Kommentator: De Radikale er stærkt pressede

Benny Damsgaard tvivler meget på, at vælgerne vil belønne De Radikale for - i den nye meget usikre situation - at stå fast på kravet om valg senest i næste uge
Foto: Michelle Berg/Radikale Venstre
Sofie Carsten Nielsen, partileder, Radikale Venstre
De Radikale er stærkt pressede i lyset af de alvorlige begivenheder i Østersøen med sabotage mod Nord Stream-gasledningerne ikke langt fra Bornholm, og partiets ultimative krav om, at S-regeringen skal udskrive valg senest i næste uge i forbindelse med Folketingets åbning.

Det vurderer politisk kommentator Benny Damsgaard:

“Der er ingen tvivl om, at partiet er presset. Det er en vanskelig situation, partiet befinder sig i. Det er svært at argumentere for, at det som Danmark har behov for på nuværende tidspunkt er fem ugers valgkamp og flere måneders regeringsforhandlinger og politiske skænderier,” siger Benny Damsgaard til Netavisen Pio og fortsætter:

“Det var svært inden gaseksplosionerne i går. Og det er blevet endnu sværere nu. Så De Radikale står i en vanskelig situation. Det gør de.”

I et opslag på Facebook fastholder den radikale leder kravet om valg, men hun advarer samtidig mod en lang valgkamp. Det er vel et forsøg på at balancere i situationen?

Det er bare ikke nogen nem situation for De Radikale

“Den der advarsel mod en lang valgkamp, det ændrer ikke på den fundamentale udfordring. Om valgkampen er tre eller fire uger, det tror jeg ikke ændrer det store. Det er bare ikke nogen nem situation for De Radikale. Det er ikke nemt, overbevisende at argumentere for, at det Danmark har behov for - med de udfordringer, man står over for både indenrigspolitisk, udenrigspolitisk og sikkerhedspolitisk - er valgkamp med potentielt en måneds politisk usikkerhed. Så det er en vanskelig situation.”

Der kommer en regning

Benny Damsgaard har svært ved at, se at vælgerne vil belønne De Radikale for at fastholde det ultimative krav om valgudskrivelse senest torsdag i næste uge:

“Jeg har svært ved at se, at vælgerne vil belønne Det Radikale Venstre for at fastholde deres position (om valgudskrivelse seneste i næste uge, red.). I går havde de muligheden for at komme ud af det dilemma, som de har sat sig selv i, med æren i behold. Og på en måde, hvor mange vil sige: Okay, det er ansvarligt og reelt at sige, at nu kører regeringen valgperioden ud, og så må vi tage det valg, når der er mere ro på. Men dét har partiet så valgt at lade være med, og man fortsætter med den linje, man har lagt indtil nu.”

De Radikale forpassede chancen?

Og så kommer der jo en regning, der skal betales

“Ja, og nu er terningerne kastet. Og så kommer der jo en regning, der skal betales. Der er ikke noget i målingerne indtil nu, der tyder på, at vælgerne har belønnet de radikale for den position, de har haft indtil nu. Og jeg har meget svært ved at se, at partiet vil blive belønnet for at holde fast.”

Så det her kan blive dyrt for Det Radikale Venstre?

“Partiet er i al fald ikke indtil nu blevet belønnet for deres ultimative tilgang. Og jeg har svært ved at se, at vælgerne skulle belønne, at De Radikale holder fast i en situation, hvor tingene er blevet endnu mere kaotiske og uafklarede. Jeg tvivler meget på, at vælgerne vil belønne partiet for at holde fast.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sofies valg. Eller Sophie's Choice med Meryl Streep i hovedrollen om en mor, som må vælge om hendes datter eller søn skal leve under NAZI Tysklands horror regime.

Sofie har sat Danmark i samme situation. En katastrofal beslutning af de Radikale at stille et ultimativt krav om at udskrive et valg. Hvis de gør, så kan man kun håbe de ryger ud af folketinget med under 2% vælger tilslutning. For det har det forvirrede parti efterhånden gjort sig fortjent til. Det er efterhånden ved at være mange år siden det parti har bidraget med noget positivt. I årevis har De Radikale Venstre været som en vabel på foden, som forhindre en i at gå videre.

