Det elendige SR-forhold skader hele det progressive Danmark

Arbejdsdelingen mellem R og S er i stykker og det er hele venstrefløjens problem
Foto: Michelle Berg/Radikale Venstre
Sofie Carsten Nielsen, partileder, Radikale Venstre
Det slår aldrig fejl. Når et støtteparti taler om at vælte regeringen, er der altid med henvisning til en så alvorlig situation, at snakken om bogstavkombinationer må vige for den substantielle politiske diskussion.

Og lige så lidt slår det fejl, at den efterfølgende diskussion nærmest udelukkende kommer til at handle om bogstavkombinationer.

For hvis støttepartiet ikke vil støtte den nuværende statsminister, hvem skal så være statsminister? 

Det skete i forrige valgperiode for Anders Samuelsens Liberal Aliiance, der en overgang truede med at stemme imod sin egen finanslov.

Det skete for Uffe Elbæk, der dengang og nu igen repræsenterer Alternativet, og som ville trække sine mandater ud af ligningen.

Og det er tilfældet for de radikale, der på en og samme tid er støtteparti og laver forlig med Mette Frederiksen, samtidig med, at de radikale i egen optik har væltet den socialdemokratiske statsminister.

Valgudskrivelsen er perfekt timing for højrefløjen

Forvirret? Det er vælgerne til venstre for midten også. Mens højrefløjen trods historisk splittelse kan blive enig om en ting: at slippe af med Mette Frederiksen, så er der intet fælles projekt på venstrefløjen.

Og lige så lidt slår det fejl, at den efterfølgende diskussion nærmest udelukkende kommer til at handle om bogstavkombinationer.

Paradoksalt efter tre år med forståelsespapiret og kavalkader af fælles røde og grønne resultater.

Der er få uger til deadline for en valgkamp, der ikke kunne havde været timet bedre af højrefløjen.

Inger Støjberg er endnu ikke blevet politisk tryktestet, og Morten Messerschmidt slipper for at skulle føre valgkamp fra et retslokale, når hans EU-svindelsag snart skal gå om i byretten.

Og for både S og R, der her i weekenden afholder årsmøder, er meningsmålingerne trist læsning. Socialdemokratiet står til at miste magten, og de radikale kan se frem til et blodbad, der vil koste mellem hver fjerde og hver tredje folketingsmedlem den politiske karriere.

Det er åbenlyst at det iskolde forhold mellem Socialdemokratiet og Radikale ikke gavner nogen af parterne.

De radikale risikerer at blive til grin for deres træklatring. Partiets hårde kritik af statsministerens magtfuldkommenhed og håndtering af minksagen, er med til at gøre det legitimt for vælgerne af skifte fra rød til blå blok.

Arbejdsdeling er altafgørende

I en velfungerende rød blok ville man have en arbejdsdeling, hvor hvert parti gjorde det, de var bedst til.

Det var den måde VKO-flertallet vandt hver eneste valgkamp i 00’erne. Venstre var det brede folkeparti. DF gik efter de socialdemokratiske arbejdervælgere. K havde man faktisk ikke engang brug for.

Paradoksalt efter tre år med forståelsespapiret og kavalkader af fælles røde og grønne resultater.

Havde man en rød arbejdsdeling, hvor socialdemokraterne kunne angribe blå blok på velfærden, og de radikale kunne køre løs på den overvintrede klimaskepsis i de borgerlige partiers bagland og V og K’s afhængighed af storforurendende landbrug og industrivirksomheder, så ville sejren være hjemme.

Bebrejder de radikale 

I Socialdemokratiet er man ikke i tvivl om, hvor ansvaret ligger. Sofie Carsten Nielsen er en svag leder, der lader sig køre rundt af sit bagland og Zenia Stampe.

I S-optik er der tale om et tilbud, man kun kan afslå: 

De radikale tilbyder allernådigst at indtræde i regeringen og bestemme politikken. Hvis de ikke kan få deres vilje, er de indbildske nok til at tro, at samme tilbud kunne friste Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

Men Socialdemokraterne må også erkende et medansvar for, at det ikke er lykkedes skabe et politisk projekt, der rækker ud over partiets egne rækker og SF. Sofie Carsten Nielsens konfrontationslinje er ikke populær hos alle. Det kan man læse om i Avisen Danmarks interview med næstformand Martin Lidegaard

Lige nu har Lidegaard-radikale ikke noget sted at gå hen. Mette Frederiksen er ikke i stand til at udnytte den radikale splittelse, for hun har ikke noget at tilbyde moderate radikale.

