EL: Carlsberg smykker sig med lånte fjer

Bryggeriet får kritik fra Søren Søndergaard (EL), efter at selskabet ikke kan opfylde ambition om at donere overskud fra Rusland til velgørenhed.
Forleden beskrev Berlingske, hvordan Carlsberg 9. marts 2022 havde meldt ud, at selskabet ville donere al eventuelt overskud fra Baltika, den russiske del af forretningen, til nødhjælpsorganisationer i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Men på grund af værdinedskrivninger af den russiske del af forretningen er et forventet milliardoverskud vendt til et underskud i forbindelse med det kommende salg, som ventes gennemført i foråret. Derfor er der ikke penge at donere.

Ifølge Berlingske lander den russiske del af forretningen dog stadig store overskud på driften.

”Den 9. marts meldte vi ud til omverdenen, at vi også ville donere eventuelle overskud fra Baltika til nødhjælpsorganisationer, da vi ikke ønskede at profitere på vores tilstedeværelse i Rusland. Det skete altså på et tidspunkt, hvor der ikke var truffet beslutning om at forlade Rusland,” skriver Tanja Frederiksen, Global Head of External Communications hos Carlsberg, i en mail til Netavisen Pio.

9,5 milliarder kroner

Hun oplyser, at Carlsberg 28. marts traf beslutning om at forlade Rusland, og at bryggeriet 25. april meddelte omverdenen, at værdien af den russiske forretning nedskrives med 9,5 milliarder kroner.

”Det betyder, at det er meget svært at forestille sig, at der bliver noget overskud fra den russiske forretning, fordi salget allerede i indeværende år har kostet Carlsberg milliarder af kroner. Vi er med andre ord gået fra et forventet overskud til et kæmpe minus,” lyder det fra Tanja Frederiksen.

Men som Berlingske også beskriver, så fastholdt Carlsberg ambitionen om nødhjælpsdonationen i en meddelelse til fondsbørsen 28. marts 2022.

Men så er det jo heldigvis et stort firma. Så de kan vel finde nogle andre penge et andet sted at donere

Smykker sig med lånte fjer

Carlsbergs forklaring giver Enhedslistens udenrigsordfører, Søren Søndergaard, dog ikke meget for.

Han mener, at Carlsberg har været for hurtige på aftrækkeren i starten af krigen i et forsøg på at redde deres renommé, og at et selskab som deres allerede dengang burde have forudset værdinedskrivningen.

”De må vel have forudset, at salgsværdien ville falde. Man kan ikke forestille sig andet. Så det lyder som en gratis omgang for Carlsberg. Ud fra de foreliggende oplysninger kan jeg ikke se andet end, at de har forsøgt at smykke sig med lånte fjer. Og det er aldrig pænt,” siger Søren Søndergaard til Netavisen Pio og fortsætter:

”Men så er det jo heldigvis et stort firma. Så de kan vel finde nogle andre penge et andet sted at donere,” lyder den klare opfordring fra udenrigsordføreren.

Opbakning fra overraskende kant

Den danske Ukraine komité er en forening af prominente danskere, som siden tidligt i krigen har indsamlet penge og doneret dem til Ukraines forsvar.

Umiddelbart skulle man derfor tro, at komitéen ville tilslutte sig Søren Søndergaards kritik. Men foreningens formand, tidligere Venstre-minister Søren Pind, er forstående over for Carlsberg.

”Jeg har sådan set ikke noget at kritisere Carlsberg for. De trak sig under meget vanskelige forhold ud af Rusland og realiserede et stort tab. I den forstand har jeg forståelse for deres situation,” lyder det i en mail fra Søren Pind til Netavisen Pio.

I starten af marts besluttede Carlsberg at give en donation på 75 millioner kroner til nødhjælpsorganisationerne sammen med Carlsbergfondet og Tuborgfondet. De penge er blevet udbetalt.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De har sikkert fået hjælp af Rud Pedersen Public Affairs: https://www.rudpedersen.com/da

Det er der hvor Fie Thorsted Hækkerup er ansat som Public Affairs Consultant OG samtidigt er socialdemokratisk spidskandidat i Hillerød kredsen.
Tjaaa bum bum

Annonce