Minkavl bliver igen tilladt

Det midlertidige forbud ophæves til nytår, oplyser fødevareminister Rasmus Prehn (S) - Dyrenes Beskyttelse og venstrefløjen bestyrtet
Foto: Colourbox
Mink på dansk minkfarm.
Det midlertidige forbud mod minkavl ophæves til nytår, og dermed bliver minkavl igen tilladt.

Det har S-regeringen besluttet.

Beslutningen er truffet på baggrund af, at Staten Serum Institut vurderer, at der er begrænset risiko for folkesundheden “ved genoptagelse af en betydeligt reduceret minkproduktion og ved indførelse af smitteforebyggende tiltag”.

”For regeringen har det ene og alene handlet om folkesundheden, når det kommer til spørgsmålet om minkavl i Danmark. Derfor har det også været den afgørende faktor, at sundhedsmyndighederne har fundet det forsvarligt, at minkproduktion genoptages i Danmark. På baggrund af veterinær- og sundhedsmyndighedernes vurderinger er der derfor truffet beslutning om, at vi kan lade det midlertidige forbud udløbe,” siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S), ifølge en pressemeddelelse.

vi kan lade det midlertidige forbud udløbe

Han oplyser, at der af hensyn til folkesundheden indføres en række smitteforebyggende tiltag i minkbesætningerne.

Rasmus Prehn har inviteret minkbranchen til et møde fredag eftermiddag. Her vil branchen få gennemgået de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne vurderer er nødvendige ved genoptagelse af minkproduktion af hensyn til folkesundheden.                                

De smitteforebyggende tiltag vil blive fastsat i en bekendtgørelse, og manglende overholdelse af kravene vil kunne sanktioneres med bøde.  

De smitteforebyggende tiltag vil bl.a. omfatte udtagning af COVID-19 prøver fra mink, krav om smittebeskyttelse i alle minkbesætninger f.eks. bad og tøjskift inden adgang til besætningen, anvendelse af personlige værnemidler, hygiejnekursus samt krav om test af mink i forbindelse med indførsel og import.

Derudover anbefaler sundhedsmyndighederne COVID-19 test af personer, der skal ind i minkbesætninger.

EL: “Dybt skuffende”

Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, forventer, at kun meget få vil forsøge sig med minkavl i Danmark. Han vurderer, at der måske kun bliver tale om en håndfuld minkavlere.

Hos Dyrenes Beskyttelse mødes meldingen om, at minkavl igen bliver tilladt fra 2023 med hovedrysten:

Der er absolut ingen gode grunde til at genåbne store minkfarme

“Der er absolut ingen gode grunde til at genåbne store minkfarme med millioner af dyr, som stuves sammen i små trådbure, indtil de aflives for deres pels. Det er skidt for dyrene, miljøet og klimaet,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

“Det er meget sørgeligt, at vi har ladet denne historiske chance for at lukke - produktionen ned, én gang for alle, passere. Mink er territoriale og solitære dyr. Det betyder, at de instinktivt lever alene og forsvarer store territorier, som strækker sig over flere km2. Det kan aldrig forenes med livet i et lille trådbur,” siger Britta Riis.

Enhedslistens fødevare- og dyrevelfærdsordfører, Søren Egge Rasmussen, betegner udmeldingen som dybt skuffende:

“Dybt skuffende. Rasmus Prehn og S-regeringen vil tillade minkavl. Overhoved ingen hensyn til dyrevelfærd. Og så tror man hensyn til folkesundheden kan håndteres med yderligere krav. Taberregering spilde 19 mia. på mink,” skriver han på Twitter.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, er "rasende":

"Er mildest talt rasende. Det er dybt uansvarligt at åbne op for minkproduktion igen. Er der ingen læring overhovedet. Ingen garanti for at minkerhvervet ikke kommer til at udgøre en sundhedsrisiko igen. Med den viden vi har burde bekeden være entydig. Stop for minkavl," skriver han på Twitter.