Politik handler om at bygge alliancer og her i slutningen af valgperioden er det ikke lykkedes at bygge en alliance, der omfatter alle partierne til venstre. Måske det slet ikke kan lade sig gøre, men ikke desto mindre er det en svaghed, der meget vel kan koste magten.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det kan sagtens ende med, at RV får gennemtrumfet en blå regering uden magten til at udrette særligt meget, og at vi så får et valg igen inden ret længe. Og hvad det så fører med sig, må tiden vise.

For mig at se er det vigtige i denne fase, at RV bliver banket godt og grundigt på plads, at det uden diskussion er deres egen skyld, og at de får en lærestreg, som ikke er glemt om bare et par årtier eller 3. Så lad dem gå planken ud og vælte regeringen, hvis de tør, og lad vælgerne stå for afstraffelsen. Måske kommer der så et lidt mere ydmygt og jordnært RV ud af det på den anden side?

Kære Thor

Det er helt afgørende, at Socialdemokratiet fastholder sit udlændingepolitiske udspil »Retfærdig og realistisk - En udlændingepolitik der samler Danmark« af februar 2018, side 31, pkt. 6, hvoraf det fremgår: »Det skal være muligt at frakende personer deres danske statsborgerskab, hvis de f.eks. begår alvorlig personfarlig eller narkorelateret kriminalitet«, så Inger Støjberg og Søren Pape ikke kan overtage det.

Med venlig hilsen
Peter Jensen

Det kan vi slet ikke blive uenige om.

Jeg er ikke uenig, men behøver du at skrive det i hver eneste tråd, hver eneste dag. Du virker helt besat, når det kommer til udlændinge. Nærmest OCD.

Hvilket får mig til at tænke på Jeppe Lindholm der har den samme mani med 'DBS' - OCD?

Kære Ms Flutterby
Jeg er ikke besat af udlændinge, men det er Danimakistan. 20 procent af alle unge mellem 16-29 år i Danmark er nu udlændinge og efterkommere. 27,2 procent af dem er hverken i beskæftigelse eller under uddannelse, jf. BEU alm. del - svar på MFU spm. 61 (samling 2021-22).

Jeg ville ikke kunne sige noget om Sofie Carsten Nielsen, uden at skulle tage endog meget grimme ord i min mund, så dem må i tænke jer til.

Jeg er helt enig med Thor, Socialdemokratiet og Mette, bør 'call her bluff', lade Sofie Carsten Nielsen gå planken ud, lad hende gøre alvor af hendes trussel. Sjovt nok er der ingen på højrefløjen der åbent støtter hendes krav. Er de godt klar over, at det bliver et politisk selvmord, når Sofie Carsten Nielsen bliver tvunget til at vælte regeringen. Det bliver ikke populært blandt vælgerne. Hendes metode er nærmest kriminel og kriminelle forhandler man ikke med.

Absolut gå planken ud for De Radikale Venstre. Mette Frederiksen skal ikke udskrive noget valg i utide.

Det er det jeg ville gøre, tvinge RV til at vælte regeringen. Lad dem gå planken ud som du skriver.

"lade Sofie Carsten Nielsen gå planken ud"
og hendes efterfølger vil utvivlsomt lide af samme gen-fejl.
Der er ingen fornuftige og realistiske personer i det parti
RIP

"Sjovt nok er der ingen på højrefløjen der åbent støtter hendes krav"
lad nu være med at gøre dem dummere end de er
.

Læg lige mærke til, at jeg skriver, ......der åbent støtter....., jeg er sikker på at de gør det i det dulgte, som du siger, dummere er de ikke.

hold nu op med at 'fluekneppe' - du ved hvad jeg mener

Hahaha Kurt, den var god, ja, jeg ved godt hvad du mener, men hvad med resten ;)

De Radikale Venstre har ikke bare skudt sig selv i foden med Sofie Carsten Nielsen magtfuldkommenhed. De har skudt sig selv i hovedet.

