Hvor er buketten af socialdemokratiske vindersager?

Mette Frederiksen har dansk rekord i krisehåndtering, men Socialdemokratiet mangler de klare vindersager, der sikrede en rød valgsejr i 2019.
Foto: Grafisk afdeling
Netavisen Pios chefredaktør Niels Jespersen
Når socialdemokraterne hen over weekenden samles i Aalborg til årsmøde, er det på et bagtæppe af historisk politisk opbrud.

Konkurrenten Venstre, det 21. århundredes dominerende parti, er slået tilbage til tiden omkring parlamentarismens indførelse for over 100 år siden. Dengang fandtes der også tre venstrepartier: Reformvenstre, radikalvenstre og moderatvenstre.

I dag har vi forhenværende statsminister Lars Løkkes teknokratiske forretningsministerium. Jakob Ellemanns tidsåndsliberale storbyparti og Inger Støjbergs rasende jyske bondeoprør, der alle sammen kæmper om resterne af Anders Fogh Rasmussens folkeparti, der vandt valget i 2001 med 31,2 procent af stemmerne.

Søren Pape er ikke politisk søstærk

Og højrefløjen? Den er splintret i endnu flere atomer med miniputpartierne Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance i indbyrdes åndenød.

Kun de konservative har for alvor vind i sejlene. Eller de havde i hvert fald, indtil journalisterne begyndte at puste Søren Pape omkuld. Politisk søstærk er den konservative formand ikke.

Kun de konservative har for alvor vind i sejlene.

Det eneste de efterhånden talrige borgerlige partier kan blive enige om, er at komme af med Mette Frederiksen.

Det er effektivt nok, men fattigt, når man gør sig forhåbninger om selv at lede et land.

Frederiksen har dansk rekord i krisehåndtering

Sat over for de syv små blå dværge burde Snehvide i form af Mette Frederiksen ikke havde noget problem med at sikre valgsejren. Trods corona-krise, krig, inflation og forsyningskrise er økonomien bundsolid og beskæftigelsen tårnhøj.

Regeringen har snart dansk rekord, og Danmark har snart verdensrekord, i god krisehåndtering. Alligevel taler meningsmålingerne deres tydelige sprog.

Danskerne har knuselsket den socialdemokratiske et-parti-regering gennem næsten hele valgperioden. Nu vil de af med den.

Der er blåt flertal. I flere målinger endda uden om Lars Løkke. Og blåt flertal bag en statsministerkandidat Søren Pape, der går til valg på det økonomisk mest højreorienterede program, vi i Danmark har set siden 60’erne.

Hvad gik der lige galt, spørger man sig om i Socialdemokratiet? 

En del kan forklares med slitage og kritikken om magtfuldkommenhed.

Det er bare et spil, man ikke kan vinde.

Den er irriterende for statsministeren, men må også anses for at være uundgåelig. Hvis det ikke var magtfuldkommenhed, ville de politiske modstandere kritisere Mette Frederiksen for løftebrud.

Var hun ikke i kritikernes fremstilling en nidkær og overkontrollerende heks, ville hun blive castet som spejlblank politisk blondine. Hindbær-Mette. Gucci-Mette. Det er bare et spil, man ikke kan vinde. I hvert fald ikke som socialdemokratisk formand.

Det socialdemokratiske telt skulle gøres større

I virkeligheden stikker udfordringen dybere. På partikongressen sidste år lancerede statsministeren en charmeoffensiv mod vælgerne i de store byer og mod virksomhederne.

København var en fantastisk by og efter at Socialdemokratiet i snart 150 år havde stået på samme side som arbejdere og lønmodtagere, skulle man de næste 150 år stå på samme side som både lønmodtagere og virksomheder.

Det socialdemokratiske telt skulle gøres større med plads til fler’.

55.000 vælgere har skiftet fra S til Danmarksdemokraterne.

Men københavnerne mente ved kommunalvalget, at Enhedslisten var et fantastisk parti. Og de store industrivirksomheder, der er genstand for så megen socialdemokratisk beundring og nostalgi, de står absolut ikke på samme side som Mette Frederiksen.