SF: "Kæmpe fejl"

SF's fødevare- og dyrevelfærdsordfører, Carl Valentin, betegner det som en kæmpefejl at lade minkavlen starte op igen:

"Kæmpe fejl af regeringen at lade minkavl starte igen, også selvom det kun bliver nogle få avlere," skriver han på Facebook og fortsætter:

"Der er brugt milliarder på kompensation, der er stadig en folkesundhedsrisiko ved industrien, miljøforureningen med ammoniak er massiv, og alle ved, at det er hardcore dyrplageri. Lad os nu i det mindste få lidt godt ud af den her situation og vedtage et permanent forbud, som så mange andre lande har gjort. Minkavl er fortidens industri."

Minkavl er fortidens industri

Regeringen besluttede i november 2020, at alle mink - inklusive avlsdyrene - i Danmark skulle aflives af hensyn til folkesundheden.

Erstatningen til de danske minkavlere ventes at løbe op i 19 milliarder kroner.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Covid 19 er langt fra slut og minkene vil blive smittet igen og de vil smitte mennesker og over halvdelen af arbejderne kom sidste gang fra nogen af de fattigste lande, hvor de fik spredt smitten.
Når det bliver nødvendigt at aflive minken igen på grund af corona eller en anden smitsom sygdom, som dyr i fangenskab uvægerligt får, er det så stadigvæk skatteborgerne der skal betale ?
Jeg mener at vi skal have private forsikringsselskaber til at betale hvis minkene igen bliver syge og smitter mennesker og at de kommende minkavlere derfor skal tegne en lovpligtig forsikring, hos et selskab der er villig til at løbe risikoen, for det tror jeg ikke der er mange skatteborgere der er, så vi vil ikke være minkavlernes forsikringsselskab.
Alle de blå partier mener jo at man skal overlade mere til det private og lige her synes jeg det kunne være en god ide.

hej! et opråb fra Nordjylland. Der er slet ingen nævneværdig grund til at genoptage minkavl igen.
Det er værste dyrplageri og nu havde vi lige chancen til at stoppe det. Der må da være en voksen
tilstede i folketinget.

Det er en af de få ting jeg er enig med de radikale i, aldrig mere minkavl i DK. Aldrig mere. det er dyremishandling og sygdomsfremkaldende.

Tænk - så skulle vi opleve det !
Helle uenig med sit parti…!

Findes der noget parti man kan være 100% enig med, eller et man er 100% uenig med? Jeg tvivler.

Helle, mener du virkelig at du er enig med de radikale?

Veritable virusfabrikker - det var dommen over produktionsforholdene i de danske minkfarme under coronapandemien - Hvad har ændret sig så man ikke igen vil stå i en lignende situation - hvis en ny pandemi rammer med potentiale for smitte mellem dyr og mennesker -
Hvorfor ikke gøre som flere andre europæiske lande og forbyde produktion og avl på mink herhjemme -

Nu tvivler jeg på, at Corona er opstået spontant blandt minkene. Nej, det handler om at mennesker og især dyrlæger har udbredt smitten til minkene, hvorefter man gennem zoonose opnår krydsinfektioner, mennesker til mink og tilbage til mennesker igen. Intet er farligere end smittede mennesker iblandt andre mennesker.

Har nogen spurgt De Radikale Venstre om lov? Sofie vil nemlig ikke have mink tilbage i stalden i Danmark - Hvilket jeg i øvrigt finder sympatisk mod sådan et bestialsk erhverv.

De Radikale vil vælte regeringen hvis:

1. Der ikke udskrives valgt senest d. 04. oktober 2022

2. Regeringen overfører asylansøgere til Rwanda

3. Og, hvem ved, hvis mink avl igen bliver tilladt i Danmark

Det er ikke let at være Sofie i de her dage med så mange muligheder at vælge i mellem. Men alternativet til at vælte regeringen er ødelæggelse af velfærdsstaten Danmark med Pape's asociale skatteplan og voldsomme nedskæringer af det offentlige.

