3F-boss: "Kreativiteten er stor, når man fratager arbejdere de tilkæmpede rettigheder"

Forbundsformand advarer imod tendensen til stadig flere løstansatte i usikre, atypiske job.
Foto: 3F/Joachim Rode
Forbundsformand Henning Overgaard til åbning af 3F's kongres 2022.
Nultimers-kontrakter, platformsarbejdere, soloselvstændige, midlertidig eller deltids-ansættelse og freelancere.

Kært barn har mange navne, men samlet set, er der en række lønmodtagere på det danske arbejdsmarked, der har færre rettigheder, mindre tryghed og stort set altid dårligere arbejdsforhold.

Kreativiteten er stor fra arbejdsgiverside, når man fratager arbejdere de tilkæmpede rettigheder, som gælder for fastansatte på en ordentlig overenskomst

På fagforbundet 3F's kongres i Aalborg har forbundsformand Henning Overgaard lanceret 33 forslag, der skal føre til bedre forhold for såkaldte "prekært ansatte".

"Kreativiteten er stor fra arbejdsgiverside, når man fratager arbejdere de tilkæmpede rettigheder, som gælder for fastansatte på en ordentlig overenskomst," siger Henning Overgaard og fortsætter:

"Eksempelvis pensionsbidrag, feriepenge, løn under sygdom eller barsel. Tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant, medarbejderrepræsentant i samarbejdsudvalg med videre. Ret til at stemme om de kollektive løn- og arbejdsvilkår."

Antallet af madbude næsten fordoblet på bare ét år

Det er især særligt udsatte - unge, ufaglærte og udlændinge - som ender i den slags jobs, påpeger Henning Overgaard.

Et jobmarked, som er i stor vækst i disse år, eksempelvis er antallet af madbude næsten fordoblet på bare ét år, og antallet af soloselvstændige kurerer stiger også voldsomt.

Digitale platformsvirksomheder er blandt de ”kreative,” som hyrer ”partnere” og ”soloselvstændige.” Men også i traditionelle brancher som byggeriet og hotel, restauration og rengøring benytter virksomheder sig af falske selvstændige som ”underleverandører.”

"De reelle arbejdsgivere får med et snuptag masser af den frihed, de fabler om. Frihed for tilkæmpede lønmodtagerrettigheder, frihed for ansvaret for et sikkert og trygt arbejdsmiljø, siger 3F-formanden.

Han foreslår blandt andet, at virksomheder, der benytter honorarmodtagere - eksempelvis platformsvirksomheder - have pligt til at indberette og sørge for indbetaling af kildeskat til SKAT.

Læs hele udspillet fra 3F her.

3F’s kongres blev indledt lørdag i Aalborg Kongres & Kultur Center og varer indtil på torsdag, den 29. september.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I EU-landet Italien har enhver ret til statsborgerskab, hvis bare man har en italiensk slægtning på sin fars side af familien, ligemeget hvor langt man går tilbage. Store dele af Argentinas befolkning er efterkommere af italienske udvandrere. Derfor render mange unge argentinere op på det italienske konsulat og får lavet et italiensk pas, hvorefter de er EU-statsborgere og omfattet af EU-retten. Herefter kan de frit rejse til Danmark og arbejde.

Det skal dog understreges, at de er pæne og ordentlige mennesker, der arbejder hårdt og opfører sig ordentligt. I modsætning til de dovne velfærdsmigranter, der er trasket målrettet mod Danmark hele vejen fra mellemøsten og Afrika for at udnytte asylsystemet.

Hov, du er vist kommet til at poste din kommentar under den forkerte artikel.

Kære Thor

Det følgende fremgår af denne artikel:
"Antallet af madbude næsten fordoblet på bare ét år
Det er især særligt udsatte - unge, ufaglærte og udlændinge - som ender i den slags jobs, påpeger Henning Overgaard."

Det er det, jeg kommenterer. Jeg tror, at du må have misforstået noget.

