I royalt selskab: Ung elektriker vinder pris for årets tale

Elektriker Mathias Vinholt vinder prisen for Årets Danske Tale 2022. Dronning Margrethe modtager også pris.
Foto: Noah Thilemann
Årets Danske Tale 2022 er navnet på prisen, som uddeles til den unge elektriker, Mathias Vinholt, ved en konference hos Vartov 16. november 2022.

Han modtager prisen for sin demonstrationstale i anledning af lærlingeoprøret tidligere i år. Her kom han med en opsang til Danmarks politikere.

”Derfor er der brug for et lærlingeoprør! Et lærlingeoprør og et lærlingeopråb! (…) Ikke kun fordi vi er trætte af at blive behandlet som andenrangsuddannelser i et land, der bryster sig af at have viden som sit vigtigste råstof og ikke kun for vores egen skyld,” lød det blandt andet i Mathias Vinholts tale.

Håber at kunne inspirere andre

Mathias Vinholt, som desuden er formand for Dansk El-Forbund Ungdom, håber, at han med sin tale og pris kan inspirere andre til at bruges deres stemme, også selvom de måske ikke har den store erfaring at trække på.

”Nogen bliver afskrækkede af at blande sig i debatten og tænker: ’Hvis jeg ikke er en ordtroldmand, er det bedre, at jeg holder min mund. Men de historier, som jeg har hørt fra mennesker uden taleuddannelse, er mindst lige så gode som dem, der har fået taletræning,” siger Mathias Vinholt.

I Royalt selskab

Retoriker Kell Jarner Rasmussen fra fagjuryen begrunder bl.a. valget således: 

“Vi har valgt Mathias’ tale, fordi den er et stærkt vidnesbyrd om det problem, der ligger til grund for lærlingeoprøret i Danmark, nemlig nedslidningen af erhvervsskolerne. Talen er personlig og indigneret, men får almen værdi gennem sin virkningshistorie – som stadig er i gang. Måske vil den blive husket som talen, der skabte større anerkendelse af håndens arbejde i Danmark.”

Prisen for Årets Danske Tale uddeles af Danske Taler og retorikvirksomheden Rhetor til sidstnævntes årlige konference for taleskrivere, Logograf, der afholdes 16. november i Vartov i København. Fagjuryen består af retorikere og taleskrivere og er tidligere gået til bl.a. Sofie Linde og Kronprinsesse Mary.

I år er der særlig fornemt besøg af Dronning Margrethe, som modtager Danske Talers Ærespris for sine taler gennem tiden.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Da jeg gik på teknisk skole i Holbæk startede uddannelsen med, at vi først skulle afmontere det forrige holds stande og sortere alle de brugte materialer, så vi kunne genbruge dem, herunder hver en skrue. Selve spånpladen, som det forrige hold havde skruet på, den skulle blot vendes om. Kun hvis der var skruet på begge sider, kunne man få lov til at gå over hos tømrerne og anmode om en ny spånplade. Jeg kan godt forstå at stikkontakter og afbrydere kan genbruges, men vi taler om skruer, gummimembraner og afbryderfjedre. Til prøverne, herunder svendeprøven, måtte vi så starte med at forklare skuemestrene, at vi ikke havde overholdt den lovpligtige kapslingsklasse i installationerne på vores stand, da vi ikke havde adgang til nye materialer.

Engang besøgte jeg for sjov den sprogskole under VUC, der ligger lige ved siden af, hvor nytilkomne syrere skulle lære dansk. En helt ny skole med store flotte møbler, sofaer, luksusstole i de nye klasserum, egne computere og varme mellemøstlige retter i kantinen til frokost.

Jeg var lige ved at droppe ud og søge asyl.

Ærgerligt at faguddannelserne ikke, igennem mange år, er blevet budget berettiget med uddannelsesmaterialer og andre for oplæringen nødvendige ting.
ØV 😲

Danskere skal spare og spinke, så pengene kan bruges på "integrationsprojekter"/røvslikning af den nye tilvandrede befolkning af kulturfremmede fra mellemøsten og Afrika. Helt konkret er der ifølge Finansministeriet tale om mindst 35 milliarder kroner i rent underskud hvert eneste år. År efter år.

Tillykke med prisen. Talen kan i øvrigt læses her:

https://piopio.dk/laerlingeformand-ramte-hovedet-paa-soemmet-nu-er-talen...

Tænk hvis prisen gav adgang til et VIP kort til folketinget med rettigheder som enhver anden folketingsmedlem.

En pris og så er den pot ude!

Ord kan så meget!

Men Pia Kjærsgaard talte for døve ører i 20 år!

En stueren tale var det Poul Nyrup Rasmussen savnede!

Men så kom en vis Mette Frederiksen!

“Antallet betød noget!

Ligesom antal lærlinge!

Ligesom antal svende!

Ligesom antal elektrikere!

Ligesom antal smede!

Ligesom antal sygeplejersker!

Ligesom antal jordemødre!

Antallet betyder noget!

“ Stuerene det bliver I aldrig!”

“Nogle uddannelser er finere end andre”, siger statsministeren.

Men hun mangler stadig at holde den rigtige tale!

Den der får unge mennesker til at strømme til erhvervsskolerne og sygeplejeskolerne!

Først var der ordet!

“Antallet betyder noget!”

Nyrups dumsmarte bemærkninger er for længst glemte!

Hvem der opfandt den dybe tallerken er for længst glemt!

DF og Pia Kjærsgaard er yt!

Håndværkere er “in”!

I det mindste i sproget!

Indtil vi mærker det på egen krop!

“Antallet betyder noget!”

Annonce