De radikale kan man ikke stole på

Nemlig - du har helt ret.

Jeg vil godt tilføje, at et valg i utide, som det ser ud i Europa her og nu, er det gale vanvid. I krisesituationer er der brug for stabilitet og ro, ikke en børnehave fra RV og højrefløjen. Vi har ikke brug for kapitalistiske eksperimenter lige nu.

Jeg håber Mette har modet til at gå ud og sige, "Nej, jeg udskriver ikke valg med en pistol for panden, hvis RV så vil stille et mistillidsvotum, så må det blive for deres egen regning!" Det ville jeg gøre.

Når det i øvrigt kommer til valg, så håber jeg, at vælgerne husker på, hvor meget denne regering har fået igennem af hjælp og hjælpeordninger, både under corona-krisen, men også nu. Og at de ikke glemmer, at under finanskrisen, hvor de blå var ved magten, da var det kun bankerne der fik hjælpepakker, på trods af, at det var finansverdenen der skabte finanskrisen, mens i tusindvis af almindelige dansker fik lov til at gå fra hus og hjem, for noget de ingen skyld havde i.

Det er ganske korrekt. Det var Sass Larsen der udtalte, at bankpakke 2 var danmarkshistoriens største tyveri, da man udlånte 24 milliarder kr. til Danske Bank med en aktionærs risiko (nederst i konkursordenen), på et tidspunkt hvor banken faktuelt var bankerot. Det var reelt aktionærstøtte, herunder til den største aktionær, der var AP Møller med en andel på 24%.

Artiklens indledning:

"120 milliarder gode danske kroner. Det er prisen på en hidtil hemmeligholdt redningspakke for bankerne, som blev gennemført efter finanskrisen. Gælden, som svarer til omkring 20.000 kroner for hver eneste dansker, er staten først færdig med at afdrage på i 2039."

Læg mærke til, at det ikke bankerne der først er færdige med at betale tilbage i 2039, nej det er staten - os allesammen. Tak til de borgerlige for det!

Lige præcis. De Radikale må selv tage skraldet for deres tåbelige adfærd. En adfærd, som efterhånden har stået på i årevis siden Marianne Jelved og senest Margrethe Vestager trådte tilbage som formand for partiet. De Radikale Venstre opfører sig som et enevældigt kongeringe med deres usympatiske gentagende ultimative krav år efter år, som slet ikke er berettiget ud fra deres vælgertilslutning. Når5-6% af stemmerne kan bestemme den førte politik har det ikke længere noget med demokrati at gøre. Så magtfuldkommen som De Radikale Venstre opfører sig nu om dage var det ikke før i dansk politik. Her galt det en midtsøgende politik, uden diktatoriske ultimatum, for Danmark og ALLE landets borgeres bedste. Og havde man fejlet trådte man tilbage og ikke som i dag skyder skylden på alle andre. Endog ens ægtefælle, som det er tilfældet med Søren Pape Poulsen. Usmageligt.

Man må desværre erkende, at som du skriver, har et parti som RV alt for megen magt. Det eneste rimelige er, at de overfor vælgerne før valget melder ud, hvem de vil støtte efter valget, så vælgerne ved hvor de står. Vil de ikke melde ud hvem de vil støtte efter et valg, så burde alle fornuftige vælgere undlade at stemme på dem, for ellers stemmer de for katten i sækken.

SCN har sagt at hun vil pege på Mette Frederiksen. Så det bliver endnu mere grotesk, når hun samtidig udsteder mistillidsvotum mod samme. Aukens budding på væggen, er blevet en budding uden husblas

Ja, mere grinagtigt bliver det vist ikke. Hvem kan dog finde på at stemme på den børnehave.

