Mette Frederiksen til partifæller: "Vi skal trygt gennem usikre tider"

Kriserne står i kø, men de kan løses solidarisk i fællesskab, lyder budskabet fra S-formanden.
Foto: Niels Jespersen
Statsminister Mette Frederiksen (S) møder pressen på Socialdemokratiets årsmøde i 2022.
Danmark skal trygt gennem usikre tider - og det skal ske med Socialdemokratiet og Mette Frederiksen fortsat ved roret.

Det er hovedbudskabet fra en veloplagt socialdemokratisk partiformand og statsminister Mette Frederiksen, da hun lørdag taler til partifællerne på partiets årsmøde i hjembyen Aalborg.

Usikre tider, hvor danskerne kæmper med stigende inflation, hvor verden kæmper både med en klimakrise og med Putins hærgen i Ukraine, og hvor den offentlige sektor kæmper med at skaffe nok hænder.

Alle danskere oplever lige nu konsekvenserne af inflationen og prisstigningerne, som især har sendt prisen på el og gas i vejret, men også slår igennem i supermarkederne.

"Dem, der har mindst, mærker det mest "

"Alle mærker konsekvenserne, og dem, der har mindst, mærker det mest," siger hun.

Mette Frederiksen erkender, at nok er det svært at bekæmpe inflationen:

"Men magtesløs. Det er der vist ikke mange, der mener, at den her regering er. Vi har ikke tænkt os at se passivt til, mens priserne bare stiger, huslejen bliver dyrere og udgifterne til el og gas eksploderer," siger hun med reference til den pågående diskussion i medierne om magtfuldkommenhed.

Kæmper vi for, at selskabernes overnormale profit må og skal komme forbrugerne og os alle sammen til gode

Derfor har regeringen blandt andet foreslået en indefrysning af stigningen på energipriserne  og et loft over huslejestigninger.

Mette Frederiksen siger , at regeringen nu presser på i EU for at få lavet en ekstraordinær beskatning - en såkaldt "wind-fall tax" - på de energiselskaber, der har tjent "rekordstore overskud på grund af en krig":

"Så længe det er den her regering, der på Folketingets mandat repræsenterer Danmark i EU, så kæmper vi for, at selskabernes overnormale profit må og skal komme forbrugerne og os alle sammen til gode."

Løn under uddannelse til SOSU'er

Den offentlige sektor har svært ved at rekruttere medarbejdere. For få unge søger ind på velfærdsuddannelserne. Mette Frederiksen gentager derfor sit budskab fra forleden om at løn også er en del af diskussionen om løsningerne på de udfordringer.

Med i bagagen til partifællerne har statsministeren også et forslag om at SOSU-hjælper- og SOSU-assistentelever skal have løn under uddannelse.

Det skal gøre det mere attraktivt at uddanne sig til et samfund, der i 2030 vil have 125.000 flere ældre over 70 år:

"Vi håber, at det kan tiltrække flere både unge og voksne. Og samtidig give nutidens SOSU'er flere kolleger og dermed mere omsorg til de ældre," siger Mette Frederiksen

Advarer mod omfattende økonomisk eksperiment

Talen, som er den sidste inden de socialdemokratiske kernetropper skal i valgkamp, blev også brugt flittigt til at tegne modsætningerne op mellem Socialdemokratiet og den borgerlige opposition.

Især de konservatives leder Søren Pape Poulsen blev mål for flere af Mette Frederiksens retoriske udfald:

Det var ligesom at diskutere med Dupond og Dupont

"Hvorfor har de konservative foreslået, at vi kan undvære cirka 40.000 offentligt ansatte, fjerne topskatten og afskaffe retten til tidlig pension."

"Er det virkelig nu, at vores samfund skal gennemgå et omfattende økonomisk eksperiment," lyder det retorisk fra Mette Frederiksen, som selv gav svaret på det spørgsmål:

"Den største udfordring i Danmark er da hverken, at der er for mange pædagoger til at passe på børnene eller for mange SOSU'er til at passe på de ældre."