En gang var De Radiale Venstre et respekteret parti. Men det er ved at være længe siden. Og siden Morten Østergaard og nu Sofie Carsten Nielsen har overtaget roet er partiet gået fra besindelsen - Hvad er der galt med de yngre generationer? Har de helt mistet kompasset og deres loyalitets sans? Og kun grebet af magtfuldkommen arrogance?

Det ser i hvert fald ud til at tilfældet med et "moderne" De Radikale Venstre med den ledelse partiet har lige nu. Mere, og ikke mindst forvirret, magtfuldkommenhed skal man vist lede længe efter.

Den er go med dig do. Men De Radikale Venstre er bundet op på Socialdemokratiet visa versa. De Radikales kæphest er klimaet. Og her ringer klokkerne hos venstrefløjen og har i øvrigt altid gjort det. Et regeringsskifte med Pape, Gud forbyde det, ved roret for Det Blå Svindlerhold vil gøre Danmark sort igen. Og det ved hele De Radikale Venstre fra Bornholm til Ringkøbing, fra Padborg til Skagen ud mærket godt.

Og så vil De Radikale Venstre nu, meget sympatisk, forbyde den bestialske mink avl totalt i Danmark. Det bliver mere end svært med Det sorte Blå Svindlerhold.

Det Blå Svindlerhold

og nu også
>>> Det sorte Blå Svindlerhold

Jeppe, hvilke partier skal regnes med i 'Det sorte Blå Svindlerhold'???

Jeppe, kan vi ikke få at vide hvad du står for, ikke kun i ord men også i handling???
Er du ikke mand nok til at delagtiggøre os eller er

DU en RØD SVINDLER???

Jeppe Lindholm, som det gode menneske du er (?) og samtidig er et pragteksemplar af en socialdemokrat, går jeg ud fra at du udfører frivilligt arbejde til overflod, at du ikke 'rager til dig' men at du naturligvis deler rundhåndet ud af dine materielle gode og din økonomiske formåen.
Har jeg ikke ret i det?

Og nedenstående er vel fortid, eller løgn eller er du skabs-blå.

Jeppe Lindholm - 18 juni, 2022 - 20:11 - #25113

"... Jeg har lige været et par dage i Kuala Lumpur. Et per flyvetimer fra Thailand. Lige nu nyder jeg livet på min kones og mit sommerresidens i Krabi provisen i det sydlige Thailand med udsigt til den Thailandske Gulf. Storslået. Det er ren og skær paradis. Hvis man har råd".

Jeppe Lindholm - 28 august, 2022 - 18:31 - #27348
Lige nu er jeg i Singapore Kurt. Har lige været ude at gå en tur i 27 grader i regnvejr med torden ud over Singapore Strædet kl. 00.31. En fantastisk by.

Sådan er det Jeppe. Man kan ikke være grøn og så true med at vælte en Socialdemokratisk regering og derved risikerer Danmark gå i sort med Pape som statsminister.

Hvad er det nu lige der er grundlaget for, at RV vil vælte regeringen?

Og nu vil de forbyde minkerhvervet i Danmark! Moral og dobbeltmoral.

Nu bliver det rigtigt morsomt. RV har på deres landsmøde besluttet at de går ind for et forbud mod minkavl i Danmark. Hvad var det nu lige, RV ville vælte Mette Frederiksen på? For mig at se, ser det ud som om at RV vil have sit brød smurt på begge sider.
Jeg tvivler på RV vil finde støtte til det, ovre på højrefløjen, men Mette skal væltes om det så skal skabe kaos i Danmark.

Hvem kan overhovedet tage RV seriøst?

Nærmest dagligt kan man læse om en masse brok over de elendige forhold, som der til syneladende hersker over alt i daginstitutioner, folkeskoler, sundhedsvæsen, ældreplejen. Du kan selv fortsætte den lange liste over såkaldt elendigheder, for du kender den jo godt. Senest kan man på forsiden læse om en Mor der sammeligner forholdene i netop hendes børns børnehave med klimakatastrofen. Ja ja. Det kan ikke formuleres dramatisk nok i de her online tider.