Tværtimod finansierer de i stor stil hendes modstanderes valgkamp.

Og hvad værre er, mens teltet blev åbnet mod direktionslokalerne, begyndte nogle af de faste gæster på de prisvenlige rækker at snige sig ud af bagvejen.

55.000 vælgere har skiftet fra S til Danmarksdemokraterne. Inger Støjberg skal ikke rumme både gården og gaden. Hun kan frit hakke løs på “de fine saloner”, hun vil gøre endnu finere med topskattelettelser.

Hvor er buketten af vindersager?

Nuvel. Selv om den socialdemokratiske regering er under pres i målingerne har man stadig en lang række fordele. Grundlæggende er vælgerne mere enige med socialdemokraternes politik end med de borgerliges.

Hovedudfordreren Pape begynder så småt i offentlighedens øjne at leve op til det image han har på Christiansborg: Som en venlig, men karaktersvag mand.

Arne-pension, balance mellem land og by samt stram udlændingepolitik

Men Socialdemokratiet mangler den buket af vindersager, som sikrede rød bloks knusende sejr i 2019. Dengang vidste alle danskere - selv dem der ikke interesserede sig for politik - at S gik til valg på Arne-pension, balance mellem land og by samt stram udlændingepolitik.

I dag er billedet mere mudret. Hvilket giver mening efter tre års regeringsmagt, men hvad er Socialdemokratiet, og hvem er man parti for? I en opbrudstid risikerer man i sin iver for at være et parti for alle, i stedet at blive et parti for ingen.

Socialdemokratiet er stadig Danmarks suverænt største parti og desværre snart det eneste tilbageblevne folkeparti. Sådan vil det også være efter valget, men hvis sejren skal hentes hjem, så skal det også stå klart for vælgerne, hvad de får ud af endnu en periode med Mette Frederiksen.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Set fra min gyngestol er der intet sket på "udlændingefronten". Islam har stadig alt for meget at skulle sige i Danmark. Uintegrerbare udlændinge strømmer stadig ind i Danmark, og ingen af dem strømmer ud igen. Socialdemokratiet har skrevet under på et par aftaler med Rwanda, men der er ikke sket noget i virkeligheden. Hvis der sker noget synligt og målbart, får Mette min stemme resten af livet, men de underskrevne aftaler bliver sandsynligvis ikke til noget. WEF og deres disciple, Ursula von der Leyen plus en stribe andre velbetalte EU-pampere, bryder sig ikke om folkets mening. De vil bestemme selv, og Danmark får ikke lov til en dyt.
Bare se hvordan det er gået med energipriserne. Vi har forlovet os med en europæisk energipulje i en grad så vi ikke længere kan tilbyde vores egne borgere sikker og billig energi; den skal eksporteres!
EU er en katastrofe, men EU tilbyder samtidig fallerede politikere en stor, fed efterløn, så ingen "tunge" politikere vil kritisere EU.
Der er nok at tage fat på.

Kære Gunnar Johansen

Du har fuldkommen ret. I Socialdemokratiets udlændingepolitiske udspil »Retfærdig og realistisk - En udlændingepolitik der samler Danmark« af februar 2018, side 31, pkt. 6, fremgår: »Det skal være muligt at frakende personer deres danske statsborgerskab, hvis de f.eks. begår alvorlig personfarlig eller narkorelateret kriminalitet«. Dette kan dog ikke lade sig gøre i praksis pga. statsborgerretskonventionen af 1997, som hverken Belgien, Frankrig eller Storbritannien har ratificeret, fordi den er for indgribende over for de kontraherende stater i forhold til spørgsmålet om frakendelse af statsborgerskab. Det følger nemlig af statsborgerretskonventionens artikel 7, pkt. d, at fratagelse kun må ske, når der er »udvist en handlemåde, som er til alvorlig skade for den kontraherende stats vitale interesser«. I praksis begrænser det muligheden for fratagelse til terror og landsforræderi.

