Aftale om psykiatriplan og gaslækage i Østersøen skaber bekymring

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Dagens nyhedsbillede har været præget af historien om de tre indtil videre uforklarlige læk på gasrørledningerne Nordstream 1 og 2.

Og så kan sundhedsminister Magnus Heunicke efter et langt tilløb præsentere en 10 års-aftale om vilkårene for psykiatrien.

Velkommen til Netavisen Pios daglige nyhedsoverblik "Aktuelt".

God læselyst.

 

Gaslækage i Østersøen skaber bekymring

Det er endnu uvist, hvad der har forårsaget de i alt tre lækager, som har ramt gasrørledningerne Nordstream 1 og Nordstream 2 i farvandet omkring Bornholm.

Statsminister Mette Frederiksen har i løbet af dagen kommenteret gaslækagerne:

“Det er en usædvanlig situation, at der er tale om tre læk med afstand. Derfor er det svært at forestille sig, at det er tilfældigt,” lød det ifølge TV2 fra statsministeren, da hun i dag besøgte Polen for at deltage i indvielsen af en anden gasrørledning, Baltic Pipe.

Statsministeren ville ikke udelukke, at der kunne være tale om sabotage.

Flere medier har i dagens løb spekuleret i, om skaderne kan være resultatet af et russisk sabotage.

Gaslækagerne skete øjensynligt mandag, hvor der i første omgang blev registreret faldende tryk i Nordstream 2-ledningen. Mandag aften blev der så meldt om et læk i Østersøen ud for Dueodde.

Senere blev der også konstateret faldende tryk i gasledningen Nord Stream 1, og tidligt i dag kom nyheden om, at der var fundet to læk på den gasledning.

Selskabet,der driver de to gasledninger har meddelt, at skaderne på de to gasledninger er “uden fortilfælde”.

Lækagerne påvirker ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen ikke umiddelbart forsyningssituationen for gas til Danmark.

Forsvaret har sendt patruljeskib til området ved Bornholm.

 

Heunicke klar med bred psykiatriaftale

Tirsdag eftermiddag præsenterer sundhedsminister Magnus Heunicke en politisk bred aftale om en 10 års-plan for psykiatrien.

Samtlige Folketingets partier undtagen Moderaterne står bag aftalen, som årligt giver en ekstra halv milliard til psykiatri og mental sundhed.

Aftalen kom dog ikke i hus uden drama, da samtlige blå partier benyttede anledningen til at kritisere regeringen for at være magtfuldkommen.

Ifølge TV2 mener de borgerlige, at de i forhandlingernes slutfase reelt har været sat uden for indflydelse, og at de blev præsenteret for et ultimatum af sundhedsministeren. Alligevel har de blå partier valgt at gå med i aftalen.

“Man har givet indtryk af, at man ville lave en bred og langsigtet aftale, men har kun forhandlet med sit eget parlamentariske grundlag. Dermed når regeringens magtfuldkommenhed endnu et lavpunkt,” lyder det ifølge TV2 i en pressemeddelelse fra de borgerlige sundheds- og psykiatriordførere.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), afviser kritikken.

Læs mere om historien her

 

Sektorformand siger farvel til FOA

Social- og sundhedspersonalet organiseret i FOA skal vælge ny sektorformand efter at Torben Hollmann har meddelt, at han trækker sig fra sin post efter ni år i toppen af dansk fagbevægelse.

Torben Hollman forlader FOA til fordel for et job som chef for sundheds- og ældrearbejdet i Næstved kommune.

“Vi kommer til at savne en fremragende kollega. Samtidig er det med stor respekt for den beslutning, Torben har truffet, at vi nu sender ham videre,” siger forbundsformand i FOA Mona Striib.

Valget af en afløser for Torben Hollmann kommer til at foregå 6. december og indtil da overtager Mona Striib en række af hans opgaver og hverv.

placeholder

 

Udrejsecenter gav ikke mere kriminalitet

Der er ikke fulgt mere kriminalitet i kølvandet på oprettelsen af det omdiskuterede Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast.

Det viser en opgørelse fra Midt- og Vestjyllands Politi, som DR omtaler.

Faktisk er antallet af politianmeldelser de seneste fem år blevet færre.

Ifølge DR blev der i de fem år forud for etableringen af udrejsecentret indgivet 693 anmeldelser i lokalområdet. I de efterfølgende fem år var tallet 676 - altså 17 færre.

Der er dog sket en markant stigning i antallet af butikstyverier, som er steget fra blot tre til 54.

Opgørelsen omfatter anmeldelser af overtrædelser af straffeloven, narko-lovgivningen, våbenloven og knivloven, som er foregået i en radius af seks kilometer fra Kærshovedgård fra 2011 og frem til nu.

“Der er nogenlunde den samme kriminalitet, som der har været hele tiden, og da Bording er et lavfrekvent område, har vi ikke modtaget flere anmeldelser om strafbare forhold i den periode, Udrejsecenter Kærshovedgård har været der, end før centeret kom, siger chefpolitiinspektør Claus Hilborg fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Læs mere her.


 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er det USA - der hele tiden har bekæmpet russisk gas til Tyskland og Europa - der står bag sabotagen? Er det aftalt med den danske regering?

Jeg hælder mere til at det er Rusland - de er da de eneste der kan få noget ud af det - en undskyldning for endnu en vanvittig krigshandling

Det kunne også være rumvæsner fra planeten Glorbz, som har saboteret de to gasledninger.
Men er det aftalt med den hemmelige verdensregering og det galaktiske råd?

Thor du siger noget - det galaktiske råd er en god forklaring

Kan det virkelig være hvem som helst, der står bag?
Næppe.
De tre hændelser samtidigt og på samme dag, som den nye pipeline til Polen indvies, tyder usvigeligt på, at der er tale om sabotage, og at der er tale om et forsøg på at skabe usikkerhed om også andre energi infrastrukturanlæg. Det har den følge, at markedsprisen presses opad. Når man omhyggelig har valgt at lægge sabotagen tæt på Bornholm (20 km), virker handlingen tillige stærkt kontrolleret, og den kan dårligt opfattes anderledes, end en slet skjult trussel, og et forsøg på at påvirke Danmark ud i en revideret linje i forhold til støtten til Ukraine.
Hvem andre kunne have denne interesse i at skabe splid i EU kredsen end Rusland?

Annonce