Vil vælte regeringen på Rwanda-lejr, men afviser ikke modtagecentre i Afrika

Sofie Carsten Nielsen accepterer modtagecentre i Afrika: “Ja, vi vil også gerne lave modtagecentre. Faktisk også i Afrika”
Foto: Michelle Berg/Radikale Venstre
Sofie Carsten Nielsen, partileder, Radikale Venstre
De Radikale vil vælte ikke blot S-regeringen, men en hvilken som helst regering, der arbejder videre med at etablere et modtagecenter for flygtninge og migranter i det østafrikanske land, Rwanda, efter socialdemokratisk model.

Men samtidig åbner De Radikale nu for etablering af modtagecentre for flygtninge og migranter i netop Afrika.

I DR2’s “Deadline” siger De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, således tirsdag aften, at partiet er åben over for etablering af modtagecentre i Afrika.

Den radikale leder bekræfter, at hun og De Radikale er på det rene med, at både Venstre og De Konservative støtter den socialdemokratiske regerings bestræbelser på at etablere et modtagecenter for flygtninge og migranter i Afrika:

Faktisk også i Afrika. Det skal bare være en fælles europæisk løsning

“Det her med at finde en løsning, ja, vi vil også gerne lave modtagecentre. Faktisk også i Afrika. Det skal bare være en fælles europæisk løsning.”

R: Modtagecentre skal placeres på flygtningeruter

De Radikales udlændinge- og integrationsordfører, Kathrine Olldag, uddyber over for Netavisen Pio, at partiet forestiller sig flere fælles EU-modtagecentre etableret på de store flygtningeruter.

Modsat sin formand tager hun dog ikke ordet “Afrika” i sin mund.

Olldag forklarer, at det siden 2016 har været radikal politik at etablere fælles EU-modtagecentre for flygtninge og migranter uden for Europa.

Kan et sådant modtagecenter ligge i Afrika?

“Vi har ikke taget stilling til, hvor det kan ligge henne. Mange har spurgt mig om alle mulige lande. Men det kommer helt an på, hvad man kan blive enige med hinanden og andre om.”

Jeg forestiller mig, at modtagecentre lægges på de store flygtningeruter

“Ideen er, at man lægger nogle modtagecentre uden for EU’s grænser. Jeg forestiller mig, at modtagecentre lægges på de store flygtningeruter. Og så skiller man der migranter fra flygtningene. Og afviser dem, der egentlig blot er på vej til at prøve at finde et arbejde og et bedre liv. De skal jo kun til EU, hvis de gør det på legale erhvervsordninger. Det er klart.”

“Så tager man asylansøgningen i de her modtagecentre, og så fordeler man - fuldstændig som i FN’s flygtningesystem - internt i EU efter hvor mange de forskellige lande vil tage. Det er De Radikales bud på en fælles europæisk løsning. Det minder meget om et FN-kvotesystem. Det er nærmest parallelt med.”

Alle EU-lande skal være enige

Kunne det også være en lidt snævrere kreds end hele EU-kredsen, der gik sammen og etablerede et modtagecenter. EU-kredsen er jo en ret stor kreds?

“Nej, mål nummer et er at det er hele EU, der bliver enige om det her. Det vil være svært at gøre det som en underaftale inden for EU’s asylsystem.”   

Hvis EU så kunne blive enige om Rwanda, hvad så?

“Altså, vi har ikke taget stilling, om vi er interesserede i, om hele EU skal sende samtlige deres flygtninge til Rwanda. Grundlæggende og helt principielt mener vi jo stadigvæk, at EU skal tage sin andel af verdens flygtninge. Det er jo kun 15 procent af verdens flygtninge, som opholder sig i Europa.”

“Så for vores vedkommende så handler det her stadig om, at flygtninge skal kunne søge asyl i Europa, og få asyl i Europa. Hvor Rwanda-modellen handler om, at hele gruppen af asylansøgere skal flyves til Rwanda.”

Skal hele asylbehandlingen foregå i de nye EU-modtagecentre, der placeres uden for EU?

“Jeg synes ikke, det er så svært at forstå. Det handler om, at der etableres nogle modtagecentre uden for EU’s grænser, hvor flygtninge og migranter bliver samlet op, og hvorfra deres asylsag behandles, og så fordeles de internt i EU efter et kvotesystem.”

Og vi taler altså om modtagecentre? Altså flere modtagecentre uden for Europa?

