FH-formand med opråb: Vi er nødt til at tale alvor

Vi har allesammen svigtet de unge på erhvervsuddannelserne, lyder det fra Lizette Risgaard.
Foto: Jesper Ludvigsen
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation
Danmark har brug for dygtige faglærte, ikke mindst til den grønne omstilling, og de unge på erhvervsuddannelser fortjener, at vi viser dem vores respekt, både ved at sætte fokus på uddannelsernes betydning for hele samfundet og ved at sikre optimale rammer på erhvervsuddannelserne.

Det mener FH-formand Lizette Risgaard.

"Vi er nødt til at tale alvor, når det gælder erhvervsuddannelserne," skriver hun i et opslag på Facebook, hvor hun skriver at de voksne og ansvarlige for uddannelserne - inklusiv fagbevægelsen selv - har svigtet de unge.

Vi har svigtet, fordi vi åbenlyst forskelsbehandler ungdomsuddannelserne.

"Vi kan ikke leve med lappeløsninger. Vi – og nu taler jeg alle aktører – vi har svigtet de unge på erhvervsuddannelserne. Vi har svigtet alle dem, der burde søge ind. Vi har svigtet, fordi vi åbenlyst forskelsbehandler ungdomsuddannelserne. På alle parametre. Uanset hvilke nøgletal vi vælger."

Vil ikke finde sig i mere

Lizette Risgaard skriver, at hun i det lys har stor forståelse for det lærlingeoprør, som en række faglige og politiske ungdomsorganisationer har startet:

"De vil ikke finde sig i det mere. Utidssvarende værktøj, forældet teknologi og alt for gamle bygninger er desværre hverdag for alt for mange dygtige unge mennesker, der er i gang med en erhvervsuddannelse som automekaniker, tømrer eller VVS’er," skriver hun.

Lizette Risgaard mener, at de unge på erhvervsskolerne bliver prioriteret efter f.eks. de unge der går i det almene gymnasium:

"Uanset hvad, så får erhvervsuddannelserne mindre. Mindre politisk opmærksomhed. Og færre penge. Forestil jer, hvis det var omvendt, hvis der blev sparet på det almene gymnasium. Der ville rejse sig et oprør på mindre end en halv time. Og Folketinget ville bakke, inden man kunne nå at stave til STX," skriver hun.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kære Lizette Risgaard

Ifølge BEU alm. del - svar på MFU spm. 61 (samling 2021-22) er knap 20 procent af alle unge mellem 16-29 år i Danmark nu udlændinge og efterkommere. 27,2 procent af dem er hverken i beskæftigelse eller under uddannelse. Lad os snakke om, hvornår de syriske og afghanske tørklædekvinder starter på murer- og tømreruddannelsen. Hvornår møder de i praktik på en plads kl. 06.00 en februar frostmorgen, for at slæbe gipsplader op på fjerde sal til svendene? Hvorfor er det kun unge, hvide europæiske mænd, der skal dette? Hvornår bliver det den nye tilvandrede befolknings tur?

Med venlig hilsen
Peter Jensen

Annonce