Vil De Radikale Venstre, efter mere end 30 års parløb med Socialdemokratiet virkelig kun blive husket for deres medvirkende til at ødelægge Danmark? Det lyder meget meget underlig i min øre. Og sker det er respekten helt væk fra de mennesker.

Og så netop udvise sådan en adfærd under den værste krise i mands/kones minde med udsigt til klimakatastrofe, krig og et vesten der sættes for døren af resten af verden.

Helt ærlig Sofie. Virkelig dårlig timing.

Hos Sofie og de Radikale stiller de ultimatummer - My way or the highway!
Ikke særligt befordrende for demokratiet.

Man skal bare stille større krav til dyrevelfærd for minkene, f.eks. større bure (4-5 gange større end nu og krav til løbegårde for minkene) så stopper minkavl helt af sig selv. Heldigvis er der kun 14 tidligere minkavlere ud af mere end tusinde tidligere minkavlere, som måske vil genoptage minkavl til pelsproduktion, så problemet løser sig måske uden myndighedernes indblanding, men et forbud mod minkavl havde været den rigtige løsning, som man har det i mange af de lande man plejer at sammenligne Danmark med.

Der er jo en konspirationsteori om, at covid-19 for Mette Frederiksen kun var en belejlig undskyldning for at gøre det, hun i virkeligheden hele tiden har ønsket, nemlig lukke for minkavl i Danmark.

Det er selvfølgelig helt tosset, som det jo oftest er med konspirationsteorier, men denne her har bare en usædvanlig bred tilslutning, og de blå vil næppe være for fine til at puste til den ild under valgkampen, hvis de føler, det kan gavne dem. Så den eneste måde at skyde den ballon effektivt ned er desværre nok at åbne for en genoptagelse af minkerhvervet.

Selv havde jeg også helst havde været fri for mere af den slags dyreplageri.

Vil du forhindre Det Blå Svindlerhold i at indtage statsministerkontoret, så findes der en simpel opskrift. Stem på Alternativet for at undgå stemmespild for rød blok. Kommer Alternativet igen i folketinget er løbet kørt for Det Blå Svindlerhold.

Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold

og det røde svindlerhold har hentet en etbenet pirat til Danmark
og det røde svindlerhold har hentet en etbenet pirat til Danmark
.

Foretrækker man en rød regering ledet af Mette Frederiksen frem for en blå regering med en af de to smølfer i spidsen? Så skal man tænke sig godt om, inden man sætter sit kryds. Og bemærk, der kommer ikke en regering henover midten. Det er ren taktik, når nogen taler om det (også Mette Frederiksen).

Det betyder, at foretrækker man Socialdemokratiet, skal man også stemme på dem, og samme regel gælder for SF, EL og Alternativet.
Foretrækker man Fre Grønne, bør man overveje Alternativet i stedet, for Frie Grønne kommer ikke ind, og Alternativet har brug for al den hjælp, de kan få for at komme ind.
Foretrækker man RV, bør man overveje Alternativet i stedet, for RV er ikke til nogen hjælp, og Alternativet har brug for alle de stemmer, de kan få for at komme ind.

Det er det, Jeppe mener, når han er ædru.

'Det er det, Jeppe mener, når han er ædru.'
Og det er han tilsyneladende ikke ret tit, han er jo tit i østen hvor alkohol sikkert er ret billig

Får mig til at tænke på denne lille vits:

Kaptajnen skrev i logbogen: Mandag var 1. styrmand fuld. Da 1.styrmand opdagede dette gik han straks til kaptajnen og brokkede sig: ”Det kan du da ikke bare skrive – jeg havde jo ikke engang vagt” sagde 1.styrmand. ”Nej, men du var fuld” svarede kaptajnen. Det måtte han jo indrømme og indså derfor at der ikke var så meget at gøre. Næste gang 1.styrmanden havde vagten noterede han i logbogen: I dag var kaptajnen ædru!
.

