Grøn fusion: Alternativet opsluger Grøn Alliance

Det tidligere Veganerparti og Alternativet slår sig nu sammen.
Foto: Alternativet
Franciska Rosenkilde, forperson for Alternativet
Det er gået stærkt på den grønne venstrefløj i de seneste måneder.

Først fusionerede Veganerpartiet med det lille parti De Grønne og blev til Grøn Alliance og nu melder Grøn Alliance sig kollektivt ind i Alternativet.

Det skriver Alternativet i en pressemeddelelse.

"Vi er så glade for, at Grøn Alliance har valgt at melde sig under vores faner, siger Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde," i meddelelsen.

"Jeg har stor respekt for den tillidserklæring og det mandat, jeg er blevet givet af Grøn Alliance, og jeg byder dem velkommen i Alternativet."

Grøn Alliance bliver dermed en af de mest kortlivede projekter i dansk politik. Partiet fik officielt sit nye navn 1. september, men holdt altså mindre end en måned.

Alternativet sagde forleden velkommen tilbage i folketingsgruppen til partistifter Uffe Elbæk, der de sidste par år formelt har været en del af Frie Grønne. Dermed blev Alternativets folketingsgruppe - der længe blot har bestået af folketingsmedlem Torsten Gejl - fordoblet

Frie Grønne afviser

Mens det tilsyneladende ikke har krævet de store anstrengelser at få Grøn Alliance med på idéen, har det været en anden historie med Frie Grønne, skriver TV2.

Partiets politiske leder, Sikandar Siddique, har nemlig afvist at slå sig sammen med de to andre. Det gjorde han senest på partiets sommergruppemøde i august.

I stedet har han foreslået, at Alternativet nedlægger sig selv og bliver en del af Frie Grønne.

"Jeg har fra starten sagt til Franciska og Alternativet, at det må være under Frie Grønnes faner, at den kompromisløse klimakamp kæmpes. De er mere end velkomne, hvis de kan stå inde for den linje," sagde Sikandar Siddique i en skriftlig kommentar til TV2.

I den seneste meningsmåling fra Voxmeter har lavet for Ritzau, som blev offentliggjort mandag i denne uge, stod Alternativet til 0,8 procent og Grøn Alliance til 0,3 procent af stemmerne. Hverken hver for sig eller sammen, nok til at komme i Folketinget. Frie Grønne stod i den samme måling til 0,4 procent af stemmerne.

Spærregrænsen for at komme i Folketinget er som bekendt på 2,0 procent af stemmerne eller ved at et parti kan vinde et kredsmandat i en af de 10 storkredse.

Lynanalyse af David Garby-Holm

Det virker umiddelbart som den helt rigtige beslutning. Det er to partier, som ligger meget tæt op af hinanden rent politisk og som på lange stræk appellerer til de samme vælgere.

Det er også to partier - hvis man siger at Grøn Alliance er resterne af Veganerpartiet - som har været igennem nogle lange og opslidende interne skærmydsler med intern ballade og ledelsesudskiftninger. Noget som både har kostet på troværdigheden, men måske endnu værre, har drænet potentielle aktive for energi og fået dem til helt at droppe politik.

Så det er rigtigt set at forsøge at pulje kræfterne, spørgsmålet er bare om ikke beslutningen om at gå sammen, kommer lidt for sent i forhold til et folketingsvalg, som kan komme inden for den næste måneds tid. Det er trods alt to-tre organisationer, primært kørt af frivillige, som skal finde sammen. Og den slags tager jo tid.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Franciska Rosenkilde er uddannet professionsbachelor i sundhed og ernæring fra Professionshøjskolen Metropol, hvor hun studerede fra 2006 til 2010. I 2012 påbegyndte hun en kandidatuddannelse i geografi (cand.scient.geo) fra Københavns Universitet, som hun færdiggjorde i 2015. Et studie, hun afsluttede med et speciale i fødevaresystemer og klimaforandringer."

9 års skatteyderlønnede studier i klimaforandringer... og så direkte i Folketinget. Lol.

De fleste studier er faktisk skatteyderlønnet, og netop af den grund er de nok væsentligt mere lødige, end når olieindustrien betaler for studier, der godtgør at den globale opvarmning er alarmisme, eller giver støtte til Copenhagen Concensus og Lomborgs kamp mod vindmøllerne.

Om de så fusionerede med Carlsberg ville det ikke ændre noget. De kommer ikke i Folketinget.

Jeg håber så inderligt at du får ret.
Vi har ikke brug for politiske klovne som Uffe Elbæk og Sikandar Siddique
.

Annonce