Men vi har selv bedt om det. Og det i 20 år, hvor vælgerne gang på gang har tilvalgt skatte lettelser frem for gode velfungerende offentlige serviceydelser som de ovennævnte. Befolkningen har prioriteret skattelettelser på bekostning af massive nedskæringer hos det offentlige, som særligt Det Blå Svindlerhold har talt ned som værende både dårlige og ineffektive. Selv nu bliver skattelettelser prioriteret. Vælgerne strømmede til den nu knap så ordentlige og troværdige Pape Poulsen så snart han nævnte ordet skatte lettelser.

Men at drive et land er og bliver aldrig gratis. Heller ikke hos det offentlige. Hverken i daginstitutioner, folkeskoler, sygehuse, ældrepleje osv.. Så hvis befolkningen synes der er fejl og mangler hos det offentlige, så er befolkningen selv skyld i det. For de har selv valgt det.

Det Blå Svindlerhold arbejder ihærdigt for at alle offentlige serviceydelser skal privatiseres. Så du kan jo bare vælge noget privat og så betale selv. Hvis du altså har råd. Ellers må du gøre arbejdet selv med at passe dine børn og gamle. For det er den, selvvalgte, virkelighed borgene står overfor med evig prioritering af skattelettelser. Ydelsen skal være i top. Men betale for det? Nej tak. Men den øvelse dur ikke.

Det er som landmanden der vænnede sin hest af med at spise. Og da det endelig lykkedes døde hesten.

Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold

Så fik du endnu en gang luft for dit had til blå blok.

Med den kolossale viden du besidder, så må du da også 'have noget' på det røde svindlerhold???
.

Det ville værre interessant, hvis nogen ville lave en opgørelse over hvem der stemmer for skattelettelser og hvem der brokker sig mest, hvis lille Malthe skal vente i 3 minutter mens pædagogen skifter ble på lille Louise.

Det er næppe den enlige Mor på kontanthjælp der brokker sig evig og altid om hendes børns "elendige" forhold i dronningeriget Danmark. Efter mængden af brok at bedømme må Danmark være det værste sted at være i hele verden, hvor de små bliver ristet over en sagte ild og ikke får noget at spise. Online kulturen har skabt et evigt brokke miljø landet over. Og ikke bare almindeligt brok. Nej. Nu har vi brok i de skarpestes vendinger der kan formuleres. Selv over bagateller.

Og så er danskerne verdens lykkeligste folk. Gad vist, hvordan det ser ud blandt verdens ulykkeligste folk? Nå jo. Det er jo også lige her i Danmark. Og det blandt alle dem, som mener de betaler ALT for meget i SKAT og at netop deres børn vokser op under elendige forhold fordi det offentlige ikke kan levere ordentlige ydelser.

Danmark. Verdens mest ulykkelig lykkelig folk. Og det helt selvskabt. Det må hænge sammen med Maslows behovspyramide, hvor toppen er at realisere sig selv, der er gået amok blandt særligt landets damer. Eller rettere kun blandt landet damer. Brok fra mænd hører vi stort set aldrig. Hvilket er værd at bemærke.

Jeg synes det kunne være meget interessant hvis regeringen nøjedes med at blive væltet UDEN at udskrive valg.
Det er jo ikke et krav, at der skal være valg før til sommer.
Hvad vil de Radikale gøre ved det. Hvem vil de pege på som statsminister. DET kunne blive morsomt.

Svært at få øje på noget "progressivt" i Danmark. Hvor JANTELOVEN stortrives. Hvor alt for mange er overladt til
at klare sig, som de nu kan. Overrumplet af digitalisering og EU krav og regler. Med nogen uden tag over hovedet.Og andre på lavindkomster der kan udhule ethvert liv.Samt ældre hensat i venten på ingenting, andet end
at dø.Det er koldt derude. Der hvor dem der har nok i sig selv aldrig kommer. På overfladen,udadtil stråler Danmark.Landet der flyder med "mælk og honning". "velfærdsstaten" der er bedre end ......Altid dette "bedre end"... Imens der tilføjes,..."vi er ikke Afrika" .. Nej det er vi ikke. Men,vi ER så meget andet. Vores elendigheder er knap så "synlige". Men,de ER der.

Annonce