Samtidig har forbrugerne og politikerne haft stigende fokus på dyrevelfærd.
Siden 1990’erne har en række supermarkedskæder løbende fjernet buræg fra hylderne, og fra 2020 har salget af buræg i de fleste kæder været mere eller mindre stoppet.
Sidste vers i sangen om dansk produktion af buræg
Allerede i 2020 besluttede regeringen med opbakning fra et enigt folketing, at produktion af buræg skulle udfases.
Nu har fødevareminister Rasmus Prehn (S) besluttet, at det fra næste år skal være forbudt at starte ny produktion af æg fra burhøns.
Dermed er der taget fat på sidste vers i sangen om dansk produktion af buræg.
For at sikre en ordentlig omstilling af produktionen vil forbuddet blive indført med en overgangsperiode på 12 år for eksisterende producenter for at sikre, at de danske burægs-producenter har mulighed for at omstille sig til en anden produktionsform.
Ifølge Fødevareministeriet er der i dag syv producenter inden for buræg-produktion i Danmark. De står for næsten hver femte æg, der produceres i Danmark. Til sammenligning udgjorde buræg i 2010 61 procent af den samlede danske æg-produktion.
Faldet skyldes især de store detailhandelskæders beslutning om ikke at sælge buræg.
De fleste supermarkeder sælger ikke buræg længere
Derimod bruges buræg stadig i vid udstrækning på restauranter, kantiner og hos fødevareproducenter og i medicinalbranchen.
“Burhøns lever - som navnet antyder - hele livet spærret inde i små bure med begrænset plads til at baske med vingerne. Danmark er på mange måder et foregangsland inden for landbruget, og det skal vi også være, når det kommer til dyrevelfærd. Derfor har vi besluttet at forbyde produktion af buræg fra 2023,” siger Rasmus Prehn.
“De fleste supermarkeder sælger ikke buræg længere, og forbrugerne vælger ofte andre typer af æg, når de har muligheden for det. Med et forbud mod produktion af buræg skal vi have de sidste med om bord på dyrevelfærdsvognen, så burægsproduktion bliver fortid i Danmark og forhåbentlig kan inspirere andre lande til at gøre det samme," lyder det fra fødevareministeren.
I dyreværnsforeningen Dyrenes Beskyttelse, der er en af de organisationer, som har presset på for at få et forbund mod buræg, glæder man sig over fødevareministerens beslutning.
“Det er glædeligt, at der er kommet en fast bagkant for produktionen af buræg i Danmark - og de grufulde liv for hønsene, der lægger dem. Det hæver bundniveauet for hønsenes dyrevelfærd herhjemme,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Vi skylder derfor danskerne og detailhandlen et stor tak for at gå foran
Hun havde dog gerne set en hurtigere udfasning end de 12 år , som nu kommer til at gælde. Men store ændringer i fødevareproduktionen kan tage tid, lyder erkendelsen i foreningen.
“Det er omkring ti år siden, at vi begyndte at køre hårdt på med kampagner mod buræg. Mange forbrugere var med os og vendte buræg ryggen, og detailhandlen fjernede dem fra hylder. I sidste ende har det alt sammen ført til det endelige farvel til buræggene, og vi skylder derfor danskerne og detailhandlen et stor tak for at gå foran i denne udvikling,” siger Britta Riis.
Fakta:
Der er syv producenter inden for burægsproduktion i Danmark.
Cirka 17 procent af de æg, der blev produceret i Danmark i 2021, var buræg. Til sammenligning udgjorde buræg 61 pct. af produktionen af æg i 2010.
Faldet skyldes især de store detailhandelskæders beslutning om ikke at sælge buræg.
Burhøns kan bo op til ti høns i et bur, der er mindre end en kvadratmeter.
Det svarer til, at hver høne har lidt over størrelsen på et A4-papir til rådighed.
Burhøns kommer ikke udendørs. Og der er ikke krav om vinduer i de haller, burene står i.
Buræg leveres især til kantiner, restauranter, cateringbranchen, fødevareindustrien og medicinalindustrien. Der er stort set ingen supermarkeder, der sælger buræg.