“Deres - Socialdemokratiets - center er ikke et modtagecenter, det er en decideret asyllejr, hvor flygtninge aldrig nogensinde fordeles fra. De får ophold i Rwanda, og kommer aldrig til Danmark.”

Får man asyl på et af et af de nye EU-modtagecentre uden for Europa, så skal de bagefter ud og have asyl i et EU-land?

“Ja, og hvis de ikke får asyl, så skal de jo sendes hjem.”

Vil ikke nævne konkrete afrikanske lande

Kunne du pege på - for der er jo flygtningeruter, der går hen over Afrika - på et land i Afrika, hvor et EU-modtagecenter, efter radikal model, kunne placeres?

“Du kommer ikke til at få mig til at pege på - eller tage forskud på nogle forhandlinger om en fælles europæisk model for asylbehandling. For alle lande i EU har et kæmpe problem med migration og flygtninge. Det har hele verden generelt.”

Og jeg synes det er, at tage pis på den problematik og sidde og prøve at fiske

“Og jeg synes det er, at tage pis på den problematik og sidde og prøve at fiske efter et eller andet, som du kan skrive en sjov artikel på. Det synes jeg faktisk, det er. Jeg synes faktisk det er ikke er at have respekt for den her problematik, som det her handler om.”

“Socialdemokratiet forsøger at løse det på en måde. Vi vil rigtig gerne løse det sammen med Socialdemokratiet. Det vil vi faktisk gerne, for vi anerkender problemet. Men Socialdemokratiets model er vi ikke interesserede i, fordi den går enegang på et spørgsmål, der i virkeligheden er internationalt. Og på den måde løser man bare ingen problemer.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

For den pris det koster at modtage een flygtning i Danmark, kunne man have sikret 100 i nærområderne. Det nuværende asylsystem, hvor det kun er de migranter, der har råd til at betale menneskesmuglere, er dybt egoistisk og racistisk. Hvorfor give dem boliganvisning, boligstøtte, børneydelser og øvrige ydelser for milliarder her, når man kunne beskytte ti gange så mange for samme beløb i nærområdet?

Radikale stiller nogle betingelser der ALDRIG vil se dagens lys. Deres politiske løsninger er stort set baseret på fantasi. Derfor vil ingen samarbejde med dem. Radikale må lide af en form for psykose.

Hans Jensen. Hun skal bare ud.
Ole Simonsen

hans, de radikale lever ikke i den sammen verden som os

Der trænger til at komme en voksen tilstede i radikal stue

Sofie Carsten Nielsen og de radikales mening
GAB zzz zzZ zZZ ZZZ ZZZZZZ
.

Radikale vil gerne stort set det samme som Socialdemokratiet, blot det sker på en måde som ikke kan lade sig gøre.

Af frygt for at jeg ikke har fået alle RV’s nuancer med, tillader jeg mig dog at stille spørgsmåle; hvad hulen har RV gang i? 🫤

Det må guderne vide. Det kunne se ud som om de leder efter en vej ned af træet på ultimatum vej nr. 13, hvor der er langt imellem samarbejdspartnere, der kan tælle længere end til antallet af radikale medlemmer af folketinget - også efter et valg.

"De Radikale vil vælte ikke blot S-regeringen, men en hvilken som helst regering, der arbejder videre med at etablere et modtagecenter for flygtninge og migranter i det østafrikanske land, Rwanda, efter socialdemokratisk model.",
siger De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, således tirsdag aften, og at partiet er åben over for etablering af modtagecentre i Afrika.
Det selvtilfredse smil på læben kunne måske lokke nogen til at mene (ved siden af Sofie selv), at den bemærkning er begavet. Men den bygger på den tvivlsomme antagelse, at vælgerne forstår logikken, og at R efter valget faktisk stadig udgør tungen på vægtskålen.

Der findes muligvis et parallelunivers, hvor RV er et rimeligt, fornuftigt og brugbart parti. Men det er godt nok ikke dette univers.

Det ville være dejligt at høre statsministeren gentage de kloge ord om, at RV ikke kommer med i nogen socialdemokratisk ledet regering under nogen omstændigheder. Om ikke for andet så bare for at give os lidt ro i maven.

I øvrigt en interessant pointe her fra EBs Brian Weichardt:

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/mettes-vilde-presbo...

Det er tankevækkende, at de Radikale helt åbenbart har glemt, at folkeafstemningen i 2015 betød, at vi fortsat har et forbehold i relation til en fælles europæisk flygtningepolitik. Det gør det mildest talt mystisk, at de nu stiller det som en betingelse, at der skal være tale om en fælles politik i EU.

Annonce