Derfor er der brug for et socialdemokratisk og dansk opgør med statsborgerretskonventionen, hvis vi skal videre i processen med at løse udlændingeproblemerne i Danmark, hvor vi stiller os sammen med Belgien, Frankrig og Storbritannien, og står uden for statsborgerretskonventionen i Europarådet. Vi er nemlig nødt til at erkende, at der har været en forfejlet indfødsretspolitik, hvor Folketinget i årtier har kastet om sig med danske pas til hele mellemøsten, som om at de var karameller på sidste skoledag.

Med venlig hilsen
Peter Jensen

Til gengæld kan jeg meget hurtigt komme i tanker om 3 møgsager, som burde (og kunne) være undgået. Og her tænker jeg ikke på tossede og luftige beskyldninger om magtfuldkommenhed eller lignende.

1) Risikoen for at få RV med i en socialdemokratisk regering. Det kan sagtens være, at det ingen gang på jord har, men så længe alle landets politiske kommentatorer og analytikere taler om det som noget, der sagtens kan ske, kan man ikke bebrejde vælgerne for at se det som en reel trussel. Op til sidste valg blev dette spøgelse manet godt og grundigt i jorden. Det må det vist meget gerne blive igen.

2) Sagen med juridisk kønsskifte fra nul års-alderen. Jeg ved ikke, hvem der har fået den ide på dagsordenen til at begynde med, og jeg begriber endnu mindre, hvordan den kan bevæge sig gennem hele systemet, uden at en voksen på et eller andet tidspunkt har sat foden ned og råbt stop. Nu slap vi første omgang for at få den ildelugtende sag dissekeret, da Pia Kjærsgaard glemte sin egen aftale i folketingssalen, men den dør jo ikke med det. Meget tværtimod, tør jeg godt love.

3) Og så er der den med Normstormerne i Århus og Københavns kommuner. Er det virkelig socialdemokratisk politik, vil vælgerne meget forståeligt spørge. Det er jo trods alt landets to største kommuner, og har nogen egentlig hørt andre socialdemokrater end Lars Aslan afsværge det misfoster?

Det er i hvert fald 3 ting, vi kommer til at høre meget mere om fra oppositionen under valgkampen, hvis ingen gør noget effektivt for at lægge dem døde.

Tillad mig at være helt enig vedr. de tre møgsager.

Tja, magtfuldkommen er vor statsminister langt fra, egenrådig nej, begge de to begreber passer langt bedre til afsenderen, nemlig det radikale Venstres leder Sofie. Hun er så forskruet så rundforvirret, at man tænker hvor er hendes realitetssans. I dag var der læserbrev i Weekendavisen fra en forhv. dommer, Jens Smedegaard Andersen, som skriver om mink sagen. De mink skulle slås ihjel, hjemmel eller ej og hvorfor og han roser i den grad statsministeren for rettidig omhu, og klandre oppositionen, kommentatorerne og visse medier.
Vinder sager kunne være , omsorg for vort sundhedsvæsen, klima, arbejdsforhold, børn og unges tryghed og trivsel, og fremtidens udfordringer. De to andre kandidater, når hende ikke til sokkeholderne, og at man vælger Støjberg, har de tabt sutten.?

Magtfuldkommenhed er den svages forsvar mod intet at gøre

Magtfuldkommenhed er den svages forsvar mod intet at gøre

Paris-aftalen redder Mette Frederiksen på målstregen!

Paris-aftalens dønninger er krise på krise!

Når det igen for alvor gør ondt og danskerne føler sig truede, ja, så har Mette Frederiksen den rigtige vaccine!

Blot vent og se!

Truslen fra de radikale frygter ingen danskere, ej heller Mette Frederiksen!

Nej, vent blot og se!

Paris-aftalen skabte først en førerposition til Putin, så startede Putin kampen om ressourcer, så startede energikrisen, så kom….

Ja 1973 havde vi oliekrisen med alt hvad det indebar i årene derefter!

I vores globale samfund kommer ikke blot vejret voldsomt og uforudsigeligt, kriserne på grund af Paris-aftalen vil ingen ende tage!