@ Thor,

Peter besidder den usædvanlige evne, at en hvilken som helst artikel uanset emne, kan bruges til at slå muslimerne oveni hovedet. Til at stigmatisere dem og hænge dem ud, fik han chancen ville han såmænd nok også hænge dem op.

Som landet ligger var jeg i ti år gift med en italiensk statsborger og dermed automatisk selv Italiensk statsborger, jeg valgte dog ikke at få et italiensk pas. Min svigermor der ligeledes havde været gift med en Italiensk mand, havde store problemer med overhovedet at komme af med sit italienske statsborgerskab efter skilsmissen. Udover det havde hun boliviansk og tysk statsborgerskab.

Min mand var født i Berlin men voksede op i Brasilien, da vi flyttede til Danmark fik han arbejde på en Dansk fabrik, hvor de var meget glade for ham. Men de danske ansatte, hans umiddelbare kollegaer udnyttede, at han ikke talte så godt dansk, så han blev brugt som prügelknabe for alt hvad der gik galt i produktionen, selv ting han ikke havde været involveret i. Han forlod arbejdspladsen efter 14 måneder, da han ikke kunne holde racismen og mobningen ud - joh. vi er så søde i Danmark og så fantastiske til at byde udlændinge velkomne og hjælpe dem med at finde sig tilrette - NOT!

Nogen danskere og dem er du iblandt burde skamme sig, et er at have meninger, et andet er at forfølge og hetze mennesker, bare fordi de ikke ser helt ud som os. Bare fordi de ikke har den samme tro som os. Bare fordi deres kultur er lidt anderledes. Tænk hvis du brugte den tid du bruger her, på rent faktisk at lære nogen muslimer at kende og dermed forstå at vi er alle mennesker med det samme register af følelser, vi kan alle le, græde, blive kede af det, more os sammen og få åbnet vores øjne for mere end blot det danske. Det er en gave.

Det du lider af er en fobi. Fobier er angsten for noget der ikke er en reel fare, men en indbildt fare. For at bekræfte sig selv i at det er en reel fare, forsøger man at hverve andre til, at følge sin egen holdning, blandt andet ved at skrive nedsættende kommentarer og spamme kommentarspor

"Fobi er en type angstlidelse, hvor man oplever alvorlig angst i forhold til bestemte ting eller situationer, der ikke er forbundet med reel fare." https://psykiatrifonden.dk/diagnoser/fobier

Det er noget af en generalisering, som på ingen måde r rigtig. Selv em der er nogen som udnytter vores velfærdssystem er der mange flere som arbejder.

Det er noget af en generalisering, som på ingen måde r rigtig. Selv em der er nogen som udnytter vores velfærdssystem er der mange flere som arbejder.

Hov, du er vist kommet til at poste din kommentar under den forkerte artikel.

Ja, selv jeg kan komme til at poste en kommentar det forkerte sted.

Men ellers er det godt og fornuftigt af 3f-formanden at sætte fokus på det med de falske selvstændige. For når man f.eks. ser alle de biler i Nemlig's farver og med deres logo påmalet, siger det jo sig selv, at det ikke reelt er en selvstændig vognmand, han kører jo åbenlyst ikke for andre end Nemlig.com i den bil. Det er ren omgåelse af reglerne for at spare penge på medarbejderne, og det er ikke kun Nemlig.com, der benytter det trick.

Desværre er vores skattesystem fulgt med den digitale tid og er derfor helt umuligt til at stoppe svindel og plat.
Når en virksomhed snyder er alle de andre nødt til at gøre det samme, for ellers har de ikke længere nogen kunder.
Selv når det offentlige udbyder opgaver til private, så vinder de firmaer der hverken har tænkt sig at betale for det ene eller det andet, men blot går konkurs når ulovlighederne opdages.
Politikerne prøver at bilde os ind at det vil hjælpe med mere kontrol, men det vil kun betyde at der fanges flere synder, ikke at erhvervslives som sådan, bliver mere hæderlige.
Vi burde skaffe os en ny og moderne måde at skaffe indtægter til vort velfærdssamfund på, for det nuværende straffer de hæderlige og belønner de kriminelle og asociale.

Annonce