de erstatningsbeløb) men når nu alle mink er afgået ved døden, hvordan vil avlerne så få en god forretning ud af det. Der findes vel ikke danske moderdyr, som nåede at blive eksporteret med eller uden covid inden massedrabene.
Den tænksomme

Hvis vi nu skal være helt ærlige, og det er ikke altid vi er det i politik.
Hvad skulle vi med denne "Gransknings kommission" Der er intet kommet ud af den.
Jeg vil medgive, at der kunne være ting som ikke ellers ville have set dagens lys.
Intet nyt er der kommet frem, jeg er godt klar over at de BLÅ partier havde
håbet på mere, men de står tomhændet tilbage, synd for dem.
Men jeg havde håbet at de BLÅ partier havde været så begavede, at de ikke havde
forfulgt det embedsværk som er hjørnestenen i et demokrati, et politisk
neutral embedsværk, som vil gøre det bedste for at regeringen kam lede et land,
og at de betjener de ministerier som de er sat til at betjene.
Aldrig har vi set så grove angreb på embedsværket, vi så det under Helle Thorning,
at de BLÅ partier gik efter Helle Thornings familie, det var ikke kønt at se på.
Vi så en Troels Lund som skatteminister, bryde alle regler for embedsværket, og
vi har kunne læse afhøringer af embedsmænd i skatteministeriet måtte forklare
deres minister, at sådan kunne man ikke gøre, da der skulle være tætte skotter
mellem skattestyrelsen og ministeriet, det var der så heller ikke kunne vi læse.
Er det fordi de BLÅ partier ikke kan lide, at der er kvinder på statsministerposten,
eller hvad skyldes deres frådende angreb på de 2 hidtil eneste kvinder, der har
beklædt denne post. Martin Rossen kunne de BLÅ ikke accepterer, Barbara Bertelsen
kan de BLÅ heller ikke accepterer. Hvornår stopper denne hetz mod de som skal
regerer landet, for regeres skal der

Mon ikke denne hetz stopper når der kommer en regering der ikke forskelsbehandler borgerne.

Så skal vi da beholde den regering vi har for større forskel på mennesker var den blå stue da garant for tog fra de fattige og gav til de rige.Mette får vel også skyld for den store fiske død vi har set da hun jo får skyld for alt dårligdom der forgår i Danmark hun er vel også skyld for at Pape lyver om sin mands ophav det er godt du har en god ryg Mette for der er utrolig mange der vil dolke en klog kvinde det kaldes misundelse.

Hvad vil du betegne med dine ord, når en skatteminister, forlanger af
sit ministerie, at den afgørelse der var afgjort af skattecenter København,
mod Stephen Kinnock, skulle forelægges for landsskatteretten, skattecentret
i skatteministeriet skulle bruge timer på at forklare Troels Lund, at det KUN
er den skattelignede, som kan anlægge en klage for Landskatteretten,
skatteministeriet kan ikke klage over afgørelser som er afgjort af skattecentrene.

Du mener en statsminister der vil give skattelettelser i samme beløbsstørrelse til de lavestlønnede som til de højestlønnede?

Den ene blå statsminister kandidat er nok ikke vild med en kvinde på posten. Pape mener jo at kvinder er udstyret med et særligt gen, som egner sig godt til beskæftigelse i pleje og omsorg sektoren. Hvor Herre bevars' siger jeg bare for at få ham til statsminister! I øvrigt synes jeg at det et på tide at snakke om FAGLIGHED og ikke bare 'varme hænder'
Det er ligesom om at alle og enhver kan komme lige fra gaden og pleje gamle og syge mennesker. Der skal ordentlig uddannelse til. Et gen er ikke nok!

Jeg forstår kun meget begrænset denne leflen og tilbedelse af Pape, han har jo selvfølgelig sine "følgere" med de stive overlæber. Men efter at logning af alle danskere hos teleselskaberne var kendt ulovlig af EU domstolen skrev Pape til teleselskaberne om at fortsætte. Han er utroværdig og når ikke Mette til sokkeholderen.