Gode danske arbejdspladser? Der er intet, vi hellere vil

To af topfolkene i dansk svineproduktion går i rette med kritik fra slagteriarbejdernes fagforbund NNF.
Foto: Unsplash, Kameron Kincade
NNF skriver her i Netavisen Pio, at landbruget ikke vil skabe arbejdspladser, fordi vi ulykkeligvis er nødt til at fyre 350 medarbejdere på slagterierne i Ringsted og Sæby.

Lad os først og fremmest slå fast, at der er intet, vi som landmænd hellere vil, end at skabe gode danske arbejdspladser.

Når NNF påstår, at vi i den danske griseproduktion ikke har som målsætning, at vi vil skabe danske arbejdspladser, er det ikke korrekt.

En vision, som hele den danske sektor for produktion af grise står bag

Tværtimod har vi netop fremlagt en vision, som hele den danske sektor for produktion af grise står bag, som netop har som målsætning, at vi vil slagte flere grise i Danmark, end vi eksporterer, og at vi vil have så mange slagtesvin i Danmark, som det er miljømæssigt muligt inden for en bæredygtig ramme.

NNF opfordrer os til at tage en aktiv, kollektiv beslutning om at beskytte den del af produktionen, der bidrager til at skabe danske arbejdspladser.

Arbejdspladser både i staldene og på slagteriet

Hertil vil vi først og fremmest gerne sige, at vi både skaber arbejdspladser på staldgangen og på slagteriet.

De landmænd, der producerer grise, der eksporteres ud af Danmark, skaber også gode danske arbejdspladser. Og i vores optik, er der ikke nogen arbejdspladser, der er bedre eller vigtigere end andre.

Vi vil slagte flere grise i Danmark, end vi eksporterer

Fødevareklyngen skaber i alt 188.000 arbejdspladser i Danmark, og heraf skabes de 126.000 i landbruget. Når det så er sagt, kan vi glæde NNF med, at vi skam allerede har taget en kollektiv beslutning om, at vi vil slagte flere grise i Danmark, end vi eksporterer.

NNF skriver også, at antallet af eksporterede grise de seneste år har været stærkt stigende, mens antallet af slagtegrise har været stærkt faldende. Det er ikke helt korrekt.

Antallet af eksporterede smågrise har siden 2019 været faldende. Alene fra 2021 – 2020 forventer vi, at eksporten af smågrise vil falde med over 800.000. Fra 2019 til 2021 har antallet af slagtegrise i Danmark været stigende.

Sætter penge til

Det er korrekt, at vi i 2022 ser et fald i antallet af slagtegrise i Danmark, hvilket udelukkende skyldes den enormt vanskelige situation, vi som sektor er i på grund af stigende priser på foder og energi, som skyldes krigen i Ukraine.

Vi er utrolig mange landmænd, der lige nu sætter penge til ved at have produktionen kørende.

Gennemsnitligt har danske producenter af slagtegrise tabt 2,5 kroner pr. kilo kød, de har leveret til slagteriet i 2022. Det gør vi netop, fordi vi føler en samfundsmæssig forpligtelse til at holde hånden under alle de arbejdspladser, vi er ansvarlige for.

Vi vil være en stor og stærk sektor

Men desværre er der nogle, der ikke har muligheden for at holde produktionen kørende, og det betyder så desværre en nedgang i antallet af slagtegrise i Danmark.

I den vision, vi netop har fremlagt for fremtidens griseproduktion, står det klart og tydeligt, at vi vil være en stor og stærk sektor, der bidrager til velstand, gode arbejdspladser og geografisk balance i Danmark.

Vi tager i visionen en række tiltag i forhold til dyrevelfærd, bæredygtighed og kontinuerlig udvikling og uddannelse af vores medarbejdere, fordi vi tror på, at vi har en rolle at spille for fremtidens fødevaresystem og for medarbejderne i fremtidens fødevaresektor.

Asger Krogsgaard er griseproducent og formand for Danske Svineslagterier.

