Tusinder af praktikpladser i fare: Fagforbund foreslår stor kontant bonus

Ny trepartsaftale skal holde hånden under praktikpladser under krisen, lyder det samstemmigt fra Dansk Byggeri og 3F.
Foto: Colourbox
Coronakrisen risikerer at blive en kæp i hjulet for de unge, som drømmer om at blive snedker eller isolatør.

Ifølge en ny analyse fra Dansk Byggeri kan den usikker økonomiske situation risikere at koste praktikpladser: I værste fald op til 7.700 pladser alene i år. I det bedste scenarie, hvor krisen er ovre til sommer, viser Dansk Byggeris beregninger, at antallet af praktikpladser vil falde med 2.600.

Jeg er oprigtigt bekymret for, at erhvervsuddannelsessystemet vil lide uoprettelig skade

Tomme sider i ordrebøgerne og store indtægtstab i blandt andet byggebranchen, rammer særligt de lærlinge, som er på korte uddannelsesaftaler, eller dem som stadig mangler en praktikaftale.

Derfor foreslår brancheorganisationen Dansk Byggeri og fagforbundet 3F, at regeringen og arbejdsmarkedets går sammen om en trepartsaftale, der kan sikre, at bunden ikke går ud af markedet for praktikpladser.
 

Frygter mangel på faglærte i fremtiden

Allerede nu oplever erhvervsskoleelever, at coronakrisen koster dem lærepladsen, blandt andet inden for hotel- og resturantionsfagene. Det fortæller forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, til Arbejderen.

“Jeg er oprigtigt bekymret for, at erhvervsuddannelsessystemet vil lide uoprettelig skade, både på det korte og lange sigt. Virksomhederne vil generelt være tilbageholdende med at tegne uddannelsesaftaler af tre et halvt års varighed, efter at de har været i denne krisesituation, siger han og tilføjer, at der også fremadrettet vil mangle faglært arbejdskraft,” siger han til mediet.

Det vi så under finanskrisen var, at vi var alt for længe om at reagere

Også i Dansk Byggeri frygter man, at krisen vil give et stort efterslæb, hvis ikke der handles hurtigt og resolut: 

“Det vi så under finanskrisen var, at vi var alt for længe om at reagere. Der gik bunden nærmest ud af praktikpladsmarkedet, før vi fik taget nogle initiativer,” siger Louise Pihl, der er underdirektør i Dansk Byggeri, til Netavisen Pio.
 

3F: Giv kontant præmie på 30.000

Elever og lærlinge, som allerede er i praktik, er på lige fod med andre ansatte omfattet af trepartsaftalen, og virksomheder kan søge om lønkompensation på 90 procent.

Men både Dansk Byggeri og 3F vil have at man gør mere for at holde hånden under praktikpladserne.

Konkret foreslår 3F, at staten giver en kontant præmie på 30.000 kroner til virksomheder, der indgår en praktikaftale. En lignende bonus blev indført efter finanskrisen, hvor der også var stor mangel på praktikpladser.

Det er noget vi må diskutere i treparts-rummet

I Dansk Byggeri er man åben over for at drøfte forskellige løsninger - også bonusordninger. Det vigtigste er, at det gør det billigere for virksomhederne at tage lærlinge og elever.  

“Vi har ikke lagt os fast på konkrete modeller. Det er noget vi må diskutere i treparts-rummet. Men det som det dybest set er bottom line er, at det skal være lettere for virksomhederne at have det økonomisk overskud til at oprette praktikpladser,” siger Louise Pihl.

Dansk Byggeri og fagforbundet 3F er endnu ikke indkaldt til forhandlinger i Undervisningsministeriet, bekræfter de over for Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Situationen i dag er ubetinget alvorligt. Vi skal støtte op om regeringens plan om ikke at gå for hurtigt frem, hellere lidt langsomt end forhastet hurtigt med den store ricisi det kan medføre. Vi må ikke blive utålmodige, Beklageligvis er der store tegn på, at nogle i den blå blok i den grad presser på for en hurtigere åbning af landet. Men hvis det går galt, ved vi af erfarring, at der bliver travlt ved. håndvasken. Det er set før, når der skulle tages ansvar. At coronakrisen koster elev/ lærepladser er i den grad ærgligt og synd for dem som bliver berørt. Jeg er ikke i tvivl om, at regeringen vil komme også denne gruppe til hjælp på en eller anden måde. De berørte parter- Dansk byggeri og fagforbundet 3 F og arbejdsmarkedets parter skal nok blive indkaldt til drøftelser og finde ud af det.. Uden tvivl, men alt kan ikke ske på en gang. Det er ynkeligt at se partier fra blå blok forsøg på at miskreditere regeringens intentioner om at få alt dette løst hurtigere. Ting tager tid, og der er arbejdet hurtigt, og DK er heldigvis godt på vej, hvis regeringen da ikke lader sig presse til at forcere situationen. Godt gået regering vi er rigtigt mange som føler os i trykke hænder.

Annonce