Teknologien er som i 1930erne sat skakmat!

Befolkningstilvæksten i verden smadrer forsyningen af ressourcer!

Der er mangel på alt!

Klima-aktivisterne har åbnet øjnene for alverdens befolkninger!

Der hamstres af alt overalt!

Kriserne ikke blot holder i kø! De vælter ind over hinanden!

Thorvald Stauning var krisernes konge i 1930erne.

Thorvald August Marinus Stauning var en dansk socialdemokratisk politiker, der blev den første danske socialdemokratiske statsminister. Han var kontrolminister 1916-1920, leder af Indenrigsministeriets kontor for arbejder- og sociale spørgsmål 1918-1920, og statsminister i 1924-1926 og 1929-1942.

Mette Frederiksen elsker kriser. Hun er som født til at løse kriser. Og med Wammen ved sin side føler danskerne sig i gode hænder.

Mette Frederiksen slår til når den næste uforudsete krise for alvor er under opsejling!

Og den kommer med sikkerhed inden jul. Eller måske først i februar når isvinteren sætter ind og lukker alle havne! Måske containerhavnen i Aarhus!

Mette Frederiksen er klar!

“Men vi kan jo ikke redde alle fra inflationen”

Alle kunne og skulle reddes fra pandemien!

Det kostede 29 milliarder plus alt det løse!

Og gav topkarakter!

Selv fra en Jacob Ellemann!

Klima-krisen kommer mest sandsynligt til at vare til 2035!

Til den tid er Mette Frederiksen på alder med Lars Løkke Rasmussen nemlig 58 år!

Altså formodentlig stadig ung og kampklar og i god form!

Hvis blot Helle Thorning Schmidt gemte sig i England eller Skotland langt væk fra danskernes bevidsthed, ja, så kunne Mette Frederiksen genvælges i alle de kommende klimakrise-år som en anden Thorvald Stauning.

Husk blot på:

Dronning Margrethe er Mettes største forbillede!

Og den mulighed havde Thorvald ikke!

Han havde kun kong Christian den 10.

Christian 10. (Christian Carl Frederik Albert Alexander Vilhelm) (26. september 1870 – 20. april 1947) var konge af Danmark fra 1912 til 1947 og konge af Island fra 1918 til 1944.

Christian 10.s valgsprog var Min Gud, mit Land, min Ære. Efter 2. Verdenskrig blev han kaldt "Rytterkongen" pga. hans daglige rideture rundt i København under Besættelsen.

Torsdag kom statsminister Mette Frederiksen (S) på besøg i Østjylland i det, der godt kunne ligne en valgbus.

Og selvom vi endnu ikke har fået en dato for, hvornår krydset skal sættes, så kunne man godt fristes til at tro, at Mette Frederiksen har tyvstartet sin valgturné.

Statsministeren besøgte Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten og elektronikvirksomheden Terma i Grenaa. Hun benægter dog selv, at det er en del af en valgkamp.

- Nej det er det faktisk ikke. Jeg har, i de tre år jeg har været statsminister, bestræbt mig på at komme så meget rundt i landet som overhovedet muligt, siger Mette Frederiksen.

Lad os passe på fremtiden!

Med “os” menes Mette! Og måske Margrethe!

Som Thorvald og Christian!

Men uden Helle Thorning Schmidt!

This marriage is a bit overcrowded!

Og Pape smed en under bussen!

Klogt af Mette hvis Helle Thorning sluttede med at speed-date danskerne!

Det løb er for længst kørt!

Misundelse er en grim ting! Giv damen en Arne-pension! Og et job i Langtbortistan!

Det ville styrke Mette Frederiksens kandidatur!

Og chancen for at overvintre klima-kriserne!

En optræden med halsedisse, vanter og norske skistrømper vil klæde Mette Frederiksen ved kommende pressemøder, så børn i skoler kan se korrekt påklædning til 19 graders stillesiddende indlæring!

Et forbillede i den nye klima-krise-kulde-vinter!

Ellers kan forkølelse, snotnæser, halsbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse snart vælte enhver coronahåndtering!