Erik Larsen er  griseproducent og formand for Landbrug & Fødevarer, Sektor for Gris.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der bør af hensyn til klima og miljø ikke produceres flere grise, end der kan passes, slagtes og forarbejdes i Danmark af indfødt dansk arbejdskraft.
Vi skal nemlig have vor natur tilbage, så derfor vil landbruget skulle skrumpes.

.
RIB-EYE TIL WHISKY-BÆLTET, OG PØLSER TIL OS ANDRE
Der er blevet talt om, at klima-krisen, ville gøre oksekød dyrere i nærmeste fremtid, fordi kvæg/køer (naturligt) i ny og næ prutter. Og nu muligvis skal proppes med hemmeligt Hollandsk pulver (medicin) for at prutte mindre (co2). Hmm, skal vi nu til at have disse medicinrester i mælken vi køber, hmm. Mine alarmklokker ringer allerede, når man vil bruge kemisk medicin i dyrets normale naturlige tarmflora, fordi den ikke må prutte co2.
Frem for pulver, kunne landmænd så ikke istedet plante et træ pr. dyr i stedet, tænker jeg blot.

Nåh men...
Den gang med klima-afgift på oksekød tænkte man, at nu bliver det sgu kun whisky-bæltet der får råd til en rib-eye på sommergrillen, og andre (kødspisende) danskere må kun ty til nakkekoteletter.
Danskere, der i forvejen ikke er dem der er storforbruger, må ikke længere få varieret kost (varieret kød) på aftensmadmenuen. De priviligerede og velhavende fortsætter nok deres forbrug af okse-menu, tøjkøb, gadgets, og flyrejser, uanset klima-krise, energi-krise eller ej.

Ikke desto mindre...
Så kom der så en inflation, og tidligere hverdagsmad såsom kødsovs og lasagne er nu blevet til sjælden luksus-mad for dem der ikke er priviligerede med høj alene-indtægt eller er 2 om indtægter. Og skulle det hænde at danskerne bliver SÅ oksekød-lækkersultne, så er tidligere køb af hk. øko-oksekød fortid og blevet til hk. oksekød med 14-17% fedt. Det bliver trods alt lidt kedeligt kun at kunne spise svinekoteletter, selvom der kan laves mange lækre retter med grisekød.

Og derfor...
Undrer jeg mig over fyringerne på svineslagterier herhjemme i "landbrugsland", hvis argumentet er at der ikke er nok der spiser svin, FORDI der må da NETOP være en stor stigning af forbrug i svinekød (og pølser med gule priser) samt kylling, pga inflationen, da mange danskere nu må springe oksekød over på indkøbsturen, hvilket jo så går ud over dem der har kødkvæg.

Og hvordan bør supermarkederne kunne hjælpe til også, så slagterier ikke lukker i Danmark, for at kød ikke blive kørt til udlandet?

........

VI BØR VÆRE MERE SELVFORSYNET
Der er, og har været ret meget der er lidt besynderligt i "landbrugsland" Danmark, i det danske landbrug og i de danske supermarkeder, som (åbenbart) ikke altid helt gad/gider forsyne danskerne med DANSKE råvarer. Det har nemlig ikke været særlig dansk, når man kiggede i køledisken, på trods af at vi danskere helst vil have vores egne råvarer (selvforsyning). Dog kom fersk kød lidt tilbage igen, som ellers var ved at forsvinde for år tilbage, hvor det i en længere periode nærmest kun var Rema1000 der fornuftigt holdte fast i dansk kød. Jeg var muligvis ikke den eneste forbruger den gang, der rendte rundt i de andre supermarkeder og efterspurgte konsekvens personalet efter dansk kød, i håb på at ændre deres udvalg. Lige så stille kom det danske ferske kød tilbage igen, iblandt det tyske (og det engelske udgik). Det var godt, fordi allerede dengang undrede man sig over at bo i et "landbrugsland" uden dansk kød i supermarkedet.

Men...
I mange mange år efterfølgende, og STADIGVÆK, undrer man sig over at man ikke kan få DANSK bacon i svinelandbrug Danmark. Men det er vel englænderne der får vores danske bacon? Og vi får så det polske, hmm. Det er sgu da besynderligt. Vi vil have det danske bacon tilbage, tak.