Problemet med radikale vælgere er, at de netop ikke er fornuftige. For hvis de var, ville partiet nok få nogle flere stemmer. Forhåbentlig ryger de ud næste gang.

På tide med en voksen i den radikale stue.
Mette er blevet kaldt egenrådig arrogant magtsyg. Begreber der i den grad passer på den Radikale leder
Jeg glemte lige at skrive at hun i den grad mangler situationsfornemmelse

Ja. Lad de radigale vælte regeringen!Sikken et show. Dyrt desværre for os alle lige nu, men eftertiden får da noget at grine af. Auken havde ret. Budding på væggen

Kære RV!
Tænk jer nu godt om - Hvem passer på landet og deltager i div. beslutninger/ møder når der er en valgkamp?
I kaster landet ud i et KÆMPE kaos - Vi har brug for der bliver passet på os - Ikke for balloner, bolsjer, roser mm.
Og måske i sidste ende havner vi i lange forhandlinger om, hvem der skal stå i spidsen for landet.
TÆNK JER OM!🙏🏼

"Tænk jer nu godt om" det er jo lige netop det de ikke kan - og ikke har kunnet MEGET længe

At vinde en diskussion synes ofte vigtigere end at løse et problem.

Det kan du godt sige en gang til, det vil stadig være lige sandt.

Den der overvinder sig selv er større end den der overvinder en stad, så gode radikale, kravl ned fra træet, inden i sætter alt over styr med jeres barnlige stædighed. I og de blå vil føre vort land ud i kaos, det er der ikke tid til. I får ikke enregering overmidten, så kom nu ned og opfør jer ansvarligt det gør I ikke nu.

Ja, hvem vil de egentlig pege på som statsminister, når de ikke vil pege på en kandidat der støtter at sende flygtninge til Rwanda.

Ikke for det, den idé bryder jeg mig heller ikke om, men det er ikke afgørende for, hvor jeg sætter mit kryds. Der er andre og mere presserende problemer at løse.

Helle. SCN. Er hun ikke kun leder af folketings gruppen, sammen med hendes sekundant Andreas Stenberg. Der må da være en Parti formand over hende, der kan sætte fruen på plads. Men hun vel gerne hjem i hjemmet 24 timer i døgnet og sylte. Hvem vil samarbejde med hende. Pernille Vermund.
Ole Kloster Simonsen

Valg i utide??

NEJ og slet ikke fordi de radikale 'befaler' det

Det kan godt p.... mig af når DR i aften (28/9) kl. 21:25 har et program der hedder:
'Det Politiske Talkshow - Valg-special: Der er magi i luften'

Så vidt jeg ved er der endnu IKKE udskrevet valg - hvorfor fiser DR så rundt som det var udskrevet??

DR er (også) en utroværdig nyhedsformidler
.

Jeg er helt enig, så længe der ikke er udskrevet valg, så burde de holde op med deres sensationsprægede skriverier og udsendelser, det hører ikke hjemme på saglige medieplatforme.

@ Kurt

Jeg så ca. det første kvarter af programmet. Og i den tid blev der intet sagt om partipolitik eller politikere i det hele taget, det handlede om valget set fra journalisters side (og den festaften de ser det som).

Ms Flutterby jeg så ikke programmet - jeg orker ikke at se Johannes Langkilde (du ved ham med hesten *) han er ikke engang en middelmådig journalist
DR er en klods om benet på danskerne - dyr og dårlig
Og igen: der er stadig IKKE udskrevet valg

*
https://www.bt.dk/kendte/liicens-hesten-skabte-vrede-i-hele-danmark-nu-b...
.

Var det ikke hele 6% af vælgerne, der vurderede Sofie Carsten Nielsen troværdig ved en meningsmåling for nylig?

Det eneste der tæller for Sofie C.N. og de Radikale er ministerbiler og ministerløn og ministerpension.

det er ikke helt forkert

Ja, det ser meget hektisk og kaotisk ud i disse tider, energikrisen er meget virkelig, el-priserne eksploderer, varmeregningen himmelflugter, inflationen går amok, Ukrainekrigen ser ud til at trække i langdrag, Putin truer med A-våben, "nogen" har lige saboteret to gas-ledninger ud for Bornholm, en recession lurer i horisonten, osv. osv.

