S vil have CO2-afgift på landbruget

Den nye afgift skal være så høj, at den kan sikre, at Danmarks klimamål nås. Præcis hvor høj melder Socialdemokratiet ikke ud om endnu.
Foto: Ulrik Jantzen
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S)
I 2030 skal Danmark have reduceret sit CO2-udslip med 70 procent, og i 2025 er målet en reduktion på 50-54 procent.

For at nå disse mål er Socialdemokratiet kommet med et udspil søndag, hvor de vil have en afgift på landbrugets CO2-udledninger. Partiet venter med at vurdere, hvor høj afgiften skal være, til en ekspertgruppe er kommet med anbefalinger.  

Landbruget står for tur

“Vi er i de sidste år nået rigtig langt, når det gælder transport, industri og energi. Nu er det landbrugets tur,” udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i en skriftlig kommentar til Netavisen Pio.

Nu er det landbrugets tur

Ifølge Socialdemokratiets udspil skal overskuddet fra afgiften tilbageføres til landbruget gennem en klimafond. Pengene skal gå til en grøn omstilling af erhvervet.

“Danmark er et landbrugsland. Det skal vi også være i fremtiden. Men vi skal være det på en anden måde. Den nuværende situation er uholdbar. Der er behov for en grundlæggende grøn omlægning af sektoren,” lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen.

Venter med konkret forslag 

Af Socialdemokratiets hjemmeside fremgår det, at “Afgiften skal være høj nok til at sikre, at vi når 70 procent målet i 2030 og målet om 50-54 procent reduktion i 2025,” men der sættes endnu ikke tal på, hvad det vil betyde i kroner og øre for de danske landmænd.

Socialdemokratiet afventer en ekspertgruppes vurderinger, før de vil komme med et konkret forslag til afgiftens størrelse.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fortsæt endelig med at ødelægge tilværelsen for os almindelige borgere. Er det ikke nok at politikerne har bragt os en energikrise på halsen? Nu skal vi så oveni have en fødevarekrise, og vi skal tilmed selv finansiere den!
Mark Rutte i Holland har allerede bragt hollandske bønder til fortvivlelse, Justin Trudeau i Canada er også godt på vej. Behøver vi gå samme vej?
CO2 er en klimagas, ja, men det er en forholdsvis mild en af slagsen, den virker ikke aritmetisk, men logaritmisk, dvs. dobbelt så meget CO2 giver mindre end dobbelt effekt, og CO2 gør jorden grønnere. Fri os dog for disse latterlige klimamål.

"CO2 er en klimagas, ja, men det er en forholdsvis mild en af slagsen, den virker ikke aritmetisk, men logaritmisk, dvs. dobbelt så meget CO2 giver mindre end dobbelt effekt, og CO2 gør jorden grønnere."

Sludder og vrøvl. Den er rund som en kugle - eller for at være helt præcis: let ellipseformet.

Jorden er en ellipsoide, hel præcist en oblat omdrejningsellipsoide, og den ser blå ud på lang afstand, men CO2 gør altså planter og træer glade. Det er ikke vrøvl.

Ja, planter og træer har brug for CO2, gammel nyhed. Men samtidig med, at vi producerer langt mere CO2 end træer og planter kan optage, så fælder vi også stadigt mere regnskov (jordens lunge). Og den CO2 der er i overskud det er den der er farlig. At noget er godt er ikke lig med at dobbelt så meget af det, er dobbelt så godt. Nøjagtigt som medicin kan være godt, men for meget medicin kan være dødeligt. Jo mere CO2 der udledes, jo mere spreder og erstatter CO2'en den ilt, vi og dyrene har så stor brug for, det fører til klimaforandringer med naturkatastrofer så store som aldrig tidligere set. Så jo, du vrøvler.

Kære Ms Flutterby. Proportionerne taler imod dig: Atmosfæren indeholder 21% ilt og 0,04% CO2.
(Din udåndingsluft inholder derimod op til 4% CO2, men jeg vil overlade det til dig selv at drage en konsekvens heraf.)

Så må vi jo udrydde hele menneskeheden. Ikke så ringe endda, da vi har skabt problemerne, så hvis vi alle forsvandt ville problemet være løst. Hvem skal vi starte med?

Du kan slet ikke simplificere problemerne på den måde. Selvom det ikke betyder så meget for atmosfæren, så betyder det utroligt meget for vores havmiljøer;

"In our ocean, it’s a different story. The ocean stabilizes the atmosphere in two important ways—it contains plankton and bacteria that produce somewhere between 50 to 80% of the world’s oxygen,1 and its water absorbs massive amounts of carbon—about one-third of the amount humans have put into the air since the Industrial Age2—reducing the impact of fossil fuel combustion. As the planet gets hotter due to increased CO2 concentrations, oceans are also warming up. As liquids warm, they can’t hold as much dissolved gas. This means a warmer ocean can’t hold as much carbon or dissolved oxygen, which marine life relies on for survival.

How serious is all this? Recent models estimate a decline of global oxygen concentrations in the ocean to be between 1% and 7% by the year 2100.3 This can lead to serious ecosystem impacts, including reducing biodiversity, disrupting fishery resources, and increasing algal blooms.

