Annonce

Unge lærlinge holder begravelse foran ministers kontor

Vil gerne lægge fordommene om at erhvervsskolerne kun er for dem, som ikke har andre muligheder, i jorden
Foto: Privatfoto
Lærlingeoprørets talsperson Carl Emil Lind ved demonstration, 2022
"Vi vil gerne begrave forestillingen om, at nogle uddannelser er finere end andre."

Sådan lyder det fra talsmanden for Lærlingeoprøret, industriteknikerelev Carl Emil Lind, der i dag har indkaldt til aktion foran Børne- og Undervisningsministeriet.

Her vil der blive medbragt en kiste, hvor uddannelsessnobberiet bliver ”begravet”, mens de fremmødte forsøger at råbe ministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), op.

 "Vi vil gerne begrave fordommene om at erhvervsskolerne kun er for dem, som ikke har andre muligheder, men at en håndværker-uddannelse også kan blive vejen til et godt liv," siger Carl Emil Lind til Netavisen Pio.

De gad ikke ligne "mongoler"

Hvad er uddannelsessnobberi?

"Forleden hørte jeg en historie fra et campus, hvor der både var en erhvervsskole og et gymnasium, hvor erhvervsskoleeleverne fortalte, at de skiftede fra arbejdstøj til almindeligt tøj, når de skulle op i kantinen: De gad ikke ligne "mongoler", som de sagde,” fortæller han.

Det er ikke kun blandt eleverne at fordommene trives, mener han:

"Medierne har også et stort ansvar i det her, for de dækker jo aldrig erhvervsskolerne. Det er aldrig 12-tals eleverne fra erhvervsskolerne, som kommer på forsiden, det er altid gymnasieelever."

“Fuldstændigt politisk tonedøvt”

Hos organisationerne bag Lærlingeoprøret vækker det både skuffelse og undren, at investeringer i erhvervsuddannelserne ikke indgår i regeringens finanslovsforslag.

Jeres lærlingeoprør har fået stor opbakning fra politikere, fagbevægelsen, arbejdsgiverorganisationer. Hvad håber du at få ud af jeres aktion i dag?

"Vi kræver, at der kommer handling bag ordene, og at man begynder at investere i erhvervsuddannelse. Det er nødvendigt, hvis vi skal have uddannet nok faglærte, så virksomhederne kan få den arbejdskraft de mangler, og Danmark kan komme videre med den grønne omstilling."

"Det er jo fuldstændigt politisk tonedøvt, at man ikke handler. Vi er dødtrætte af politiske skåltaler og likes på sociale medier. Nu er der lige kommet en finanslov og et løft af erhvervsskolerne mangler," siger Carl Emil Lind.

Ikke vant til at deltage i den demokratiske debat

Lærlingeoprøret blev skudt i gang før sommerferien. Både politikere, fagbevægelsen og arbejdsgiver- og erhvervsorganisationer hyldede initiativet og opråbet fra hundredvis af lærlinge, som kræver et opgør med uddannelsessnobberiet i Danmark.

Trods den store opbakning fra det officielle Danmark, så erkender Carl Emil Lind, at det har været svært at mobilisere opbakning til lærlingeoprøret blandt eleverne.

Det skyldes blandt andet, at eleverne ikke er samlet på skolerne i særlig lang tid af gangen, men er ude i praktik på virksomhederne.

Men det har ifølge Carl Emil Lind også en anden grund:

"Eleverne på erhvervsskolerne er ikke vant til at deltage i den demokratiske debat. Man finder sig i mere.

I modsætning til gymnasierne, hvor man lærer at sætte ord på sine problemer, så er meget af det man lærer på erhvervsskolerne tavs viden."

"Derfor synes jeg også, at Socialdemokratiet, som et lønmodtagerparti, har en særlig forpligtelse til at være forbindelseslinjen mellem den tavse viden, som eleverne ude på erhvervsskolerne har også det politiske system. At være dem som tager de her erfaringer med ind i den politiske debat," siger han.

Bag Lærlingeoprøret står Metal Ungdom, Blik og Rør Ungdom, 3F Ungdom, Dansk El-forbund Ungdom, HK Ungdom, FOA Ungdom, Fødevareforbundet NNF Ungdom, Erhvervsskolernes Elev-Organisation, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).






 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Endnu et godt indspark fra Lærlingeoprøret. Socialdemokratiet bør fokusere langt mere på erhvervsskolerne. Værktøjer og maskiner trænger mange steder til modernisering og undervisningstimetallet til at blive hævet. Begge dele kræver finansiering, som regering og folketing bør prioritere allerede i det arbejde med finansloven, der er i gang. Uddannelsessnobberiet er det sværere at udrydde så længe både de trykte og elektroniske medier er bemandet med drenge og piger, der via det almene gymnasium og en lidt virkelighedsfremmed Journalisthøjskole sidder tungt på nyhedsformidling.

Helt enig. Et oplagt fokus kunne være, at vandrere fra mellemøsten og Afrika, der ikke har en dansk erhvervsuddannelse eller tilstrækkelig dansk erhvervserfaring senest inden for 10 år efter første indrejse, mister deres boligret, ydelser, opholdsgrundlag og hjemsendes.

"Uddannelsessnobberiet "
ja der er meget luksus-forskning på universiteterne - forskning for forskningens skyld.
5 universiteter i DK - mange uddannelser kan tages alle steder - skær ned!
.

Men hvorfor er kun DSU med? Hvor er de andre ungdomspolitiske organisationer. Hvis moderpartierne, som de gør, hylder oprøret må de jo også indover. Ikke alle unge er jo socialdemokrater.
Eller er de ikke inviteret med fordi det er en klub for fagforeninger og socialdemokrater?

Der er vel en grund til, at Socialdemokratiet og dets støttepartier ikke sikrer erhvervsuddannelserne på finansloven endnu engang. Der er vel også en grund til, at fagbevægelsens medlemstal smuldrer. Måske fordi Socialdemokratiet med støttepartier og fagbevægelsens tænker mere på sig selv - de, der har positioner og tillidshverv - end på fremtidens indtjening i erhvervene. De lever jo alle af andres penge, enten skatter eller kontingenter. Det er dejligt risikoløst, som om man er indpakket i vat.