En ny begyndelse for Danmarks stærkeste fagforbund

I weekenden samles Danmarks største fagforbund, 3F, til kongres. Forbundet kan fejre store sejre, men udfordringerne for den nye formand er mange.
Foto: 3F/Joachim Rode
Henning Overgaard, forbundsformand, 3F
Lørdag begynder kongressen i Danmarks største fagforbund, 3F. I kongressalen i Aalborg  sidder mere end 700 delegerede.

Det er på kongressen, at de overordnede linjer i fagforbundet fastlægges. Her bliver forbundets love og faglige og politiske tiltag vedtaget, og det besluttes, hvad 3F’s holdning skal være til vigtige emner.

Og så skal der vælges folk til en række topposter.

Fagforbundet for mere end en kvart million danske lønmodtagere, har været igennem en hård periode, hvor sagen om nu forhenværende 3F-formand Per Christensens dobbeltliv gennem næsten et årti, trak store overskrifter.

Sagen føler man i dag at man har kunnet isolere til at være den tidligere formands problem, og derfor har det ikke sat tydelige spor i organisationen, omend det nok har kostet på troværdigheden udadtil.

Sejre og udfordringer

Men det har også været en periode, hvor forbundet har kunnet høste store politiske sejre - ikke mindst Arne-pensionen.

Men det er også et forbund, som fortsat mister medlemmer. Ved den sidste kongres havde 3F 272.000 medlemmer, men på trods af en tårnhøj beskæftigelse og derfor stort potentiale, så har forbundet nu 260.000 medlemmer.

Selv om det kun er tre år siden, at 3F sidst mødtes til kongres, så er arbejdsmarkedet særligt for de lavest lønnede i servicebranchen, i hastig forandring. Platformsarbejde med falske selvstændige og midlertidige ansættelser er blevet stadig mere udbredt.

Det er en udfordring for fagbevægelsen, som der skal findes løsninger på.

Skal slå den nye formand fast

Det står allerede klart, at den tidligere frysehus-medarbejder fra Esbjerg, Henning Overgaard, fortsætter på den formandspost, som han formelt indtog på en ekstraordinær kongres i foråret.

Opgaven på kongressen er at fastslå den nye formand som en troværdig og pragmatisk fagforeningsformand, der har gennemslagskraft i den offentlige debat, og som samtidig kan levere politiske resultater.

Kongressen ligger nogle få uger før det folketingsvalg som de fleste forventer er lige på trapperne.

Under valgkampen forventes 3F forventes at spille en meget aktiv rolle.

Man har i den forgangne kongresperiode været overordnet tilfreds med det, den socialdemokratiske regering har leveret til 3F’erne:

Udover den førnævnte Arne-pension, så er regeringen også kommet igennem en dagpengeforhøjelse og en solid indsats mod social dumping.

Den borgerlige trussel

Overfor det røde flertal i Folketinget står et borgerligt alternativ, som i 3F’s optik udgør en trussel, ikke bare mod fagbevægelsen og lønmodtagernes tryghed, men mod hele den danske aftalemodel.

Udsigten til en konservativ ledet regering, med en Søren Pape i spidsen, som tidligere på året gik til frontalangreb på fagbevægelsen og sagde den havde for meget magt og som har sagt, at Kristelig Arbejdsgiverforening er et sundt alternativ til fagbevægelsen, er noget som bekymrer i 3F.

Det vil helt sikkert fylde en del på kongressen.

Det er som nævnt også på kongressen, at forbundet vælger sine tillidsfolk, og der skal blandt andet vælges en ny hovedkasserer og en ny forbundssekretær til den post, som Henning Overgaard efterlod, da han rykkede op som ny forbundsformand.

3F er delt op i seks branchegruppe: Industrigruppen, Den Offentlige Gruppe, Transportgruppen, Byggegruppen, Den Grønne Gruppe og Privat Service, Hotel og Restauration.