Siden sidst Mette Frederiksen mødte sine partifæller er antallet af udfordrere til statsministerposten steget fra en til to. Hun hæfter sig ved, at de to borgerlige kandidater ikke er enige om alt:

“Selvom I gjorde, hvad I kunne for at skjule det, da vi mødtes i debat for et par uger siden. Det var ligesom at diskutere med Dupond og Dupont fra Tintin - hver gang én sagde noget, sagde den anden "lige mine ord, Dupont".

Mette Frederiksen understregede, at hun har respekt for sine nu to statsministerkandidat-modstandere, men:

“Jeg har respekt for, at I kæmper for det I tror på. Men jeg lover jer, at I begge to får kamp til stregen.”

Mette Frederiksen gentager også opfordringen om, at de to overvejer at indgå i en regering henover midten.

“I kender mig”

Med en valgkamp, der nærmer sig, opsummerer hun det valg, som vælgerne står overfor, for sine partifæller.

Mette Frederiksen oplister fem punkter som partiets og regeringens pejlemærker i den kommende tid:

Danmark skal styres sikkert igennem inflationskrisen, den stramme udlændingepolitik står fast, støtten til Ukraine skal fastholdes, det samme skal ambitionerne på klimaområdet og ambitionerne om et Danmark i balance.

I ved, hvad Socialdemokratiet står for. I kender regeringen. Og I kender mig

"I ved, hvad Socialdemokratiet står for. I kender regeringen. Og I kender mig. I ved, hvor I har os, når de svære beslutninger skal træffes."

"Vi skal trygt igennem usikre tider. Det kræver, vi finder balancerne mellem land og by, mellem økonomisk ansvarlighed og social retfærdighed."

"Mellem alvor og optimisme. Det kan regeringen. Det kan Socialdemokratiet."

Socialdemokratiets årsmøde fortsætter søndag.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kære Mette Frederiksen

I Socialdemokratiets udlændingepolitiske udspil »Retfærdig og realistisk - En udlændingepolitik der samler Danmark« af februar 2018, side 31, pkt. 6, fremgår: »Det skal være muligt at frakende personer deres danske statsborgerskab, hvis de f.eks. begår alvorlig personfarlig eller narkorelateret kriminalitet«.

Hvornår sker det?

Hint: Både Belgien, Frankrig og Storbritannien står uden for statsborgerretskonventionen af 1997 i Europarådet, der begrænser i hvilket omfang vi kan fratage kriminelle indfødsretten.

Med venlig hilsen
Peter Jensen

Du skriver det samme i hver eneste tråd, hver eneste dag. Du virker helt besat af tanken om udlændinge. Vi har forstået det. Må vi så godt blive fri - der er andre og mere presserende sager, der i min optim er langt vigtigere end at blive ved med at lade grammofonpladen køre i samme rille.

*optik

Og det gør Jeppe Lindholm også - 'DBS'

Må vi så også godt blive fri for det - der er andre og mere presserende sager, der i min optik er langt vigtigere end at blive ved med at lade grammofonpladen køre i samme rille.
.

Det er jeg enig, jeg kan jo ikke argumentere mod fakta. Men jeg er ikke enig at Jeppe Lindholm udover at bruge betegnelsen DBS i 90% af hans kommentarer, men kommentarerne i sig selv, relaterer altid til den artikel hvor han skriver en kommentar. Derfor kan jeg godt abstrahere fra JL's DBS. Jeg ville være utroligt stolt, hvis i alle tre, lod være med gentagelserne. Også dig Kurt ;)

Ms Flutterby, det er jo op til Jeppe Lindholm om jeg skal kommentere han hans 'DBS' - desuden har han en noget mærkværdig holdning til forurening henset hans rejser til østen. Men det skal vi måske ikke tro på sker? Hvis det er løgn hvad er så rigtigt af alt det Jeppe Lindholm skriver?
.

Støtten til Ukraine er SDs akilleshæl. Vi vælgere ved jo godt, at det ikke er krigen i Ukraine, men derimod EUs hjernedøde sanktioner, der er skyld i inflationen. Sanktioner, som både Mette Frederiksen og Jeppe Kofod er stærke tilhængere af. Med lidt ond vilje kan man derfor sige, at SD er medskyldig i både inflation og stigende energipriser.

Må vi vøre fri, sikke da noget sludder.

Hvad er noget sludder?

Niels Duus Nielsen, det du skriver.

Annonce