Regeringen vil nu sikre et forbud mod produktion af buræg, som vil træde i kraft i 2023 med en overgangsperiode på 12 år for eksisterende anlæg. Det sker ved en ændring af bekendtgørelse om beskyttelse af æglæggende høner, der har hjemmel i dyrevelfærdsloven.
Forskel på æg-typer:
Buræg: Krav om strøelse, reder, kloslibnings-anordninger og siddepinde. Der behøver ikke at være vinduer i stalden, og hønerne kommer ikke ud i en hønsegård, men lever hele deres liv i bure.
Skrabeæg: Hønerne lever indendørs i stalde med højest 9 høner pr. m2 nytteareal. Der er ikke krav om vinduer, men der er krav om reder og siddepinde til hønerne, samt at mindst 1/3 af gulvarealet skal dækkes med strå, høvlspåner, sand eller tørv.
Frilandsæg: Fritgående høner, der lever i flokke på typisk 3.000 til 10.000 høns, som har adgang til både stald og hønsegård. Hønsehusene er indrettet på samme måde som til produktion af skrabeæg. Forskellen er, at fritgående høner også har adgang til fri luft på et udeareal.
Økologiske æg: Økologiske høner lever i flokke med op til 3.000 dyr, og produktionsformen er overordnet set den samme måde som for fritgående høns – dog med den forskel, at der anvendes økologisk foder. De økologiske høns skal have mulighed for at komme ud året rundt. Hver høne skal have bl.a. mindst 4 kvadratmeter udeareal.
Kilde: Fødevareministeriet
Kommentarer
De rumænske og bulgarske producenter er nok svært tilfredse med, at deres danske konkurrenter bliver sat ud af spil, men danske forbrugere kan jo stadig frit købe de rumænske og bulgarske produkter. Længe leve EU-retten! Hvis hvert femte æg solgt i Danmark er et buræg, tyder meget på, at de danske forbrugere elsker produktet, der altså fremover bliver et rumænsk og bulgarsk produkt.
Peter, du er dog et pessimistisk menneske, eller bare en Rasmus-modsat.
Danske æg er tydeligt mærket, så jeg er meget sikker på at dine Rumænske æg ikke har noget stor fremtid for sig.
Kære Hans
90 procent af alle æg i Danmark anvendes af fødevareproduktionen og ikke af private forbrugere. Men du køber vel kun økologisk brød og økologisk kage?
Hej Peter
Hvordan skulle de danske forbrugere kunne købe rumænske og bulgarske æg, når der ingen forretninger der vil sælge dem.
Skal de pumpe Skodaen og køre til Bulgarien.
Håber du selv kan kan indse din dumhed.!🤣
Er du her endnu Jan
Var du ikke på vej til Rusland for at melde dig til Wagner gruppen?
Jan - 13 september, 2022 - 17:32 - #28174
Så må vi danskere leve i kulde og fattigdom, mens ministeren smider penge ud til den amerikanske våbenindustri for at "hjælpe" nasserøvene i Ukraine.
https://www.dr.dk/nyheder/udland/brutal-lejehaer-rekrutterer-mordere-og-...
Hej Peter
Hvordan skulle de danske forbrugere kunne købe rumænske og bulgarske æg, når der ingen forretninger der vil sælge dem.
Skal de pumpe Skodaen og køre til Bulgarien.
Håber du selv kan kan indse din dumhed.!🤣
Kære Jan
Tak for dit svar. 90 procent af alle æg i Danmark anvendes i fødevareproduktionen og ikke af private forbrugere. Du tror da ikke, at produktionen af slik, kager og brød anvender danske øko æg, som de henter ude på gårdene? Selvfølgelig ikke. De bruger selvfølgelig billige buræg, nu snart transporteret direkte i en stor diesel lastbil fra Rumænien og Bulgarien.
Har fødevareministeren nosser nok til også at forbyde dyremishandling via minkavl?
Eller er han bange for, at høre de afskyelige Venstre-vælgere igen stå og tude i de blå medier, mens de nasser på de offentlige midler?😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
Men først 2035? Virkelig? Kun Putin ved, om verden overhovedet stadig eksisterer til den tid.
BURÆG burde været forbudt for mange år siden og har været til debat i flere år.
Godt der "endelig " er en minister der tager ansvar for dyrevelfærd selvom der er langt endnu til det bliver en realitet 🚩