Og når man kigger i køledisken med kødpålæg, cocktailpølser, skinketern, mv, så er det stort set kun polsk og tysk. Der bør produceres mere dansk pålæg. Og hvorfor skal svin transporteres rundt, frem og tilbage igen, og ligeledes pålæg, apropos klima og transportkørsel på diesel.

Desuden undrede man sig over hvor de mange malkekøer egentlig blev af på markerne? og gad vide om "dansk" brød overhovedet er bagt med dansk mel/korn mv?

I det hele taget, bør vi få mere selvforsyning og lade være med ar eksportere det danske kød ud af landet, for at importere det polske/tyske kød ind i landet.

DYREVELFÆRD
Grise (landbrugsdyr) skal behandles bedre i de danske svinestalde, generelt, og brugen af penicillin i svin er vist stadigvæk for højt på trods af mange års snak om dette.
Jeg undrer mig også over hvorfor det er så "firkantet" mht "alm. konv." grise og øko-grise. Der er vel intet der burde hindre at "alm. konv." grise kunne få noget frisk luft udenfor i ny og næ og også lige få lidt jord i snuden, uden at de nødvendigvis behøver at være øko med øko-foder, øko-krav, mv.
Det ville da trods alt give landmændende nogle lidt mere robuste grise med bedre immunforsvar og mindre syge dyr på længere sigt, og de "alm. konv." grise ville have lidt bedre vilkår, uden at de behøver være øko.
Hvorfor er der ikke denne mellemting?

......

KLIMA
PS. Og til dem "de hellige guruer", der tænker at vegatar-kost er løsningen. Så nej, alle danskere bliver ikke vegetar, og dem med færre ressourcer på budgettet er i forvejen mindre kødspisende, når de har dage hvor de måske kun får pomfritter, rugbrød, spaghetti med ketchup, havregryn eller lign. Og andre dage så vil de nok bare gerne have lov til noget bedre varieret kost med kød, kartofler og dansk broccoli eller lign. Men det er klart at hvis folk er presset på økonomien i perioder, så er det ikke øko der kan købes. Dem der bor alene nyder måske at kantinen på jobbet byder på noget kød, og så spiser de en nem sommersalat om aftenen.
Kødspisere med lavere økonomi, kan godt være genbrug- og klimabevidste på rigtig mange andre områder. Og er i forvejen gode til at undgå madspild, rejser ikke, behøver ikke en fin ukrudtsfri have, har ikke overforbrug, mv. Det handler om at finde balancen på bedste vis, og alle har hver deres levevilkår.

Så i stedet for at presse priser op på visse madvarer pga klima-hensyn, eller på ældre biler hos dem der ikke har råd til nye el-biler, så det rammer socialt skævt, så bør man nok kigge lidt mere på dem, der har rigeligt af penge til at overforbruge.

Læs:
https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/en-person-fra-den-rigeste-procent-...

..............

Andre kommentarer:

SKANDALE!!! AT DET USLE MINKAVL MÅ STARTE OP IGEN
https://piopio.dk/minkavl-bliver-igen-tilladt#comment-28788
......

KLIMA-UNGE UDSKAMMER TIDLIGERE GENERATIONER,
OG VENSTRES UNGDOM SPARKER PÅ PENSIONISTER
https://piopio.dk/venstres-ungdom-fastholder-folkepensionen-skal-afskaff...
......

ULVE OG "VILDE" KVÆG I JYLLAND. MAJSTÆTISKE ELGE TIL NORDSJÆLLAND
https://piopio.dk/naturomraader-skal-saettes-fri-alt-laenge-har-vi-lagt-...
.......

VELFÆRD OG SIKKERHEDSNETTET ER KUN TIL DE "UDVALGTE"
– RESTEN AF DANSKERNE SKAL YDMYGES
https://piopio.dk/debat-lavere-dagpengesats-til-nyuddannede-er-uvaerdigt...
.......
.

Annonce