Kendt historiker: Er vi på vej ind i magtesløshedens tid?

Beskyldningen om Mette Frederiksens magtfuldkommenhed er et beskidt kneb, som forvrænger den kendsgerning, at hun har været dygtig til at bruge den magt, som vælgerne tildelte hende, mener historiker Michael Böss.
Foto: S
Statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) ved Socialdemokratiets sommergruppemøde i Odense
Herovre (i England) meddeler den kommende britiske premierminister, den konservative Liz Truss, at hun vil løse energikrisen ved at pumpe mere olie og gas op fra Nordsøen.

Samtidig læser jeg på min telefon, at den nuværende danske statsminister står bag endnu en stor, international aftale om grøn energi i Østersøen.

Det er rent ud sagt imponerende. Jeg kan godt forstå, at Danmark har et godt internationalt ry for tiden. Først var der håndteringen af pandemien.

Nu ser vi Danmark gå forrest i en hurtigere omstilling af energiforsyningen, end selv Enhedslisten havde drømt om.

Historisk mange brede forlig

Det er dog muligt, at Mette Frederiksen taber valget. Det er også muligt, at der er danskere, der hellere vil have skattelettelser end vedvarende energi.

Men jeg tror, at historikere om få år vil konstatere, at der ikke blevet indgået så mange brede forlig og lavet så store internationale aftaler tidligere i historien, som tilfældet har været under denne regering.

Det skyldes selvfølgelig ikke kun Mette Frederiksen, men også flere andre af regeringens ministre, ikke mindst finansminister Nicolai Wammen.

Et beskidt kneb

Mette Frederiksen blev under coronakrisen beskyldt for at være "magtfuldkommen". Det er et rent retorisk kneb, som antyder, at hun har autoritære tilbøjeligheder.

Det er derfor også et beskidt kneb, som forvrænger den kendsgerning, at hun har været dygtig til at bruge den magt, som vælgerne tildelte hende i 2019, og som derfor er helt legitim i et demokrati.

De foretrækker svage regeringer

Når jeg hører visse borgerlige politikere beklage hendes måde at bruge sin magt på, skyldes det naturligvis, at de foretrækker svage regeringer for at give mere plads til markedet og civilsamfundet.

Blot trist, at markedet ikke kan fungere uden en stærk stat, og at borgerlige regeringer aktivt har bidraget til at kvæle store dele af det danske civilsamfund gennem en kombination af centralisering og markedsgørelse.

Men det er en farlig forestilling. Såvel finanskrisen som coronakrisen og den nuværende energikrise - ja, tilmed den sikkerhedspolitiske krise - viser behovet for handlekraftige regeringer og velfungerende statsbureaukratier.

Men i øjeblikket spreder borgerlige ledere mistillid til dem begge.

Michael Böss er historiker, samfundsforsker, forfatter og debattør. Han er dr.phil. og lektor emeritus ved Aarhus Universitet med forskningsspeciale i national identitetshistorie, nationalisme samt irsk og canadisk historie.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mette Frederiksen har udvist lederskab og handlekraft i en af Danmarks historiens værste sundhedskrise. Det er ikke at udvise magtfuldkommenhed. Det er en nødvendighed og hvad befolkningen med rette forventer i en så udfordrende situation.

I ren og skær afmagt har Det Blå Svindlerhold så forsøgt at vende den situation til noget der minder om magtmisbrug og forsøgt sig med et karaktermord på Danmarks statsminister frem for at bedrage til løsningen af situationen. Hvor ansvar er det så lige. At forsøge at sabotere et værn mod den danske befolknings sundhed for pengenes skyld.

Hvordan skal det så ikke blive for danskerne, hvis de mennesker - Gud forbyde det - sætter sig til rette i statsministeriet?

Vi har fået en forsmag på, hvad der venter os.

Du har intet forstået, evidens på pandemi?? C vacciner de skjulte 1 år, omkring de var virkningsløse, Cvac til børn, viste sig at være fatal fejl, imens holdt regeringen det skjult, at de ikke virkede, folk dør blir invalide af de C vacciner,
Flere er døde af Svigt Vacciner, end Corona,
Det hele er et politisk spil, og verdens agenda, du skal intet eje,
Mette stod frem på skærmen, med stort smil. Med en pandemi kan man komme langt med en lovgivning,
Vågn dog op af jeres tornerose søvn,

Hov, hov, Dorte Borgquist,

Prøv lige at se på de tre fingre der peger mod dig selv. Vi er ikke alle faldet for konspirationsteorier. Hvis du ikke vil have en vaccine, så er det dit eget valg og det har du ret til, det respekterer jeg. Men at du vil trække din vaccinefobi ned over hovedet på os andre, det har du ingen ret til.