The best possible chance we have for curbing deoxygenation is to reduce our use of fossil fuels, says Babbin. On the flip side, there are some hopeful strategies for re-oxygenating oceans and coastal waters that include leveraging plants that produce oxygen through photosynthesis. “This is where things like kelp forests, oyster farming, or any of these other aquacultures can help in some way,” he says. Reducing toxins that go into our water systems can allow these plants to thrive, he adds, and can prevent eutrophic events that further decimate oxygen supplies."
https://climate.mit.edu/ask-mit/how-will-future-warming-and-co2-emission...

Når du siger at politikerne har bragt os en energikrise på halsen. Så vil jeg godt spørge om, hvem de politikere er? Og hvordan har de båret sig ad med det?

Godt du støtter landmændene, jeg håber din støtte rækker til, at de overbevises om at de også har et ansvar og derfor også må omstille sig langt mere end de allerede har gjort og det langt hurtigere, for ellers er der ikke en verden for dine efterkommere.

Det kan godt være du ikke synes det er vigtigt med vores havmiljøer. Men det er fra havene at vi får det meste af den ilt vi indånder. Og iltsvind har længe og er til stadighed et voksende problem.

Hvad med insekterne, synes du heller ikke der er et problem?

Mit tastatur driller, så jeg opgiver at svare - desværre.

@Gunnar,

Håber du i det mindste stadig er i stand til at læse, for så har jeg et link til dig. Ja, så slemt står det til og så meget skal vi ændre adfærd. Hos benægterne bliver det især hårdt. Selv har jeg ventet længe på, at nogen turde sige det lige ud og ikke lægge fingrene imellem.

https://www.information.dk/debat/2022/10/energikrisen-vist-baade-spare-p...

Enten
- bliver fødevarerne dyrere for forbrugerne (i og uden for DK)
og / eller
- produktionen bliver mindre hvilket bl.a. medfører mere afhængighed af import (hvordan gik det med afhængighed af gas fra rusland)

Det er ok med ambitiøse klimamål MEN de skal være realistiske og tilpasset situationen og det er de ikke

Lad nu være med at tilfredsstille de radikale.

De planlagte afgifter på landbruget vil gøre varerne dyre, især kød vil blive langt dyrere. Og det er godt såndan - adfærdsregulerende afgifter kaldes det også.

Dermed bliver det heller ikke landbruget, men forbrugerne der i sidste ende kommer til at betale afgifterne (inddirekte), hvorfor landmændene ikke behøver at råbe så højt. Tværtimod, de nye afgifter kommer tilbage til landmændene, afgifter betalt af forbrugerne, så de kan få hjælp til at finde vej til en bedre fremtid for os alle. Men det de måske er så bekymrede for er at de i fremtiden ikke kommer til at kunne producere i de mængder de tidligere og lige nu producerer.

Landmændene er generelt bange for omstillinger, måske fordi de ikke kan se det for sig. At der er andre afgrøder og andre måder at drive landbrug på. Her må der nogle forskere til, der kan forklare det mere indgående. Landmænd hører ikke til et beskedent folkefærd, de har i årevis levet i en liberalistisk markedorienteret boble. Den er de bange for at forlade, for at finde nye veje. Nogen må vise dem, at de veje findes og hvordan man går ned af dem.

“ men der sættes endnu ikke tal på, hvad det vil betyde i kroner og øre for de danske landmænd.”

Her er det danskerne skal se at vågne op og stemme på Inger Støjberg!

I tolvte timer ville Mette Frederiksen sikre sig stemmer fra Enhedslisten og SF!

“I kroner og ører for de danske landmænd” betyder i kroner og ører for forbrugerne!

For socialdemokrater, Venstre-folk, ja, selv hele venstrefløjen!

Kort og godt for du og jeg!

Inflationen får endnu et skud opad! Fødevarepriserne stiger!

Allerede nu er smør steget 35% og oksekød 50%.

Alle danske fødevarer kommer til at stige! Inclusive kyllingekød og grøntsager!

Putins inflation suppleres med Mette Frederiksens CO2 inflation! Fødevarepriser i himmelflugt!

Og det hjælper ikke at stemme på Venstre! Som Jacob Ellemann siger: “vi opfandt den!”

Vil man sikre lave solide danske fødevarepriser skal du stemme på Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne! Danske fødevarer i historisk lys!

Får vi først CO2 afgifter på fødevarer kan fødeinflationen vare i årtier.

Erstatningen kom til at vare lige så længe som energiomstillingen!

Fødevare-momsen har altid haft den tunge ende nedad!

Det ved de i Enhedslisten!

Nu vil de selv samme lægge en CO2-fødevare-moms(afgift) oveni!

Endnu flere danskere flytter på campingpladser!

Landmænd kan fremover tilbyde billige opholdssteder for camping-byboere med små økologiske haver, hvor byboerne kan fremavle egne produkter.

I fællesskab kan man have mindre dyrehold opfodret på affald fra campisterne!