Når man ser på alle de problemer denne regering har haft i sin korte levetid, og løst på en måde. som de fleste på vores side af farvespekteret, har været tilfreds med, så er dette da fuldstændig gak gak. om igen S

Jeg er dybt berørt over S beslutning, Jeg var så glad og lettet da minkerhvervet blev lukket ned.
Det er muligt at Søren Brostrøm mener at minkene ikke længer er til fare for vores folkesundhed, men hvad med de små dyr lukket inde i mikroskopiske små bure, der får flået pelsen af og resten kasseret, det er rent dyrplageri. Mens mange lande er i gang med at udfase dette forældede erhverv, lader S det nu genopstå. Jeg fatter ikke en brik!

Jeg er også en af dem der begræder at det igen bliver muligt med avl og pelsproduktion på mink i Danmark - Men jeg er også så realistisk at hvis S ville indføre et permanent forbud - Og hvor sundhedsmyndighederne har givet grønt lys, under forudsætning af diverse forholdsregler overholdes -
Så er det så sikkert som Amen i kirken at en samlet borgerlig opposition ville bruge det politisk - Hvor de kunne sige - der kan i se- der var også en anden dagsorden bag -end den daværende sundhedsfaglige vurdering som førte til aflivningerne -
Så det er ikke nemt for S regeringen at navigerer i et så ømtåleligt område som minksagen er gjort til - :-(

Der er 14 tidligere minkavlere der har mulighed for at starte op igen. Nu skal de overveje hvad de vil, om de vil genopstarte et erhverv som 70% af danskerne er imod, eller om de bliver fristet af de mange millioner der kan få i erstatning. I gennemsnit ca. 19 millioner per næse. Jeg tror at minimum halvdelen ender med at takke ja til erstatningen.

.
Den største SKANDALE er sgu da, at der overhovedet var minkavl i Danmark, og der åbenbart befandt sig ca. 17.000.000 mink, uden vi danskere helt anede at der var så mange. Mink (og ræve) i små usle bure, der blot ventede på at få flået pelsen af, og NEDSLAGTET af deres pengegriske ejere, fordi nogle rige kinesere og andre "fine rige mennesker" har et besynderligt behov for pynte sig med en pels fra et dødt nedslagtet fremavlet dyr. Totalt UNØDVENDIGT og absurd erhverv der burde have været forbudt her i Danmark for mange år siden.

At politikere igen tillader det, fatter jeg simpelthen ikke.

Minkavl har intet med landbrug og fødevarer at gøre, og mink er ikke en del af "fødekæden" hos mennesker. Minkavl er en industri der producerer levende dyr der skal lade livet, så nogle mennesker kan pynte sig, "accessories". Og mink avles, KUN pga af dens bløde pels, intet andet. Absurd.

I Kina holder de tigre i små bure, kun pga af dens knogler, der skal bruges til overtroisk "medicin" (uden virkning). Minkavl er sgu da ligeså usselt og grotesk.

Hvor er det dog trist, og en SKANDALE, at det modbydelige erhverv får lov til at starte op igen. Danmark og danske politikere burde dæleme ikke tillade minkavl her i landet igen. Der bør sgu ikke tjenes penge på sådan et trist og sørgeligt dyre-produktion af pels. Det SKAL udfases for fremtiden, og mange andre lande har sagt nej tak til dette erhverv, men ikke Danmark. Absurd. De stædige minkavlere der vil genoptage dette modbydelige dyreplageri, bør indse dette og selv stoppe det for altid.

De konkurstruede griske minkavlere med årevis kæmpe underskud, der blev reddet fra kommende konkurs og blev FORGYLDT, vender nok ikke tilbage til det usikre minkavl. De fik en ny chance til en "ny start i livet" med ti års levebrød og frit valg på uddannelseshylderne med særlig økonomisk støtte, og pludselig plus på kontoen, m.m.