Under kongressen holder de seks grupper hver for sig en konference, hvor de vælger deres egne formænd, gruppebestyrelsesmedlemmer og gruppens forhandlingssekretærer, ligesom der skal vælges medlemmer til 3F’s hovedbestyrelse.

Kongressen begynder lørdag den 24. september og varer frem til den 29. september.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvor mange af 3F's medlemmer er syriske kvinder? Den største trussel imod fagbevægelsen er, at vi er ved at få en ny befolkning, som bare kan vandre målrettet hertil hele vejen fra mellemøsten, for at påberåbe sig evig passiv forsørgelse med henvisning til alle mulige gamle støvede konventioner.

Kære Henning Overgaard

20 procent af alle personer i Danmark mellem 16-29 år er nu udlændinge og efterkommere. 27,2 procent af disse er hverken i beskæftigelse eller under uddannelse, jf. BEU alm. del - svar på MFU spm. 61 (samling 2021-22). Hvad vil 3F gøre ved denne kolonialisering?

Med venlig hilsen
Peter Jensen
gammel dansker

Det er faktisk en udvikling som ALLE danskere burde være være skræmte over medmindre man som de radikale eller enhedslisten ønsker at udskifte den danske befolkning

@Peter Jensen,

Vil du godt starte med at referere til, hvor i artiklen der står bare så meget som et eneste ord om udlændinge eller flygtninge. Og vil du fremover godt være venlig at undlade at referere til samme, med mindre det er udlændinge og flygtninge der skrives om.

Din fobi er sygelig, den kan du få hjælp til. Men måske er du ude af stand til at skrive en relevant kommentar, med mindre du kan udlændinge-bashe sagesløse borgere.

I øvrigt må du godt dokumentere dine påstande. Her har du et link der måske kan hjælpe dig:

Pr. 1. januar 2022 er der i alt 847.041 indvandrere og efterkommere i Danmark, som svarer til 14,4 pct. af den samlede befolkning. 534.731 personer har oprindelse i ikke-vestlige lande, heraf har 288.406 personer oprindelse i MENAP-landene og Tyrkiet.
https://integrationsbarometer.dk/tal-og-analyser/INTEGRATION-STATUS-OG-U...

Så lige godt en trediedel af indvandrene er fra mellemøstlige lande, altså under 5% af den samlede befolkning. Så tag dog og stik piben ind, med dine fake news og misinformation.

Kære Ms Flutterby
Tak for dine fine Excel-tal fra DST. Desværre glemmer du, at alle efterkommere af naturaliserede muslimer tælles som "danskere" af DST. Mit råd til dig er, at du lukker ned for Excel og begiver dig ud i virkeligheden i de store byer, hvor du hurtigt vil finde, at langt over 5 procent af befolkningen er tilvandrede muslimer, uanset hvor mange danske pas man forærer dem, og ligemeget hvor danske vi kan omtale dem i Excel. Jeg kan hilse dig og sige, at Omar El-Hussein var jævnt ligeglad med, at DST talte ham som "dansker" i deres Excel-programmer.

Når du en dag kan føre din stambog lige så langt tilbage som jeg kan med min (til 1430), så kan du begynde at kalde dig Gammel Dansker, måske har du drukket lidt for meget Gammel Dansk og tror det hjælper.