Sundhedskrisen venter lige om hjørnet!

Med mindre slagteriarbejderne lader sig omskole til sygeplejersker!

Her er pludselig en åbning som Mette Frederiksen manglede i regnestykket!

Med Mettes valgbus og overtalelsesevner bliver det en vindersag!

Sammen med alle de andre kriser!

Vi ses i 2035!

Når de borgerlige endelig får sig rottet sammen!

Til den tid får verden måske igen råd til rige!

Om teknologien det vil!

Det er dybt underligt, os der er socialdemokrater og følger med hverdag i fire til fem timer, ser ingen negativitet hos ligesindede, vi er lykkelige for at det ikke er egoist blå blok der sidder på bukken og det kommer de aldrig til med vores gode vilje!
Mette Frederiksen og hendes kolleger har gjort det meget mere end rigtig godt!

Dette uanset hvor mange øgenavne, dumsmarte bemærkninger, løgnehistorier og ubeviste anklager de blå og deres lakajer lukker ud i æteren og hvor tåbeligt deres statsministerkandidater ter sig ! Men en ting er sikker vi har på grund af de blås opførsel de sidste 3 år, endelig fået bekræfter de afskyelige hensigter!

Det er dybt underligt, os der er socialdemokrater og følger med hverdag i fire til fem timer, ser ingen negativitet hos ligesindede, vi er lykkelige for at det ikke er egoist blå blok der sidder på bukken og det kommer de aldrig til med vores gode vilje!
Mette Frederiksen og hendes kolleger har gjort det meget mere end rigtig godt!

Dette uanset hvor mange øgenavne, dumsmarte bemærkninger, løgnehistorier og ubeviste anklager de blå og deres lakajer lukker ud i æteren og hvor tåbeligt deres statsministerkandidater ter sig ! Men en ting er sikker vi har på grund af de blås opførsel de sidste 3 år, endelig fået bekræfter de afskyelige hensigter!

Den helt klare vindersag var slet ikke emne i valgkampen: det var jo omkring et halvt år før nogen i vores Puslingeland - ud over et par håndfulde forskere - havde hørt om coronavirus.
* VORES vindersag var og er at holde hånden under de danske lønmodtagere da vi lukkede en stor del af samfundet ned.
* VORES vindersag var at lukke samfundet ned så smitten ikke kom ud af kontrol og lagde sundhedssystemet ned.
Tvivlere kan lige se dokumentaren (den er skræmmende!) https://www.dr.dk/drtv/program/italiens-krig-mod-corona_191566
Og vi har endnu en VINDERSAG i vores håndtering af den russiske krig: skabe store flertal for omfattende hjælp til Ukraine, og at sikre et massivt flertal bag ophævelsen at Danmarks undtagelse fra EUs forsvarssamarbejde.
Vi var absolut med til at sikre at EU - og NATO - stod sammen, da Verden stod i Flammer om Vuggen.

De 3 vinder sager jeg kunne forstille mig er:
1. Vores hospitalerne skal støttes. Sygeplejerskerne skal lokkes hjem fra Norge med bedre lønninger. Flere dygtige sundsassistenter skal opkvalificering til sygeplejersker på fuld løn. Flere skal uddannes til sundhedsassistenter.Alle Hjemmegående muslimsk kvinder skal tilknyttet lokale plejehjemmet for at få ydelser. Offentlig ansatte læger skal pålægges mere overarbejde fremfor arbejde på privat hospitaler.
2.forsvaret af Danmark terriortalt gennemføres i ekspress fart ved udbygning af hjemmeværnet. Det viser erfaringerne fra Ukraine er kritisk factor i sammenholdet og skaber et fællesskab. Der indføres værnepligt for kvinder og værnepligten kan aftjeneste i hjemmeværnet med bruge af weekender og ferieuger når man har familie.
3. Udvise venlig holdninger til mænd, ved at støtte deres ligestilling. Fokusere på mænds massive sundheds problemer og beskytte mænd mod folkedomstole. Læg afstanden til Feminazisterne.

Annonce