Men af alle aktuelle problemer og udfordringer må det største og mest presserende dog stadig være, at RV ikke sidder i regering. Det kan alle vel blive enige om.

1: det er 1-0 til Danmark hvis der ikke udskrives valg i utide
2: 2-0 til Danmark hvis de radikale ikke kommer med i en regering uanset valgets (næste år) udfald
3: "De Radikale er stærkt pressede" ja og det er hovedet der er kommet i klemme først

Det er da i høj grad også de borgerlige partier, der kaster Danmark ud i en for tidlig valgkamp. Radikale er fortabte, for de har truet med mistillidsvotum, hvis Mette ikke udskriver valg senest den 4. - men de mente nok den 6. Men de øvrige partier kan da godt overraske og vise ansvarlighed og undlade at stemme for den.
Nogle partiers ledere vil sikkert prioritere et godt valgresultat for dem selv fremfor hvad der er bedst for Danmark, men det gælder da ikke alle partier. DF risikerer f.eks.at blive udslettet og hvis Venstre venter vil K sikkert synke endnu mere i meningsmålingerne. O.s.v.

De borgerlige er så syge efter et valg, at de selvfølgelig ville stemme ja til et mistillidsvotum. De gambler med danskernes ve og vel.

Jacob Ellemann som Danmarks næste ansvarlige statsminister har fået en chance af rang for at bevise at han kan bære en krise der rækker langt ud i Europa og NATO.

Det ene brede forlig efter det andet vedtages i Folketinget!

Lars Løkkes analyser af dansk politik hører fortiden til!

Uffe Ellemann ville Europa! Mette Frederiksen vil Europa!

I EUs historie har Europa aldrig stået i en værre situation end netop nu!

Kongemagere og løsgængere og unødvendige prinser og prinsesser er yt!

De store folkelige partier må på banen og læsninger findes i fred og ro!

Psykiatrien starter i folketinget!

Ansvarlige forældre der giver børn og unge og vælgere troen på fremtiden!

Det er hvad Danmark og Norden og Europa og verden behøver!

Mette og Jacob er de ansvarlige mor og far, der giver et samtykkende svar når “det usikre barn spørger”!

Troen på fremtiden med sammenhold og troværdige løsninger på udfordringer der popper op som majs i en overophedet ovn!

Tiden er ikke til eksperimenter men en far og mor, der sammen med børn og familie finder løsninger der passer til en kold tid!

Kriser er blevet “det normale” og hvem der har titlen statsminister er underordnet!

Mette og Jacob er her for danskerne, svenskerne, europæerne, ja, selv amerikanerne kan Mette lære et eller andet!

Demokrater og Republikanere der i fællesskab løser Danmarks og Europas problemer!

Sikke et forbillede for USA og amerikanere!

Det sker allerede i næste uge!

Håber den amerikanske ambassadør bliver inviteret til Folketingets åbning!

En Jacob Ellemann som den europæer hans far drømte om hele livet!

Statsminister i Danmark, nej, så hellere en ægte europæer, der løser europæiske problemer!

De anti-demokratiske bevægelser findes i stor stil i USA!

De europæiske er kun to grader og et halvt kilo kartofler borte!

Jacob Ellemann har sit livs chance!

Vent blot og se på Folketingets åbning!

Man tror det næppe!

En statsmand i svøb!

Stol aldrig på en radikal, du har ingen relatises sans, Sofie & Stampe, er jo være end de værste diktatorer, de tor, de skal bestmme alt.
Var jeg Mette, ville jeg træde tilbage uden at udskrive valg, samt få lavet en aftale med de regerings duelige partier, om at de radikale skal holdes udenfor enhver indflydelse. Den dag du ryger under spææregrænsen, skal ophøjes, til national fest og hellig dag

Annonce