Der er mange andre uheldige danskere, der ikke lige er erhvervsboss, ikke lige avler børn eller avler mink – hvis liv og levebrød vælter omkuld, og bliver økonomisk ruineret fordi der ingen hjælp er, der også burde få mulighed for en "ny start" i livet. Uligheden i samfundet ses tydeligt.

SKANDALE er det også...
Minkpelse (og "mink-venner") blev vigtigere end menneskeliv, syntes blå blok, måtte risikogruppe og folk med medfødte kroniske sygdomme, yngre som ældre, jo så åbenbart forstå. En Grundlov burde sgu da beskytte menneskeliv og ikke minkpelse (såkaldt ejendomsret). Tænkte jeg mfl. blot. Absurd.

Næste gang der kommer smitte af noget virus i kyllinger, så ender det vel med at kyllinge-ejere af farme heller ikke vil slå deres dyr ned, uden at de OGSÅ bliver forgyldt med penge i yderligere forhandling i grådighed.

Selvfølgelig skulle minkavlere hjælpes, men når der går grådighed i den, falder sympatien sgu, og når minkavlere var så ligeglade med andre danskere der måske var i risiko.
Minkavlere i deres grådighed endte med at blive forgyldt. Blå bloks grådighed til at forgylde og fordele penge ud til mink-venner i erhvervslivet, og regeringens "undskyld-vi-er-sgu-kede-af situationen" i pengeuddelingen.

Det lykkedes ikke minkavlerne at inddæmme virus, selvom de fik chancen og flere måneder til at forsøge (som glemmes i fortællingen). Men i stedet valgte luskede minkavlere at fuske med prøver, lyve sig igennem (og sgu sikkert også forflyttede deres avlsdyr rundt i skjul fra myndigheder, muligvis, ligesåvel som nogle griske flytter penge i skattely). Tage havde absurd travlt i Debatten med at give myndigheder skylden for den intense smitte. Men...
Minkavlere er åbenbart blevet "hellige" og "uskyldige" og har åbenbart intet ansvar – eller stilles til ansvar for deres egen groteske medvirken til modarbejdelse, ligegyldighed, snyd og spredning af virus. (Ikke alle, men mange).

..............

Flere kommentarer:

VELFÆRD OG SIKKERHEDSNETTET ER KUN TIL DE "UDVALGTE"
– RESTEN AF DANSKERNE SKAL YDMYGES
https://piopio.dk/debat-lavere-dagpengesats-til-nyuddannede-er-uvaerdigt...
.......

ULVE OG "VILDE" KVÆG I JYLLAND. MAJSTÆTISKE ELGE TIL NORDSJÆLLAND
https://piopio.dk/naturomraader-skal-saettes-fri-alt-laenge-har-vi-lagt-...
.......
.

...........OG SÅ KAN DET HELE STARTE FORFRA... Om og om igen. Skulle mink måske kunne blive MINDRE smittet og
kunne smitte mindre NU i forhold til før. Hold da op hvor tåbelig kan nogen da vel være. Men,PROFIT kommer jo
altid i første række.Frem for alt andet.Frem for menneskeliv. ... Og det varer nok ikke længe før CORONA bliver
direkte klassificeret som en "ældresygdom". Og "HVAD BETYDER en ÆLDRE fra eller til" ? Betyder menneskeliv
efterhånden noget ? KUN hvis personen er PRODUKTIV. SKANDALØST at mink igen kan vende tilbage. CORONA ER FØRST LIGE BEGYNDT. OG KOMMET FOR AT BLIVE. En dag dukker en variant op som intet i verden kan stille noget op med.Og som bliver den visse DØD for den der rammes. Stop LEFLERIET for blå blok.

For øvrigt hører mink og deres pels ikke til på borgerskabets fine fruer. De hører til i dem selv,som de smukke dyr de er, når de er i live. De skal ikke leve i små bure,indfanget kun for at tilfredsstille menneskers iskolde profitbehov.

Annonce