Det gode gamle landsbyfællesskab genopstår nu med økologi som hovedattraktion!

Vil du blive boende i byen og leve dit liv som hidtil med køleskab og fødevarer - minus flyrejser - ja, så stem Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne.

Inger redder for anden gang på ti år danskerne fra økonomisk ruin og undergang!

I tolvte time afslørede Mette Frederiksen sit Anker Jørgensen had til dansk landbrug!

Og at hendes Kanslergade forlig 2 hen over midten i dansk politik er ren bluf og humbug!

Inflations-Mette har fået fat, som hun har agt!

Langdistance-flyvninger for socialdemokratiske arbejdere er helt okay, ellers ville Kastrup lufthavn og 70.000 Københavnere blive arbejdsløse!

Men danske Venstre-bønder skal ned med nakken! De kan tælles som ca, 2.000 vælgere!

Flovt at de socialdemokratiske økonomer overser inflationen for hele nationen.

Vi kan jo ikke gøre noget! Siger Mette Frederiksen!

Mette Frederiksen skaber selv inflationen!

En inflation der i forvejen ruller accelererer ved blot den mindste medvind!

Alle vil have del i kagen!

Nu har udsalgssteder fået endnu et argument!

Putin og CO2 afgifter!

Smør stiger 70% og oksekød 100%!

Valget er dit!

Inger eller kaos!

Aftenens Deadline viste at Dan Jørgensen og Mette Frederiksen spiller et risikabelt spil med forbrugere og landbrugere!

Hvilke eksperter skal man lytte til?

Danskernes sundhed frem for alt!

Var beskeden for et års tid eller to siden!

Sult og fattigdom er ofte sundhedens største fjende!

Det er hvad der venter de danske inflationsramte forbrugere!

Hvornår venter provenuet fra CO2 afgifterne tilbage til landbruget, som regeringen lover?

Ja, spørg blot minkavlerne!

Tilliden til regeringen er pist borte!

Derfor bliver CO2 afgifterne på landbruget a la Liz Truss’ skattelettelser i Storbritannien.

Det økonomiske system kollapser og forbrugertilliden forsvinder!

Ukontrollerede prisstigninger bliver konsekvensen!

Ingen tror på det Dan Jørgensen uld i mund CO2 afgiftssystem med penge tilbage til landmanden der opfører sig som Mette og BB ønsker det!

Statsstyret kapitalisme i et frit erhverv med et bureaukratisk kontrolsystem, som man netop ønsker fjernet inden for ældreomsorg og sundhedsvæsen og folkeskoler og jeg skal komme efter dig!

At høre Dan Jørgensens ufinancierede CO2 afgifter minder om Liz Truss og hendes ufinancierede skattelettelser!

Det økonomiske system kollapser!

Alle mister tilliden til alle!

Fødevarepriser ryger i vejret! Forsyningslinjerne bliver lige så usikre som det Maersk scorede kassen på lige efter coronaen!

Hvilke udenlandske firmaer der udnytter forsyningskrisen af danske fødevarer bliver interessant at følge!

Måske Maersk kan lave aftaler med udenlandske producenter og en gang mere score kassen på effektive og hurtige leverancer!

Dan Jørgensen har åbnet porten på vid gab!

Hjælpepakker-tvungne- kommer til at gå direkte i lommerne på fødevareleverandører!

Stem på Inger Støjberg og undgå Socialdemokratiets eksperimenter med dansk landbrug!

DR2’s Deadline afslørede en ny Minksag allerede før den føres ud i livet!

Inger Støjberg eller kaos!

Af Gift. Er der mon nogen sammenhænge? Altså der er Af-Gift, Gift med hvide kjoler og så bare Gift som man dør af. Fandme et mærkeligt sprog. Altså. Jeg synes man skal lægge en mega stor afgift på at stemme på et parti i den blå blok. De er jo ikke så vilde med at redde klimaet, da det går ud over deres vælgeres indtjening. Ligesom det går ud over renten og aktieposter.

Der var en gang man forsøgte sig med en fedt afgift på det usunde animalske fedt. Det gad folk ikke. Her var der protester. Skide være med klimaet. Fedt afgiften blev fjernet igen inden for få uger. Men prisstigningen grundet afgiften, Den holdt. Nu havde folk jo vænnet sig til de dyrer priser. Såååå. Minder det ikke lidt om den her inflation? Vi lægger lige 2% oven i. Det opdaget ingen sgu da.

Co2 afgift på landbruget....Gak gak taktik. Klodens klimaproblemer løses IKKE med afgifter. Afgift er ikke et STOP for ting der skader miljøet. Den/det der har SKABT LIVET må have haft en mening bag. Så der er naturligvis en MENING med KREATURER og andre dyr der lukker "metan" ud. Hvad har man tænkt sig at stille op med alle klodens
kvæg da? Skal samtlige disse dyr så NEDLÆGGES ? Hvad med menneskene ? De "lukker" vel også en eller anden form for "gasart" ud. Skal der også "afgift" på dem ? Eller skal vi bare igang med at "nedlægge " os selv hurtigst muligt ?

Annonce