Kære Peter Jensen og mange flere.
Hvor danske er vi egentlig, er det hudfarve vi snakker om? og i hvilken grad skal hudfarven være hvid/bleg fordi hvis det er udgangspunktet, så kender jeg rigtig mange "danskere" der ikke lever op til kravet. Eller er det religion? og udgangspunktet er den danske folkekirke og medlemskam af denne? så er der 14.550 medlemmer af Jehovas Vidner-Katolikker 47.673 medlemmer- Mormoner 4.500 medlemmer- Ikke medlemmer af den danske folkekirke (som er en statskirke) ca 1,5 millioner- Muslimer (flere retninger Shia,Sunni m.fl.) 256.000 ca 4,4%- og så er der alle os der har udenlandske forfædre: min morfar var svensk- min tip-tip oldefar var Tysk, og gad vide hvor alle mine andre forfædre kommer fra,og hvad med alle dem fra andre lande? De største grupper af indvandrere er fra Polen, Syrien og Tyrkiet (og dernæst Tyskland, Rumænien og Irak), mens efterkommerne primært stammer fra Tyrkiet, Libanon og Pakistan (og så Irak og Somalia), viser de seneste tal fra tredje kvartal 2019 fra Danmarks Statistik (FOLK1C).Det er svært i dag at definere hvad der er dansk, og så vidt jeg har forstået fra etnologer etc. kommer vi alle fra AFRIKA

Den sang har vi hørt før - men hvis du ikke føler at du hører til her uden at stille krav om særbehandling og uden at ville bidrage til samfundet - så kan du jo tage til Tyskland (min tip-tip oldefar var Tysk)
.

@ Kurt jensen,

Det var dog godt nok en uforskammet kommentar, er du sikker på du selv er rent dansk? Sandsynligheden taler for det modsatte.

rent dansk: som nyfalden sne

'uforskammet kommentar': så er jeg ikke den eneste der kan det der

'Sandsynligheden taler for det modsatte': fordi???
.

@Poul Andersen,

Nemlig, vi kommer alle fra Afrika. Vores genetiske Adam (Y-kromoson Adam) som alle nulevende mænd i hele verden har deres DNA fra og som stammede fra Central/nordafrika og mitrokondriske Eva der stammede fra syd for Zambezi floden i Botswana. Er virkelighedens Adam og Eva, og ja, det var et sted bibelen fik ret.

Jeg har selv siddet med dna resultater fra omkring ca. 4.000 angiveligt danskere, blandt dem fandt jeg ikke meget mere end en håndfuld 100% danskere.

Min familie kom til Danmark i 1718-19 fra sydtyskland. Til trods for at der gik omkring 250 år til jeg blev født, er jeg 48% tysk genetisk set, så jeg er en af de rigtigt slemme.

Danmark har altid haft indvandring, i nogle perioder større end i andre. Indvandring er det der har bragt os fremad, nye tanker, nye ideer, nyt og friskt blod. Al avl indenfor den 'samme' race er indavl. Med indvandrig skabte vi udavl, det er både sundt og godt.

Vi har alle forfædre der er indvandret til Danmark, hvis vi ikke havde det, ville Danmark aldrig være blevet befolket.

Jægerstammerne fulgte efter vildtet efterhånden som isen trak sig tilbage efter sidste istid.

Kurt Jensen.
Tror du er et sølle menneske, jeg har boet i Danmark hele mit liv, har betalt flere millioner i skat Var selvstændig i 40 år, så jeg og de fleste har fane.. ret til at være her opfør dig dog som en voksen.

du kan åbenbart læse men ikke forstå

det var et forslag ikke en ordre:' så kan du jo tage til Tyskland' altså 'kan' ikke 'skal'
.

Kære Poul Andersen
Vi har ikke golden visas i Danmark. Indfødsretten er ikke et spørgsmål om penge. Der er vist noget, du har misforstået. Hvis du er interesseret i at købe et statsborgerskab, så kan du henvende dig hos Malta, Cypern eller Schweiz.

Så lykkes det igen - igen. En vedkommende artikel om et reelt problem, nemlig arbejdsgiveres "friheds-trang" til at fratage arbejderes rettigheder.
Om det har jeg IKKE hørt et ord i kommentar-sporet.
Hvordan undgår vi, at irrelevante og dermed destruktive kommentarer fjerner os fra sagen?
Får vi ikke gjort op mod dem, der uanset artiklens emne hypper deres kæpheste, er jeg bange for, at Pio-Pio gør klogt i at sløjfe kommentar-sporet.

Annonce