Annonce

Løkke angriber Mette F, medlemsgevinst hos 3F og premierminister indlagt

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Selvom Påsken er en tid til eftertanke, fred og samvær med familien, så skyder Lars Løkke påske-ugen igang med et bemærkelsesværdigt hårdt anreb på Mette Frederiksen og regeringen.

Det er af dagens vigtigste historier på en dag, hvor Boris Johnson er indlagt med vedholdende corona-virus og arbejdsmarkedsparter kræver fastfrosne feriepengene udbetalt.

Mandag aften holder statsminister Mette Frederiksen pressemøde. Hun ventes at annoncere en meget forsigtig genåbning af Danmark efter påsken.

God fornøjelse med dagens læsning i et påskegult Danmark!

 

Coronakrisen giver flere fagforeningsmedlemmer

Stor stigning i antallet af indmeldinger hos 3F overrasker ikke 3F’s formand, Per Christensen, der finder helt naturligt at flere danskere søger derhen, hvor man kan få tryghed og hjælp, når en krise sætter ind.

"Det er selvfølgelig meget positivt, at flere melder sig ind i både fagforeningen og i a-kassen. Men det hører også med til billedet, at mange søger tryghed i en rigtig fagforening, som de ved kan hjælpe dem, fordi de frygter at miste deres job eller har mistet det", siger Per Christensen til Fagbladet 3F.

Antallet af medlemmer hos 3F er steget med cirka 600 fra marts til april. I samme periode sidste år oplevede 3F et fald i medlemstallet på 400. Når snakken falder på nye medlemmer af 3F’s a-kasse, er udviklingen steget med cirka 1.100 medlemmer fra marts til april. Et historisk stort tal for 3F.

Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, mener, at der kan være flere forklaringer på, hvorfor antallet af nye medlemmer hos 3F er stigende lige netop nu.

"Det kan være svært at give en præcis forklaring på, hvad det skyldes. Det har formentlig noget at gøre med corona-krisen. Når vi står i usikre perioder, er folk mere tilbøjelige til at melde sig ind i en a-kasse og eventuelt samme fagforening, siger han og fortsætter til Fagbladet 3F:

"Det er også et overenskomst-år. Det betyder, at man taler om faglige forhold i høj grad i de her måneder, det kan også spille ind i forklaringen. Så har mange fagforeninger også investeret hårdt i at bibeholde deres medlemmer og hverve nye - det kan også spille ind her. Men jeg vil nok vurdere, at det er corona-krisen, der er den bærende årsag", siger Laust Høgedahl.

 

Statsministeren indkalder til pressemøde om forsigtig genåbning

Statsministeriet har indkaldt til pressemøde kl. 20 mandag aften. Her ventes statsminister Mette Frederiksen at afsløre indholdet af en meget forsigtig genåbning af Danmark.

Der er ikke mindst stor spænding om, om regeringen beslutter, at 9. og 10. klasses elever, 3g'ere og 2. hf'erne skal op til afsluttende eksaminer. Hvis de skal, så skal de udvalgte sandsynligvis starte i skole igen efter påske.

En anden mulighed er, at regeringen starter med at åbne Danmark op for de mindste børn.

placeholder

 

 

Lars Løkke angriber Mette Frederiksen

På trods af politisk borgfred, brede politiske aftaler og utallige lovord om nationalt sammenhold på tværs af klassiske politiske skel, så blæser tidligere Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen nu til angreb på regeringens corona-håndtering. I et debatindlæg i BT efterlyser den tidligere formand en ny corona-strategi.

"Så undskyld mig, hvis jeg er for åbenmundet: Det begynder at flimre. Hvad er egentlig strategien? Skal vi opretholde isolation og stilstand, indtil en vaccine er opfundet, eller styrer vi efter flokimmunitet?Jeg kan ikke være den eneste, der efterspørger klar besked."

På twitter fortsætter den tidligere partiformand sin efterlysning af en strategi:

placeholder

Lars Løkke begrunder selv i BT-debatindlægget sit angreb med, at han tidligere har rost statsminsteren for sin hurtige corona-reaktion og at han for længst har passeret det punkt i sit liv, hvor han har brug for at bestå popularitetsmålingerne. Den tidligere partiformand mener, at den nuværende lukning af landet vil koste menneskeliv.

"Går det for langsomt, trækker vi pinen unødigt ud, og prisen bliver ekstrem høj. Og det uanset om man måler den i menneskelige afsavn eller tørre tal. Det sidste bliver tit lagt for had, men kom venligst i hu, at selv tørre tal ikke er – tørre. Et unødvendigt stort tilbageslag i økonomien handler også om liv og død: F.eks. dårligere kræftbehandling, end vi ellers kunne give, eller massearbejdsløshed, der skaber menneskelige tragedier".

Sådan lyder det fra Lars Løkke, der altså bruger krisen til at forlange klare svar og give hård kritik af regeringen:

"Vi har brug for en genåbning af Danmark, der går lige til kapacitetsgrænsen for vores sundhedsvæsen. Ikke over – ikke under. Så smitten kan sprede sig i et tempo, hvor vi opbygger flokimmunitet uden at have smadret vores økonomi. Hvis det da er det, der er strategien. Sig det højt, hvis det er sådan. Ellers må statsministeren forklare noget andet".

 

Regeringen sætter ind over for hjemløse udlændinge

En gruppe hjemløse udlændinge uden lovligt ophold kan sprede smitte blandt sig selv og andre socialt udsatte. Derfor vil Udlændinge- og integrationsministeren nu iværksætter derfor en indsats på tværs af flere myndigheder. Sådan skriver ministeriet på deres egen hjemmeside.