Tag lige og sæt ind i videnskaben uden dine skyklapper på. Jeg bliver så vred når jeg ser sådan en gang sludder og vrøvl. Hvis du vil argumentere imod Covid-19 og vaccinerne så vis os dog nogle fornuftige link til det du påstår. Og husk meninger er ikke fakta.

Da jeg ikke tror du nogensinde har læst en videnskabelig rapport, og derfor ikke ved hvordan en sådan ser ud, så får du lige et par af de lidt mere let læselige link her:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7809683/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7205601/

Få nu sølvpapirshatten af.

Kom ind i sandhedens verden Dorte, konspirationsverdenen ender galt.

konspirationsteorier har vi hørt nok om, uanset hvad jeg vil skrive vil du afvise det.

Det er netop problemet med konspirationsteoretikere. Når nogen forsøger at vise dem en anden 'virkelighed' end den de tror på, så stikker de fingrene i ørerne og synger 'lalalalala'.

Ved du overhovedet, hvad det er du skriver om?

Det Blå svindlerhold

Jeppe, kan vi ikke få at vide hvad du står for, ikke kun i ord men også i handling???
Er du ikke mand nok til at delagtiggøre os?

Jeppe Lindholm, som det gode menneske du er (?) og samtidig er et pragteksemplar af en socialdemokrat, går jeg ud fra at du udfører frivilligt arbejde til overflod, at du ikke 'rager til dig' men at du naturligvis deler rundhåndet ud af dine materielle gode og din økonomiske formåen.
Har jeg ikke ret i det?

Og nedenstående er vel fortid, eller løgn eller er du skabs-blå.

Jeppe Lindholm - 18 juni, 2022 - 20:11 - #25113

"... Jeg har lige været et par dage i Kuala Lumpur. Et per flyvetimer fra Thailand. Lige nu nyder jeg livet på min kones og mit sommerresidens i Krabi provisen i det sydlige Thailand med udsigt til den Thailandske Gulf. Storslået. Det er ren og skær paradis. Hvis man har råd".

Jeppe Lindholm - 28 august, 2022 - 18:31 - #27348
Lige nu er jeg i Singapore Kurt. Har lige været ude at gå en tur i 27 grader i regnvejr med torden ud over Singapore Strædet kl. 00.31. En fantastisk by.

Hvordan skal vi løse de enorme udfordringer verden står over for uden lederskab og handling?

Det ved Dorte Borgquist uden tvivl.

Godt skrevet, Michael Böss. Det er jo som talt ud af min mund.

Mette F er det bedste valg, fire år mere, så ved man ,der er styr på velfærden, økonomien, kriserne, der må komme
hun og Wammen er den sikre hånd på rattet. Danmark er i god stand, og står godt rustet til de kommende udfordringer, de skal hverken V elle k med de små højreorienterede partier sætte over styr.
Vi kan godt have en regering med flere partier, men der er jo ingen hos de blå som tænker på landets bedste. De er magtgale og spinner de værste usandheder. Mette F har aldrig været magtfuldkommen, men handlekraftig når det var nødvendigt, Løkke var som Fogh , intet at komme efter, magtfuldkomne og ofte egenrådige. Løkke skal ikke kaste med sten, han bor i stort glashus hvad det angår. Meget enig i artiklen. Godt slrevet MB

Der tegner sig et historisk billede, af at Danmark de sidste 100 år, har haft 4 statsministre, der har magtet at løse store problemer på bedste vis for hele befolkningen :Stauning, H.C.Hansen, Krag, Mette F.

HVIS MAN IKKE HAR NOGEN SERiØSE ARGUMENTER, BRUGER MAN DE PERSONLIGE. Misundelse er en grim ting i in verden. Mette har gjort det jeg også ville gøre. PUNKTUM.

Mette Frederiksen er da helt sikkert IKKE mere "magtfuldkommen" end flokken tilsammen fra den "blå fløj".
At kalde hende "magtfuldkommen" er "BLÅ SNAK". MANIPULERENDE retorik fra de blå gemakker.

Ika, du har helt ret. Jeg vil godt tilføje, at en statsminister kan aldrig blive mere magtfuldkommen end det antal mandater hun/han råder over. For Mette handler det om 48 mandater, dvs. at hun stdig skal ud og finde 42 andre mandater for at opnå de 90 der kræves for at få en beslutning i hus. Det har hun sommetider gjort til venstre for midten og sommetider til højre. Det er simpelthen uartigt at kalde hende magtfuldkommen. Ligesom det er uartigt af de aviser og medier der perpetuerer denne påstand.

Det bliver DYRT for samtlige "små" i landet at få en BLÅ regering. Det bliver en empatisk masakre. Uretfærdigt og en biden ind til benet, for alle der kun har til dagen og vejen. Det bliver samtlige "små" der kommer til at BETALE.

Det er altid de 'små' der betaler prisen, uanset hvad der skal skaffes penge til.

Annonce