Udlændinge uden lovligt ophold, der lever på gaden, kan nu testes af sundhedsmyndighederne. Hvis de konstateres smittet med COVID-19, vil de blive tilbudt indkvartering i karantæne på Center Brovst i Nordjylland eller Center Gribskov i Nordsjælland, hvor der er karantænefaciliteter. Røde Kors vil stå for transporten. Hvis man konstateres smittet og nægter at tage imod tilbud om isolation, kan man blive påbudt at lade sig isolere af sundhedsmyndighederne.

placeholder

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler ifølge ministeriet hjemmeside:

“Lige nu er der en gruppe af hjemløse udlændinge uden lovligt ophold, som risikerer at blive smittet. Det er skidt for dem selv og kan være en fare for andre. Derfor kan de nu blive testet. For eksempel af en udkørende enhed, der allerede tester andre socialt udsatte. Hvis de testes positive, vil de blive sendt i karantæne på et asylcenter. Her står der en seng og mad klar til dem. Der er også sundhedstilbud klar. Ligesom de kan tilbydes behandling for stofmisbrug. Efter håndteringen af Corona skal udlændinge, der opholder sig illegalt, selvfølgelig sendes hjem. Det ændrer vi ikke på.

 

DA og FH: Giv danskerne feriepengene i hånden

I en usædvanlig fælles pressemeddelelse foreslår DA og FH foreslår, at staten allerede i år udbetaler indefrosne feriepenge til lønmodtagerne. Det skal sikre job, holde hånden virksomhederne og styrke dansk økonomi.

Overgangen til den nye ferielov betyder, at man indefryser de feriepenge, som danskerne optjener i overgangsfasen fra 2019 til 2020. Det drejer sig ifølge A4 Arbejdsliv om omkring 100 milliarder kroner, som løbende spares op hos virksomhederne.

Ordningen er lavet for at undgå, at virksomhederne bliver drænet for likviditet ved at skulle betale et års ekstra feriepenge til alle ansatte på en gang.

DA og FH foreslår nu, at staten står for at udbetale de indefrosne feriepenge til lønmodtagerne her og nu - og herefter opkræver beløbet hos virksomhederne, når medarbejderne går på pension.

”Danske virksomheder og dansk økonomi er hårdt ramt af coronakrisen. Der findes ingen hurtige genveje til at genoprette Danmark, og derfor skal vi spille på alle tangenter”, siger administrerende direktør i DA Jacob Holbraad.

Han tilføjer, at staten kan pumpe 55 milliarder efter skat ud i samfundet, hvis den frigiver danskernes indefrosne feriepenge.

Han bakkes op af formand for FH Lizette Risgaard: ”Vi befinder os i en situation, hvor alle muligheder for at holde hånden under beskæftigelsen og hermed skabe tryghed skal udnyttes”

placeholder

Dansk Industri bakker op om forslaget, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen i en mail.

”Det er dog kun muligt at udbetale feriepengene, hvis det ikke belaster virksomhedernes likviditet. Det vil nemlig gøre ondt værre. Derfor kræver en udbetaling, at staten som en engangsudbetaling kan overføre pengene til hver enkelt lønmodtager, så staten midlertidigt finansierer det som en del af krisehåndteringen”, lyder det fra DI Direkøren.

 

Boris Johnson står trods sin indlæggelse stadig i spidsen for regeringen.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, blev den 27. marts konstateret smittet med coronavirus, er nu blevet indlagt på hospitalet oplyser TV2 på baggrund af en pressemeddelelse fra Boris Johnsons administration søndag aften.

Spekulationer har de seneste dage gået på, at premierministeren har set gradvist mere svækket ud, når har optrådt med livesender fra sin embedsbolig på Downing Street i London

placeholder

”Efter råd fra hans læge er premierministeren her til aften blevet indlagt på hospitalet for at få taget prøver, lød det officielt fra Downing Street søndag aften, hvor vurderingen var at han mindst ville være indlagt til mandag.

Det Boris Johnson vedvarende symptomer og fortsat ferie, der kræver at der bliver foretaget yderligere test. Officielle kilder påpeger dog eksplicit, at der ikke er tale om akutindlæggelse

Det betyder helt praktisk betyder, at det bliver udenrigsminister Dominic Raab der kommer til at sidde ved bordenden ved de møder i den britiske regering, hvor Boris Johnson ikke kan deltage.

Den britiske boligminister, Robert Jenrick, bekræfter overfor BBC, at Boris Johnson trods sin indlæggelse stadig står i spidsen for regeringen.

Opdateret kl. 18 med nyheden om indkaldelse til pressemøde i Statsministeriet kl. 20 mandag aften

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er så bedøvende lige gyldig hvad Løkke mener om regeringen. Så længe Jakob Ellemann og Frederiksen kan finde fælles fodslag, er det der tæller. Løkke har ikke længere en position og indflydelse hverken i venstre eller folketingssalen. Han er fortid, hvornår fatter han det.

Lars Løkke Rasmussen skulle skamme sig over at levere et så snavset angreb på Mette Frederiksen midt i en den værste krise i mange år. Som hun klarer overbevisende og imponerende, hvilket alle andre anerkender.

Det danske folk kan være GLADE for det IKKE er LARS LYKKE RASMUSSEN der er Statsminister.
Landet har en kompetent og ansvarlig Statsminister,nemlig METTE FREDERIKSEN.TAK til hende for hvad hun gør, for landet i denne mareridtsagtige tid..